כ"ט כסלו התשפ"ה
30.12.2024

סוף הסאגה? עובדי 'פרי הגליל' שבו לעבודה

לאחר דיון מיוחד שהתקיים בועדת הכלכלה, שבו עובדי 'פרי הגליל' לעבודה • עמיר פרץ: "2 הצדדים אחראים לכישלון" • בעל המפעל: "לא מבקש כסף לכיס ולא עושה תספורות"

מפעל פירות. צילום אילוסטרציה: יעקב כהן
מפעל פירות. צילום אילוסטרציה: יעקב כהן



הבוקר (ג) שבו עובדי מפעל 'פרי הגליל' שבחצור הגלילית לעבודה, זאת לאחר שהושגו סיכומים מתאימים בעניינם.

אתמול (ב), בשעה 3 בצהרים, יזם יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, דיון מיוחד ודחוף בנשוא סגירת המפעל תוך פיטורי מאות מעובדיו.

בשעה 19:30 כינס שאמה הכהן ישיבה סגורה בה השתתפו בעלי המפעל, יו"ר ועד העובדים, נציגי האוצר והתמ"ת, ח"כ עמיר פרץ, ויו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, בניסיון למצוא פתרון שיאפשר את פתיחת המפעל כבר בימים הקרובים.

בפתח הישיבה אמר היו"ר שאמה-הכהן כי: "מדובר בנושא רגיש וכבד משקל בחצור הגלילית, ועל מפעל שמהווה עוגן תעסוקתי ביישוב שלא רווי בהזדמנויות תעסוקה". הוא הוסיף כי הרקע לסגירה הוא הבטחה שלטונית לסיוע של 18 מיליון שקל, שנתן שר התמ"ת לשעבר ח"כ בנימין (פואד) בן אליעזר.

"אם המדינה התחייבה, היא חייבת לעמוד בהתחייבות", אמר, ומתח ביקורת על האופן והזמן שבו נסגר המפעל, בערב שבת: "יש תחושה שמשתמשים בעובדים ככלי להשיג הישגים עסקיים", אמר, והצטרף בכך לביקורת דומה אותה השמיע במוצאי שבת ח"כ גפני.

שר התמ"ת לשעבר בן אליעזר התייחס להבטחה לתת מענק למפעל ואמר כי ברור היה לו שסגירת המפעל תהייה "מכת מוות לעיירה", כי "זה מפעל שיש לו עיירה ולא עיירה שיש בה מפעל". יחד עם זה, הוסיף פואד ואמר: "ידעתי שיש מגבלה במרכז ההשקעות שמחייבת ייצור של 25% ורציתי להחריג את המפעל מהמגבלה. הבעלים והעובדים יכלו להבין ממני שהבטחתי לעשות כל מאמץ לתת מענק. באוצר יגידו שיש לזה השלכות רוחב, אבל זה מפעל שמפרנס 300 משפחות".

ח"כ בן אליעזר הבהיר כי עמד מול הבעלים והעובדים כשר והתחייב לאפשר את מתן המענק. הוא הסביר כי: "אחרי זה התקבלה החלטה לפרק את המפלגה שלי, אבל אם הייתי נשאר שם זה היה קורה והמפעל היה מקבל את המענק".

יו"ר ועד העובדים במפעל, מוטי חזיזה, אמר כי לא ייתכן שלכל דבר יש פתרון ורק לעובדי פרי הגליל אין. "אנחנו רק רוצים פרנסה, לא אנחנו אשמים במצב. באתי לכאן באמונה ותקווה שיימצא פתרון, אבל אתם מענים אותנו כי אין מי שישמע את הכאב של העובדים".

ח"כ שאמה הכהןצילום: ח"כ שאמה הכהן
ח"כ שאמה הכהן


בעל המפעל: "לא עושה תספורת ולא מושך דיבידנדים"

בעל המפעל, אושיק אפרים, אמר כי הוא מעסיק 500 עובדים קבועים, רכש את המפעל תמורת כ-105 מיליון שקל והשקיע בו עוד מיליוני שקלים. לדבריו, הוא מבקש את המענק למפעל ולא לכיסו הפרטי. אפרים התייחס לטענות שנשמעו כלפיו בימים האחרונים ואמר: "זה לא בושה להרוויח. לא ראיתי שמשקיעים עמדו בתור לרכוש את המפעל. אני לא רוצה לעשות תספורת או פן ולא משכתי דיבידנדים – אני רק רוצה לקבל מה שמגיע למפעל. אם היינו מפטרים את העובדים ומעסיקים אותם מחדש היינו מקבלים מענק על הכשרה – אבל שילמנו 16 מיליון שקל על הוותק של העובדים, לא עשינו את זה והשקענו 200 מיליון שקל בחצור הגלילית.

ח"כ עמיר פרץ אמר כי מדובר באחד הכישלונות שאף אחד מהצדדים לא יוכל להגיד שהוא לא אחראי לו. ח"כ פרץ ציין כי במסלול של הכשרת עובדים ניתן היה לתת מענק של 9 מיליון שקל, אולם הבעלים הסכים שלא ללכת למסלול הזה לאחר ששר התמ"ת הבטיח לו מענק של 18 מיליון שקל. עם זאת הוא הציע לאפרים לפתוח את המפעל מחדש, כדי שניתן יהיה לתת לו גיבוי כשהמפעל עובד.

ח"כ מירי רגב אמרה כי הכנסת וועדת הכספים עוסקת בנושא הזה כבר שנתיים, וזה מבזה את הכנסת שעדיין לא נמצא פתרון והגענו לדיון הזה בניסיון למנוע את סגירת המפעל. "הסיבה שהחוק של חברי ועדת הכספים לא מקודם היא בגלל שמשרד האוצר הוא הקובע בוועדת השרים לחקיקה", אמרה ח"כ רגב.

ח"כ אילן גילאון אמר כי אין ספק שניתנה הבטחה שלטונית, עכשיו רק צריך לדבר על אין לממש אותה. ח"כ גילאון אמר כי אם לא יימצא פתרון היום לנושא צריך להעלות את הצעת החוק להצבעה בהקדם האפשרי. ח"כ אבישי ברוורמן הוסיף כי "זה חלק מהקרקס של כשלון המשטר הישראלי, לכן הדרך היחידה זה חקיקה".

היו"ר שאמה-הכהן ניסה לבחון אפשרות לחוק ספציפי שיחריג רק את מפעל פרי הגליל. אולם נציג האוצר, אורן משה, אמר כי למשרד אין התנגדות לתת פתרונות למפעלים במצוקה או בפריפריה אך הוסיף: "לא אמליץ לשר לתמוך בחוק פרסונלי למפעל אחד". הנציג הוסיף כי נעשה ניסיון לייצר פתרון ללא השלכות רוחב ולא נמצא כזה פתרון.

ח"כ פרץ אמר כי הוא הציע לבעלים לחזור למסלול מענק על הכשרת עובדים, שהוא חצי מהענק שהובטח לו. היו"ר שאמה-הכהן ביקש מהבעלים לפתוח את המפעל, כאשר בימים הקרובים יעשו מאמצים לפתור את הבעיה. אפרים השיב כי הוא כבר היה במצב הזה והוא לא מעוניין לחזור אליו, "אם המפעל פועל ולא נקבל את המענק בסוף נגיע למקומות לא טובים", אמר.

כאמור, בשעות הערב נערכה ישיבה סגורה ובסיומה הודיע ח"כ שאמה-הכהן כי הושג סיכום שיאפשר את פתיחת המפעל.

"קבענו להיפגש בחדר ועדת הכלכלה הערב כדי לקדם בצורה שקטה פתרון למצוקה של עובדי פרי גליל, בציפייה שהממשלה תעמוד בהצהרת כוונות של שר התמ"ת לשעבר בנימין בן אליעזר", אמר, וסיפר כי הוא שב מפגישה עם ראש הממשלה שקיבל סקירה מלאה ועודכן בכל הפרטים.

לדברי שאמה-הכהן, "מה שמונע כרגע את הסיכום הסופי זה ששני השרים הרלונטיים (אוצר ותמ"ת) האחד נמצא בחו"ל והשני על מטוס בדרך ליעד אחר ולא ניתן לעקוף אותם. אנחנו עדיין נדרשים לסגור קצוות, אבל עובדי המפעל, הבעלים ותושבי חצור הגלילית יחייכו הרבה לפני פורים".
תורה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}