כ"ו אלול התשפ"ד
29.09.2024

תנובה, אייפקס ומבטח שמיר ישלמו 15 מ' ש' על אי פרסום הדו"חות

החברות הגיעו להסדר ראשון עם רשות ני"ע במסגרת מסלול האכיפה המינהלית • האוזר: "הקנסות מידתיים וסבירים"

  • כ"ו שבט התשע"ב
תנובה, אייפקס ומבטח שמיר ישלמו 15 מ' ש' על אי פרסום הדו"חות



מבטח שמיר, תנובה ואייפקס ישלמו קנס מינהלי של 15 מיליון שקל על אי הצגת דו"חות תנובה כנדרש. הקנס ישולם לרשות ני"ע כחלק מהסדר, ראשון מאז ומעולם שנחתם תוך שימוש במסלול האכיפה המינהלי, שאושר היום על ידי ועדת האכיפה המינהלית. אישור ההסדר יאפשר את השבת מניותיה של מבטח שמיר למסחר בבורסה, לאחר שהושעו ממנו במאי 2010.

"ההסדר שולח מסר חשוב לשוק ההון, לפיו חברה ציבורית חייבת לפעול באופן אקטיבי על מנת למלא אחר חובות הגילוי שלה, ועל החברות הפרטיות הקשורות בה לשתף עמה פעולה למטרה זו", אמר יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר. "אמצעי האכיפה שהוטלו במסגרת ההסדר מידתיים וסבירים מצד אחד ויש בהם כדי להרתיע, מצד שני".

זהו השימוש הראשון שעושה רשות ני"ע בחוק האכיפה המינהלית שיצא לדרכו בדצמבר 2011. ועדת האכיפה המינהלית עשתה שימוש בסמכות להטיל עיצומים כספיים על חברות שעברו על חוק ניירות ערך. סמכויות נוספות שמקנה החוק לוועדה, בהן בחרה שלא להשתמש, הן להטיל שורה של סנקציות על בעלי משרה בחברות (לרבות קנסות אישיים של עד מיליון שקל), לדרוש תשלום פיצויים לנפגעי ההפרה או לתבוע החזרה של הרווחים שהושגו שלא כדין.

ההסדר

על פי החלוקה שקבעו ביניהן, מבטח שמיר תשלם 4 מיליון שקל, קבוצת תנובה תשלם 7 מיליון שקל ואייפקס תשלם 3.5 מיליון שקל. בנוסף, התחייבו הצדדים לפעול לתיקון ההפרה בדרך של הצגה מחדש של דו"חותיה הכספיים של מבטח שמיר, החל מן הרבעון הראשון לשנת 2008 ובנוסף, לצרף את דו"חותיה הכספיים של תנובה לשנים 2010 ו-2011. למרות שחוק האכיפה המנהלית מאפשר זאת, לא הוטלו על קנסות אישיים על מנהלי החברות שלקחו חלק בהסדר.

בתחילת שנת 2008 רכשו מבטח שמיר וקרן אייפקס 76% ממניות תנובה באמצעות תאגיד החזקות ייעודי. חלקה של מבטח שמיר הסתכם בקצת יותר מ-20%, ומכיוון שההשקעה הוגדרה כנכס פיננסי זמין למכירה, דרשה רשות ני"ע ממבטח שמיר להציגה בדו"חות הכספיים לפי שווי הוגן ולא לפי עלות, וכנגזר מכך גם לצרף הערכת שווי.

החל מן הרבעון הראשון של 2010 דרשה הרשות ממבטח שמיר לצרף לדו"חותיה גם את דו"חות קבוצת תנובה. חשיבותה הניכרת של ההשקעה בקבוצת תנובה ביחס לעסקי מבטח שמיר, סברו ברשות, הפכה את תוצאות תנובה לפרט חשוב למשקיע הסביר.

על אף דרישת הרשות, במהלך כל התקופה לא צירפה מבטח שמיר את תוצאות תנובה לדו"חותיה ולא פירסמה הערכת שווי לחברה. לאחר דין ודברים בין צוות הרשות ובין החברה, הוחלט ברשות להשעות את מניותיה של מבטח שמיר מן המסחר בבורסה.

קרן אייפקס, שהנה בעלת השליטה בתאגיד ההחזקות, נקנסה מכיוון שלא סיפקה למבטח שמיר את הנתונים והדו"חות הנדרשים לה על מנת לעמוד בחובותיה כתאגיד ציבורי, ועמדה בסירובה לספק את הנתונים גם לאחר קבלת דרישה מפורשת מן הרשות.

הסוגייה המשפטית המרכזית: הרחבת הלכת ישקר

הסוגייה המשפטית המרכזית העולה מן ההסדר היא עצם יכולתה של רשות ניירות ערך להטיל קנס כספי, במסגרת מסלול האכיפה המינהלי, על חברה שאיננה חברה ציבורית. ועדת האכיפה המינהלית, בראשות השופטת בדימוס ברכה אופיר-תום, וחברי המותב עו"ד רוני טלמור ורו"ח אייל נייגר, הפנו להלכת ישקר, הקובעת חובת גילוי לחברה פרטית המחזיקה בנכס בשיתוף עם חברה ציבורית.

"מאותו טעם המחייב את החברה הפרטית המצויה בקשרי אחזקה עם החברה הציבורית, נובעת סמכותה של הרשות להטיל על בעל השליטה בחברה הפרטית חובה שלא למנוע גילוי מידע", קבעו חברי הוועדה.

עוד הוסיפו חברי הוועדה בהקשר זה כי "כאשר ברור כי נתוני עסקיו של התאגיד הפרטי שנקשר לתאגיד הציבורי משליכים מהותית על זה האחרון, חייב התאגיד הפרטי לדעת כי בהתקשרות זו, הריהו קושר את עצמו גם לחובות הגילוי המוטלות על התאגיד הציבורי, כאילו היו חובותיו שלו".

המסר שמבקשים בוועדה להעביר הוא חיזוק הלכת ישקר: כשגוף עסקי מתקשר עם חברה ציבורית עליו לקחת בחשבון כי להתקשרות יתלוו חובות גילוי שמטרתן לשמור על "המרקם העדין של הפעילות בשוק ההון".

את רשות ניירות ערך ייצגו במשא ומתן לכריתת ההסדר ד"ר אילנה מודעי, מנהלת האכיפה המינהלית, ועו"ד שיראל גוטמן עמירה, מנהלת מחלקת תאגידים. את תנובה ייצגו עו"ד אסתר קורן ושמואל בורנשטיין ממשרד גרוס, קלינהנדלר חודק ושות'.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}