כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
משטרה ללא מפכ"ל

דרמה לילית: הוועדה פסלה את מינוי אדרי

הוועדה למינוי בכירים הודיעה הוועדה כי היא אינה ממליצה על המינוי של ניצב בדימוס משה ציקו אדרי • ארדן הודיע: "לא מקבל את החלטת ועדת גולדברג"; בינתיים: ימונה ממלא מקום למפכ"ל • שרת המשפטים: "מי שממנה מפכ"ל זו הממשלה בהמלצת שר הבט"פ, ולא שני חברי וועדה"

דרמה לילית: הוועדה פסלה את מינוי אדרי
מינוי במחלוקת. צ'יקו אדרי צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים בראשות השופט (בדימוס) אליעזר גולדברג קיימה בשבועות האחרונים דיונים מעמיקים על מועמדותו של ניצב (בדימוס) משה אדרי לתפקיד המפכ"ל. הלילה (שישי) לאחר חצות הודיעה הוועדה כי ברוב קולות הם אינם ממליצים על המינוי של ניצב בדימוס משה ציקו אדרי. ארדן הודיע כי בכוונתו להופיע בפני הוועדה ובנתיים ימנה ממלא מקום למפכ"ל.

הוועדה ראיינה את השר לבט"פ, המפכ"ל היוצא והמועמד וכן אישים נוספים. הוועדה גם קיבלה חומרים ומידע. הוועדה סברה מטעמים שצוינו כי "על המועמד לעבור בדיקת פוליגרף תעסוקתית, כנהוג במשטרת ישראל", וכי הוועדה תיתן את חוות דעתה לגבי המינוי לאחר בדיקת הפוליגרף ואכן תוצאות הבדיקה נמסרו לוועדה.

במהלך הדיונים התברר שהמועמד נפגש עם עו"ד פישלר שמייצג את רפי רותם שלושה ימים לפני הופעתו הראשונה של אדרי בפני הוועדה. יצוין שרפי רותם התלונן על ניצב (בדימוס) אדרי.  המחלוקת בין עו"ד פישלר לניצב (בדימוס) אדרי היתה על סיבת קיומה של הפגישה ועל הנאמר בה.

לדעת יו"ר הוועדה השופט (בדימוס) גולדברג וחברת הוועדה פרופ' איינהורן, גם אם יעדיפו את גרסת המועמד כי בפגישתם לא דיברו כלל עם רותם, רואים הם את עצם הפגישה עם עו"ד המייצג מתלונן נגדו, שעה שהוועדה מקיימת דיוניה, ובכלל זה גם באותה תלונה, ככשל בהתנהגות ובשיקול הדעת שמגיע להתנהגות בלתי ראויה, ולא רק בגדר "טעות" כהגדרת המועמד.

השופט גולדברג ופרופ' איינהורן חזרו על הנאמר במכתב הקודם של הוועדה לשר לבט"פ כי יש לתת את הדעת על כך "כי אמון הציבור במשטרה מושפע, במידה רבה, מדמותו של המפכ"ל". לכן לדעתם העננה של הפגישה האמורה תלווה את המועמד לאורך כל שנות תפקידו, אם ייבחר לתפקיד, ובכך ייפגע אמון הציבור במשטרה.

כמו כן הם ציינו את הנאמר בדו"ח מבקר המדינה. ממצאי הדו"ח מעלים תמונה עגומה של התעלמות מדיווחים לא נכונים של קצין בכיר. לדעתם, המועמד, שהעניין היה בסמכותו ובאחריותו, אימץ נוהג שאינו מתיישב עם הקפדה על טוהר המידות במשטרה. לפיכך הגיעו למסקנה שאין בידם להמליץ על מינויו של המועמד לתפקיד מפכ"ל המשטרה.

עמדת החברים מר משה טרי ופרופ' דניאל הרשקוביץ היתה שאין הם רואים שיש בפגישתו של המועמד עם עו"ד פישלר כדי לשנות מההתרשמות הקודמת שהייתה לוועדה כולה שיש להמליץ על מינוי המועמד. הפגישה הזו התמקדה בביקורת שיש לפישלר על תפקוד המשטרה ולא עסקה בעדותו של רותם בפני הוועדה. אשר על כן לא ראו בפגישה זו דבר פעולה המעידה על פגם בטוהר המידות. לדעתם ממצאי דו"ח מבקר המדינה לא קבעו כי נפל פגם בטוהר מידותיו של המועמד. מדובר בכשל מערכתי ואי הקפדה על מינהל תקין בכל הקשור לאופן בדיקת הבקשות שהובאו ואי הנמקה מספקת, אבל במפורש לא פגיעה בטוהר המידות.

לאחר שמועמדותו של אדרי נדחתה ברוב קולות, השר לבטחון הפנים גלעד ארדן הודיע כי אינו מקבל את עמדת הועדה המייעצת, בה הכריע קולו הכפול של השופט גולדברג, לאור שיוויון הקולות בין חבריה.

ארדן ציין כי אין בנימוקי הועדה כדי לבסס "דופי ערכי נורמטיבי" או ליקוי בטוהר המידות בהתנהגותו של ניצב אדרי, ואין בנימוקים להבנתו כדי למנוע את מינוי ניצב בדימוס אדרי למפכ"ל. השר ארדן יבקש להופיע בפני הועדה ולהציג את טיעוניו.

בין היתר, ציין ארדן שלעניין פגישת אדרי - פישלר, הרי שזו לא עסקה במר רותם אלא בטענותיו של פישלר כלפי המשטרה. גם פישלר עצמו ציין כי לא היתה כל כוונה בפגישה להשפיע על הפנייה לועדה. הפגישה עם פישלר לא היתה בשל היותו מייצג את רפי רותם אלא בשל ביקורתו הכללית כנגד משטרת ישראל.

לגבי דו"ח המבקר הרי שלכל היותר כפי שקבע המבקר לגבי ניצב בדימוס אדרי, מדובר בכללי מנהל תקין כפי שקיים בדוחו"ת מבקר רבים ולא בפגם בטוהר המידות.

ארדן הודיע כי ימנה ממלא מקום למפכ"ל המשטרה בזמן הקרוב.

בתגובה להחלטה של ועדת גולדברג, אמרה שרת המשפטים איילת שקד: "מי שממנה מפכ"ל זו הממשלה בהמלצת שר הבט"פ, ולא שני חברי ועדת גולדברג. דעת השניים האחרים, הנציב הרשקוביץ ומשה טרי, פשוטה והגיונית. אי אפשר למנות מפכ"ל כאילוץ ולא לבצע את הבחירה הטובה ביותר בגלל מראית עין מאיזו פגישה. אדרי הוא קצין מצטיין. אף אדם אינו מושלם. הממשלה צריכה למנות את המועמד המתאים ביותר".

מנגד, ח״כ ד״ר נחמן שי סבור כי ‫״צריך להוציא מידי השר לבטחון פנים את מינוי המפכ״ל. הוא נכשל פעמיים. אם כך נראה תהליך הבחירה, מה הפלא שהפשע משתולל ברחובות? נשים נרצחות, טרור אחים בחברה הערבית ואמון הציבור במשטרה שואף לאפס.״

יו"ר סיעת 'המחנה הציוני' ח"כ יואל חסון: "שר לבטחון פנים שפעמיים לא מצליח למנות מפכ"ל צריך להתפטר", כך צייץ בטוויטר.

לדברי הכתב הפוליטי של 'ערוץ עשר', ספי עובדיה: "אדרי נדגיש עבר את הפוליגרף בהצלחה. בחלון הזמנים שבין החלטת הועדה לשלוח אותו לבדיקה לבין ביצועה הומטר נגדו חומר שהכשיר את דעת הקהל לפסילתו, ואומנם בסופו של יום הוא סוכל על רקע פגישה שכלל לא נלקחה בחשבון בהחלטת הועדה הראשונית. סיכול ממוקד מחושב ומתוכנן".

גלעד ארדן רוני אלשיך צ'יקו אדרי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}