בדרך לעבודה: קחי איתך אוכל בריא
יוצאת לעבודה? • אוהבת 'לחטוף' בין לבין? • למה שלא תקחי איתך כריך? • אם הכנת אותו לפי הכללים, הוא אינו משמין ואינו 'מחוץ לדיאטה' • סיבים, ממרחים, ירקות – ומה שביניהם
- תמי גיל, בחדרי חרדים
- כ"ב טבת התשע"ב
צילום: קפה קפה, יחצ
ערב פתיחת שנת הלימודים פרסמתי צרור טיפים חשובים להכנת כריך בריאות ליום עבודה מפרך.
ובכל זאת, כשהטיפים מגיעים מכיוונו של סטודיו C, שווה, לדעתי לפחות, לפרסם אותם למרות שהנושא די מוצה בעבר. ולמה? משום שסטודיו C לוקחים בחשבון את מימד הקלוריות והדיאטה שהם חשובים לכולנו לא פחות מהנושא הבריאותי.
אז אם חשבתן שכריך הוא 'מחוץ לדיאטה' מתברר שטעיתן. אפשר ורצוי לקחת לעבודה כריך, רק שימו לב לכללים.
לדברי אלונה אזאגי ירון, דיאטנית קלינית ,B.Sc.Nutr, ברשת סטודיו C, "לכולנו יש ימים ארוכים ועמוסים, לעיתים אנו כ"כ עסוקים בעבודה או בלימודים 'שאין לנו זמן לאכול' וחוטפים מן הבא ליד.
זו, לדברי אלונה, "התנהגות אכילה לא מסודרת ולא מאוזנת המקשה בשמירה על משקל תקין ועל אורח חיים בריא".
אז מה עושים?
לאלונה פתרון מצוין לימים שכאלו: הכנת כריכים מבעוד מועד למשך היום כתחליף לארוחות חמות. "2-3 כריכים בתוספת ירקות, יספקו את כל אבות המזון להם הגוף זקוק, יתרמו לתחושת שובע, לתפקוד ולריכוז מקסימאלי לאורך כל היום. בכל מקרה השתדלו להתחיל את היום בארוחת בוקר, לפני היציאה מהבית, אל אחת כמה וכמה שאינכם יודעים מתי תתאפשר לכם הארוחה הבאה ביום".
הנה הכללים:
• הכריך הינו תחליף לארוחות במהלך היום לכן עליו להתבסס על מרכיבים מאבות המזון להיות עשיר בסיבים וויטמינים. הכריך צריך להיות מורכב מפחמימות, חלבונים ושומנים. שילוב בין הפחמימות לשאר מרכיבי אבות המזון מונע ירידה מהירה של רמת הסוכר בדם, מבטיח אספקה קבועה יותר של אנרגיה ומאפשר תחושת שובע לאורך זמן.
• רצוי כי הכריך יהיה עשיר בסיבים תזונתיים, על כן כדאי להשתמש בלחם מקמח מלא, המכיל כמות כפולה של סיבים תזונתיים מזו שבלחם אחיד. בנוסף, הערך הגליקמי שלו גבוה יותר ולכן הוא משביע יותר לאורך זמן. מומלץ להשתמש בלחם שיפון ובלחם מחיטה טרום נבוטה, העשיר במינרלים וויטמינים, גם אם בוחרים להשתמש בלחם קל.
• בכל מקרה תמיד עדיף לאכול כריך מלחם פרוס על פני כריך מפיתה, לחמנייה או ג'בטה, הללו מכפילות את כמות הקלוריות, משביעות פחות ועלולות לגרום לעצירות.
• הכינו כריך עשיר בחלבונים- הוכח במחקרים רבים כי ככל שיש יותר חלבונים כך אנחנו שבעים יותר, אפשר לגוון את הגבינה או הביצה בנתחים של חזה הודו, המכילים אחוזי שומן נמוכים, קציצות הודו וירק אפויות או טונה.
• כדאי לבחור ממרחים מזינים ובעלי ערך תזונתי גבוה כגון: גבינות רכות וקשות 5% שומן, אבוקדו, טחינה, חומוס ביתי, פסטרמה לא מעובדת, טונה או פרוסת גבינה צהובה. ניתן פעם ביום להכין כריך מתוק עם ריבה או דבש ולהימנע ממרח שוקולד, המכיל אחוזי שומן גבוהים.
• ישנם מוצרים טבעיים שיכולים לשדרג את טעם הכריך, אפשר להשתמש בכפית ממרח עגבניות מיובשות בשמן זית, פסטו כוסברה או בזיליקום וממרח זיתים.
• תוספות של ירקות או עשבי תיבול, כמו כוסברה, נענע, נבטים ופיטריות, הופכות את הכריך למגוון ומעניין מבחינת המראה והטעם, יתרה מזו הופכות את הכריך לארוחה שלמה ומזינה. ניתן להכין ירקות חתוכים ומוכנים לאכילה בקופסת פלסטיק, השומרת על צורתם וטריותם. אפשר להשתמש בעגבניות שרי, תירס גמדי, רצועות פלפלים במגוון צבעים וסלט כרוב.
• טיפ: כדי להימנע מכריך "רטוב" ניתן להניח בין הלחם לבין המרכיבים הרכים – (גבינה רכה, ממרחים וירקות לחים כגון עגבנייה) עלה חסה, מצע של נבטים או פרוסה של גבינה צהובה, עליהם תניחו את המרכיבים הרכים.
• אם הכנתם כריך חם, כדאי לארוז אותו בנייר פרגמנט או רדיד אלומיניום, אחרת מומלץ לארוז את הכריך בניילון נצמד, בכל מקרה כדאי לשים את הכריך בקופסת פלסטיק קטנה, שתשמור על הצורה והטריות.
• שתייה- גם אם נמצאים מחוץ לבית, יש להקפיד על שתיית בקבוק ליטר וחצי של מים לאורך כל היום. כדאי להגביל את שתיית הקפה לשתי כוסות קפה במשך היום, ולהימנע משתייה של משקאות ממותקים או משקאות דיאט, היוצרים התמכרות ומביאים לכאבי ראש וסימפטומים נוספים.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות