כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

חוק הגמ"חים: ועדת הכספים אישרה עשרות סעיפים

ועדת הכספים החלה היום (שלישי) בהליך אישור סעיפי הצעת החוק להסדרת מתן שירותי פיקדון ואשראי בלא ריבית על ידי מוסדות לאשראי קהילתי, המוכרת בשם "חוק הגמ"חים", במסגרת הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית

חוק הגמ"חים: ועדת הכספים אישרה עשרות סעיפים
משה גפני צילום: פלאש 90

ועדת הכספים החלה היום (שלישי) בהליך אישור סעיפי הצעת החוק להסדרת מתן שירותי פיקדון ואשראי בלא ריבית על ידי מוסדות לאשראי קהילתי, המוכרת בשם "חוק הגמ"חים", במסגרת הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית. במהלך הדיון נרשמה התקדמות כאשר הוועדה הצביעה ואישרה עשרות סעיפים, לצד כך נרשמו לא מעט חילוקי דעות סביב חלק מהסעיפים שאושרו, כאשר רשות שוק ההון ציינה כי היא מתנגדת לחלק מהשינויים שקידמה הוועדה סביב החוק המקורי.

במהלך הדיון עלו טענות מצד הגמ"חים וועדת הכספים כי הרשות חוזרת מהסכמות רבות אליהם כבר הגיעו הצדדים במהלך ההידברות הארוכה, מנגד טענו ברשות לאורך תקופת הדיונים היו הסכמות נקודתיות שניתנו במסגרות מסוימות אך הדברים לא נידונו במכלול וכי לאחר חשיבה שנעשתה - במכלול הדברים שונים ועל מנת שהרשות תוכל לפקח על הגמ"חים, על החוק להחיל הוראות מעולם הבנקאות, למרות שמדובר בגופים שונים מבנקים.

"העמדה שלנו שיש להפעיל את כל הסמכויות שיש לרגולטור פיננסי", ציין המשנה לראש הרשות. מנגד קרא יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני לרשות להתגמש, ולזכור שלא מדובר בבנקים אלא בגופים התנדבותיים המסייעים לרוב לאוכלוסיות חלשות: "לחזור כל הזמן על כך שאני מבקש שתתגמשו ושאתם לא מוכנים לפקח כך לא יקדם אותנו, אנחנו רוצים להעביר את החוק וליצור הסדרה עם רגולציה, אני מוכן לשלם את המחיר, זו הזדמנות שאני לא בטוח שתחזור".

סגן הממונה על רשות שוק ההון, יואב גפני ציין בפתח הדיון: "הדיון הקודם הסתיים בכך שעלתה שאלת תכלית החקיקה, החקיקה היא רגולציה פיננסית, אם התכליות הן כפי שכתובות בחקיקה כעת, המטרה היא של שקיפות, צרכנות וכד', אז הכלים הם הכלים שאנחנו יודעים להפעיל במסגרת הזו כרשות שוק ההון, ואלה כלים מעולמות אחרים. להבנתו במושג הבסיסי ביותר, המוסד הזה הוא בנקאי במובן שמקבל פיקדונות ונותן אשראי, לכן ההוראות הן של בנקאות, הוראות שנצטרך אם נראה צורך להחיל. הגיע ממונה חדש, כאשר מדובר ברגולציה הפיננסית העמדה שלנו שיש להפעיל את כל הסמכויות שיש לרגולטור פיננסי".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "אני חושב שאתה צודק לכן נפגשנו עם הנגידה, אמרנו אולי בנק ישראל יוכל לפקח על הגמ"חים אבל הם חשבו ואמרו שלא, הייתה פה רשות התאגידים, גם הם לא מעוניינים, אנשים פוחדים לפקח על זה, הם לא יודעים מה זה. אני מאמין שרשות שוק ההון לא רוצים לחסל את הגמ"חים, אני רוצה את החוק, במקביל שנגיע למסקנה מי הרגולטור, נעשה גם את זה, בינתיים אני רוצה לקדם את חוק ששוכנעתי שהוא נכון, למרות שיהיו לזה מחירים מצדי".

במהלך הדיון ולצד אישור סעיפים רבים, עלו חילוקי דעות לא מעטים לגבי סוגיות שונות, בהן: הגדרת אחוזי האחזקה לגבי אדם שיוגדר כבעל עניין בגמ"ח, לגבי הגדרות ניהוליות מסוימות בחוק, לגבי אופן מינוי הוועדה המייעצת, לגבי מעורבות הוועדה המייעצת במקרה של החלטה לפסול גמ"ח מפעילות, לגבי היקף ההון לפיו יקוטלגו הגמ"חים לצורך הגדרות החוק, לגבי דרישות ניסיון מאדם שמבקש לפתוח גמ"ח, לגבי ניגודי עניינים והגדרות הון עצמי.

במהלך הדיון ולאור טענות הגמ"חים כי הרשות חוזרת מהסכמות, ציין יואב גפני: "טקסנו עצה אם אנחנו הרגולטור המתאים, תוך כדי הדיון הגענו למסקנה ברורה – אם אנחנו הרגולטור אנחנו צרכים את מלוא הסמכויות. מצאנו עצמנו אומרים שייתכן שהשינויים מרוקנים את היכולת של רגולטור פיננסי לפעול. הפרטים השונים שמבקשים שנשנה מתכנסים לתמונה כוללת שאם נקבל עלינו את הסמכות כרגולטור פיננסי, לא נוכל לקיים אותה. הדיונים התפרשו על פני תקופה מאוד ארוכה, היו הרבה הסכמות שהסכמנו לכאורה לאותה נקודה אבל הם לא נכונים במכלול".

יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "אני מבקש שתתחילו להיות יותר חיובים, אנחנו רוצים להעביר את החוק, אני לא בטוח שההזדמנות הזו תחזור, זו ההזדמנות שניתן לעשות סדר בעניין הגמ"חים. אם תחזרו כל הזמן על כך שאני מבקש להתפשר ומבחינתכם לא תהייה רגולציה בצורה הזו, זו טעות. אנחנו רוצים לקדם חוק עם רגולציה, לצד כך יש לזכור שמדובר בגופים התנדבותיים לרווחת הציבור, שמסייעים גם לאוכלוסיות קשות יום, עד היום לא קרה שגמ"ח נפל. אני מבקש להעביר את המסר גם למנהל הרשות ולציין שאנחנו מזמינים אותו לכאן, גם כדי לדון בנושא הזה".

גמ"ח גמ"חים ועדת הכספים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}