כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
באירוע מרגש

הוחזרה יצירת אמנות יקרת-ערך שנלקחה ע"י הנאצים

באירוע מרגש: הוחזרה יצירת אמנות יקרת ערך של האמן האימפרסיוניסטי הצרפתי פייר-אוגוסט רנואר, שנלקחה ע"י הנאצים במלחמת העולם השנייה • היצירה הוענקה בטקס בהשתתפות הקונסול הכללי בניו יורק ונכדת בעל יצירת האמנות • הסיפור המלא

הוחזרה יצירת אמנות יקרת-ערך שנלקחה ע"י הנאצים
יצירת אמנות יקרת ערך שנלקחה ע"י הנאצים צילום: מוזיאון המורשת היהודית

יצירת אמנות יקרת ערך של האמן האימפרסיוניסטי הצרפתי פייר-אוגוסט רנואר, שנלקחה ע"י הנאצים במלחמת העולם השנייה, נחשפה והוחזרה ליורשי בעליה.

התמונה הוחזרה בטקס שנערך ב"מוזיאון המורשת היהודית במנהטן" ניו יורק, בנוכחות נכדתו של הבעלים המנוח אלפרד ויינברגר, הגברת סלביה סוליזר והקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, דני דיין.

הציור, שנקרא "Deux femmes Dans Un Jardin", צויר ב-1919 ע"י האמן הצרפתי פייר-אוגוסט רנואר, ונרכש ע"י אספן וסוחר האמנות היהודי הידוע אלפרד וינברגר.

במהלך מלחמת העולם השנייה נגנבה יצירת האומנות מבנק בפריז בשנת 1941 ורק היום, לאחר תהליך חקירה ארוך, היא הוחזרה לבעלים החוקיים - השורדת האחרונה במשפחתו של אלפרד, סלביה סוליזר.

ה"מכון לחקר השאלה היהודית" היה מוסד נאצי שנוסד ב-1939 על ידי אלפרד רוזנברג בפרנקפורט במטרה לחקור את היהדות ואת חיי היהודים, כאשר אלה ייכחדו. באופן מעשי, אסף המכון ספרים, כתבי יד ויצירות אומנות - אותם שדדו מספריות, ארכיונים ואוספים פרטיים.

בדצמבר 1941, במהלך כיבוש פריז, המכון בזז יצירות מבנק "ויולט", בהם איחסן אלפרד את יצירותיו. בעשור שלאחר המלחמה, ביקש אלפרד להחזיר את רכושו והגיש בקשה לרשויות בצרפת ב-1947 ולרשויות הגרמניות ב-1958.

לפני מספר שנים נכדתו של אלפרד החלה במבצע למציאת והחזרת התמונה יחד עם ה-FBI עד שהוחזרה לה היום. במהלך המבצע גילו כי הציור שב והופיע לאחר המלחמה במכירת אומנות ביוהנסבורג, דרום אפריקה.

לאחר מכן הציור מצא את דרכו ללונדון שם נמכר שוב ב-1977. לאחר מכן הופיע שוב במכירה בציריך, שוויץ, ב1999. בסופו של דבר, הציור הוצג בגלריית כריסטי בניו יורק, שם הועמד למכירה פומבית ונמכר לרוכש פרטי ב-2013 והוחזר מרצונו של הרוכש לסלביה.

סילבי סוליצר, היורשת האחרונה ונכדתו של בעל התמונה אלפרד ויינברגר, אמרה: "המשפחה שלי עזבה את פריז כדי להימלט מהגסטפו. אני אסירת תודה על היכולת להראות למשפחה האהובה שלי, היכן שלא תהיה, כי אחרי כל מה שהם עברו, יש צדק".

הקונסול הכללי בניו יורק, דני דיין, שהשתתף גם הוא, אמר בטקס: "מרגש לעמוד כאן היום יחד עם נכדתו של אלפרד ויינברגר ולראות כעת, בפעם הראשונה את יצירות האומנות שנגנבו מסבה. החוקרים הצליחו להוכיח, בעבודה מאומצת, שהציור הוחרם בידי הנאצים. זו הזדמנות לחלוק כבוד לאנשים שהיו קרבנות גניבת אמנות, מדובר בגילוי חשוב של אוצר אומנות אבוד שהחרימו הנאצים".

פרקליט מחוז הדרום של ניו יורק, ג'פרי ברמן אמר: "היום אנחנו חוגגים את חשיפתו והחזרתו של הציור למשפחת ויינברגר. האירוע הזה מביא עמו צדק למשפחת ויינברגר ומאשר מחדש את התחייבות ארה"ב כלפי השואה במשפט "לעולם לא נשכח, לעולם לא עוד".

מלחמת העולם השניה נאצים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}