חשיפת 'בחדרי': הח"כים זעמו וב'דגל' סיפקו הסבר, למה לא כדאי
למחרת חשיפת המכתב הנדיר ששיגרו ליצמן וגפני לנתניהו, 'בחדרי' ממשיך וחושף את השתלשלות העניינים מאחורי הקלעים ומדוע רק שני חברי כנסת היו חתומים על המכתב - דבר שיצר כאוס בקרב שאר ח"כי המפלגה • כל מה שהתרחש בחדרי חדרים
ליצמן וגפני על רקע המכתב. צילום: פלאש 90
אתמול נחשף ב'בחדרי חרדים' מכתב ששיגרו חברי הכנסת ליצמן וגפני לראש הממשלה. באופן תמוה המכתב נשלח בחתימה של שני חברי כנסת בלבד - דבר שלא ראינו בעבר.
'בחדרי חרדים' מביא את השתלשלות האירועים, מהחלטת המועצת ועד לזעמם של חברי הכנסת על שלא צירפו את חתימתם למכתב המתוקשר.
ביום ראשון בשעות הצהריים התכנסה מועצת גדולי התורה של 'אגודת ישראל' ובמהלכה נקבע כי יפנו לראש הממשלה בדרישה לזרז את ההליך סביב חוק הגיוס. חברי הכנסת שניסו להסביר כי הנושא הבוער כעת על שולחנו של ראש הממשלה הוא המצב הבטחוני וכי זו לא העת, נענו ע"י חברי המועצת, לזרז את נתניהו למרות המצב הביטחוני.
למחרת, ביום שני, נפגש יו"ר רשימת 'יהדות התורה' סגן השר יעקב ליצמן בחשאי עם חברי הכנסת של דגל התורה; משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר, במהלך השיחה עמם, העביר להם את המסר מחברי מועצת גדוה"ת שביקשו לתאם את העמדות עם 'דגל התורה'. בתום ישיבת הסיעה תיאמו לשכת ליצמן בשיתוף עם לשכת סגן השר מאיר פרוש מכתב עם חברי 'דגל התורה'.
אולם, במהלך יום שלישי העלה יו"ר ועדת הכספים בפני גדולי ישראל כמה נוסחאות למכתב, שהוא מתכוון לשגר לראש הממשלה. ורק לאחר שקיבלו את הסכמתם על הנוסח, הכינו את המכתב. כך נודע ל'בחדרי חרדים'.
אלא שהמאבק לא תם, חברי כנסת מאגודת ישראל שגילו את קיום המכתב, דרשו כי חתימתם תצורף אליו, אלא שבעקבות דרישת 'דגל' שטענו כי חתימת כל חברי הכנסת תצטייר כהפגנה ואינה מכובדת, משכו חברי הכנסת ידיהם וויתרו על חתימתם. המכתב
כזכור, כפי שדווח אתמול (רביעי) לראשונה ב'בחדרי חרדים', באופן חריג ויוצא דופן, שיגרו אמש סגן השר יעקב ליצמן וח"כ משה גפני, מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בשם סיעת 'יהדות התורה' כולה, שבו הם דורשים לקדם בהקדם האפשרי את חקיקת חוק הגיוס, וזאת בעקבות העובדה, שבימים אלו עוברים להם שלושים הימים מראשית מושב הקיץ, וכפי שהוסכם, החקיקה בנושא הייתה אמורה להתקדם.
בתחילת המכתב כותבים הח"כים החרדים לנתניהו: "ראשית אנו מברכים אותך שתמשיך ותצליח במעשיך כעומד בראש המדינה, הן בנושאים הפנימיים שקשורים בהנהגת המדינה, והן בכל מה שנוגע לציבור היושב בארץ, מקרב מדינות העולם".
בשלב הזה, הם מחריפים את הטון במכתב לראש הממשלה ועוברים לסוגיית הגיוס: "למרות טרדותיך הרבים, אנו מבקשים להסב את תשומת לבך, לדבר החשוב והיסודי אשר הוא יקר לנו מכל. אנו מסיימים כעת שלוש שנים מעת שנתכוננה ממשלה זו בראשותך. כזכור, בעת המשא ומתן הקואליציוני בין יהדות התורה לליכוד, היה לפנינו הנושא המרכזי שבלעדיו לא היינו חלק בקואליציה זו, והוא הסדרת מעמד בני הישיבות מול שלטונות הגיוס, ואכן ההסכם ביננו נחתם ברוח הדברים שאתה כתבת בפנינו, ובו נאמר: מדיניות הממשלה המוקמת בימים אלו, תפעל ברוח המדיניות שבמדינת היהודים לא יגבילו מכסה ללומדי תורה".
בהמשך הדברים שנחשפים לראשונה כאן ב'בחדרי חרדים', נכתב כי "דרישה זו בהסכם הקואליציוני באה כדי למחוק את הדרישה שנתקבלה בתיקון לחוק, ואכן בקואליציה שבראשותך תיקנה את החוק לפני כשנתיים, והשאירה שוב את הסמכות בידי שר הביטחון, לתת דיחוי משרות צבאי ללומדי תורה".
עוד במכתב לראש הממשלה: "לצערנו, בית המשפט העליון פסל את התיקון שהקואליציה הנוכחית עשתה לפני כשנתיים, וביטל את ההסדר הידוע מימי תקופת הממשלה הראשונה בראשות בן גוריון, עבור דרך כל הממשלות עד ימינו, שמאפשר ללומדי תורה לקבל דיחוי משירות צבאי".
"נכון", המשיכו הנציגים החרדים במכתבם, "שבג"ץ נתן אורכה של שנה - שמסתיים ב-ספטמבר 2018 - ובמהלך מושב החורף שחלף, הנושא נידון בקרב מרכיבי הקואליציה, ולקראת סיום המושב עבר בכנסת בקריאה טרומית, חוק המסדיר מחדש את ההסדר של דחית שירות צבאי ללומדי תורה".
"בשלהי מושב החורף סוכם שבתוך שלושים יום מתחילת מושב הקיץ, יימשכו תהליכי החקיקה במטרה להביא לחקיקה סופית וקבועה, כולל כל הקריאות במליאת הכנסת שמאשרת את ההסדר הנ"ל, יצוין, כי שלושים יום אלו מסתיימים בימים הקרובים".
"כשלוחי דרבנן נצטווינו על ידי גדולי התורה והחסידות שליט"א שיש לזרז מיידית הליכי חקיקה, על מנת שהם יסתיימו במושב הכנסת של קיץ זה. למותר לציין כפי שנאמר בתחילה, לולא הסעיף שנקבע בהסכם קואליציוני בנושא מעמד בני הישיבות, לא היינו שותפים לקואליציה, וכך היא ההנחיה, גם לגבי העתיד".
לסיום כתבו: "אנו מלאי תקוה שאכן מה שהובטח בנושא זה יקויים, ואנו מצפים לתגובתך". על החתומים: סגן השר ליצמן וח"כ גפני בשם סיעת 'יהדות התורה'.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות