כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

למה נתב בנמל מקבל 71,813 שקל בחודש?

עובדי הנמלים מככבים שנים רבות ברשימת שיאני השכר במגזר הציבורי • 13 נתבים מתוך 25 בסך הכל נמצאים ברשימת 1,000 המשתכרים המובילים של המגזר הציבורי

נמל
נמל

העובדה שאחד הנתבים בנמל אשדוד הרוויח ב-2010 סכום של 71,813 שקל ברוטו בחודש (עלות שכר של 90,077 שקל) והתברג למקום 29 ברשימת שיאני השכר במגזר הציבורי - אינה מפתיעה במיוחד: עובדי הנמלים בכלל, והנתבים בפרט, מככבים שנים רבות ברשימת שיאני השכר במגזר הציבורי.

זאת, מתוקף הסכם קיבוצי של הנתבים בן עשרות שנים, המתעדכן מדי כמה שנים ומאושר על ידי האוצר. הנתבים נקלטים לעבודה בהסכמי דור א' - כלומר הסכמים המעניקים תנאים משופרים לעומת עובדי דור ב' בנמל.

13 נתבים מתוך 25 בסך הכל נמצאים ברשימת 1,000 המשתכרים המובילים של המגזר הציבורי. לאחר הנתב הממוקם 29 ברשימה, נמצא במקום 74 נתב נמל חיפה שהשתכר 65,929 שקל ברוטו בחודש ב-2010

נתב הוא למעשה רב חובל בהכשרתו ותפקידו הוא להכניס פיסית את האונייה אל תוך הנמל. לצורך כך הוא מגיע אליה בסירה, מטפס על סולם חבלים לתוכה, נוטל את ההגה מידי רב החובל ומתחיל בעבודת הניתוב. יתרונו של הנתב על פני רב החובל של האונייה הוא בכך שהנתב מכיר את הנמל היטב, ולכן יכול לנתב אותה אל הרציף בביטחה. הנתב נדרש לשלוש שנות פיקוד על אונייה לפחות כרב חובל. לפני הכניסה לתפקיד הנתב, הוא צובר לפחות 17 שנות ניסיון בצי הסוחר ומסיבה זו הנתבים מבוגרים יחסית - בני 50 ומעלה.

"בין אם הים סוער או רגוע, הנתב עולה אל האונייה מהסירה, מקבל עליה את הפיקוד ויחד עם גוררות הנלוות אליו הקושרות את האונייה לרציפים הוא משמש 'בעל הבית'", מסביר דודו פרץ, יו"ר ועד הטרנספורט בנמל חיפה.

אבי לוי, יו"ר האיגוד הארצי לקציני ים, מוסיף כי חשיבותו של תפקיד הנתב נובעת מכך שעליו לוודא כי האוניות ותכולתן לא ייפגעו, וכל נזק שנגרם הוא באחריותו. "מדובר בעבודת ניתוב וקשירה עדינה מאוד", פוסק לוי, "זה כמו להוציא פיל מחנות חרסינה מבלי שיישבר שום דבר".

לוי מסביר כי שכרם הגבוה של הנתבים נגזר במידה רבה מהפרמיות שהם מקבלים והעבודה הנוספת - לרבות בלילות ובשבתות. הנתבים עובדים במשמרות של 12-24 שעות, ולאחריהן הם נחים, ונדרשים סך הכל ל-184 שעות עבודה חודשיות שהן משרה מלאה. מאחר שלרוב הם עובדים יותר מכך - הם מקבלים שעות נוספות רבות.

א', נתב באחד הנמלים, מסביר כיצד תופחות המשכורות של הנתבים. "הנתבים עובדים בשבת ואז מקבלים תוספת של 200%-250% וגם בלילות, ואז יש תוספת של 50% לשכר. בכל העולם הנתבים משתכרים די הרבה והם גאים בשכרם".

ד"ר דרור אסנת, עוסק במקר וייזום פרויקטים חברתיים שחקר את ההיסטוריה של נמל אשדוד, אומר כי "השכר נשמע נהדר עד שמישהו חלילה נפצע בתאונת עבודה. ההפרשות לפנסיה נמוכות יחסית לשכר החודשי כי הן נגזרות משכר הבסיס. מדובר באנשים שנוטלים סיכון פיסי רב. שכר הנתבים גבוה - אבל לא שערורייתי".
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}