כמה מרוויחים הבכירים בעמותות ללא כוונת רווח?
כיום אין ביקורת משמעותית על השכר של הבכירים בעמותות שנהנות גם מכספי הציבור, אלא רק על הוצאות ההנהלה הכלליות • הנה דוגמא: מנהל ת"ת הרוויח כ-210 אלף שקל
- כ"ט תשרי התשע"ב
- 15 תגובות
מחלק כסף. הרב שלום בער סורוצקין מעטרת שלמה בבית שמש
שכר הבכירים בעמותות ובארגונים ללא כוונות רווח ממשיך להיחשף: שכרו השנתי של מנכ"ל רשת אורט ישראל, צבי פלג, הסתכם בכ-840.8 אלף שקל ברוטו ב-2009, שכרו של מנכ"ל רשת בני עקיבא אלחנן גלט היה 470 אלף שקל ושכרו של המנכ"ל לשעבר של רשת עמל, שמעון כהן, היה 528 אלף שקל - כך עולה מבדיקת TheMarker, בהמשך לחשיפת נתוני שכר הבכירים בעמותות אתמול. הנתונים מבוססים על דיווחי העמותות לרשם העמותות, המפורסמים באתר גיידסטאר.
כ-3,000 עמותות וארגונים ללא כוונות רווח בישראל נסמכים בנוסף על הכנסות מתרומות והכנסות עצמיות גם על תמיכות ממשלת ישראל, שמעבירה לעמותות מיליארדי שקלים מדי שנה כתמיכה בפעילות בתחום האחריות של משרדי הממשלה או עבור שירותים שהעמותות והארגונים מספקים למדינה. מהבדיקה עולה כי התקציבים הגדולים ביותר לארגונים התקבלו ממשרד החינוך, הרווחה, משרד ראש הממשלה ומשרד התרבות והספורט. לא ניתן לקבוע כי שכר הבכירים בעמותות הנתמכות מכספי הציבור באמצעות משרדי הממשלה הוא גבוה יותר משכר הבכירים בעמותות שלא נתמכות על ידי משרדי הממשלה.
על אף שתמיכות משרדי הממשלה מפוקחות באופן הדוק על ידי אגף החשב הכללי במשרד האוצר, אין כיום ביקורת משמעותית על השכר של הבכירים בעמותות שנהנות גם מכספי הציבור, אלא רק ביקורת על הוצאות ההנהלה הכלליות בעמותה - שמגבילות אותן באופן יחסי למחזור של העמותות. שכר הבכירים בעמותות הנמתכות לא נבדק באופן פרטני. עם זאת, באגף החשב הכללי באוצר פועלים כיום כדי להסדיר ולעדגן את נהלי התמיכות של משרדי הממשלה, כדי לשנות את המצב.355 אלף שקל לכלכלן בעמותת עזר לציון
משרד החינוך העביר ב-2010 יותר מ-8.8 מיליארד שקל מתקציבו לגופי ציבור. הסכומים הגבוהים ביותר ניתנו לרשת אורט (508.9 מיליון שקל) ורשת עמל (319.5 מיליון שקל). רוב הסכומים משמשים עבור תשלומי שכר למורי בית הספר ברשתות הפרטיות הגדולות הפועלים ללא כוונת רווח. מדובר בסכומים הגבוהים ביותר שהעביר משרד החינוך לגופים ציבוריים. המשרד העביר סכומים נוספים לרשויות מקומיות וגם למכללות להכשרת מורים.
רשת אורט היא רשת החינוך הגדולה בישראל והיא פרושה ביותר מ-60 יישובים. מנכ"ל אורט פלג השתכר ב-2009 כ-70 אלף שקל בחודש ברוטו, וב-2010 היה שכרו השנתי 823.1 אלף שקל ברוטו. מרשת אורט נמסר בתגובה כי "לרשת יש מחזור של כ-1.2 מיליארד שקל, היא כוללת 200 מוסדות חינוך ומעסיקה 7,000 עובדים. שכר המנכ"ל נקבע על פי קריטריונים, כמו שנות ותק ופרישת הרשת. הקריטריונים כמו השכר עצמו שקופים וגלויים כמתבקש בחוק".
בישיבות התורניות בישראל נהוג למנות אדם שיהיה אחראי על רווחתם של תלמידי הישיבה. האדם שנבחר לתפקיד, מנהל תומכי תורה, מבצע אותו לרוב בהתנדבות. אך זה לא המקרה בישיבת עטרת שלמה בבית שמש. שם, מנהל תומכי התורה הרוויח שכר שנתי של כ-210 אלף שקל ב-2009. מדובר באחת הישיבות שמקבלות את התקציב הגבוה ביותר מהמדינה - 12.1 מיליון שקל ב-2010.
האגף למוסדות תורניים במשרד החינוך העניק ב-2010 תקציבים בסך 823.1 מיליון שקל למוסדות חרדיים, בהתאם להסכמים קואליציונים שנחתמו על ידי הממשלה. התמיכה הגבוהה ביותר של האגף היתה בישיבת מיר בירושלים, שקיבלה מהמשרד תמיכה בסך 32.5 מיליון שקל ב-2010.
התמיכה הכספית הגבוהה ביותר שהעביר משרדו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, היתה למרכז הארגונים של ניצולי השואה, שקיבלו מהמשרד 3.5 מיליון שקל ב-2010. המרכז מאגד 50 ארגונים הפועלים בתחום הסיוע לניצולים והנצחת השואה. לפי המכרז, הוא שם לו למטרה לסייע לארגונים החברים בו שרבים מהם נמצאים במצוקה תקציבית. על פי נתוני רשם העמותות, שכרו של מנכ"ל מרכז הארגונים הסתכם ב-2009 בכ-352 אלף שקל ברוטו (כ-29.3 אלף שקל בחודש). בנוסף העביר משרד ראש הממשלה כ-930 אלף שקל לעמותה בשם המרכז להנצחת מורשת גוש קטיף, אך לא ניתן למצוא עליה פרטים באתר גיידסטאר.
גם משרד התרבות והספורט תומך בעמותות שונות, כשהתמיכה הגבוהה ביותר מוענקת למרכז הספר והספריות בישראל - 52.8 מיליון שקל. לפי המרכז, הוא "פועל כגוף עצמאי המתמחה במתן שירות מקצועי לספריות, לספרנים, לעוסקים בתחום המידע ולענף המו"לות". שכרו של מנכ"ל המרכז הסתכם בכ-211 אלף שקל ב-2009.
הבהרה: בטבלה שפורסמה ב-TheMarker בנוגע לשכר הבכירים בעמותות ובארגונים ללא כוונת רווח ב-2009, נפלה טעות. הנתונים בנוגע לד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, ויורם חזוני, משנה לנשיא מרכז שלם - התייחסו לעלות שכרם - ולא לשכרם ברוטו. עלות שכר של קדמן ב-2009 היתה 332,546 שקל. עלות שכרו של חזוני ב-2009 הסתכמה ב-1,051,082 שקל.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 15 תגובות