כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

המוח שמאחורי הדפדפן של Google

ראיון TheMarker לפני שלושה שבועות ציין הדפדפן כרום אבן דרך: שלוש שנים לאחר השקתו הוא כבר הגיע לרבע מנתח השוק העולמי • בכפר קטן בדנמרק מפתח המהנדס לארס באק את המנוע שעומד מאחורי כרום ומבטיח: הדפדפן יהיה אף מהיר יותר בשנים הבאות

  • כ"ב אלול התשע"א
לארס באק
לארס באק



הוא יצא לעולם לפני שלוש השנים בלבד, וכבר השתלט על כרבע משוק הדפדפנים העולמי. ייתכן כי הסיבה העיקרית לחדירה המהירה של כרום היא העובדה שמאחוריו עומדת ענקית האינטרנט גוגל, אך הכרום הצליח להפיח רוח של חדשנות אמיתית בתחום הדפדפנים הנחשב ישנוני יחסית.

רבים אינם יודעים זאת, אבל כרום החל דרכו ב-2004 כפרויקט סודי בחווה חקלאית בכפר בדנמרק. למה דווקא בחווה באזור כפרי? כאן מתחיל סיפורו של לארס באק, מי שמכונה "המוח" שפיתח את הדפדפן של גוגל.

8 ק"מ מחוץ לעיר הדנית ארהאוס (Aarhus) נמצאת החווה החקלאית שבה עובד באק, מי שבנה את מנוע ה-V8 JavaScript הנמצא בלבו של המוצר האסטרטגי של חברת האינטרנט הגדולה בעולם. באק נחשב כמומחה עולמי בתחום של מכונות וירטואליות (Virtual Machines), ועיקר התמחותו היא להאיץ את קצב הגלישה של דפדפנים. גוגל רדפה אחריו לשם כך עד כפרו המרוחק בדנמרק.

באק החל את דרכו המקצועית ב-2002 בחברה בשם OOVM. ב-2004 הוא מכר אותה לחברה שווייצית בשם Esmertec ועבד בה במשך שנתיים. לאחר שעזב את החברה, הוא חשב שזה זמן מתאים לצאת לחופשה ובין היתר לשפץ את החווה שלו, אבל אז הגיעה שיחת טלפון מגוגל. באק סירב לעבור למשרדי החברה בקליפורניה, אך גוגל לא ויתרו. הם החליטו להקים משרדים בחווה שלו.

"ביליתי עשר שנים בעמק הסיליקון", אומר באק. "גוגל הכירו אותי טוב למדי כשהם פנו אלי. היה עדיף להם שאעבוד בארה"ב, אבל הילדים שלי בדיוק התחילו ללמוד בבית ספר בדנמרק, וזאת לא היתה אופציה. לכן הפשרה היתה להקים משרד של גוגל בחווה שלי בדנמרק".

מיחשוב הענן צובר תאוצה

כאן המקום להסביר קצת יותר מהו מנוע ה-V8 JavaScript של כרום. ג'אווה סקריפט היא שפה לסקריפטים (קוד תוכנה) לשימוש בדפדפנים בלבד. היא מאפשרת למתכנת לשנות את הדפדפן ולהציג אובייקטים שונים המוצגים ברשת האינטרנט.

באק הוא מומחה למערכות וירטואליות - תוכנות שמאפשרות להריץ תוכנות אחרות במקום להשתמש במערכות חומרה יקרות.

הדפדפן כרום ומנוע V8 שמאחוריו משתמש ביכולות וירטואליזציה כדי להריץ מהר יותר אובייקטים שנמצאים במרחבי הרשת. הוא מצליח להיות מהיר יותר ממתחריו, כי הוא מסוגל באמצעות עבודה אלגוריתמית לקצר את זמן הרצת האובייקטים ושירותי הרשת.

מדוע בעצם צריכה גוגל דפדפן משלה, כשיש דפדפנים אחרים בשוק שעושים עבודה טובה למדי? התשובה טמונה ביכולת של דפדפן שכזה לשפר את חוויית הגלישה ולדחוף עוד ועוד גולשים לשירותי הענן של גוגל. בעידן הנוכחי, שבו טרנד מיחשוב הענן צובר תאוצה, כשיותר תוכנות ושירותי רשת עוברים לעבוד מהרשת, יש לכך חשיבות יתרה.

כרום מחבר טוב יותר את הגולשים לשירותי ענן כמו ג'ימייל ו-Google Docs, שהם שירותים אסטרטגיים עבור גוגל. כבר בתחילת הדרך ידע באק כי כדי שכרום יצליח, הדפדפן חייב להיות מהיר במיוחד ובעל ממשק משתמש מינימליסטי.

"לאחר ארבעה חודשים של עבודה הצלחנו להגיע למצב שמנוע הג'אווה סקריפט של כרום מהיר פי 22 יותר מאשר המתחרים בשוק", מספר באק. "כשהתחלנו לעבוד על פיתוח כרום ב-2006, נדמה שהחדשנות בכל הנוגע לדפדפנים נעצרה. לכל הדפדפנים היו בערך אותם ביצועים. הדפדפנים דאז היו מגושמים ואטיים. לגוגל היה חשוב שיהיה לגולשים קל ומהיר לגלוש ברשת.

"כרום מבוסס על קוד פתוח, ומבחינתנו אין לנו בעיה שגם אחרים יראו מה אנחנו עושים כדי שכל הדפדפנים ישתפרו. הקפדנו גם על עיצוב מינימליסטי של הדפדפן, כי אנחנו רוצים שלגולשים יהיה כמה שיותר מקום לתוכן ברשת ולא לדפדפן".

מה מצאת בזירת הדפדפנים ב-2006, כשהתחלת לעבוד על כרום?

"כבר אז היה ברור ששירותי רשת ואפליקציות רשת יהפכו למשהו מורכב בעתיד. הגולשים היו צריכים להוריד כמויות קוד גדולות למדי כדי להשתמש בשירותים כמו ג'ימייל. זה עצר את החדשנות. הכל היה אטי. היה לנו ברור שאנחנו צריכים לשנות את זה. הצלחנו לעורר חדשנות בזירת הדפדפנים. כל הדפדפנים כיום מהירים ונוחים לשימוש הרבה יותר מבעבר. אנחנו משגרים לציבור גרסה חדשה של כרום כל חודש וחצי. עדיין לא הגענו לתקרת הזכוכית. אני מאמין שאנחנו יכולים להמשיך ולשפר את הביצועים ממנוע הג'אווה סקריפט, כך שכרום ייהפך למהיר עוד יותר ויצרוך פחות זיכרון עבודה".

14 פעמים גוגל כבר שידרגה את הדפדפן שלה מאז שהשיקה אותו לציבור הרחב בספטמבר 2008. "כשכרום יצא הוא היה מהיר, אבל עדיין הטכנולוגיה שמאחוריו היתה לא בשלה. מאז שיפרנו את הביצועים שלו בכל רבעון. כרום מהיר כיום פי שלושה בערך לעומת הגרסה של 2008, תוך שימוש באותה חומרה. לא נוכל להמשיך ולגרום לדפדפן להיות מהיר יותר באותם הקצבים ששיפרנו בעבר, אבל אני מניח שבעוד שלוש-ארבע שנים נראה שיפור נוסף של 50% לפחות. זה לגמרי אפשרי".

האינטרנט כולל כיום הרבה יותר רכיבים "עשירים". הוא נהפך מרשת של טקסט לרשת של וידאו. איך גוגל וכרום נערכים לכך?

"עבור אנשים רבים, הדפדפן הוא הדבר שהם רואים כשהם משתמשים במחשב. הילדות שלי משתמשות בדפדפן כדי לעשות כל דבר דרכו. עבורן הדפדפן הוא מערכת הפעלה. ככל שיותר אנשים מפתחים אפליקציות מורכבות, כך הדפדפן יצטרך לטפל בהן. אני לא רואה את התהליך הזה נעצר. כרום יטפל במגוון רחב של אפליקציות ויהיה פונקציונלי להדפסה, לתלת ממד, לגרפיקה ולמשחקים. כל זה כמובן דוחף את מנוע הג'אווה סקריפט ושאר הדפדפנים להשתפר".

האם העתיד של הדפדפנים הוא בחיבור שלהם למדיה חברתית, כמו בדפדפן RockMelt?

"אין ספק שהפונקציונליות של הדפדפנים תגדל. כיום קשה לומר מה ההבדל בין אפליקציית רשת לאפליקציה רגילה. פלטפורמת הרשת כיום נהפכה לאטרקטיבית יותר כי משתמשים לא צריכים להתקין אפליקציות. נראה גם שרוב האפליקציות יהיו גמישות וירוצו על מערכות שונות, כמו מחשבים, מובייל, טאבלטים ועוד. אם אני בוחן איך אני משתמש כיום ברשת, אני גולש באמצעות דפדפן וצורך כמעט כל דבר. הרשת נהפכה לגמישה. אתה תמיד במרחק קליק אחד מאפליקציית רשת אחרת".

"אנחנו צריכים לדחוף קדימה בכל החזיתות. דפדפני העתיד צריכים להסתכל לעתיד ולספק מהירות גדולה יותר וגם פונקציונליות גדולה יותר - ליצור חוויית משתמש טובה יותר, וליצור אינטגרציה טובה יותר של וידאו ואודיו בדפדפנים", מסביר באק.

לדבריו, סוגיית הפרטיות נלקחת בחשבון, ולא רק המהירות והביצועים חשובים. "אנחנו מודאגים מאוד מנושא הפרטיות. אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי להבטיח שכרום ישמור על פרטיות ככל האפשר. מהירות חשובה לנו רק באופן משני לפרטיות. כרום מבוסס על קוד פתוח, כך שאנשים יכולים לראות כיצד בדיוק אנחנו מתמודדים עם פרטיות ואיך אנחנו מטפלים במידע פרטי באמצעות הדפדפן".

הצעד הבא: כרום ייהפך למערכת הפעלה

אחד הצעדים המהפכניים שגוגל מייעדת לדפדפן כרום הוא כרום OS (Operating system).

גוגל מתכננת לשתף פעולה עם יצרניות מחשבים כך שהכרום ישמש מערכת הפעלה. אנשים יוכלו להשתמש בתוכנות שנמצאות ברשת האינטרנט במקום להתקין אותן במחשב שלהם.

אחד האתגרים הוא כיצד לשכנע משתמשים להשתמש במערכת הפעלה כזו - כלומר, להשתמש באפליקציות ותוכנות לא מקוונות במקום רק ב"ענן" - שכן לא בכל מקום יש גישה לרשת האינטרנט.

את המכשול הזה פותרת גוגל באמצעות אפליקציות שיאפשרו לכרום OS להפעיל אותן גם במצב שאינו מקוון - כלומר ללא חיבור לרשת האינטרנט.

"יש משתמשים שעושים שימוש רק בדפדפן במחשב", אומר באק. "אנחנו מאמינים שעבור משתמשים כאלה כרום OS יכול לשפר מאוד את חוויית המשתמש. במקום להתקין תוכנות על המחשב, כל המידע נמצא בענן. כמובן שזה לא מתאים לכל המשתמשים. אבל עבור כאלה שרק עושים שימוש בדפדפן, גולשים ברשתות חברתיות וצורכים חדשות, זה כלי נהדר".
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}