הפתעה משמאל: הח"כית הטרייה מבקשת לדאוג למגזר החרדי
המחנה הציוני מבקש לדאוג לחרדים: דו"ח שחשף כי שיטת התקצוב הנוכחית של הרשויות המקומיות, מובילה לאי שוויון בין רשויות עשירות לעניות ופוגעת במגזר החרדי והערבי • חברי הכנסת מהמחנה הציוני מתכוונים להגיש השבוע הצעת חוק לשינוי שיטת החלוקה במטרה לעשות סוף למציאות הקיימת הפוגעת בעיקר בשכבות החלשות
- יעקב גרודקה
- כ"ב כסלו התשע"ח
- 4 תגובות
על רקע המתיחות הקואליציונית - הח"כית הטרייה מהמחנה הציוני מבקשת לדאוג לחרדים: דו"ח מרכז טאוב שפורסם בשבוע שעבר, חשף כי שיטת התקצוב הנוכחית של הרשויות המקומיות – המאצ'ינג, מובילה לאי שוויון בין רשויות עשירות לעניות ופוגעת במגזר החרדי והערבי.
בעקבות כך, חברת הכנסת הטרייה לאה פדידה וח"כ איציק שמולי, מתכוונים להגיש השבוע הצעת חוק לשינוי שיטת החלוקה במטרה לעשות סוף למציאות הקיימת הפוגעת בעיקר בשכבות החלשות.
כאמור, על בסיס שיטה המא'צינג הנוכחית, על כל שקל שהרשות המקומית משקיעה, משרד העבודה והרווחה משלים כשלושה שקלים. המשמעות היא ש-75% מתקציב הרווחה, ממומן על-ידי המשרד, ו-25% הנותרים, ממומנים על ידי הרשות המקומית. כך למעשה נוצר פער בין רשות שיכולה להשקיע כסף בהתאם לרמת העושר שלה, לבין רשות ענייה שמטבע הדברים, משקיעה סכום נמוך יותר.
ההשלכות הן: הסכום ההתחלתי הממוצע, שמקצה משרד הרווחה לרשויות החלשות (המדורגות באשכולות הנמוכים) הוא כ-3,170 שקלים, לעומת כ-5,400 שקלים ביתר הרשויות.
בנוסף, עובדי המחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות, מתמודדים עם בעיות של כ-465 אלף משקי בית, שכולם מקבלים מענה בהתאם לרמת ההשקעה של הרשות שזוכה לקבל תקצוב משולש מהמדינה בהתאם לסכום שמשקיעה.
כמו"כ, איכות הטיפול לתושב: בעוד רשויות עשירות משתמשות יותר בשירותים חוץ ביתיים, הנחשבים לשירותים יקרים יותר. הרשויות החלשות נוטות לבחור מסגרות קהילתיות על פניהם בשל עלותם הנמוכה, גם אם אפילו מדובר בפתרון טוב יותר עבור המטופל.
ההצעה החדשה מבקשת לשנות את שיטת החלוקה הנוכחית ולדאוג שרשות המדורגת באשכול 1-3 ע"פ הלמ"ס, תקבל סיוע ממשלתי ולא תעמוד בדרישה למימון עצמי.
מטרתה של הצעה זו היא "לקבוע מדיניות שוויוניות, שתבטיח גישה שווה ונוחה לטיפול בנזקקים ללא קשר למקום מגוריהם." אומרת ח"כ לאה פדידה.
לטענתה של פדידה: "הצבת דרישה למימון עצמי מקביל, בשיעור כזה או אחר, כתנאי לקבלת שירותי רווחה בסיסיים, היא שיטה מעוותת ומפלה, בייחוד אם לוקחים בחשבון שמספר הנזקקים באותן רשויות הוא גבוה יותר. השיטה מבקשת לתקן עוול היסטורי שהיה צריך להיות מתוקן מזמן".
עוד היא מוסיפה כי "המדינה אוהבת להשתמש במושג פריפריה כשזה מסתדר לה, אבל לצערי היא זו שאחראית למצב הירוד בו היא נמצאת כיום. אם ב-2014 עיר המדורגת באשכול 1 זכתה לתקצוב כולל של 13.094 ₪, בזמן שבעיר המדורגת באשכול 1, תוקצב ב-5564 ש"ח, זה מצב אבסורדי ולא מתקבל על הדעת. ההצעה תתקן את הפער הזה. הצעת החוק הזו, היא הסנונית הראשונה שתיתן מענה קוהרנטי לצמצום הפערים ברווחה".
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות