כ"ב כסלו התשפ"ה
23.12.2024

מרתון דיונים במליאה לאישור חוק ההמלצות - יו"ר הקואליציה תקף את לפיד: "הבן אדם הכי מושחת פה"

מליאת הכנסת מקיימת בשעה זו דיון מרתוני על חוק ההמלצות שצפוי להימשך עד ליום רביעי. ח"כ אמסלם: "הבן אדם הכי מושחת פה הוא יאיר לפיד". ח"כ הרצוג: "לגופו של עניין זה נושא ראוי, אני יכול לומר גם מניסיון אישי, אבל זה חלק מקמפיין לריסוק הדמוקרטיה הישראלית." ח"כ חסון הקריא במשך שעה ארוכה הודעות שקיבל מהציבור בוואטסאפ.

דוד אמסלם. צילום: פלאש 90
דוד אמסלם. צילום: פלאש 90



מליאת הכנסת מקיימת בשעה זו דיון מרתוני במאות הסתייגויות שהגישו סיעות האופוזיציה על חוק ההמלצות. אם אכן תמצה האופוזיציה את מלוא הזמן העומד לרשותה, הדיון צפוי להימשך עד ליום רביעי. עם זאת, בכל רגע יכולה האופוזיציה להסיר את ההסתייגויות ולדרוש הצבעה, על מנת לתפוס את הקואליציה לא מוכנה.

יו"ר ועדת הפנים ויו"ר הקואליציה הטרי ח"כ דוד אמסלם, פתח את הדיון ואמר: "הבלוף הכי גדול שנתקלתי בו בחיים שלי קורה עכשיו. יש פה איזה שקר שמתגלגל בעוצמות שאני לא מאמין, שהתחיל בתקשורת. כל התקשורת – רובה – השמאלנית משקרת לציבור בעזרתכם. ואתם בעצם גם נרתמתם לעניין, ואתם משקרים במצח נחושה, כשאתם מכירים את העובדות. אבל יש אנשים כאן שמכירים את העובדות ולא נותנים לעובדות לבלבל אותם, והם ממשיכים בשקר הגס כדי בעצם לטעת מצג שווא ושקרי אצל הציבור, שבאמת לא בקיא בחוק, הוא לא יודע על מה מדובר. הוא שומע מבוקר עד ערב בצד הזה: שחיתות ושחיתות ושחיתות, והוא מתחיל להאמין לזה בלי לדעת שאתם משקרים."

לאחר מיכן תקף ח"כ אמסלם את ח"כ לפיד ואמר: "אז בוא נספר לכם קודם כול מי הבן אדם הכי מושחת פה. יאיר לפיד נוסע על בסיס קובע כמעט לכל הגלובוס, משתכן במלונות פאר, לוקח אתו עוזרים. כל זה על חשבון הציבור, חשבון מימון המפלגות. שזה כסף ציבורי, דרך אגב, זה לא חבר שלו הזמין אותו לסיגר. זה כסף שהציבור מממן אותו."

ראשון הדוברים היה יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג: "הנושא לגופו של עניין הוא נושא ראוי לדיון. אני חושב שגם אתה (ח"כ אמסלם) מציג דברים מסוימים שהם חשובים. אני יכול לומר גם מניסיון אישי, שהם לא דברים נטולי ביסוס. אבל אני חושב שאתה לא מסתכל בכלל על התמונה בכללותה. התמונה בכללותה, שאתה חלק מקמפיין בלתי-פוסק, של הסתערות שלך ושל חבריך - כל אחד לקח מטרה, לטווח אותה, כדי שבסוף הקדנציה מערכת האיזונים והריסונים בדמוקרטיה הישראלית תתרסק ותתפורר לחלוטין. אז יכול להיות שהעניין שלך, כמו שאומרים, עומד בזכות עצמו - לדיון. אבל העובדה שאתה מביא את זה דחוס בתוך קפסולת זמן אך ורק כדי שזה יעבור עכשיו, ללא דיחוי נוסף, בתוך המכלול שבו אנחנו רואים שרת משפטים שמסתערת על מערכת המשפט ובית המשפט העליון תוך כדי בליסטראות בלתי פוסקות שיוצאות מהמפלגה שלך יום ולילה על מערכת המשפט ועצמאותה".

ח"כ סתיו שפיר אמרה בדיון: "ממשלה שמעדיפה את המקושרים והמקורבים - במה היא מתעסקת? למה לא בנכים? למה לא בקשישים? לא בניצולי השואה, בעניים, במשפחות עובדות? למה עוסקים רק בשימור הכיסא של איש אחד שכבר מזמן נותק מאזרחי ישראל? בואו ניפטר מהפחד, בואו ניפטר מהשחיתות שעטפה את הבית הזה. בואו ניפטר מחוקי המשחק המיושנים שלא משרתים את הציבור אלא רק את הפוליטיקאים. יש בי תקווה שלפחות אחד בקואליציה ישים לזה סוף. ואחד זה מספיק. הסיפור הזה ייגמר. בכל רגע נתון, בעניין של דקות, הסיוט של ממשלה שמפקירה את האזרחים, וראש ממשלה שעוסק רק בעצמו ופוגע במדינה יהיה מאחורינו. אדם אמיץ אחד מהקואליציה שיקום ויגיד די. שהמדינה לפני הפוליטיקה והאינטרס האישי. שאזרחי ישראל, שנדרשים להקריב הרבה לטובת עתידנו כאן, יזכו לממשלה שמוכנה באמת ובתמים להקריב למענם".

ח"כ יואל חסון כינה את נאמו "נאום הוואטסאפ". ח"כ חסון הזמין את הציבור הרחב לשלוח אליו בהודעות בוואטסאפ את אשר על ליבם ובמשך שעה ארוכה הקריא מהטלפון את ההודעות ששלחו אליו האזרחים נגד הממשלה וחוק ההמלצות. השר גלנט העיר שכותבים לו שח"כ חסון לא מקריא את ההודעות החיוביות שנשלחות אליו. ח"כ חסון הגיב ואמר: אני מבטיח לתת אחר כך את הטלפון שיהיה אפשר לראות את היחס בין ההודעות החיוביות שנשלחות לבין ההודעות השליליות.

הצעת החוק מבקשת לקבוע כי כאשר המשטרה מעבירה חומר חקירה לפרקליטות, הוא יועבר ללא עמדתה בכתב לעניין הגשת כתב אישום נגד החשוד. לחומר החקירה תצורף, ככלל, עמדתה בכתב לעניין מכלול התשתית הראייתית לביסוס האשמה נגד החשוד, ואולם, בחקירה שבה יש פרקליט מלווה, עמדתה זו תועבר רק אם היועמ"ש לממשלה או פרקליט המדינה ביקשו זאת. עוד מוצע לקבוע כי בתיקים ללא פרקליט מלווה, אם המלצת המשטרה היא לסגור את התיק, היא תוכל להעביר לפרקליטות את עמדתה. בנוסף, מוצע להבהיר כי סעיף העונשין האוסר על עובדי ציבור למסור מידע לגורם בלתי מורשה, יחול אף על מסירת עמדת המשטרה בכתב כאמור. הוראות החוק המוצע יחולו גם על רשויות אחרות שיש להן סמכויות חקירה, והן לא יחולו על חקירה שנפתחה לפני תחילתו של החוק.

בדברי ההסבר נכתב: "תפקיד המשטרה הוא לחקור עובדות ואילו המלצה היא פרשנות סובייקטיבית המשיגה את גבולה של הפרקליטות שהיא המוסמכת להחליט בעניין העמדה לדין ולא המשטרה. בהמלצת המשטרה אם להגיש כתב אישום ואם לאו יש משום הטיית המשפט שכן על הפרקליטות, ולאחריה – אם יוגש כתב אישום – על בית המשפט להיוותר סוברניים בבואם להחליט האם הראיות מוצקות, מבוססות, יצוקות בבטון או שמא אין בהן די כדי לבסס הרשעה. המשטרה איננה בעלת ידע וכלים לשפוט את מידת תקפותן של הראיות, קל וחומר כאשר בסיומה של חקירה ממושכת ומאומצת אין די ראיות לביסוס הרשעה או לזיכוי.

במקרים רבים בהם החלטת המשטרה להמליץ על הגשת כתב אישום התפרסמה, החשוד הפך באופן אוטומטי לנאשם וזאת גם אם התיק נדון בפרקליטות במשך תקופה ארוכה ובטרם התקבלה ההחלטה הסופית. לפיכך, כאשר המשטרה ממליצה על הגשת כתב אישום היא למעשה כובלת את ידי הפרקליטות מלקבל החלטה שונה וזאת על אף שהפרקליטות רשאית לקבל החלטה שונה מזו של המשטרה. הלכה למעשה, כאשר המשטרה מצרפת לממצאים שהיא מעבירה לפרקליטות בסיום חקירתה את המלצתה יש בכך כדי להטות, אולי אף להשפיע במידה מסוימת, על החלטת הפרקליטות."
חוק ההמלצות כנסת ישראל דוד אמסלם יאיר לפיד

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}