משקיעים, היזהרו בכספיכם • טור מיוחד
רואת החשבון נעמה רוזנצוויג, מזהירה בטור מיוחד מ'קוסמים' כלכליים, מ'השקעות' קורצות ומ'תשואה' פנונימלית • אז מה בכל זאת לעשות עם הכסף? כנסו כנסו
- רואת החשבון נעמה רוזנצוויג
- ג' תמוז התשע"א
תמונת ארכיון
בשנים האחרונות מצאו עצמם משקיעים חרדיים רבים מאבדים את כל כספם לאחר שנפלו לעוקץ של נוכלים אשר הבטיחו לאותם משקיעים מהמגזר הדתי- חרדי כי כספם יניב תשואה גבוהה. בפועל, איבדו את כספם.
אז מה עושים כדי להימנע ממקרים זהים שכאלו בעתיד?
כלל הזהב: קיבלת סכום כסף גדול? אל תסתחרר ... – החיים מזמנים לנו מעת לעת סכומי כסף גדולים מטעמים משמחים (חתונות, פרסים, מלגות או הגרלות) ומטעמים פחות שמחים (פיצויים, ירושות וכדו').
באופן טבעי קבלת סכום כסף גבוה מהסכומים אותם אנו רגילים לקבל, מוציאה אותנו מעט משיווי המשקל ואנו לעיתים מקבלים החלטות אשר לא היינו מקבלים בדרך כלל. ההחלטות הללו טומנות בחובן פעמים רבות גם סיכונים אשר לא היינו לוקחים על עצמנו במצבים אחרים בחיים. לכן, חשוב דווקא בזמנים שכאלו לעצור, לחשוב, ולהתאים את ההשקעה אל מול הסיכון וגם לצרכים שלנו מאותו הכסף בטווח הארוך.
קוסמים? לרוב יש רק בסיפורים....- ברוב מקרי המרמה הקשורים לכספי השקעות של אנשים פרטיים, היו מעורבים אנשים מן השורה אשר הבטיחו ניסים וקסמים בצורת תשואות מנופחות על כספיהם של המשקיעים התמימים. חשוב לבדוק מהי התשואה הממוצעת על השקעה, והאם ההשקעה הזו מקורה בנס צפוי או באסטרטגיית השקעה. בכל מקרה הבטחות לתשואות גבוהות הן סיבה טובה מאוד לנורה אדומה.
אז כמה זו תשואה גבוהה?... - לשם דוגמא אחד המורשעים אשר הואשם בגין קבלת דבר מרמה בנסיבות מחמירות לאחר שגייס מעל 3 מיליון ₪ ממשקיעים מהמגזר החרדי הבטיח למשקיעיו תשואה שנתית פנומנאלית בגובה של 36%. אבל זכרו, גם תשואה נמוכה הרבה יותר מזו, יכולה להיות תשואה חריגה.
מגייס אחר שנטל את כספיהם של משפחות חרדיות רבות, הבטיח למשקיעיו הנאמנים תשואה של 5% לרבעון ואדם נוסף שנטל כספים מחרדים הבטיח למשקיעיו בעת המשבר הכלכלי בשנת 2008 תשואה שנתית של 5% על השקעותיהם ולאחר מכן ברח לצרפת עם מעל ל- 80 מיליון ₪ מכספיהם.
לכן חשוב לזכור כי תשואה סבירה יכולה להשתנות לפי מצב השוק וחשוב לבדוק מהן התשואות המובטחות מאפיקים שונים ומגורמים שונים בטרם מסתנוורים ממעשי הקסמים ומהאחוזים הבלתי הגיוניים הללו.
הכול ירוק? עד המשבר הכלכלי...- ברוב המקרים, בתחילת הדרך קיבלו המשקיעים את התשואה המדהימה אשר הובטחה להם והעתיד נראה ירוק מאי פעם. כך למעשה עבר סיפור ההצלחה מפה לאוזן והפך לפלטפורמה השיווקית האולטימטיבית, כאשר באמצעות גיוס הכספים החדשים הסתייע למגייסי הכספים לעמוד בהבטחותיהם. אולם, כאשר המצב הכלכלי במשק מתדרדר ומגייסי הכספים מתקשים לגייס כספים חדשים והמשקיעים מבקשים לפדות את כספם, לרוב גם מתגלים מקרי המרמה.
לכן, חשוב לבדוק היטב מיהו הגורם בידיו מפקידים את הכספים, מהן ידיעותיו וניסיונו בשוק ההון ומהו עברו בתחום. בנוסף, חשוב להבין מהי אסטרטגיית ההשקעה ומהו מודל ההשקעה על מנת לראות האם מודל השקעה זה תואם את התיאבון לסיכון של המשקיע ואת תכנונו לגבי הכסף.
נקודה קריטית שיש לוודא היא כי המערכות של מנהל ההשקעות יאפשרו דיווחים תקופתיים אובייקטיביים למשקיעים לגבי מצב השקעותיהם ללא התערבות יד אדם על מנת לאפשר שקיפות מלאה בפני המשקיע על מצבו. שקיפות זו תיתן בידי המשקיע את הכלים לקבלת החלטות.
רו"ח נעמה רוזנצוויג, מנהלת בכירה בקבוצת ניהול הסיכונים בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות