סעודיה מתכננת החרמת 800 מיליארד דולר מהבכירים שנעצרו
הבנק המרכזי הודיע כי הקפיא את חשבונות החשודים, ול"וול סטריט ג'ורנל" נודע כי בכוונתה להחרים נכסים פרטיים בהיקף גדול, במהלך שעלול להבהיל את המשקיעים
נסיכים סעודיים. צילום אילוסטרציה: pixabay צילום: ארכיון
ממשלת סעודיה מתכננת להחרים נכסים ומזומנים בשווי של 800 מיליארד דולר במסגרת מהלך טיהור שחיתות עליו הכריזה, ובמסגרתו נעצרו עשרות בכירים בממלכה. על המהלך דיווח "וול סטריט ג'ורנל".
ביום שבת נעצרו 11 בכירים בממשל הסעודי ועוד יותר מ-50 אנשי עסקים ובעלי תפקידים בכירים אחרים, כולל המשקיע הנודע אל־וליד בן טלאל. בהודעה רשמית של השלטון נאמר כי הטיהור, לשון ההודעה, נועד להיאבק בשחיתות.
הבנק המרכזי של סעודיה מסר ביום שלישי כי הקפיא את חשבונות הבנק של חשודים על פי בקשתו של התובע הכללי בסוריה. בהודעתו הבהיר הבנק כי מדובר בחשבונות פרטיים ולא חשבונות תאגידיים.
מאחורי הטיהור עומד יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמאן, בנו של מלך סעודיה. הנסיך גם מוביל את מהלך הרפורמה הכלכלית שנועדה לגוון את כלכלתה של סעודיה ולהקטין את תלותה בנפט.
בגלל נפילת מחיר הנפט בשנתיים האחרונות הגיעה סעודיה למצב של גירעון בתקציב, ויתרות המט"ח שלה הידלדלו מ-730 מיליארד דולר בשיאן ב-2014 ל-488 מיליארד דולר באוגוסט 2017. סעודיה ניסתה לתת מענה באמצעות קיצוץ הסובסידיות הנדיבות לאזרחיה, אולם עדיין סובלת מגירעון בעקבות הירידה בהכנסות מנפט ונאלצה לגייס מימון באמצעות הנפקת אג"ח. גיוס הון מהנכסים המוחרמים יכול להיות אמצעי מימון עבור תוכניותיה השאפתניות, אולם חלק גדול מהכסף, לפי דיווח ה"ג'ורנל", מוחזק בחו"ל.
החרמת נכסים של אנשי עסקים פרטיים עלולה לעורר בהלה בקרב משקיעים זרים, הנחוצים נואשות לסעודיה כדי לממש את הפרויקטים השאפתניים שהיא מתכננת. שר המסחר של הממלכה, מאג'ד אל קצבי, אמר כי חקירת השחיתות לא תפריע להתנהלות העסקים התקינים בסעודיה.
התגובות בשווקים למהלך הטיהור היו שליליות. תשואות מדד ג'יי.פי מורגן לאג"ח קונצרניות של סעודיה עלו לרמה הגבוהה ביותר זה שבע שנים ביום שני, 4.517%. מדד אג"ח למזרח התיכון עלה לרמה המייצגת תשואה של 6.28%, הגבוה מאז ינואר. עם זאת, הביקוש לאג"ח שהנפיקו מדינות במפרץ היה גבוה השנה.
האנליסט יאן דהן מאשמור גרופ השווה את המהלכים בסעודיה לאלה שביצעה סין שנים האחרונות, עם מעצרו של בו שילאי, שנחשד בשחיתות. סעודיה זקוקה לרפורמות, ומלחמה בשחיתות היא הדרך לביצוען.
משקיעים אחרים פחות שאננים לגבי סיכוייה של סעודיה ומזהירים כי רכישת האג"ח שלה נובעת ממירוץ אחר תשואות בתקופה של ריבית נמוכה. הסיכון הנוכחי הוא בריחת הון אם המהלכים של בית המלוכה ייתפסו כאנטי-עסקיים.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות