8 מקהלות מצליחות בישראל: האישים והסיפורים • מהפכת המוזיקה
האנשים והדמויות שמאחורי המיקרופונים - היהודי שדמע לשמע ביצועי המקהלה וחזר בתשובה • זו שזכתה להופיע לפני שר התורה • החולה שביקש לשמוע את הביצוע המיוחד שעות לפני מותו • המנצח שאמו הלחינה להיטים • 'בחדרי' על המקהלות המצליחות בישראל
- אלי ברוכזון
- כ"ג תשרי התשע"ח
- 13 תגובות
במסגרת פרויקט החג של 'בחדרי חרדים' העוסק במהפכת המוזיקה החסידית, לא ניתן להתעלם מתופעה נוספת שצצה לה בעשור האחרון, דבר שלא היה בנמצא בטח לא בכמות ובאיכות שכזו - המקהלות שמפארות אירועים ושמחות בציבור החרדי בישראל.
אם בעבר כששמענו את המילה 'מקהלה' - הבנו שמדובר במקהלת חצר ויז'ניץ או בעלזא בטישים ובאירועי החסידות, או מקהלות אולפנים המלוות את האלבומים שמפיקים זמרים וחצרות, כיום המקהלות הפכו לחלק בלתי נפרד מאירוע מכובד ויוקרתי, זה החל בחתונות יוקרתיות של נגידים בעלי שם, ועד מהרה זה הפך לנחלת הכלל.
גם חצרות חסידים ועמותות חסד העורכים דינרים לעיתים תכופות, נוהגים להנעים את אוזני המתאספים במקהלה מכובדת בעלת גוון קול מהפנט.
בשנתיים האחרונות, המקהלות החלו לערוך גם ערבי שירה וקומזיצים בימי בין הזמנים ובחול המועד, כך למשל מקהלת 'מלכות' הנחשבת לפורצת הדרך בישראל, ערכה במהלך בין הזמנים מספר קומזיצים לאברכים ובני ישיבות, והגדול שבהם היה בבין הזמנים האחרון באלעד שסחף אליו המונים גם מחוצה לה - יש שיאמרו רבבת בני אדם.
'בחדרי חרדים' מספק לכם הצצה לתעשיית המקהלות העושה חיל בישראל.
מקהלת 'מלכות'
מקהלת 'מלכות' שמצליחה לשמור על מקומה בראש הרשימה, הוקמה לפני 4 שנים, וזכתה להופיע בזמן קצר יחסית, על במות יוקרתיות וטקסים מגוונים. מי שמנצח עליה, הוא הסופר והמעבד ר' פנחס ביכלר.
חברי המקהלה הם בין היתר: יואלי דווידוביץ שהוא גם מנהל האירועים והמפיק הטכני. האחים מיכאל ויינברגר ויוסי ויינברגר, חיים פולק, נחמן טסלר, שלום ביכלר, יענקי ברוין, יענקי לוינגר ונטע שפריי.
סולני המקהלה הם: זאנוויל וינברגר (יש שיכנו אותו בתואר 'זמר השנה'), ברוך ויזל ואחיו מוטי ויזל, אברימי לונגר, יוסל לייפער ופנחס פולק.
שאלנו, מי מחברי המקהלה בעבר הפך לזמר סולן בחתונות ואף/או הוציא אלבום משלו. והתשובה שקיבלנו ארוכה ולא מפתיעה, המקהלה שיכולותיה הוואקליות נדירות, הפיקה משורותיה רשימת סולנים שמרקידים מידי ערב בעיקר בחתונות, בהם, זאנוויל ויינברגר שכבר הוציא אלבום אוסף 'לחיים מיט זאנוויל' בהפקת 'לחיים הפקות' וכעת עובד על אלבום בכורה מרהיב יחד עם המקהלה, מוטי ויזל, ברוך ויזל, אברימי לונגר, מוישי ניילנדר, יואלי ויינברגר, פנחס פולק, יוסל לייפער, אלי שפריי, מוטי גולדמן ואלי וייס.
הנהלת מקהלת 'מלכות' גם יודעת לספר על אירוע ייחודי רב רושם שחוו במהלך הקריירה:
בית הכנסת העתיק של סנגורן של ישראל רבי לוי יצחק מברדיטשוב זי"ע. בחוץ שורר קור של מינוס 2 מעלות. שלג וכפור, בפנים מסתופפים 250 נגידי חצר גור המשתתפים בועידה של 'איחוד מוסדות גור'. בתווך משמיעה המקהלה עם הסולן זאנוויל ויינברגר את סיפורו של הילד היתום שרבי לוי יצחק לא אבה לקבל לחדרו בערב היום הקדוש אותו ואת אמו האלמנה גם יחד, אלא תמורת שני רובלים לכל אחד מהם כדמי פדיון נפש, בעוד לאלמנה היה רק רובל אחד.
סוף הסיפור הוא - שהאלמנה ויתרה וביקשה שבנה ייכנס בלעדיה, או אז נושא הסנגור את ידיו לשמים ואומר לקונו 'ראה, גם אלמנה זו הקריבה את מעט הפרוטות למען בנה הזך, גם אתה עשה עמנו חסד ועשה למעננו'. אלא שכאשר החלו להשמיע את חלקו האחרון של הסיפור בחרוזים ביידיש (גראמען), החל הקהל לגעות בבכי ואחריו המקהלה, חבריה וסולניה, עד שהשתררה דממה והמופע נעצר!.
מקהלת 'נרננה'
מקהלת 'נרננה' - גם היא אחת המקהלות המצליחות בישראל ומרבה להופיע עם גדולי הזמר החסידי, וגם זכתה אף לשיר לפני ראש הממשלה בנימין נתניהו כשהשתתף בשמחת שבע ברכות לבתו של השר אריה דרעי, שם חרז הבעל מנגן ישראל אדלר מילים בעברית שמצאו חן בעיני האורח הרם שאף ניגש לאחר מכן והודה חמימות לחברי המקהלה ולאדלר.
לטענת 'נרננה' היא המקהלה החסידית הרשמית הראשונה בישראל. ולדבריהם היא נפתחה בחודש שבט תשע"ב באירוע רב רושם.
המקהלה מורכבת מהקולות הבאים: יעקב רוזמרין - המשמש גם בתפקיד מנצח המקהלה ולעיתים גם כסולן, ראובן (רובי) טאוב שמשמש גם כמנהל המקהלה, יחיאל זילברברג - בעצמו זמר חתונות מצליח ולפעמים משמש כסולן המקהלה, יצחק רוגזוינסקי, ישראל ברגמן, שמחה גבריאלוב, אלימלך קאהן, משה מורגנשטרן.
המכנה המשותף לכל חברי המקהלה - הוא, שלכולם רקע מוזיקלי עשיר בתחום הנגינה, קריאת תווים לימוד מאסיבי של פיתוח קול ולימוד מוזיקה אצל מורים נחשבים.
חברי המקהלה לא הפיקו עדיין אלבומים משלהם הכוללים חומרים חדשים והם מבקשים להדגיש "עדיין". אולם, במסגרת המגזינים החגיגיים הופיעו מקבצי שירים שונים שביצעו חברי המקהלה במהלך החודשים האחרונים.
כמו כן, לא פעם התארחו כמה מחברי המקהלה כסולנים אורחים באלבומים שונים וגם המקהלה כולה הוקלטה באלבומים נחשבים שיצאו לאור ושייצאו בתקופה הקרובה.
ב'נרננה' בוחרים לשתף את גולשי 'בחדרי חרדים' בסיפור שאירע לפני כשנה במהלך הופעת המקהלה בשבע ברכות. בין המוזמנים השתתף יהודי שעל פי חזותו החיצונית נראה כי הוא רחוק מהיהדות "אבל איך שהתחלנו לשיר הוא נעמד לידינו ונחלי דמעות זלגו מעיניו במשך שעה ארוכה. האמת שאנו מורגלים לכך - זה קורה לא אחת באירועים כאלו ואחרים" מספר איש המקהלה ל'בחדרי חרדים'.
"מה שאירע אחר כך, כבר דבר פחות שיגרתי. לאחר האירוע הוא קורא הצידה למנצח המקהלה יעקב רוזמרין ובדמעות חנוקות הוא מספר לו כיצד השירה הטהורה של המקהלה החזירה אותו באחת לבית אביו שהיה יהודי חרדי מאחת החסידיות הידועות אי שם לפני 60 שנה".
היהודי המשיך וסיפר את השתלשלות חייו כיצד ירד מהדרך והיגר לדרום אמריקה, ומאז ועד היום לא שמעה אוזנו את השירים הללו שביצעה המקהלה - אותם נהג אביו לזמזם לו בילדותו. אותו יהודי אמר למנצח המקהלה כי הוא חפץ לתת סכום עתק של כמה מאות אלפי דולר לצדקה ללומדי תורה אבל בתנאי שזה יהיה בעילום שם, ככפרה על השנים שלא חי כיהודי כשר.
"כמובן שזכינו לחבר אותו עם האנשים הנכונים שמקרבים אותו ליהדות ועד כמה שידוע לנו חייו ממש התהפכו מאז אותו אירוע. אכן ראינו במוחש שהיכל הנגינה קרוב להיכל התשובה" מסכם איש המקהלה את הסיפור המרגש.
מקהלת 'יחד'
מקהלת 'יחד' תחגוג בתקופה הקרובה 4 שנים להקמתה. פרק זמן מרשים בהחלט. המקהלה עשתה כברת דרך מכובדת ביותר מאז היווסדה והיא מופיעה באירועי ענק, חתונות, שבתות שמחה ודינרים, כינוסים יוקרתיים, וועידות נכבדות בארץ ובחו"ל.
בשנה האחרונה בלבד, הופיעה המקהלה ופיארה אירועים ושבתות החל משיקגו שבארה"ב, מוסקבה - בירת רוסיה וכלה בעיירת הנופש וילאר שבשוויץ, בהופעת ענק לצידו של ענק הזמר החסידי אברהם פריד. אין ספק כי המקהלה ממוקמת גבוה בסולם המקהלות החסידיות בישראל - הרבה בזכות מנהלה מוטי זילברברג.
על הצד המוזיקלי המקצועי מופקד בגאון המנצח והמעבד שרוליק ויצמן, בחור מוכשר ומחונן אשר חתום על עיבודים והפקות מוזיקליות רבות, ועושה את עבודתו המקצועית בצורה יוצאת דופן. (מערכת 'בחדרי חרדים' לא שוכחת! - מזל טוב לרגל האירוסין, שיהיה בשעה טובה ומוצלחת)
מי הם חברי המקהלה?
המקהלה מורכבת מכעשרה חברים, אברכים חסידיים מטיבי נגן, המתפצלים לא אחת ל-2 הרכבים מוצלחים באירועים ושבתות, כמו למשל בחג הסוכות הזה, בו הופיעו חברי המקהלה, כמעט בכל יום בשני אירועים בו זמנית.
בין השמות הבולטים ניתן למנות את; שרוליק ויצמן. יענקי ביקסנשפן, מנדי גפנר, יהודה פולק, הרשי אייזנבך, מוישי פיירברגר, ברוך בקר ומשה הולצמן.
זמר בולט שהמקהלה עובדת אתו הוא דב פרידמן, אשר ניחן בקול עוצמתי וייחודי ומשמש גם כחזן של המקהלה בשבתות וחגים בארץ ובחו"ל.
בית היוצר של 'יחד' הצמיח במהלך התקופה כמה חברים שיצאו לקריירה עצמאית. גם כיום ישנם חברי מקהלה המשמשים בכובע שני - כזמרי חתונות מוצלחים, כמו הרשי אייזנבך ומנדי גפנר.
עד כה חתומה המקהלה על אלבום אחד בודד אך משובח במיוחד, שיצא לאור לקראת הימים הנוראים בשנה שעברה - תשע"ז שהופק ברוב כישרון על ידי המנצח שרוליק ויצמן עבור ארגון הקירוב "לב לאחים", בו נטלו חלק כסולנים גדולי הזמר החסידי מהארץ ומהעולם, וב'יחד' מציינים ברוגע שכדאי להמתין להפתעות נוספות בהמשך.
מנהל היח"צ מוטי זילברברג מציין ל'בחדרי חרדים' אירוע ייחודי שנחרט בזכרונו לנצח. עת הופיעו חבריה בפני שר התורה הגר"ח קנייבסקי בביתו הצנוע ברח' רשב"ם 27. היה זה כאשר הגר"ח אירח באופן נדיר שמחת שבע ברכות למקורבו, ומקהלת 'יחד' היא זו שזכתה לשורר בפני הרב וגם הצליחה להפנט אותו לשירתם - דבר נדיר לכשעצמו - במשך שעה ארוכה ישב הגר"ח בקורת רוח והאזין לשירה היהודית האותנטית היוצאת מפי חברי המקהלה אליה חבר הבעל מנגן הנודע ר' ירמיה דמן.
מקהלת 'כתר'
מקהלת 'כתר' הוקמה לפני כשנה וחצי, בתחילה בעיקר כדי לתת מענה לאירועי היוקרה שבמנהג ירושלים. מנהג ירושלים - מורכב משני זמרים או יותר עם זמר בס והגברה, מכח תקנה קדומה שמקורה שנוי במחלוקת, נוהגים האשכנזים בירושלים שלא לנגן בכלי שיר בחתונות המתקיימות בעיר.
במה שונה 'כתר' משאר המקהלות? שאלנו את המפיק יוסי פרנקל מנהל המקהלה: "נתקלתי במצב, שאנשים שרצו להשקיע מעט יותר מהסטנדרט באירוע שלהם לא מצאו מה להביא. כשאני מפיק אירועים, תמיד ניתן להרחיב לעוד כלים. נשפנים כינורות וכדומה, כמעט עד הרכב סימפוני, כמו"כ ניתן לשלב זמרים אורחים וכו', אבל לחתונות הנחגגות בירושלים, נוצר מצב שככל שתביא יותר זמרים, גם הטובים שבהם, זה לפעמים רק יוסיף לצרמוניה". מסביר פרנקל ל'בחדרי חרדים'.
"לכן הקמנו את 'כתר' עם מיטב הכוחות בשוק המוזיקה, המכירים שנים את סגנון החתונות כמנהג ירושלים. לא יצאנו לאירוע הראשון לפני שהיינו מתואמים ומשופשפים ומעובדים ממש כמו תזמורת מאוגדת שעובדת ערב ערב" אומר לנו שמוליק קאליש אחד ממנצחי המקהלה.
"זה מה שבאנו לשנות בעיקר, לא עוד ערבוב של זמרים שנפגשים לראשונה בהרכב הזה בדיוק, לא עוד שניים, שלושה או יותר זמרים שמגיעים מתחת מטריה גדולה של מקהלה בת 20 זמרים אך בפועל הם לא עובדים כצוות קבוע; אלא צוות שכולו - סולן, חברי מקהלה מתופף ובס - קבוע ו'מונחה מטרה', מעובד ומתוזמר". אומר פרנקל.
כחלוף שנה וחצי - 'כתר' מסכמים בסיפוק רב את ההצלחה בגזרת החתונות בירושלים, 'כתר' קבעה סטנדרטים חדשים בכל הנוגע למנהג ירושלים כולל במפרט הגבוה והאיכותי של ההגברה, הנראות של הבמה, וכמובן בכל הפרמטרים המוזיקליים.
את ביצועי המקהלה הייחודים מעבדים מאסטרו יהודה גלילי - מוזיקאי צעיר ומוכשר שהתפרסם לאחרונה כמי שאחראי לכמה עיבודים מדהימים וגם הבעל מנגן הנודע ר' הרשל בריסק. על הבמה בפועל באירועים 'הקטנים' מנצח שמוליק קאליש ובאירועים הגדולים והמכובדים מנצח הרשל בריסק.
גם ל'כתר' יש את הסיפור שמלווה אותה בדמע וברגש:
"תומך תורה ידוע בארה"ב, ערך בביתו הפרטי דינר למוסד שהוא מחזיק באופן קבוע, הוא ביקש מאיתנו שלאחר האירוע נלך לשמח את אחיינו שנמצא במצב סופני בהוסטל, כשהגענו לשם, נתקלנו בקבוצת בחורים גדולה מהישיבה של אותו בחור חולה והיה ערב מרגש, עיני כל הנוכחים זלגו דמעות. במהלך הערב שרנו את השיר של מרדכי בן דוד "הנני רופא לך" שאז עדיין לא היה מוכר, הבחור החולה קיבל כוחות, התיישב על המיטה, וביקש את השיר עוד פעם ועוד פעם, כך יצא ששרנו את השיר לא פחות מחצי שעה כשמהר מאד כולם למדו אותו והצטרפו אלינו, לאחר כמה ימים קיבלנו טלפון שאותו בחור נפטר ל"ע ובשעותיו האחרונות הוא ביקש לשמוע את ההקלטה של מקהלת 'כתר' שרים 'הנני רופא לך".
מ'כתר' - כמקהלה באמת ייחודית מבחינה וואקלית ביצועית, ביקשנו לדעת, איך הם מסכמים מהזווית שלהם את תעשיית המקהלות הפורחת של היום? התשובה אולי תפתיע אתכם.
"אכן, השוק פורח, יש הרבה מקהלות עם כוחות מצוינים ותחרות בונה. המדהים הוא שעד לפני 3 שנים כמעט לא היה קיים בארץ מושג של מקהלה וכיום השוק פורח עם מקהלות חדשות שנולדות, והמדהים ביותר הוא שכולם עובדים ערב ערב. ה'מקהלות' נהפכו ל"מוסד" שלם המספק חומרים קליפים שירים וכו' ברמת תדירות גבוהה שאינה נתפסת" מנתח פרנקל ל'בחדרי'.
וממשיך "אנחנו באופן אישי מעדיפים להתמקד בעשייה ובשיפור וממעטים להשתתף בצילומים, אך באופן כללי השוק שלנו מספק בהחלט הרבה חומר מעניין ועשיר לארסנל המוזיקה החסידית האיכותית. יש נתון מעניין נוסף, בעולם המקהלות, שלא כמו במקומות תחרותיים אחרים, יש פרגון הדדי עד כדי כך שכשמקהלה אחת תפוסה הם שולחים אירועים למקהלה המתחרה".
מקהלת 'בעלי המנגנים'
מקהלת 'בעלי המנגנים' הוקמה על ידי המפיק המוזיקלי שלום וגשל באזור חנוכה תשע"ו. חברי המקהלה נבחרו בקפידה על ידי שלום וגשל ומוישי רוט.
השקת המקהלה היתה בקליפ מדהים של היצירה החבד"ית 'הנרות הללו' בעיבודו של מאסטרו מוישי רוט, שרץ ברשת ונתן לכולם להבין את הבשורה המוזיקלית המרעננת.
מי שנבחר אז לנצח על המקהלה הוא צעיר מוזיקלי מוכשר בשם גרשון ישראלי חסיד צאנז, אשר מאז ילדותו ודרך שנות בחרותו היה תמיד מחובר למוזיקה ולעיבודים וכמובן איך אפשר שלא לציין שהוא ממשיך את מורשת משפחתו כאשר אמו היא הזמרת והמלחינה ׳מירי ישראלי׳ אשר ידועה במילים שכתבה ללהיטים הגדולים ׳מאמין בניסים׳ ׳יש תקווה׳ ועוד.
חברי המקהלה הם: אפרים פיליפ - חסיד בעלזא, שהוא גם משמש כסולן המקהלה בעיקר בשירי רגש. כמו כן הוא משמש כבעל-תפילה בשבתות חתן ושבתות נופש שהמקהלה מבצעת.
חבר מקהלה נוסף הוא, מוישי כהן - חסיד אלכסנדר, בעל הקול הרחב המשמש לתפקיד הבס, תפקידו במקהלה הוא מאוד דומיננטי היות והוא ממלא את הצבע הכללי של המקהלה.
ישראל הרשקוביץ משתייך לחסידות קרעטשניף ברחובות - העיר בה הוא מתגורר, בקולו הטנורי הדק והנעים הוא מוסיף את נופך המתיקות לשירה. ישראל הוא כישרון מוזיקלי משל עצמו, הוא מנגן על מספר כלים בעיקר על הקלרינט אותו הוא מאוד מחבב ולקח עליו שיעורי נגינה אצל טובי המורים.
שלוימי אסקל, גם הוא חסיד צאנז, שלוימי הוא שילוב מדהים של קול עוצמתי במיוחד ומוזיקליות אדירה, הוא מנגן על קלידים, אך המקצוע העיקרי בה הוא משקיע זה שירה, לדבריו, שירה הוא שפת הנשמה שזה משהו ששום כלי לא יכול להחליף.
חברי המקהלה לא שוכחים את הסיפור המרגש הבא, שאירע בבלארוס בהופעתם יחד עם נבחרת חסידי קרלין. כשחברי המקהלה ביקרו בערב שבת ב"קבר האחים" בסטולין ופצחו בשירת "יזכרם", שריגשה את כל הנוכחים עד דמעות.
'מקהלת ידידים העולמית'
לדברי מנהלי המקהלה, 'ידידים העולמית' הוקמה בשנת תשס"ד, ועל כן היא המקהלה הראשונה בישראל שעלתה על במות והופיעה לפני הציבור. יצויין כי חלק מחברי המקהלה שרים גם באולפנים והיו חלק מהתוצאה הוואקלית המרשימה באלבומים גדולים שיצאו בעשורים האחרונים.
מי שמנצח עליה וגם חלק ממנה הוא יעקב רוטבלט, המקהלה מונה 8 חברי מקהלה, חברי המקהלה הבולטים בקולותיהם הנדירים, הם סיני ברמץ, מוטי רוטלר, איציק פילמר והמוזיקאי שימי סקלר.
סולני המקהלה הם לייזר ברוק, סיני ברמץ, גיל ישראלוב ויעקב רוטבלט.
משורת המקהלה פרחו סולנים מוכשרים ומוכרים, בהם; חיים שלמה מאייעס, שלום למר, יענקי עקשטיין, פיני איינהורן, חיים דוד ברסון ויוסי הופמן.
ואת זה אולי לא ידעתם: גם צבי בלומנפלד מנצחה של תזמורת 'פריילאך' הידועה מארה"ב, ואברומי ברקו קלידן ומעבד מוביל מארה"ב, היו בעבר חלק ממקהלת 'ידידים העולמית'.
סיפור מרגש שזוכרים חברי המקהלה עד עצם היום הזה: היתה זו שבת שבע ברכות במלון 'וולדורף אסטוריה' בירושלים למשפחה מברזיל. המשפחה ביקשה לפני מוסף לערוך 'מי שברך' לשלום חיילי צה"ל, תוך כדי התפילה המיוחדת נשמע בכי חרישי, בזווית העין אנו קולטים את אב הכלה שטוף דמעות, מיד בסיומו של הקטע ניגש אלינו אב הכלה נרגש, אני הייתי מחטופי 'מבצע אנטבה' סיפר, המנגינה שהצמדתם ל'מי שברך' היא המנגינה של הסרט 'מבצע אנטבה' מה שהציף אותי בזכרונות.
בעל הדירה נהרג לפני שעה בתאונה...
וגם סיפור עצוב - היה זה כמעט לפני שנה, ערב שבת פרשת וירא תשע"ז, רבע שעה לפני כניסת שבת, הגענו לשכונת 'כפר גנים' בפתח תקווה, מקהלת 'ידידים העולמית' מתפזרת אצל המארחים, כאשר המנצח וכמה מחברי המקהלה מגיעים לכתובת שנתנו להם, הדלת נפתחת; "שלום זה אנחנו מקהלת ידידים באנו להתארח". חצי דקה של שתיקה - האשה מתאוששת ואומרת; "בעל הדירה מחשובי הקהילה נהרג לפני שעה בתאונה מחרידה ואני הגיסה ואין לי מושג לגביכם, אבל יש מרתף למטה עם חדר שינה מקווה שתסתדרו". בו בזמן בעל השמחה סידר מקום חלופי אבל האלמנה הטריה התעקשה באצילות לארח אותם.
"כמובן שהסיטואציה היתה קשה עבורנו כאשר כל השבת התנהלה בצל הטרגדיה שפקדה את הקהילה המיוחדת ואנחנו צריכים לרומם את רוחם ואת משפחת השמחה". מסכם ל'בחדרי חרדים' אחד מחברי המקהלה.
מקהלת 'קולות'
מקהלת 'קולות' היא המקהלה הצעירה בישראל ואולי אף בעולם, הופעת הבכורה (הרשמית) שלהף היתה בליל ל"ג בעומר תשע"ז - מול אלפי חוגגים וילדי חלאקה שרקדו ברחובה של עיר בבית שמש.
המקהלה הוקמה ומנוהלת ע"י יענקי אלבום - מוסיקאי מחונן כשלעצמו, לאחר שנות עבודה עם מפיקים ואנשי מפתח בעולם המוזיקה והשמחות במגזר החרדי בישראל ובעולם.
ל'קולות' צוות מוסיקאלי שרכש ידע רב בתחום המוזיקה במשך שנים בהם הופיעו, צעירים שהשמחה מהווה חלק אינטגרלי בחייהם, כשעליהם מנצח ומעבד קולית חזקי יענקוביץ - חסיד ויז'ניץ. בין חברי המקהלה נמנים: יהודה ויצמן, חיים ישכיל, מוטי איידנסון, שמוליק לונגר, שמוליק קליין,
יענקי אלבוים, והאחים יענקי ושיעל'ה רוט - חסידי ויז'ניץ.
חלק מחברי המקהלה מופיעים במקביל כסולנים באירועים שונים, כשההכוונה, ההגשה, והחומרים נרכשים על הבמות כחברי מקהלה.
מאז הוכרזה רשמית, במספר חודשים מועטים צברה המקהלה הערכה רבה בעולם המוזיקה החסידית ועד כה נמנו שיתופי פעולה עם מיטב האמנים והזמרים מכל המגזרים והסגנונות ובין היתר בסינגלים, קליפים, הופעות, תהלוכות ספרי תורה, דינרים וכמובן בשמחות: חתונות, בר מצוות, ש"ב.
רק בחודש האחרון הופק קליפ מושקע ליצירה חדשה של המלחין ר' מנדל ברכפלד בביצועם של מאסטרו דודי קאליש בליווי מקהלת 'קולות' שחבריה גם מככבים בו.
יכולתם המקצועית אותגרה לא פעם אך בכל זאת יישאר תמיד בזיכרונם האירוע הבא: בקיץ האחרון, התקבלה שיחה בשעה 19:00 בערב על ידי מפיק חתונות מוכר, המספר כי במהלך קבלת הפנים שזה עתה הסתיימה נחשף אחד מחברי החתן למקהלה החדשה ובשיחה הוא מבקש להזמין את הצוות לחתונה שחופתה מתקיימת כעת.
מבלי להסס זומנו חברי המקהלה ומתוך תחושת מוכנות עלו לבמה לשמח חתן וכלה. "התוצאה הייתה מדהימה ותגובות המשתתפים באירוע עברו את הציפיות, מה שבא לידי ביטוי בהזמנת עשרות אירועים נוספים". מסכם אלבוים.
מקהלת 'ברודערס'
מקהלת 'ברודערס' הוקמה לפני כשלוש וחצי שנים.
המקהלה כשמה כן היא - מורכבת משמונה אחים ממשפחת שפריי - כולם חסידי נדבורנה. הייחודית שלה היא לא רק בשל ההרכב הייחודי ואולי היחיד בעולם - שמונה אחים ממשפחה אחת, אלא גם ביכולותיה המשובחות.
מה שמייחד את המקהלה הוא גם החזרות הרבות שהיא עורכת לעיתים תכופות סביב שולחן השבת המשפחתי, נפגשים יחד, משפרים ביצועים, עיבודים וטונים.
מקהלת 'ברודערס' היא מקהלה חסידית אותנטית ששרה בדינרים יוקרתיים, בחתונות מפוארות וגם בחתונות רבניות - 'רבישע חתונע'ס', כמו כן מוזמנת המקהלה לשבתות אויפרוף, שבת ברכות ובר מצווה.
'ברודערס' מתהדרת בכך שהופיע בעבר עם גדול הזמר החסידי מרדכי בן דוד ואמן הרגש מוטי שטיינמץ.
האח המוכר שבחבורה הוא אלי שפריי, כבן 27 בסך הכל, אך עם כשרון מוזיקלי נדיר. לפני מספר שנים היגר לארה"ב כדי ליטול חלק במקהלה הטובה בתבל - 'שירה' ועד מהרה הפך לאחד המנצחים שלה.
שפריי מנצל את כשרונו המבריק וגם מעבד אלבומים לגדולי הזמר החסידי, ביניהם מרדכי בן דוד, שמילי אונגר, שלומי גרטנר ואהרלה סמט. באלבומים אלה נוטלת גם מקהלת 'ברודערס'.
המקהלה מנצלת ימים פנויים ויוצאת לשמח ב'התנדבות' חולים ומשפחות שבורי לב הן בחגים והן בשאר ימות השנה.
פרט מעניין מספר אלי שפריי ל'בחדרי' - "היינו גרים בשכנות לאדמו"ר בעל ה'באר יעקב' מנדבורנה זצ"ל, ובכל סעודת שבת היה מקשיב לכל היצירות שביצענו בביתנו, מפעם לפעם היינו מקבלים פידבקים מבני משפחת האדמו"ר כי הוא נהנה מביצועים מסוימים. כמו כן זכינו לשמחו בשמחות ובאירועים שנחוגו בחסידות".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 13 תגובות