כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

טבע הורידה את מחיר הקופקסון ב–25% - והמניה ירדה לשפל של 15 שנה

טבע השוותה את המחיר שהציעה מיילן במאמץ להקטין את הפגיעה בנתח השוק. מניית טבע תפתח את המסחר מחר בת"א עם פער ארביטראז' שלילי של 6%

מפעל טבע בירושלים. צילום: יונתן זינדל פלאש 90
מפעל טבע בירושלים. צילום: יונתן זינדל פלאש 90



מניית טבע נפלה ביום שישי למחיר הנמוך ביותר שבו היתה מאז מארס 2002 — 14.98 דולר — ופתחה פער של 6% לעומת מחיר הסגירה של המניה בתל אביב, אף שלא פירסמה מידע חדש. מגמת הירידה של המניה נובעת כנראה בעיקר מהחשש הגובר בנוגע ליכולתה של טבע לפרוע חוב פיננסי נטו של 35 מיליארד דולר נכון לסוף יוני.

הספק הנוגע ליכולתה לפרוע את החוב נובע בעיקר מהתחרות המתפתחת בימים אלה לקופקסון בארה"ב מצד חברת מיילן, ומההערכות שטבע תידרש לפרסם אזהרת רווח נוספת לתוצאות הרבעון הרביעי של 2017. החברה כבר סיפקה אומדן ראשוני, שלפיו הרווח הנקי למניה ירד בעקבות זאת ב–25 סנט, כלומר שווי החברה ירד ב–250 מיליון דולר כתוצאה משיווק הגרסה הגנרית של מיילן.

לפי הערכות, טבע נאלצה להוריד את מחיר הקופקסון במינונים של 40 ו–20 מ"ג ב–25%–30% כדי להשוות את ההנחות שהציעה מיילן ביחס למחיר התרופה לפני תחילתה של התחרות הגנרית לפני שבועיים. גורם אפשרי אחר לירידה במחיר של מניית טבע הוא חשש ממכירת נתח של 10% ממניות החברה בידי חברת אלרגן — שקיבלה אותן כחלק מהעסקה שבה מכרה את הבעלות בחברה הבת אקטוויס ג'נריקס לטבע באוגוסט 2016 תמורת 38.3 מיליארד דולר.

טבע טענה אז שהמחיר המפולפל ששילמה נובע מצנרת המוצרים של אקטוויס, אך זו מנחילה בשבועות האחרונים אכזבה אחר אכזבה. שלשום פסק בית משפט מחוזי נגד אקטוויס, שביקשה לשווק גרסה גנרית של התרופה קונטרייב (Contrave) לטיפול בהשמנת יתר, שמייצרת חברת אורקסיג'ן (Orexigen), וטען כי בכך תפר אקטוויס פטנט שמגן על התרופה עד לפברואר 2030.

המכירות בארה"ב של התרופה הסתכמו ב–20.7 מיליון דולר ברבעון השני של 2017 — עלייה של 69% לעומת הרבעון המקביל ב–2016.

הפסיקה התקבלה יומיים לאחר שאקטוויס, שבבעלות טבע, הגיעה להסדר עם חברת ביו־דליוורי אינטרנשיונל סיסטמס בנוגע לפטנט שמגן על התרופה בונהווייל (Bunavail) לטיפול בתלות של חולים במשככי כאבים אופיואידים, שנהפכה למגפה בארה"ב בעשור האחרון.

לפי ההסכם, טבע תוכל לשווק גרסה גנרית של בונהווייל החל ביולי 2028, כלומר ארבע שנים לפני שפוקע אחרון הפטנטים שמגן על התרופה. המכירות בארה"ב של בונהווייל הסתכמו ב–8.3 מיליון דולר ב–2016, כך שהתרופה לא היתה משמעותית למחזור המכירות של טבע — אך ההסכם סיפק ודאות לביו־דליוורי מצפון קרוליינה, שנסחרת בשווי של 162 מיליון דולר.

בתוך כך, קיבלה טבע המלצה חיובית מוועדה מייעצת של סוכנות התרופות האירופית (EMA). הוועדה המליצה לאשר את טקפוריוס (Tacforius), שהיא גרסה גנרית לתרופה אדווגרף (Advagraf) למניעת דחיית איברים בחולים שבגופם הושתלה כליה או כבד. התרופה, שמבוססת על החומר הפעיל טקרולימוס (Tacrolimus) ופועלת לדיכוי מערכת החיסון, ניתנת בקפסולות במינון של 0.5, 1, 3 ו–5 מיליגרמים. תרופה המקור פותחה בידי החברה היפנית אסטלס (Astellas), ואושרה לשיווק באירופה באפריל 2007. מכירותיה של התרופה באירופה הסתכמו ב–234 מיליון יורו ב–12 החודשים שהסתיימו במארס 2017 — עלייה של 13% לעומת שנת הכספים 2015.

טבע גם קיבלה בסוף השבוע החולף אישור מותנה לשווק את הגרסה הגנרית של התרופה אמנד (Emend) של חברת מרק, שמיועדת למניעת בחילה והקאות בחולים שמקבלים טיפול כימותרפי. המכירות של התרופה הסתכמו ב–557 מיליון דולר ב–12 החודשים שהסתיימו ביוני 2017. טבע הגישה את הבקשה על פי סעיף 4 לחוק האץ' ווקסמן, שיקנה לה בלעדיות של שישה חודשים בשיווק הגרסה הגנרית אם תוכיח שהפטנט המגן על התרופה עד 2019 אינו תקף.
מניית טבע קופקסון חברת מיילן גרסה גנרית

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}