כ"ד אלול התשפ"ד
27.09.2024

ה'שטיבל' של ראש הממשלה • יום בכנסת, שבת בצפת

מה התחולל מאחורי הקלעים של 'שבת הגיבוש' בצפת? אילו סודות גילו שם? ומה חושבים ח"כי ש"ס על ההברזה של ח"כי 'יהדות התורה'? • ח"כים - חרדים וחילונים - משחזרים חוויות, כולל שיחות של הנשים עם שרה נתניהו • וש"ס כבר מתכננת את שבת הגיבוש שלה באותו מלון • צפו

ח"כ יצחק ועקנין מגיע אל מלון 'רות רימונים' בצפת. צילום: ירון קמינסקי, הארץ
ח"כ יצחק ועקנין מגיע אל מלון 'רות רימונים' בצפת. צילום: ירון קמינסקי, הארץ



שבת הגיבוש של ראש הממשלה וחברי-הכנסת מהקואליציה ממשיכה לסקרן את כולנו. מה באמת היה שם, בין כותלי המלון, שהיה סגור ומסוגר לתקשורת?

אתמול, במסדרונות הכנסת, נשמעו שוב ושוב ההדים, הסיפורים, החוויות.

מעניין היה ללקט אותם.

בלשכת נתניהו מסכמים את השבת כהצלחה גדולה. לדעת חברי הכנסת שהשתתפו, דתיים כחילונים, "הנה מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד" היה המוטו המאחד. לדבריהם, חברי כנסת חרדים, דתיים וחילונים, אשכנזים ומזרחים, הוכיחו כי באווירת שבת יהודית שמחה ונעימה, אפשר לגשר על פני דעות שונות.

מי שממשיכים להתעקש כי השבת הייתה 'לא מתאימה' לחרדים הם חברי הכנסת של 'יהדות התורה'. באופן רשמי הם לא יודו בכך, וינפיקו סיבות אישיות לאי השתתפותם. אבל בשיחות שלא לציטוט הם מסבירים כי מדובר באווירה שאינה מתאימה לרוח ישראל סבא.

יש בש"ס מי שמוכנים להישבע כי חברי כנסת מ'יהדות התורה' הודו בפניהם, כי הם מתחרטים על שלא הגיעו לשבת, וכי אם היו יודעים שיימנע חילול שבת, היו חושבים פעם שנייה. לא שמעתי לכך כל אישור מחבר כנסת של 'יהדות התורה': הללו סבורים כי גם אם יתקיים אירוע דומה בעתיד הקרוב או הרחוק, הם לא יוכלו להשתתף בו מנימוקים ענייניים, לצד תקשורתיים.

מעניין היה לשמוע את דבר התורה עמו פתח נתניהו את השבת. הוא סיפר, מתוך פרשת השבוע, על המנורה, אשר ששה קנים יוצאים מקנה המרכזי והשלהבות שבהם מכוונים כלפיו. הנמשל, כך אמר, היא הקואליציה היציבה שלו, אשר כל חברי הסיעות בה מכוונות לאותה מטרה.

ניסיתי לחשוב על הנמשל הזה, לדמיין את המטרה המאחדת את כל סיעות הקואליציה, וכל שהצלחתי למצוא הוא את פחית הדבק - זו המאחדת כל אחד מהם עם... הכסא.

אבל חייבים להודות שגם זו מטרה בפני עצמה, ולמענה עושים חברי הקואליציה הכול כדי להתיישר וליישר קווים.

ומה בתפריט?

חברי הכנסת מספרים על התפילות, שהתנהלו בנוסח קיבוץ גלויות, המשלב את נוסח עדות המזרח של ח"כי ש"ס עם הנוסח האשכנזי של חברי 'הבית היהודי'.

את פרשת השבוע - 'בהעלותך' - קרא והטעים ח"כ ניסים זאב בנוסח ספרדי מסתלסל, ואילו את ה'מפטיר' וההפטרה ניגן בטעמי אשכנז השר דניאל הרשקוביץ, שהמשיך גם להתחזן בתפילת מוסף.

בהגבהת ספר התורה כובד שר התחבורה ישראל כץ, אשר השתתף באופן פעיל בתפילות השבת יחד עם חברו, שר התקשורת והרווחה משה כחלון, ששבת פרשת בהעלותך היא שבת בר-המצווה שלו.

אחת הסוגיות המרכזיות שהעסיקה את הח"כים היא השאלה: מי יזכה לשבת ליד שולחן ראש הממשלה ורעייתו. שיטת 'הרוטציה' הרגיעה את הרוחות, וכך זכו השרים אהוד ברק, אביגדור ליברמן, אלי ישי, גדעון סער ודניאל הרשקוביץ, לסעוד את ארוחת ליל השבת בסמוך לנתניהו, ואילו השרים אריאל אטיאס, ישראל כץ ולימור ליבנת הסבו לשולחן ראש הממשלה בסעודת הצהריים.

כל חברי הקואליציה קיבלו שי קטן למזכרת מ'שבת הגיבוש' - ספר עם הקדשה אישית מאת ראש הממשלה, ברכון עם זמירות השבת ונר הבדלה.

ומה בתפריט? כמו כל ארוחת שבת יהודית מסורתית: געפילטע פיש, חריימה, מרק עוף עם קניידלך וחמין.

והעיקר לא לפחד כלל

כדי לסכם את השבת, כינסנו שני ח"כים חרדים - יו"ר תנועת ש"ס אברהם מיכאלי ויצחק ועקנין - ומאידך, את ח"כ דני דנון מהליכוד. שלושתם גמרו את ההלל על השבת שהייתה.

תחילה שוחחתי עם דנון בענייני אקטואליה, המשולבים אצלו תמיד, כמיטב המסורת, באהבה לארץ ישראל ולמסורת היהודית.




צילום:יעקב כהן



שאלתי אותו על תחושתו כיהודי, תושב ארץ ישראל וכחבר כנסת על כל מה שקורה במישור המדיני, על ההסכמים והסיכסוכים בין פתח לחמאס.

בתשובה, נשא בפני הצהרות מהלב, עם הרבה אהבה לארץ ולעם היהודי.

"אני יהודי מאמין, ולאחר שבת בצפת אפילו מאמין מאוד", פתח. "אני רוצה לומר שאני אופטימי מאד, ואני לא חושש. עם ישראל יהיה פה גם אחרי ספטמבר, לפני האו"ם ואחרי האו"ם, אנחנו לא צריכים לפחד ולא צריכים להתחבא, רק צריכים להאמין בצדקת דרכנו, ובזכותנו, זכות אבות בארץ ישראל ולפעול כך.

"לכן אני אומר לחבריי: תפסיקו לפחד. היו לנו אויבים בעבר, יהיו לנו אויבים בעתיד, אבל אנחנו לא צריכים לפחד. אנחנו צריכים לחנך את הדור הבא ברוח אמיתית, ציונית, יהודית, זו הגדולה שלנו".

ובכל זאת, דיבורים לחוד, ושטח לחוד, ואסור לשכוח שאל מול דנון וחבריו מימין עומדת תקשורת שלא ממש מיטיבה עמם.

• איך אתה מתמודד עם זה? זה לא סוד שהתקשורת נשלטת בידי גורמים שלא בדיוק מייצגים כמראה את העם.

"כולנו אוהבים להתלונן על התקשורת שהיא עוינת, שמאלנית. אבל בואו נראה את המציאות. הציבור תומך בנו. הציבור מאמין בעמדות שלנו יותר ויותר. העם בישראל הוא עם חכם, וגם כשהוא רואה מישהו מעוות את המציאות, הוא מבין זאת. אחרי הגירוש מגוש קטיף אי-אפשר לומר לאף אחד בישראל שאם נצא מיהודה ושומרון יהיה פה שלום. ולכן אני אופטימי".

• אתה מודע לזה שבעצם אתה מאבד נקודות בתקשורת - הכללית, לא הדתית-חרדית - בגלל העמדות הללו?

"אני מודע לכך, אבל אני חושב שגם אנשי התקשורת יודעים שאם אתה דבק באמת אז אולי בהתחלה לועגים לך ומקטינים אותך, אבל בסופו של יום אי-אפשר להתחמק מכך. ועובדה היא שהדעות שלי היום לגבי הזכויות שלנו ולגבי ההתנגדות למדינה פלשתינית יש להן רוב במדינת ישראל. למרות שאם את פותחת את עמודי החדשות, שומעת את הפרשנים, את רואה שהם מכוונים בדיוק לצד השני".

• הם אפילו כועסים על נתניהו, שהוא יותר שמאלי ממך, ועדיין הוא ימני מאוד בעיניהם.

"הם לא מצביעים לליכוד, הם לא מצביעים לימין, ומצפים שאנחנו נהיה קבלני ביצוע שלהם, שנבוא וניישם את המדיניות שלהם. סליחה, יש כאלו מהתקשורת שרוצים להתמודד, אז אם יש לכם אומץ להתמודד תתמודדו. אני רואה פה בכנסת את מפלגת מרץ המפוארת. איפה הם היום? הם הולכים ונעלמים, וטוב שכך".

"חשוב לבקר בצפת"

אני מחזירה את דנון אל הנושא המדובר ביותר היום בכנסת - השבת. אני מספרת לו שחברי-הכנסת של ש"ס סיפרו שגם חברי כנסת חילונים הגיעו כשכיפה לראשם, למרות שאיש לא חייב אותם לעשות זאת.

איך הרגשת כחילוני לשבת בשולחן שבת, לשמוע דברי תורה? אני שואלת. הוא אינו מבין מדוע אני משתמשת במושג 'חילוני'.

"אני יהודי", הוא מכריז, ומדבר על המושג של "שבת בצפת". "אם אפשר היה להביא את כל עם ישראל לעשות שבת בעיר העתיקה בצפת, זה דבר חשוב ביותר. לבקר בעיר העתיקה, בבית הכנסת העתיק של האר"י הקדוש".

לדעתו, הישיבה בצוותא של חברים מש"ס, מהליכוד, מישראל ביתנו, הייתה חשובה מאוד. "ואני כיהודי מאמין, נהניתי ללכת לבית הכנסת עם ראש הממשלה בעצמו, לגלות שהוא לוי ולתת לו את הכבוד לעלות לתורה וגם לשמוע את הנעימות. גילינו פה סודות. חבר הכנסת ניסים זאב יודע לקרוא בתורה, גילינו דברים נוספים שלא ידענו עליהם".

הוא ממהר לנצל את הבמה כדי להודות לשרה נתניהו, שהשמועות מדברות על כך שהרעיון היה שלה. "צריך אחרי שבת כזו לומר יישר כוח על התכנון, על הארגון, על הביצוע, הכול היה מוקפד ומסודר ואני חושב שהייתה תמימות דעים בקואליציה, שפעם ראשונה שבה מארגנים כזו שבת, ואמרתי לאשת ראש הממשלה שכבר צריך לתכנן את השבת הבאה, הפעם זה יהיה בדרום, במצפה רמון. ואני מקווה שהנציגים של 'אגודה' יגיעו לשבת הזו, ואז נהיה באמת כל הקואליציה ביחד".

אני מרשה לעצמי לסייג את דבריו, ואומרת לו שנראה לי שהמשיח יבוא קודם, אבל שבה אל הנושא הקודם ושואלת האם לאשתו יצא לשוחח עם שרה נתניהו במהלך השבת.

"בהחלט, אשתי גם מאוד נהנתה מהשבת הזו", הוא עונה, אבל אני רוצה לשמוע קצת יותר צבע. על מה הן דיברו.

"הן דיברו על כך ששני הבעלים לא נמצאים מספיק שעות בבית ולא נמצאים מספיק עם הילדים", הוא מספר, בחיוך.

טוב, זוהי בעייתן של רוב הנשים, אני אומרת לו.

"כן, אני חושב שזה משותף להרבה מאוד נשים של פוליטיקאים שיכולות לחלוק שיחות בנושא זה".

והיא מצאה בה אשה נחמדה, לא כמו שהיא קראה בתקשורת? - אני מנסה לשמוע, והוא מאשר.

הסיום, כמו בסיפורים. "חזרנו עייפים אך מרוצים. חזרנו מאוחר מאוד. יצאנו בצאת שבת בצפת, חזרנו אחרי חצות, לא הספקנו עוד לנוח, אך בעזרת ה' בסוף השבוע הבא נישאר בבית עם הילדים וננוח", הוא אומר.

בשבת 'ההיא' השאירו את הילדים אצל הסבא והסבתא. "וטוב שכך, גם אנחנו נחנו שבת בלי הילדים, אני ממליץ לכל אחד לעשות את זה מדי פעם".

ובכן, דני דנון כבר מצפה לפעם הבאה, וגם מזמין את יהדות התורה להשתתף. "אני מזמין ואני גם אתעקש. כבר דיברתי עם חלק מחברי הסיעה והודעתי להם שבפעם הבאה לא נוותר להם".

הסיבה לאי הגעתם, כפי שהסבירו לו, שבציבור שלהם היו תוקפים אותם על כך שנטלו חלק באירוע שאולי היה בו חילול שבת. אולי בגלל המאבטחים, אולי בגלל מה שקרה מסביב. לקראת הפעם הבאה, מבטיח דנון, הם ישקלו להתאמץ אפילו יותר, כדי לוודא שלא יהיה כל חשש.

"אנחנו לא חיללנו שבת", הוא הדגיש. ובכל זאת, הוא מוכן להתאמץ יותר.

כלומר, תשבו בוועדה אסטרטגית כדי לתכנן את זה איתם ביחד? אני מקשה, והוא מבטיח להציע את הרעיון ל'קבינט מדיני-בטחוני'. בהלצה, כמובן. "אני חושב שזה חשוב, וכי שבת שכזו מוסיפה מאד לגיבוש כל חלקי הקואליציה", הוא מסיים.

• הרגשת שאתה מכיר טוב יותר את הח"כים מש"ס? את ראש הממשלה?

"בהחלט. וגם הם, שלא מספיק מכירים אותנו ביום-יום, זכו להכיר אותנו. יש משהו מרכך באווירה: אתה בא עם בן או בת הזוג, זה חשוב מאוד, זה היה רעיון מצוין, ואנחנו בסך הכול נמצאים פה יחד כל-כך הרבה שעות, שאני חושב שזה חשוב שנכיר צדדים נוספים של חברינו לעבודה".

גם ש"ס רוצה שבת גיבוש

ישיבת הסיעה המסורתית של ש"ס, זו הנערכת בצהרי יום שני, נוהלה הפעם בידי ח"כ אברהם מיכאלי. יו"ר התנועה, השר אלי ישי, נסע לצרפת לרגל אירוע, והותיר את מיכאלי לנהל את העניינים השוטפים.

בין השאר, הטיל עליו גם תפקיד מעניין ביותר: לארגן שבת גיבוש לחברי התנועה.

"שבת תנועה", הם קוראים לזה, אבל הרעיון זהה. אולי עשתה לו השבת בצפת את החשק, אולי סתם כך הגיע הזמן להתגבש. ח"כ יצחק ועקנין יסייע במלאכה, כאשר נכון לעכשיו מדברים בש"ס על מלון רות רימונים כמלון היעד...

אגב, בש"ס לא מתכוונים להורות לחברים "להשאיר את הילדים בבית". להיפך, מראש הם מודעים לכך שאם רוצים להזמין 30 משפחות, הם חייבים לתזמן למעלה מ-60 חדרים. "אלי רוצה משהו קטן", הדגיש ח"כ ועקנין, אבל גם ב"קטן" - אצל אלי, הילדים יהיו חלק בלתי נפרד מהאירוע.

בישיבת הסיעה בירך ח"כ מיכאלי, בטון ממלכתי, את חברי הכנסת של ש"ס, שהגיעו לשבת בצפת. "שמרנו על האופי הרוחני של האירוע, ואני חושב שכך צריך להיות", אמר.

"אלו שהקשו קושיות, ויש פה אפילו כמה מחברינו העיתונאים, עכשיו שיספרו מה היה בשבת ואם לא נהגנו נכון", אמר, וכיוון מבטו לעבר כמה עיתונאים.

"עצם זה שלא היו עיתונאים, זו כבר קדושת שבת", אמר ח"כ ניסים זאב. "אף אחד לא חשב כשדיבר על כך שעיתונאי שומע אותו. אפילו עכשיו, כשאני מדבר, אני חשוד שאני מדבר כי יש פה עיתונאים", הוסיף, לקול צחוקם של הנוכחים.

"נישאו דברי תורה, וברוך ה' אפילו כוחות הביטחון לא זזו בשטח".

לגופם של דברים הסכימו כולם שהאווירה הייתה טובה ביותר. "סעודות שבת שהתארכו שלוש וארבע שעות, היה קידוש ה' גדול".

"כל הכבוד, שכוייח", זרק מרגי, שנאלץ לוותר על נוכחותו בשבת מסיבות משפחתיות.

ורק ניסים זאב לא אהב את הדיבורים הממושכים על השבת שהייתה. "כבר שכחנו מזה", אמר. "הגעתי הביתה רק ב-1 בלילה", סיפר.

"נו, על זה אומרים, שלכל שבת יש מוצאי שבת", צחק איתו אחד הח"כים.

אחר-כך עברו לאיחולי מזל טוב לח"כ ניסים זאב, לרגל אירוסי בנו. מעל במה זו נצרף גם אנחנו את ברכותינו. משם אל רשימת החוקים העתידה לעלות השבוע במליאה, והתייחסותה של ש"ס אל כל אחד מהם. שר הדתות, יעקב מרגי, הנציג 'שלהם' בוועדת שרים לחקיקה, ידע להסביר פרטים 'מאחורי הקלעים' על כמה מהחוקים שעברו או שלא עברו.

שיחות נשים...

ואז ניאותו חברי הכנסת מיכאלי וועקנין להתיישב בפינת החדר, אל מול המצלמה שלנו, ולהעלות חוויות מהשבת שחלפה עליהם בצפת. תחילה, הם מכבדים זה את זה. בספונטניות נדירה, כל אחד מהם מושיט יד לחברו, כמכבדו לפתוח.

הלוואי על כל הסיעות.



צילום:יעקב כהן



לדברי הח"כים מש"ס, היו גם הרבה 'שיחות נשים', כולל עם אשת ראש הממשלה.

על מה הן דיברו?

"אשתו של ליברמן ואשתי גילו ששתיהן גננות, כל זה יצר כימיה", מספר ועקנין.

ועקנין שב ומדגיש את מה שחשוב לו מכל: העובדה שבמהלך השבת הזו לא חיללו שבת. "מי שחשב שהשבת הזו תיפרץ מבחינת שמירת השבת וקדושתה, טעה. שמנו סייגים מראש".

גם הוא מספר על אווירה רוחנית טובה. בכל סעודה לפחות שלושה דוברים שדיברו דברי תורה, וכולם הקשיבו. "כל השרים, גם החילונים, הוסיפו רעיונות בפרשת השבוע. מתברר, שגם להם יש ידע. נכון שהוא לא אותו ידע שיש לאדם חרדי שהוא כל היום בתוך ההוויה הזו".

לסיורים, אגב, הם נמנעו מלצאת, "וראש הממשלה נשאר איתנו, וישב איתנו לשיחות".

• על מה דיברתם? אברהם, סגרתם שם משהו קואליציוני?

מיכאלי: "ממש לא העלינו נושאים שכאלו. אלו הן שיחות חולין".

• נו, אז מה יש לדבר עם נתניהו שלא בענייני קואליציה?

השנים צוחקים. מיכאלי: "ראש הממשלה הוא איש שיחה מעניין, אבל הפחד שלו תמיד הוא מהעיתונאים מסביב. כי העיתונאים תמיד יוציאו מהדברים שלו.

"הוא סיפר לנו על הסבא שלו, יהודי דתי מאוד, שהתיישב בצפת. סיפר על הקשר ההיסטורי שלו לעיר, על כך שהוא מרגיש שהוא בא לחזק את צפת, לחזק את הצפון, את הזהות היהודית שלנו. 'אנחנו במעשים שלנו מחזקים את צפת היהודית', אמר לנו נתניהו".

• אתה מרגיש, שאם ש"ס תבקש משהו מנתניהו, יהיה לה יותר קל אחרי הקשר הזה שנוצר בשבת האחרונה?

"לדעתי כן", אומר מיכאלי בטון נחרץ. והוא ממהר להוסיף ולחזק את דברי ועקנין. "אם אנחנו לא היינו שם, חברי הכנסת של ש"ס, אז אמנם היו חברי כנסת דתיים כאלו ואחרים, אבל הם היו אולי מתביישים לדרוש את מה שאנחנו דרשנו, כולל כשרות וכולל שבת".

• היה טעים?

"האוכל היה מצוין", "האירוח היה ברמה גבוהה" – מסכימים שניהם, ומיכאלי מוסיף שזה מה שעושה להם את החשק לשוב לשם לשבת התנועה של ש"ס.

"אבל החשוב היה שהאופי של השבת נקבע בסוף על ידי קבוצת אנשים. הם כיבדו אותנו, אנחנו כיבדנו אותם". שניהם מספרים על שבת "בלי פלאפונים", על "ראש ממשלה בלי פלאפון, בלי כלום".

"אגב, במוצאי שבת, אחרי שהוצאנו את השבת וכבר התפללנו, מישהו נכנס לצלם", נזכר ועקנין. "אמרנו לו 'עוד לא', כי עוד לא עשינו הבדלה. הוא כיבד את זה והלך הצידה מיד. לא נתנו לאף אחד לקלקל לנו את השבת, כי ידענו שזה יביא לכל מיני גורמים לומר: 'הנה, אתם נתתם לזה יד'. יתירה מזו, זוהי הוכחה שאם רוצים אפשר לשמור על קדושתה של השבת למרות שמדובר בשרים, בראש ממשלה, בשר בטחון, בשר חוץ. בעיות של מדינה שבכל רגע צריכה להיות בדד-ליין. ופה השבת נשמרה באופן חד משמעי. כל הרכבים חנו במרחק".

ומי טיפל בכשרות?

אשתו של מיכאלי, אחות במקצועה, מצאה שפה משותפת עם שרה נתניהו.

"שרה מצאה בנשות הח"כים משהו שונה. היא מרגישה כל הזמן שרודפים אחריה, התקשורת. והיא אפילו דיברה על זה בשיחות. היא אמרה שהיא רואה בהן נשים שיודעות לגשת לפתרון בעיות. הנשים שלנו הציעו לשבת איתה ולתת לה גיבוי ורעיונות. היא מאוד שמחה על זה".

והם שבים אל האווירה התורנית. שעות של שירי שבת, דברי תורה. "ואנשים לא התייאשו, אף אחד לא קם באמצע ועזב", נזכר ועקנין, כולו נרגש. "אני הרגשתי שזה תרם לגיבוש הקואליציה, לא הכול תמיד זה מלחמות של חוקים, אי אמון, הצבעה כן או לא, גיור או לא גיור. יש דברים אחרים בעם ישראל, אשריו של אהרן הכהן, בשביל השלום צריך לעשות הכול".

• יש מצב שהנשים שלכן מתארגנות כדי ליצור מפגש עם שרה, מפגש של נשים חרדיות לחזק אותה?

"הרעיון הזה עלה", מספר מיכאלי, "על-ידי אחת הנשים שלנו. ציפי ישי, שמכירה אותה יותר מכל שאר הנשים, גם היא דיברה איתה. גם אשתו של אריאל אטיאס. הנשים אמרו שהן תומכות בה לא רק בגלל הקואליציה, אלא שהן מודעות לכך שיש לה יכולות עשייה".

"אני רוצה לומר לך", מוסיף ועקנין, ש"עם ישראל נגאלו בזכות הנשים ויגאלו בזכות הנשים".

ועקנין מציין לשבח את חברי הכנסת, שכולם הופיעו לשולחן שבת כשכיפה לראשם. כן, גם חברי ישראל ביתנו. "ואף אחד לא כפה על אף אחד", הם ממהרים להדגיש. "לא אמרנו להם לשים כיפות, לא אמרנו להם כלום".

• אז למה בעצם לא שכנעתם את החברים שלכם ב'יהדות התורה' שיצטרפו לשבת, לפחות חלקית? זו הייתה החרמה טוטאלית.

"הם יותר חברים שלכם, לא שלנו", מחייך ועקנין - ולגופו של עניין אומר שהוא לא מקבל את הדעה הזו של "לעשות חיץ בעם ישראל. עם ישראל הוא פסיפס, חיל רגלים, חילות, וצריך לקרב ולעשות את הדברים שמקרבים. אני לא אומר שצריך להתערבב, את רואה שאנחנו שומרים את מערכת החינוך שלנו. אבל ההבדל בין יהדות התורה לבין ש"ס היא שאנחנו מצליחים להביא את הציבור ולקרב אותו".

הוא מספר על בעלי התשובה הספרדים, ההולכים ומתרבים, על ההתחזקות הרוחנית באזור בו הוא גר, מושב יערה שבגבול הצפון. גני ילדים, תלמודי תורה, בית יעקב, כל זה נבנה מכוח זה שהם מבינים שיש להם אחריות על עם ישראל. וכמו שאומר האריז"ל: ראוי לו לאדם לרוץ 70 שנה כדי להחזיר יהודי אחד בתשובה.

• ניסיתם לספר על השבת שהייתה לחברים ב'יהדות התורה' ולשמוע מהם דברי חרטה על כך שלא הגיעו?

"הם שאלו שאלות, קיבלו תשובות, סיפרנו כמה השפענו שם, וזו הרי הייתה כוונתו של הרב אטיאס שסגר על הכשרות. אבל זה לא היה רק השגחה, המסר היה ברור שמדובר באווירה של שמירת שבת. למרות שהיינו פחות מרבע מהמשתתפים, השפענו באופן לא רגיל".

• לדעתכם, בפעם הבאה הם יגיעו?

"לא יודע", אומר מיכאלי.

"השיקולים שלהם לא ענייניים", מסכימים שניהם.

אין ספק שההתלהבות של השניים הייתה אמיתית וסוחפת. בסיעת ש"ס התחושה סביב השבת הזו היא תחושה של ניצחון אמיתי. מבחינתם, הם הצליחו במשימה: ליצוק אור אל שבת הקואליציה בצפת, לחבר בין הגעפילטע פיש לחריימה, בין הכיפות השחורות לאלו שהושמו על הראש באופן חד פעמי.

פניהם נשואות כבר אל השבת הבאה.



תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 37 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}