כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024

הפוליטיקאים החרדים המשפיעים ביותר: השר ליצמן והיו"ר גפני

ברשימת 'המשפיעים' 2017, שבחר מגזין 'ליברל' לציין, לסיום השנה העברית, נבחרו רק שני ח"כים חרדים ורק מהמפלגה האשכנזית • על ליצמן: "איש שקט, מופנם וצנוע לכאורה" • גפני: "דעתן, מהיר חימה ומהיר להירגע" • ומי עוד ברשימה הנחשקת

הפוליטיקאים החרדים המשפיעים ביותר: השר ליצמן והיו"ר גפני



לקראת ראש השנה הקרב, מגזין 'ליברל' שירטט את רשימת המשפיעים הגדולים של ישראל, על פי קטגוריות. שני פוליטיקאים חרדים 'זכו' להשתחל פנימה לרשימה היוקרתית: שר הבריאות יעקב ליצמן ויו"ר ועדת הכספים משה גפני. ליצמן נבחר כמשפיע בקטגוריה הפוליטית וגפני בכלכלית.

אברהם דויב גרינבוים נבחר לשרטט את דיוקנו של ליצמן במגזין הנחשב, וכתב הוא כך: "האיש הכל־יכול ביותר בפוליטיקה היה מופתע: קו הטלפון בלשכתו של אברהם יוסף (מוניה) שפירא צלצל, רגע לפני שהתכונן לשעוט אל עבר המליאה ולהצביע בעד חוק שקידמו חבריו למשכן. "שלום, מדבר אלתר מירושלים", ענה הקול. שפירא כבר הבין הכל. האדמו"ר מגור קבר את החוק והורה לו להישאר בחדר. "רוח הקודש הופיעה בבית מדרשו", מיהר מוניה לצטט ובד בבד להצביע ולהאשים בהדלפה את האיש שמינו ב'סיעה המרכזית' של אגודת ישראל שישמש כעוזרו. איש שקט, מופנם וצנוע לכאורה. קראו לו יעקב ליצמן".

"משך שנים רבות נהנה ליצמן מהשקט. אז בשנות ה־80 וה־90 הוא היה איש צללים שמשך בחוטים עד לכניסתו לכנסת ב־ 1999. הדימוי השתלטני של 'הסיעה המרכזית' ליווה אותו שנים ארוכות ולא נתן לו מנוח. דווקא אויביו של ליצמן בתוככי הסיעה עשו לו את מחוות חייו, בטעות כמובן. משך שנים רבות, עקב איסור מטעם 'מועצת גדולי התורה' לא נטלו הח"כים של יהדות התורה תפקיד מיניסטריאלי של שר, שיש בו אחריות לאומית. מטבע הדברים הפך תפקיד יו"ר ועדת הכספים לתפקיד הנחשק במפלגה, כשכל העיניים לטושות אליו. ליצמן כיהן בתפקיד פעמיים, בשנים 2001 – 2003 ובשנים 2005 – 2007", ממשיך גרינבוים בפרופיל על השר הגוראי.

"בבחירות 2009 שוב חשק ליצמן בתפקיד הנכסף, אבל הפעם הגיע מוחלש למפלגה. זה היה לאחר מאבק מר בניסיון של מאיר פרוש לרוץ לראשות העיר ירושלים, מול ניר ברקת. זה האחרון הרוויח את הבחירות - בין היתר בזכות 'הסיעה המרכזית', שנקמה בפרוש על עניין פוליטי אחר. משה גפני הפך ליו"ר ועדת הכספים. ליצמן עזב בבושת פנים את חדר הסיעה. התפקיד היחיד שנותר לו היה סגן שר במשרד הבריאות. לאחר שעות מועטות קיבל עליו ליצמן בלית ברירה את דין התנועה והפך ליורשו של נציג מפלגת הגמלאים עליה השלום, יעקב בן־יזרי".

את ההצלחה הגדולה של ליצמן במשרד הבריאות, מתאר גרינבוים כך: "ימים מועטים עברו, וליצמן הפך את משרד הבריאות לכר פורה ומניב. הוא החל לערוך ביקורות פתע בבתי חולים והפך ליקיר החולים בישראל. בקדנציה הנוכחית, השנייה שלו במשרד הבריאות, זכה ליצמן לשדרוג מעמדו, גם האישי וגם הציבורי. במישור הציבורי, לאחר הרפורמה שקידם בקנאביס הרפואי זכה ליצמן לתואר "המאמי הלאומי" והפך לאחד השרים הפופולריים בישראל (אם כי מספר פרסומים בעיתונות המיינסטרים עמעמו את הזוהר הזה). במישור הפרטי, עקב עתירת 'יש עתיד', קבע בג"ץ כי ליצמן לא יוכל לכהן כסגן שר ועליו לשמש שר בתפקיד מלא. מועצת גדולי התורה התכנסה ושברה טאבו בן 30 שנה. ליצמן הפך שר. כבר לא איש צללים. ובהחלט פוליטיקאי משפיע מאוד, תחת ראש ממשלה שמגדיר את ליצמן וחבריו כ"שותפים הטבעיים", ונוהג בהתאם – החל מגדולות, כמו חקיקה ותקצוב, וכלה בקטנות, כמו מינויים שעלולים לעורר מחלוקת בין הצדדים ולא יוצאים אל הפועל".

כאמור, מלבדו של ליצמן, הפוליטיקאי החרדי השני שנבחר ל'משפיע' ב'ליברל' הוא יו"ר ועדת הכספים גפני. נחמה דואק כתבה את הערך עליו ותיארה כך את ראש הכולל לשעבר שללא לימודי ליבה הפך לאחד האנשים החזקים במשק הישראלי:

"כשחברי ועדת הכספים עמדו על רגליהם ומחאו כפים, פעמיים בשנה החולפת הבין היו"ר ח״כ הרב משה גפני, שעשה את שלו. קיבל את הגושפנקה להיותו אחד האנשים המשפיעים במשק. כך כשמנע סגירת מפעלים בצפון - עם דגש על המפעל במושב שתולה, כשסירב לבקשת רשות ההגירה והאוכלוסין לייקר את מחיר הנפקת הדרכונים, כשהתערב בהיקף הפיטורים במפעלי טבע ובפטרוכימיים, כשנלחם, עם שלי יחימוביץ; על הגבלת שכר בכירי הבנקים, או כשפעל בתקיפות להמשכיות חוק אזורי עדיפות לאומית לתמיכה ביישובי הפריפריה".

דואק ממשיכה לתאר את אישיותו של גפני: "הוא דעתן, מהיר חימה ומהיר להירגע. בעל השקפת עולם שיונקת מהעולם החרדי שממנו בא, אך קשוב לכלל הציבור, בבחינת - אם זה טוב לציבור הכללי, זה בטוח יהיה טוב לציבור החרדי. עמדותיו המדיניות מתונות, אך הוא לא נוהג לאוורר את העמדות האלה באופן פומבי, מתריס. דן נשארות פרטיות יחסית".

"בבחירות האחרונות, כשהבין שהימין ירכיב ממשלה ותינתן לו הזדמנות להחזיר את כל מה שנלקח מהחרדים בממשלה שבה היה חבר יאיר לפיד - צלל גפני (בהוראת רבניו כמובן) לתוכה בלי להביט שמאלה. גפני לא מהסס לעמוד מול שר האוצר כחלון, וגם לא מול ראש הממשלה נתניהו. מצד אחד פועל לפי חוקי המשמעת הקואליציונית, ומעביר את התקציב וחוקים קואליציוניים, מנגד לא מהסס לגלות עצמאית מחשבתית והצבעתית, כדוגמת היעדרותו מההצבעה על חוק ההסדרה".

לסיום כתבה על גפני: "כעת, כשיש אישור רבני פוסט הבג"ץ שבעניין ההתמנות לשרים, אפשר לומר שגפני ישמח להתמנות לשר אוצר אם תינתן אי פעם ההזדמנות. אז יוכל להתגאות עוד יותר, שהוא פועל, עניינית, למען כלל הציבור.

מלבדם של ליצמן וגפני, מגזין ליברל' בחר ברשימת 'המשפיעים' את שר התורה הגר"ח קנייבסקי. איישים חרדים נוספים שהוגדרו כ'משפיעים' במגזין: הרב יצחק דוד גרוסמן, העיתונאית סיוון רהב מאיר, יו"ר זק"א יהודה משי זהב ו'הצייצן החרדי'.
משה גפני יעקב ליצמן מגזין ליברל מאה המשפיעים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 8 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}