כ"ג חשון התשפ"ה
24.11.2024

אזהרה לציבור! להשמיד ביצים מסוכנות מסתובבות בשוק; גם בישול לא יעזור; רק לזרוק לפח

משרד הבריאות מפרסם הבוקר אזהרה לציבור מפני צריכת ביצים המשווקות על ידי 'יש מעוף' בשל תחלואה בסלמנולה • המשרד גם מחדד את האזהרות והאיסורים • כיצד ניתן לזהות ביצים מסוכנות? כיצד לבשל ביצים רגילות? ומה לגבי מיונז, ביצת עין וגלידה? • חשוב לקרוא!

אזהרה לציבור! להשמיד ביצים מסוכנות מסתובבות בשוק; גם בישול לא יעזור; רק לזרוק לפח
מועצת הלול



לאחר בדיקות מקיפות שנערכו במסגרת המאמצים המשותפים של משרד החקלאות ומשרד הבריאות לשמירה על בריאות הציבור ובהמשך להודעה לציבור על תחלואה בסלמונלה שמקורה ככל הנראה בביצים, נמצאה 'סלמונלה' מזן 'אנטריטידיס' בבדיקה סביבתית של לולי הטלה, באתר אחד.

עם גילוי תוצאות בדיקות המעבדה המשרדים עצרו מיידית את שיווק הביצים מתחנת המיון.

כמות הביצים החשודות כנגועות מהלול כאמור מהוה פחות מאחוז מסך הביצים המשווקות בארץ.

עקב כך, המשרדים קוראים לציבור שלא לצרוך ביצים הנושאות את הסימון שם המשווק "יש מעוף" מכל תאריכי האחרון לשימוש עד וכולל תאריך 20.10 שמצויות בחניות ורשתות השיווק ברשתות השיווק ובבתי הצרכנים. אסור לצרוך אותם ויש להשמידם ולזרוק אותם לפח הזבל. כך נמסר ל'בחדרי חרדים'.

לגבי ביצים שנמצאות בבתי הצרכנים, יש להשמיד אותן על ידי זריקה לפח הזבל ואין להחזירן לרשתות.

המשרדים ימשיכו לערוך בדיקות וניטור להימצאות 'סלמונלה' במשקי ההטלה במסגרת תוכנית ניטור שגרתית ובתגובה למקרי תחלואה.

המשרדים מבקשים מהציבור להמשיך ולהיענות להמלצות המקצועיות אשר נועדו למנוע הידבקות בסלמונלה עקב צריכה של ביצים.

כידוע, 'סלמונלה' הנו חיידק שכיח בעולם ומדינת ישראל עושה מאמצים כדי למזער את הימצאותו.

במסגרת התוכנית לניטור סלמונלה בלולי הטלה, נבדקו כבר 60% ממשקי המטילות במדינת ישראל ונמצא כי שכיחות ה'סלמונלה' מזן ה'אנטריטידיס' בלולי ההטלה בישראל עומד על פחות מ-3% אחוז, שיעור הקטן מאחוז הימצאות זן זה במדינות אירופה וארה"ב.

במשרד הבריאות מבהירים ומרגיעים, כי הלול שכרגע מושמד מהווה אחוז אחד מכלל הביצים בשוק, ובאופן כללי שלושה אחוזים מהחולים הנבדקים חיוביים לזן הסלמנולה המדובר.

כיצד ניתן לזהות את הביצים המסוכנות?

ביצים הנושאות את הסימון שם המשווק "יש מעוף" מכל תאריכי האחרון לשימוש עד וכולל תאריך 20.10

הכללים האמורים הבאים בהודעה אינם חלים על ביצי 'יש מעוף' האמורים בהודעה זאת שאותם הצרכנים אמורים להשמיד ובישול לא יעזור.

כללים לבישול ביצים רגילות

על מנת לשמור על בריאות הציבור, במשרד הבריאות חוזרים ומדגישים את כללי צריכת הביצים כבשגרה:

‏• חשוב לבשל ביצים באופן מלא כגון ביצה קשה (בישול מלא משמיד חיידקים).
‏• להימנע מאכילת ביצת עין או ביצה רכה.
‏• איסור על אכילת / שתיית מזון המכיל ביצים לא מבושלות.
‏• לאחסן ביצים במקרר.
• יש להקפיד על כל הכללים האמורים לעיל, במיוחד כאשר מדובר במזון עבור תינוקות, קשישים, או אנשים עם פגיעה במערכת החיסונית.

בעת רכישת הביצים?

• יש לרכוש ביצים עם חותמות עליהן מופיע שם המשווק, גודל הביצה, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש במקרר.

• יש להקפיד על קניית ביצים רק במקומות מורשים (לא בקניה בפתח הבית, שכן מקורן אינו ידוע והן אינן נשמרות בטמפרטורה ובתנאים המתאימים).

• חשוב לשים לב כי בנקודות הרכישה הביצים מאוחסנות עם בקרת טמפרטורה ורצוי שלא לקנות ביצים שאינן מאוחסנות במדפים מקוררים.

• יש להקפיד על רכישת ביצים ארוזות באריזות קמעוניות סגורות בכל הצדדים ואם קונים מגשי ביצים של 30 ביצים, יש להקפיד כי המגש יהיה עטוף בניילון נצמד מכל צדדיו.

• תאריך אחרון לשיווק, משמעו כי מעבר ליום זה, אין למכור עוד את הביצים הללו. התאריך האחרון לשימוש הינו חודש ימים מעבר לתאריך האחרון לשיווק. תאריך זה מהווה המלצה לצרכן עד
מתי ניתן להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות בבית, במקרר.

מה עלינו לעשות בעת השימוש וההכנה במטבח?

• יש לאחסן את הביצים במקרר הביתי מיד לאחר הקנייה.

• מומלץ לאחסן את הביצים במקרר באריזתן המקורית. האריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים או ספיחת ריחות זרים והתייבשות.

•נקודות נוספות שכדאי לדעת:

אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות נוזלות ומלוכלכות.

אין להפריד בין החלמון לחלבון על ידי העברה בין 2 חצאי הקליפה, כי הדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. עדיף לקנות כלי קטן, העושה פעולה זו בקלות.

אין לרחוץ ביצים, בייחוד טרם הכנסתן למקרר מאחר ושטיפת הביצים גורמת להעברת חיידקים לתוך הביצה.

יש להקפיד לזרוק את קליפות הביצה לאשפה ישר לאחר שבירת הביצה ולא להשאירן על משטח העבודה מאחר והחיידקים יכולים לעבור מקליפת הביצה למשטח העבודה וכן לנקות היטב את המשטח עליו הונחו הביצים. בנוסף, מומלץ לנקות גם את מקום שבירת הביצה עצמה.

בישול ביצה היטב או טיפול בחום גבוה משמיד נגיפים וחיידקים בביצים. על כן יש לצרוך אך ורק ביצים מבושלות, מטוגנות, אפויות וכיו"ב. על הביצה, לאחר בישולה, להיות מוצקה וללא אזורים נוזליים.

רצוי לא לצרוך מיני מזון המכילים ביצים בלתי מבושלות או אפויות (כדוגמת: ביצת עין, מוס שוקולד, טירמיסו, גלידה, מיונז וכיו"ב).

הוראות אלו חשובות במיוחד לאוכלוסיות עם מערכת חיסון מוחלשת כגון של קשישים, ילדים ואנשים חולים.
ביצים סלמונלה משרד הבריאות אזהרה לציבור

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}