כ"ג כסלו התשפ"ה
24.12.2024

הגאון שנערץ על ידי כל החוגים • ספר חדש

רבה של ירושלים הגאון רבי צבי פסח פראנק היה דמות נערצת וייחודית שלא זכה עד כה לביוגרפיה מקפת • הספר 'גאון ההוראה' ממלא את החלל • חדש על המדף

הגאון רבי צבי פסח פרנק עם הראי"ה קוק זצ"ל
הגאון רבי צבי פסח פרנק עם הראי"ה קוק זצ"ל



עוד בתקופת הטורקים שימש הגאון רבי צבי פסח פראנק כאחד מראשי הדיינים בבי"ד של ירושלים.

מעשה ובא לדון אצלו אדם תקיף שהיה מקורב לשלטון התורכי והגאון פסק נגדו. אמר לו האיש: "האם אינך מפחד לפסוק נגדי?"

ענה הגרצ"פ: "אני מפחד מאוד, אבל לא ממך, אלא מהריבונו של עולם".

הגאון רבי צבי פסח פרנק היה דמות מורכבת ומיוחדת מאין כמוה שסללל לעצמו דרך משלו בלי חשש ופחד מאיש.

הוא היה איש היישוב הישן בירושלים ומקורב לגר"ש סלאנט ולגדולי ירושלים, אך מאידך היה גם מגדולי תומכי הציונות הדתית.

הוא למשל ראה בקמת מדינת ישראל ניצני גאולה, בירך על צה"ל וכתב "זכינו לראות בהנץ נץ הקמת הצבא הישראלי על ידי ממשלת ישראל החדשה שנתכוננה במעשי ניסים נפלאים". אך מצד שני פסק שאל לבני ישיבה להתגייס אליו וראה סכנה רוחנית באווירה השוררת בו.

הוא היה האיש שבעצם הביא את הראי"ה קוק לירושלים, מתומכי הקמת ישיבת 'מרכז הרב' וממייסדי הרבנות הראשית. אך מאידך היה מתומכי אגודת ישראל וממשתתפי הכבוד בכנסיות הגדולות.

אולי דווקא בשל מורכבות ועושר דמותו שקשה להכילה, לא נכתבה עליו עד היום ביוגרפיה מלאה.

לכן יפה עשה הרה"ג שבתי דוב רוזנטל, שכבר איתמחי גברא בהוצאות כתביו וספרי תולדותיו ועתה השלים עבודה כבירה והוציא לאור את ספר נרחב בן ב' חלקים לתולדותיו של הגאון.

בספר נפרשת בארוכה פרשת צמיחתו ופריחתו של הגאון מלידתו בקובנה דרך עולם הישיבות סלבודקה וטלז.

העלייה לארץ ישראל וקשריו עם הגאון, רבה של ירושלים ר' שמואל סלנט, אשר התפעל משכלו הישר של הצעיר קרב אותו, ודאג לעשותו לחברותא של בעל נכדתו, הרב יחיאל מיכל טיקוצ'ינסקי.

כאן אנו לומדים כיצד מונה כדיין בבית דינו של הגר"ש ובסופו של דבר לאחר פטירת הראי"ה קוק בשנת תרצ"ה נבחר למלא את מקומו ולכהן כרבה של ירושלים עד לפטירתו.

תוך כדי פרישת הביוגרפיה, אנו לומדים על אחת התקופות הסוערות בחיי ארץ ישראל, החל מהתקופה הטורקית המשך לתקופת הבריטים, הצהרת בלפור והקמת המדינה.

הספר מקיף ומעמיק אך על הרבה מהפרשיות הידועות בהם היה מעורב הגרצ"פ אין כמעט סקירה.

אין כמעט אזכור על מאבקו היומיומי עם ה'עדה החרדית' אין אזכור להפרשייה שהרעישה את העולם היהודי כולו כאשר הגרצ"פ יצא חוצץ נגד בחירת ממלא מקום לגר"ח זוננפלד זצ"ל,

כן מוזכרת רק ברמז פרשת קשריו ההדוקה עם הראי"ה קוק ומעורבתו בהקמת המוסדות הדתיים-לאומיים.

אולי טוב שכך: שכן ההתרחקות מהפוליטיקה וההתרכזות בדמותו המופלאה של הגרצ"פ היא שמאפשרת לבחון ולגלות עד כמה הייה גדול שיעור קומתו.

דמות זו, התקבלה על ידי כל החוגים - מעבר לכל שיוך פוליטי - ואין פלא שספריו של הגרצ"פ, נלמדים עד היום ונערצים בכל הישיבות ובכל החוגים.

ובתור כך, ספר זה הינו בגדר ספר חובה לכל מי שספרי 'הר צבי' ו'מקראי קודש' אינם זרים לו ולכל מי שמבקש לעמוד על דמות ייחודית זו ועל תקופתו.






גאון ההוראה - תולדות חייו והליכותיו של מרן הגאון צבי פסח פראנק זצ"ל • המחבר: הרב שבתאי דב רוזנטל • הוצאת מכון ספרי הרב פראנק • הפצה: פלדהיים


תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 10 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}