כ"ח תשרי התשפ"ה
30.10.2024

מה הכוונה "רמקולים שקועים"? ומה תפקידם בעיצוב הבית

מסעדות, קניונים ואפילו בתים מעוצבים. בכולם תמצאו רמקולים שקועים המיועדים להתקנה בקיר גבס או תקרה אקוסטית. יש להם שימושים רבים. כל מה שרציתם לדעת על רמקולים שקועים

pixabay
pixabay



רמקולים שקועים הינם רמקולים המיועדים להתקנה בקיר גבס או בתקרה אקוסטית ומשמשים למגוון רחב מאד של שימושים כגון רמקולים למוזיקת רקע במסעדות אולמות בסלון הביתי ועוד.. רמקולים אלו משמשים גם בין היתר לרמקולים עבור מערכת כריזה במוסדות קניונים ומקומות הומי אדם. הרמקולים השקועים מגיעים כרמקולים ללא תיבת תהודה ולכן האופן האידיאלי ביותר להתקנה של רמקולים שקועים הוא דווקא בקירות גבס שכן הגבס משמש כתיבת התהודה של הרמקול. ישנה אפשרות נוספת להתקנה של רמקולים שקועים בקירות בטון על ידי בניית קופסא מתאימה מעץ או מגבס לרמקול וזו תשמש כתיבת התהודה לרמקול.

עובי של רמקולים שקועים

רמקולים שקועים מגיעים בגדלים ובצורות שונות והעומק של הרמקול משתנה בין אחד לשני. הרמקולים השקועים שנחשבים לרמקולים איכותיים יותר מגיעים בעומק גדול יותר שכן הרמקול מכיל יותר רכיבים וכן אלמנט עמוק יותר וזה נע בין 5.5 ס''מ ל 10ס''מ. הרמקולים הפשוטים יותר שמיועדים לשימושים פשוטים יותר כגון רמקולים למערכת כריזה ולמוזיקת רקע הינם רמקולים בעומק קטן יותר שנע בין 3.5 ס''מ ל 6.5 ס''מ.

גדלים של רמקולים שקועים

הרמקולים השקועים מגיעים בגדלים ובצורות שונות. ישנם רמקולים שקועים עגולים וישנם רמקולים מרובעים (מלבנים). הרמקולים השקועים העגולים מגיעים בגדלים שונים בהתאם לגודל האלמנט (וופר) של הרמקול. הגודל המינימלי של רמקול שקוע עגול הינו רמקול הכולל אלמנט בגודל של 3.5 אינ'צ שזה אומר שהקוטר הכלל של הרמקול נע בין 8 ס''מ ל 10 ס''מ. וכך זה גדל בהתאם לאלמנט. לדוגמא רמקול שקוע גדול יותר הכולל בתוכו אלמנט של 6.5 אינ'צ יגיע לקוטר כללי של בין 18 ס''מ ל 24 ס''מ. לאומת זאת הרמקולים השקועים המרובעים יגיעו בגדלים של בין 4 אינ'צ לבין 6.5 אינ'צ שהגודל שלהם הוא בין 17 ס''מ ל 25 ס''מ. ולכן כאשר באים לרכוש ולבחור רמקולים שקועים יש לבדוק באופן מדויק מה המידות והגודל המדויק של קיר הגבס או ההנמכה שקיימת בכדי שבכך תוכלו להתאים רמקולים באופן נכון ושלא יהיו בעיות בהתקנתם.

רמקולים שקועים מעוצבים

כפי שכבר נאמר, הרמקולים השקועים מגיעים בשתי צורות האחד עגול והשני מלבן. וכפי שכבר כתבנו יש הבדלים בגדלים. אך ישנם עיצובים שונים ברמקולים, יש את העיצוב הרגיל והמוכר לכולם שזה מסגרת לבנה ואז הגריל (רשת מתכת) באמצע. ויש את הדגמים המעוצבים יותר שהם נקראים FRAMELS שזה אומר שכל הרמקול הוא גריל דק מאד ובכך הרמקול הרבה פחות בולט על הקיר וזה נותן מראה יוקרתי יותר ומעוצב יותר.

רמקולים שקועים לקולנוע ביתי

אחד הטרנדים החזקים היום בבתים המודרניים או בכל בית שעובר שיפוץ, הוא להחליף את המערכת קולנוע הישנה במערכת עם רמקולים שקועים חדשים שנותנים גם איכות טובה וגם יופי ומראה יוקרתי. מערכת קולנוע ביתי מורכבת מחמישה רמקולים בכללית, שזה אומר שתי רמקולים קדמיים שתי רמקולים אחוריים ורמקול סנטר אחד באמצע. באופן כזה וכאשר הרמקולים מחוברים לרסיבר מתאים(5.1) המערכת תוציא סראונד וזו בעצם תיתן חווית צפייה איכותית ומקצועית ודומה לזו שבקולנוע.

רמקולים שקועים לכריזה

רמקולים שקועים משמשים הרבה גם למערכות כריזה במוסדות במלונות ומקומות הומי אדם. הרמקולים השקועים המיועדים לכריזה הינם בעצם רמקולים שקועים המגיעים עם שנאי קו המאפשר חיבור של עשרות רמקולים למגבר אחד. אפשרות זו עובדת על ידי כך שכל הרמקולים מחוברים בשרשור מאחד לשני על ידי השנאי קוו ובכך מתאפשר לחבר כמות גדולה של רמקולים למגבר אחד. חשוב לדעת שאפשרות זו מחייבת שימוש גם במגבר הכולל שנאי קו. לדוגמא אם ברשותי מגבר הכולל שנאי קו בעצמה של 120 W והרמקולים השקועים הקיימים ברשותנו הינם רמקולים שכל אחד מהם הינו בעצמה של 6W נוכל לחבר עד 20 רמקולים שקועים למגבר הזה באופן שכתבנו שמשרשרים בין רמקול אחד לשני על ידי השנאי קו.

רמקול שקוע סנטר

על מנת להעצים את התחושה וחווית השמיעה האיכותית, מומלץ להוסיף רמקול שקוע סנטר. רמקול שקוע סנטר, בשונה מרמקול שקוע רגיל, מגיע עם 2 אלמנטים של סאב (וופ'ר), וטוויטר. תוספת של רמקול סנטר, מעניקה סאונד היקפי.

רמקול שקוע סאב

כדי להרגיש את הצלילים הנמוכים בצורה מיטבית, כידוע מומלץ להשתמש, סאב וופ'ר, ולכן, גם כאשר מדובר בהתקנה של רמקולים שקועי קיר, ניתן ואף מומלץ להוסיף למערכת גם רמקול שקוע סאב.

סאונד היקפי עם רמקולים שקועים

כאמור לעיל, בפסקאות הקודמות, אודות חשיבותם של הרמקול שקוע סנטר ורמקול שקוע סאב, כדי ליהנות מחוויה מושלמת ומנצחת, הבייסיק, בחללים סבירים הם, 4 רמקולים שקועים, סאב, ורמקול סנטר, כמובן שישנה השפעה לגודל החלל, כך שאם גודל החלל הוא גדול, ייתכן ותצטרכו 6 רמקולים.

מחירים של רמקולים שקועים

מחירו של רמקול שקוע קיר נע בין 150 ₪ ועד 2000 ₪ ליחידה. המחיר משתנה בהתאם לסוג הרמקול, גודל הרמקול, איכות הרמקול, איכות הרכיבים, אמינות לאורך השנים. עוצמת הרמקול, והכי חשוב איכות הסאונד.

ניתן להשיג רמקולים טובים וממש איכותיים, בטווח של 400 ₪ ועד 700 ₪, מסוגי יצרנים שונים, אך טובים.

היכן ניתן לרכוש רמקולים שקועים

רמקולים שקועים נמכרים בעיקר, בחנויות "מתמחות", ולא ניתן להשיגם בחנויות חשמל או מחשבים לדוגמא. כאשר אתם קונים רמקולים שקועים, חשוב לבדוק שיש אבא ואמא, לחזור במידת הצורך. לעניין הייעוץ, ישנה חשיבות מיוחדת, וטרם רכישה מומלץ להייועץ ביועץ שכזה.

איך מתקינים רמקולים שקועים

התקנת רמקולים שקועים הינה פשוטה. ומחולקת ל- 3 חלקים.

החלק הראשון, הוא הנחת התשתית של הכבל האודיו, בטרם סגירת התקרת גבס או התקרה האקוסטית. יש לקחת בחשבון, כמה רמקולים אתם הולכים להתקין.

השלב השני, לאחר סגירת התקרה, יש לעשות חיתוך עם סכין יפני, ע"פ הגודל של הרמקולים שקניתם. לאחר שעשיתם חיתוך, מכניסים את הרמקולים אל החלל, ובאמצעות 2 מצמדים ("קליפסים") מהדקים את הרמקול אל תקרת הגבס.

החלק השלישי והאחרון, הוא, חיבור הכבלים אל המגבר או הרסיבר שלכם, ותהנו.

קופסאות ביטון לרמקולים שקועים

קופסאות ביטון, מטרתם להגדיל את עוצמת התהודה של הרמקולים השקועים. פריט זה אינו הכרחי וניתן להסתדר בלעדיו. את קופסאות הביטון, תוכלו להזנין מנגר, או לחילופין, להכין בעצמכם, ע"י פלטת דיקט, אותה תצטרכו לחתוך, וליצור מעין קופסא, בהתאם לגודלם של הרמקולים.

אחריות על רמקולים שקועים

ישנם רמקולים שקועים פשוטים וזולים, שאינם מגיעים כלל עם אחריות, ולכן בטרם רכישה מומלץ לבדוק זאת, ורצוי לקנות רמקולים המגיעים עם אחריות, כך שהיצרן מאמין במוצר שלו שלא יתקלקל.

מגברי אזורים, המותאמים לרמקולים שקועים

בכדי להשתמש ברמקולים השקועים חייב מגבר או רסיבר שיגביר אותם, ולכן כבר בשלב הראשוני של התכנון צריך לדאוג לכך ולברר עם איש מקצוע מוסמך כיצד יהיה ניתן להגביר את הרמקולים. לדוגמא אם אנחנו מעוניינים להתקין רמקולים שקועים בבית לצורך השמעת מוזיקה ואנו מעוניינים שהרמקולים יהיו מחולקים בבית כגון 2 רמקולים בסלון ועוד 2 רמקולים במטבח או אפילו גם להתקין רמקולים בחדרי השינה אזי צריך לקחת בחשבון מגבר שיתאים לכמות הרמקולים הזו. ובנוסף צריך לקחת בחשבון שלא כל הזמן נרצה שהמוזיקה תפעל גם בחדרים וגם במטבח ובכל הבית, ולכן כאן נכנסת בעצם האפשרות להתאים מגבר הכולל שליטה על אזורים. לדוגמא קיים מגבר מסוים הכולל בתוכו אפשרות לשליטה מלאה על 4 אזורים שונים, ולכן בזמן ההתקנה של הרמקולים השקועים אפשר לחלק את החיווט ל4 אזורים שונים ולחבר אותם במגבר כך ובאופן כזה תהיה אפשרות לשלוט באופן מלא על אזור המטבח סלון חדרי שינה ועוד.

מגברים שקועי קיר

בשנים האחרונות עם התפתחות הטכנולוגיה החברות השונות התחילו לייצר מגברים שקועי קיר דקורטיביים ויפים. מגברים אלו הינם פתרון קל ויחסית זול להגברת רמקולים בצורה איכותית וקלה כאשר ברובם הגדול הם מגברים הכוללים בתוכם גם נגן ומאפשרים התחברות מכמה סוגים כגון חיבור AUX/USB/BLUETOOTH אפשרויות אלו הינם האופציות הקלות והנוחות ביותר לצורך חיבור כגון סמארטפון נגן ומחשב. בחלקם קיים גם אפשרות להתחבר לרדיו בתדרי FM/AM. מגברים אלו בעצם מאפשרים להגביר עד 4 רמקולים שקועים למוזיקה טובה ואיכותית לסלון הביתי לחדרי שינה משרדים ודומיהם.

רמקולים שקועים בלוטוס

ישנם רמקולים שקועים המגיעים עם אפשרות להתחבר אליהם באופן ישיר על ידי חיבור בלוטוס. רמקולים שקועים אלו בדרך כלל פועלים על ידי כך שאחד מהרמקולים הללו כוללים בתוכו מגבר והרמקול השני מתחבר אליו באופן חוטי והראשון מגביר את השני. רמקולים מסוג זה הינם פתרון קל וזול מאד לשימוש למוזיקת רקע בסלון הביתי בחדרי שינה משרדים ודומיהם. המינוס היחיד לגביהם שאפשרות החיבור היא אך ורק על ידי חיבור בלוטוס בלבד.

רמקולים שקועים מוגני מים

ישנם דגמים של רמקולים שקועים שמתאימים להתקנה בחדרי אמבטיה בריכות שחיה ומקומות שיש בהם הרבה אדים ולחות. רמקולים שקועים אלו יהוו פתרון מושלם להתקנה של מוזיקת רקע במקומות אלו וגם הרמקולים שנוצרו עבור זה לא יהרסו בעקבות האדים והלחות המוגברת שקיימת שם.

לסיכום! כאשר מתכננים הרכבה והכנה של מערכת סאונד לבית מומלץ מאד עוד בטרם התכנון להתייעץ עם איש מקצוע בתחום שידע להתאים גם את הרמקולים ומיקומיהם, גם את המגבר, וגם את סוג הרמקולים בכדי שהמערכת תיתן מענה טוב איכותי ומקצועי לאורך זמן ללא תקלות.
רמקולים רמקולים שקועים עיצוב הבית קניון כתבה אינפורמטיבית

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}