א' חשון התשפ"ה
02.11.2024

קסם הכוסמת - מה שלא ידעתם וחבל

אומרים לכם כוסמת ואתם מדמיינים את ריח הכוסמת החומה הקלויה? הדיאטנית יעל יאיר פור מאירה את מקומה של הכוסמת הירוקה והטובה, כזו שיהיה לכם טעים ובריא לאכול. ויש גם מתכון בסוף

תבשיל כוסמת עם סלט עגבניות וקולורבי
תבשיל כוסמת עם סלט עגבניות וקולורבי



רבים מהאנשים שאני פוגשת אינם אוהבים כוסמת וחבל. הם מכירים רק את הכוסמת החומה הקלויה ובעלת ריח מאוד אופייני, ולכן אינם אוהבים לאכול אותה. אינם יודעים שהיא מופיעה גם ככוסמת ירוקה, שאינה קלויה.

כוסמת ירוקה היא כוסמת שלא עברה תהליך קלייה בתנור. אין לה את הריח האופייני של הכוסמת הכהה, ויש לה טעם מעולה ועדין, יחד עם ערכים בריאותיים ותזונתיים רבים.
הכוסמת היא צמח עשבוני חד-שנתי שמקורו במזרח אסיה, ממשפחת הארכוביתיים שזרעיו משמשים לאכילה.

מבחינה בוטנית, הוא אינו נמנה עם הדגנים.

יש לה מעלות רבות:

* אינה מכילה גלוטן ולכן מומלצת לחולי צליאק.
* בעלת אינדקס גליקמי נמוך.
* אחוזי שומן נמוכים.
* עשירה בסיבים תזונתיים.
* עשירה בברזל, אבץ, סלניום.
* 100 גרם זרעי כוסמת (לא מבושלים) מכילים כ 340 קלוריות וב-100 גרם מבושלת יש 120 קלוריות { שווה ערך לכ- 2 פרוסות לחם} מתוכם כ- 13 גרם חלבון, 71.5 גרם פחמימה ו 3.5 גרם שומן.
* חלבון הכוסמת הוא חלבון מלא, המכיל את כל 8 חומצות האמינו החיוניות, ובמיוחד ליזין, תראונין וטריפטופן[1].- ולכן היא מומלצת מאוד לטבעונים.
* מכילה ביופלבנואיד בשם רוטין המחזק את דפנות כלי הדם ומונע דימום. הרוטין עוזר להגמשת כלי הדם ובכך משמש למניעת לחץ דם גבוה.
* מכילה ביופלבנואיד אחר בשם קוורציטין, שנמצא כמפחית לחץ דם בקרב בעלי לחץ דם גבוה, מבלי לגרום לנזק חמצוני. ותורם גם בהורדת רמת הסוכר בדם לחולי סכרת מסוג 2.

צירפתי כאן תבשיל כוסמת, שהכנתי, מאוד פשוט וקל להכנה.

1. משרים כוסמת לפחות לשעה.
2.שוטפים היטב ושמים במסננת להנבטה.
3. מאדים בצל קטן עם 1 כפית שמן זית.
4.מוסיפים את הכוסמת לסיר וממשיכים לבחוש עד ליבוש הכוסמת.
5. מוסיפים מעט מלח ים אטלנטי, ומעט פלפל שחור, ומוזגים מים עד סנטימטר מעל גובה הכוסמת.
6.מביאים לרתיחה, ומורידים את האש, עד לאידוי כל המים.
7.סוגרים את האש, ונותנים "לנוח" כ- 1/2 שעה, עד שמתייצב.
8.מפזרים פטרוזיליה/כוסברה {מה שאוהבים}.

מגישים עם סלט - ויש לכם ארוחה מושלמת. אני הגשתי עם סלט עגבניות+ קולרבי.



הכותבת היא יעל יאיר-פור
דיאטנית קלינית B/sc. מומחית בתזונה טבעית ותוספי מזון.
בוגרת הפקולטה לחקלאות ו"רידמן" ת"א, בעלת ותק של 25 שנה.
כוסמת טבעונים יעל יאיר פור מתכונים אוכל בריא

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}