ואם אני לא רוצה? כל מה שצריך לדעת על המאגר הביומטרי
בתחילת יוני נכנס לתוקף החוק המחייב כל תושב להצטרף למאגר הביומטרי, ובעקבות זאת נרשמו עומסים כבדים בלשכות רשות האוכלוסין ■ כדי לעשות סדר בבלאגן - הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על התהליך
- רפאלה גויכמן, themarker
- כ"ז סיון התשע"ז
צילום: pixabay
בתחילת יוני, נכנס לתוקף החוק המחייב כל תושב להצטרף למאגר הביומטרי, ובעקבות זאת נרשמו עומסים כבדים בלשכות רשות האוכלוסין.
הנפקת תעודה ביומטריות מחייבת המתנה לפקיד בלשכת רישום האוכלוסין, ואורכת לפחות רבע שעה, במהלכה מתבצע תשאול לווידוא זהות המבקש, הוא מצולם לתמונה ביומטרית הנצרבת על גבי התעודה המונפקת וטביעות האצבע שלו נסרקות ונשמרות בשבב על גבי התעודות החכמות.
הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על תהליך ההנפקה של התעודות החדשות.
1. מי צריך להנפיק דרכון או תעודת זהות ביומטרית?
מי שבידו מסמכי זיהוי בתוקף לא נדרש להגיע ללשכת רשות האוכלוסין כדי להחליפם - והתעודה הנוכחית תכובד בכלל המוסדות. מבקשי תעודה מתחת לגיל 18 נדרשים להתייצב בלשכה יחד עם אחד ההורים.
2. ואם אני לא רוצה?
החל ב-1 ליוני 2017 נכנס חוק המאגר הביומטרי לתוקפו, והמשמעות היא שכל התעודות שיונפקו מעתה יהיו ביומטריות, ולא ניתן יהיה יותר להנפיק תעודות רגילות.
3. איך קובעים תור להנפקת דרכון?
עקב הביקוש הגדול והעומסים בלשכות, הוחלט כי הנפקת התעודות הביומטריות תעשה בזימון תורים מראש, באמצעות שליחת מייל לאחת הלשכות המופיעות באתר הרשות.
4. בתוך כמה זמן אמורים לחזור אלי ולקבוע תור?
לדברי גורמים מרשות האוכלוסין וההגירה - הפנייה תענה בתוך 48 שעות.
5. שלחתי מייל אבל אף אחד לא חזר אלי, מה לעשות?
בעקבות הביקושים הגבוהים הצטברו בלשכה עשרות אלפי מיילים, ועל כן חלק מהבקשות לקביעת תור טרם נענו. כרגע ניתן עדיין גם לגשת ללשכה, אך יש לקחת בחשבון שההמתנה תהיה ארוכה - שכן העדיפות ניתנת לאלה שקבעו תור מראש.
6. איזה מסמכים צריך להביא להנפקת התעודה?
על מנת להנפיק תעודת זהות יש להביא את תעודת הזהות הנוכחית. לטובת הנפקת דרכון ביומטרי - יש להציג את תעודת הזהות הנוכחית. רישיון נהיגה לא יתקבל על ידי פקיד הלשכה.
7. אלו תמונות צריך להביא?
אין צורך להגיע ללשכת האוכלוסין עם תמונת פספורט. הצילום לתעודה הביומטרית מתבצע על ידי נותן השירות בלשכה. לגבי קטינים עד גיל 6 ניתן לבחור אם לצלם בלשכה או להביא תמונה העומדת בתקן שתיסרק למערכת.
8. כמה זה עולה?
תעודת הזהות הראשונה שתונפק לכל אזרח היא ללא תשלום. אם תעודת הזהות אבדה, נגנבה, הושחתה או שהנפקתם תעודה ביומטרית במהלך הפילוט וכעת ברצונכם לבקש למחוק את האצבע במאגר - החוק קובע כי תדרשו לשלם על כך. את התעריפים השונים ניתן למצוא באתר רשות האוכלוסין.
9. בתוך כמה זמן אני אקבל את הדרכון החדש?
התעודה אמורה להישלח למבקש בתוך 14 ימי עבודה. התעודה תועבר לדואר ישראל - שמחויבים ליידע את המבקש באמצעות מסרון כי היא נמצאת ברשותם.
10. מה קורה למי שמסרב להכניס את טביעת האצבע שלו למאגר הביומטרי?
מי שמסרב יקבל תעודת זהות ודרכון בתוקף ל-5 שנים.
11. ואם הסכמתי להכניס את טביעת האצבע למאגר? מה היא המשמעות של זה?
מי שיסכים לכך יקבל תעודת זהות או דרכון בתוקף ל-10 שנים. ההסכמה לשמירת טביעת האצבע היא באמצעות חתימה על טופס.
12. אם הוצאתי דרכון ביומטרי, האם אני בהכרח נכנס/ת למאגר הביומטרי?
כן. גם אם מבקש תעודה ביומטרית סירב להכניס את האצבע למאגר, עדיין נשמרת בה תמונת הפנים. בכל מקרה - גם למי שהסכים להכניס את האצבע למאגר וגם למי שלא הסכים לכך, מתבצעת סריקה של תמונות שתי טביעות האצבע, משום שהן נשמרות על שבב שנמצא בתיעוד עצמו. תמונות טביעות האצבע מועברות למאגר הביומטרי על מנת לבצע זיהוי של האזרח - ותימחקנה בתוך 72 שעות במידה שהוא לא הסכים לשמירתן במאגר.
13. אם יש ברשותי תעודת זהות מהדור הישן - האם עלי להחליפה?
לא. תעודות זהות ישנות שלא מופיע בהן תאריך פקיעת תוקף, יוכלו לשמש את האזרח לחמש השנים הקרובות ויפוגו באוגוסט 2022.
14. מה הנוהל לגבי קטינים?
טביעות אצבע של ילדים מתחת לגיל 16 לא יישמרו במאגר. שמירת טביעות אצבע של קטינים בגילאי 16 עד 18 מחייבת חתימת הורה בנוסף לחתימת הקטין על טופס ההסכמה.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות