ד' חשון התשפ"ה
05.11.2024

אכזבה; גורם בבית הלבן מאשר: השגרירות לא תעלה לירושלים

דברים שרואים מכאן, לא רואים משם: למרות הבטחת הבחירות שלו, טראמפ החליט שלא להעלות את נושא העברת השגרירות מתל אביב לירושלים, במהלך ביקורו בשבוע הבא בישראל • אכזבה בקרב תולי התקוות בנשיא האמריקני החדש

טראמפ עם נתניהו.צילום: לע"מ
טראמפ עם נתניהו.צילום: לע"מ



אכזבה בקרב ישראלים רבים, שקיוו כי נשיא ארה"ב טראמפ, יכריז בביקורו הראשון בשבוע הבא בישראל, על העברת השגרירות מתל אביב לירושלים הבירה, אך לפי הפרסומים הלילה בארה"ב, נראה כי טראמפ, לא מתכוון להודיע על העברת השגרירות לירושלים. הדיווחים פורסמו כבר לפני שבוע, אך הלילה קיבלו אישור מגורם רשמי בבית הלבן.

סוכנות הידיעות 'רויטרס' מדווחת, כי נשיא ארה"ב לא ינצל את ביקורו בישראל בשבוע הבא כדי להכריז על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, מחשש שהמהלך יסבך את הניסיונות לחדש את המו"מ בין ישראל והפלסטינים.

בניגוד להצהרותיו החוזרות ונשנות במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות, לפיהן יעביר את השגרירות לירושלים, אך כאמור, מסתמן כי השגרירות לא תעבור.

כזכור שלושה סנאטורים מהמפלגה הרפובליקנית, מרקו רוביו, טד קרוז ודין הלר, הגישו הצעת חוק בקונגרס שתאלץ את נשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ, להעביר את השגרירות האמריקאית בישראל מתל אביב לירושלים.

חוק השגרירות בירושלים נחקק על ידי הקונגרס של ארצות הברית בשנת 1995, בחוק נאמר כי יש להכיר בירושלים כבירת מדינת ישראל, ושגרירות ארצות הברית בישראל תועבר לירושלים לא יאוחר מסוף מאי 1999. עם זאת, החוק מאפשר לנשיא לדחות את ביצוע מעבר השגרירות בחצי שנה בכל פעם, ובפועל נכון ל־2017, החוק טרם יושם.

בלחץ נשיא ארצות הברית ביל קלינטון דאז, הוכנס בנוסח החוק, סעיף המאפשר לדחות את מימוש החוק, עקב שיקולים ביטחוניים. וכאמור נשיא ארצות הברית, דוחה את ביצוע החוק בחצי שנה בכל פעם.

ביולי 1999 ניסה הסנאט, להגיש גרסה מתוקנת של החוק, המחייבת את העברת השגרירות לירושלים, ומנכה 100 מיליון דולרים, מתקציב מחלקת המדינה של ארצות הברית אם לא תיישם את החוק. אהוד ברק, ראש הממשלה דאז, ביקש מהסנאטורים שתמכו בהצעת החוק למשוך אותה, מחשש שתפגע בתהליך השלום הישראלי-פלסטיני.

בספטמבר 2016 נפגש דונלד טראמפ עם בנימין נתניהו, ואמר שאם ייבחר, ארצות הברית תכיר בירושלים כבירתה של ישראל, וכחלק מהכרה זו תועבר השגרירות האמריקנית בישראל לירושלים. במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016, חזר טראמפ על הצהרה זו מספר פעמים. לאחר בחירתו אמרה היועצת שלו קליאן קונוויי: "העברת השגרירות לירושלים - בעדיפות עליונה של טראמפ. זה משהו שישראל, החברה שלנו במזרח התיכון, תעריך מאוד".

שר החוץ בממשל אובמה, ג'ון קרי, אמר אז, כי החלטה כזו עלולה להביא להתלקחות אלימה באזור: "יהיה פיצוץ מוחלט באזור. לא רק בגדה המערבית, ובתוך ישראל, אלא בכל רחבי האזור. יש בעולם הערבי התעניינות עצומה במה שקורה בהר הבית, זה אתר קדוש עבור העולם הערבי, אם ירושלים תוכרז כמקום מושבה של השגרירות שלנו, תהיה לכך השלכה על סוגיית הריבונות ועל סוגיות של חוקיות".

בשיחה מיוחדת ל'בחדרי חרדים' מספר עיתונאי בבית הלבן, "אחד השיקולים שהביאו להחלטה, שלא להעביר את השגרירות לירושלים, היא מחשש להתלקחות מהומות בעולם הערבי, הנשיא טראמפ יודע שצעד כזה, יכול להכניס לכאוס אדיר את המזרח התיכון, בפרט, ואת העולם המערבי בכלל, טראמפ רוצה לקדם הסכם בין ישראל לפלסטינים, והוא מבין שצעד כזה רק יזיק".

עוד הוסיף: "קל לפני הבחירות להבטיח דברים, אבל כשנלקחים כל השיקולים משנים את ההחלטות, לא שווה חיים של אדם אחד, שיילקחו כתוצאה ממהומות, העלולות להיווצר על ידי הפלסטינים בארץ ובעולם".
טראמפ שגרירות ארצות הברית ביקור טראמפ בישראל הבית הלבן

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}