נשים חרדיות - המובילות בהגשת תלונות על הפרת זכויות במקום עבודה
נייר שנכתב ע"י חוקרי המכון החרדי למחקרי מדיניות מציג שיעור התאגדות נמוך בקרב שכירים חרדים • לפי החוקרים, על ארגוני העובדים "לבנות מערכת ייחודית וייעודית למקומות עבודה המעסיקים חרדים, שתיקח בחשבון את ההתנהלות המגזרית השונה"
- ז'נאן בסול, themarker
- כ"ט כסלו התשע"ז
- 5 תגובות
צילום אילוסטרציה
שיעור העובדים המאוגדים בחברה החרדית הוא נמוך מאוד בהשוואה לזה שבאוכלוסייה הכללית. כך עולה מנייר שמפרסמים חוקרי המכון החרדי למחקרי מדיניות, הסוקר לראשונה את שוק העבודה החרדי בהקשר של זכויות העובדים והתאגדותם במסגרות של וועדי וארגוני עובדים. עוד עולה מהמחקר כי שיעור הנשים החרדיות שדיווחו על פגיעה בזכויותיהן וחוסר הקפדה על קיום חוקי העבודה מצד המעסיקים הוא גבוה ביותר ביחס לכלל קבוצות האוכלוסיה.
ניצה קלינר, עמיתה בכירה במכון החרדי למחקרי מדיניות, והחוקר אסף צחור-שי, מבססים את הדברים על עיבודים שעשו לנתונים מתוך הסקר החברתי של הלמ"ס בשנת 2012, בו התבקשו הנסקרים לענות על שאלות הנוגעות לוועדי וארגוני עובדים. מהסקר עולה כי יותר מרבע מכלל השכירים במשק (גברים ונשים) היו חברים בארגוני עובדים, אך בתוך כך מגולמים פערים גדולים בין קבוצות האוכלוסיה השונות: על פי הנתונים, החרדים משתייכים פחות לארגוני העובדים בהשוואה ליהודים שאינם חרדים, כאשר 12% בקרב המועסקים החרדים מאוגדים, לעומת 25% בקרב גברים יהודים שאינם חרדים. אצל נשים חרדיות שיעור ההשתייכות לארגוני עובדים גבוה יותר ועומד על 21%, אך עדיין נמוך בהשוואה למגזר הכללי, שם 29% מהנשים חברות בארגוני עובדים.
עוד עולה מתשובות הנשאלים בסקר כי ישנם כמה גורמים אפשריים לשיעור הנמוך של חברות בארגוני עובדים. כך למשל, 38% מהנשים החרדיות המועסקות בתחום ההוראה דיווחו על כך שבמקום העבודה שלהם כלל אין ארגון עובדים, זאת לעומת 17% בלבד מהנשים הלא חרדות המועסקות בתחום. אצל הגברים החרדים המועסקים בתחום ההוראה הפער גבוה אף יותר, כאשר 64% מהם דיווחו על כך שבמקום העבודה שלהם אין ארגון עובדים, לעומת 22% בלבד במגזר הכללי.
הסקר בחן עוד את רמת המודעות של הנשאלים בשאלות הנוגעות להשפעות חיוביות של ארגוני עובדים על תנאי העבודה, הביטחון התעסוקתי וצמצום פערים במקום העבודה. מעיבוד הנתונים ניתן לראות כי גם בקרב החרדים קיימת תפיסה חיובית לגבי קיומם וחשיבותם של ארגוני העובדים, עם זאת, שיעור גבוה מהחרדים השיבו שאינם יודעים מה עמדתם בנושאים אלו. ממצא זה עשוי גם להעיד על היכרות מועטה עם המציאות של מקום עבודה בו פועל ארגון עובדים, במיוחד עם הממצא שלשכירים חרדים יש חוסר מודעות והיכרות עם חוקי העבודה, לרבות היעדר קיומם של ארגוני עובדים במרבית מקומות העבודה בחברה החרדית.
החוקרים מציינים עוד את החשש הקיים אצל עובדים חרדים מסיטואציה בה החברות בארגוני העובדים הכלליים שאינם חרדים, עלולה להיות כרוכה בהפרה של חוקי ההלכה במקרים של תביעה כנגד המעסיק. זאת, כיוון שדרישות ותביעות מצד ארגון העובדים בשם העובדים עלולות להיות בעייתיות מבחינה הלכתית - למשל כאשר ארגון העובדים יציב דרישות ותוספות המגיעות לעובדים על פי החוק, אך לא על פי ההלכה.
"ארגוני העובדים", מדגישים החוקרים, "צריכים להיות מסוגלים לבנות מערכת ייחודית שתהא ייעודית למקומות עבודה המעסיקים עובדים חרדים, ותיקח בחשבון את ההתנהלות המגזרית השונה". עוד הם מציינים את הצורך בהתאמה לתנאים בהם המוסדות בחברה החרדית פועלים. מערכת שכזו צריכה להיות נקייה מהשפעה של קבוצות לחץ של מעסיקים, ופעילותה תהא בשיתוף ובהתייעצות עם סמכות תורנית ידועה שתלווה ותאשר את המהלכים שיינקטו".
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות