כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024

גפני העביר מיליארדים בנוהל מזורז

ביוזמת יו"ר ועדת הכספים, נחסך הליך שהיה עשוי למנוע ממיליארדי שקלים להגיע לייעוד שימושי ומחזיר אותם לאוצר

גפני. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
גפני. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נוכח מספר גדול מאוד של העברות תקציביות לסוף השנה, ועדת הכספים אישרה נוהל זמני ומזורז להעברות תקציביות במסגרת תקציב 2016 לימים האחרונים של דצמבר. בנוסף, אישרה הועדה הבוקר (א) העברת 3.1 מיליארד ש"ח בין משרדי הממשלה, כולל העברת עודפי תקציב מ-2015 ל-2016.

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני נימק את הנוהל הזמני שאושר; "נותרו ימים ספורים עד סוף שנת הכספים הנוכחית וראוי שוועדת הכספים לא תישא באחריות לפרויקטים שלא ייצאו לפועל בגין היעדר תקצוב", לדבריו, "יש עשרות רבות של בקשות תקציביות ואם נפעל עפ"י הנוהל הקיים נגרום לפגיעה בהמון תכניות, לרבות דברים רגישים שקשורים לאוכלוסיות נזקקים, ילדים בסיכון וכדומה. לא היינו רוצים שיאמרו שלא מעבירים כסף לנכים כי ועדת הכספים מעכבת העברות תקציביות".

גפני הוסיף, כי "לאחר שהתייעצתי עם היועצת המשפטית לוועדה, אני הצעתי לקבוע נוהל מיוחד לתקופה הקצרה הזו והיא הסכימה. נקבע עכשיו שבחמשת הימים הקרובים, ולמעשה עד ה-29.12.16, נקיים נוהל מזורז על-מנת לאפשר למשרדים לפעול ולמנוע החזרת תקציבים של תכניות ופרויקטים חיוניים שכבר אושרו לאוצר. עפ"י הנוהל הקיים, שלגביו נקיים דיון בתחילת ינואר, מספיק שההסבר לגבי פנייה של משרד הבריאות או המשרד להגנת הסביבה לא יספק את מי מחברי הכנסת או שיחסר עוד נייר, יעברו כמה ימים ונגמר – הכסף יחזור לאוצר. אנחנו במצוקת זמן ועל-כן נדרש מאיתנו להסיר מעצמינו את האחריות על תכניות שלא ייצאו לפועל".

ח"כ סתיו שפיר הביעה תרעומת על השינוי הזמני והביעה התנגדות לשינוי הנוהל הכללי, לגביו מתכוון יו"ר הוועדה גפני, לקיים דיון בתחילת ינואר וטענה כי "הנוהל שקבענו התקבל כמענה לבג"צ וגם לגביו, בג"צ קבע שצריך לבחון את הפרקטיקה שלו. יחד עם כל הארגונים שעוסקים בשקיפות יצרנו נוהל הרבה יותר מעמיק על-מנת שחברי הכנסת כאן יקבלו מידע מלא, יומיים לפני הישיבה כולל היסטוריה של כל סעיף תקציבי. אנחנו נתנגד להשעיית הנוהל. בג"צ בתשובתו הראה שיש בעיה עם תקציב המדינה ולמעשה שאין ניהול של התקציב. כל זה יכול להיפתר אם תינתן לנו גישה למערכת מרכב"ה. ברור שבמשרד האוצר רואים בכנסת מטרד אבל אנחנו כאן כדי לפקח על עבודת הממשלה ולהבטיח שזו תשתפר".

שפיר הוסיפה כי "צריך לזכור שהתקציב הפנוי הוא פחות מ-10% מכלל התקציב והגענו למצב של 15% העברות תקציביות. זה טירוף, כי ממשלה אמורה באמצעות התקציב ליצור תיעדוף של מטרות באופן ברור. המצב הקיים יוצר תלות של גורמים רבים, כגון ראשי רשויות חלשות, שלא מקבלים כספים בבסיס התקציב אלא רק בהעברות תקציביות ולכן צריכים להתחנן בפני פקידי האוצר ופוליטיקאים כדי לקבל תקציבים שכבר הובטחו להם". גפני השיב לה: "שלא תתפרש שתיקה כהודאה, בג"צ דחה את העתירה!"

מנגד, ח"כ רחל עזריה הביעה תמיכה בנוהל המזורז ואף בבחינת הנוהל הקבוע של הוועדה: "אחרי שהופעל הנוהל אנחנו רואים את הנוהל ואת ההשלכות שלו, רואים שהוא מקשה על עבודת המשרדים מעבר למה שאנחנו רוצים. הנוהל הישן לא היה מוצלח אבל גם הנוהל הנוכחי דורש תיקון. אנשים שעושים עבודת קודש במשרדי הממשלה, אומרים לי שהם לא יכולים לעשות את העבודה שלהם בגלל הכספים שוועדת הכספים לא מאשרת את העברתם".

שפיר שבה והביעה התנגדות לשינוי זמני של הנוהל ודרשה לשמוע את עמדת היועץ המשפטי לכנסת. לאחר שנודע כי הוא איננו בבניין וכי אין באפשרותו להגיע לישיבה, הודיע יו"ר הוועדה גפני, כי הוא יבקש מהיועץ המשפטי למסור את עמדתו ביחס לנוהל המזורז עד תחילת הישיבה הבאה של הוועדה ביום ראשון בבוקר.

מיד בתום הדיון בנוגע לשינוי הזמני של נוהל ההעברות המקובל בוועדת הכספים מזה כשנה לנוהל מזורז שיאפשר העברות של סוף שנה, החלה הוועדה לדון בחלק מההעברות שהגיעו אליה בימים האחרונים ואישרה חלק מהן, להלן:

1.84 מיליארד ₪ למשרד הביטחון מתקציבי הרזרבות של משרדי הממשלה השונים ב- 2016. 134.2 מיליון ₪ למשרד החינוך, מתוכם בין השאר 81.77 מיליון ₪ ליישום תכניות העבודה בתחום החינוך הדיגיטלי ב-2016, 10 מיליון ₪ לחינוך סביבתי (העברה מהמשרד להגנת הסביבה), 7 מיליון ₪ ממשרד התיירות עבור פיתוח אכסניות נוער, 5 מיליון ₪ ממשרד המדע עבור מוזיאונים בתחומי המדעים ומרכזי מצוינות שמפעילה החברה למתנ"סים ביישובים בפריפריה, 3.7 מיליון ש"ח עבור חוגי מדעים ורובוטיקה, 6.8 מיליון ₪ לתנועות נוער, לחיזוק השפה העברית בבתי ספר במגזר הערבי, תרבות תורנית, מיזמים ביד ושם ועוד.

54.86 מיליון ₪ למימוש תכניות העבודה של המיזם הלאומי 'ישראל דיגיטלית' הכוללת בריאות דיגיטלית – יצירת מאגרי מידע שיאיצו את התקדמות הרפואה המותאמת אישית, אקדמיה דיגיטלית – יצירת תשתית לקורסים מקוונים באקדמיה להגברת הנגישות וקידום איכות ההוראה, רווחה דיגיטלית – יצירת תיק מטופל דיגיטלי.

42.7 מיליון ₪ למשרד הפנים, בין השאר, 15.67 מיליון ₪ להוצאות עבור פעולות באגף לעדות לא-יהודיות והרשות למאגר ביומטרי, 5 מיליון ₪ לבתי עלמין לעדות לא-יהודיות, 4.5 מיליון ₪ עבור מבני דת באותן עדות, 15.8 מיליון ₪ כחלק ממימון העברת מנהל התכנון ממשרד השיכון למשרד האוצר.

1.2 מיליון ₪ למתאם הפעולות בשטחים כחלק ממימון הוצאות פיקוח של המנהל. 24 מיליון ₪ למשרד התיירות, למטרות הבאות: שינוי מבנה ארגוני במשרד, מימון תכנית פרישה, תגבור תקציב מנהלה, לרבות תשלום דמי חבר לארגון התיירות העולמי, תפעול ואחזקה של פרויקט מערך דיגיטלי לתייר כולל אפליקציה לתייר, מאגר מידע ולשכה וירטואלית.

172.1 מיליון ₪ למשרד השיכון, מתוכם 25 מיליון ₪ לטובת המשך התקשרות לניהול פעילות חברות שמספקות שירותי סיוע בשכר דירה, 146.4 מיליון ₪ למימון הסיוע בשכר דירה בהתאם לביצוע בפועל, 700 אלף ₪ לתימרוץ מגורים משותפים של סטודנטים עם אוכלוסיית הקשישים.

52.7 מיליון ₪ הוצאות פיתוח שונות – בין השאר 3 מיליון ₪ ממשרד החינוך למימון פרויקט הגברת פעילות הספורט בקרב בני נוער, 1 מיליון ₪ עבור יועצי סייבר למשרדי המדע והתרבות והספורט, 4 מיליון ₪ לתגבור התמיכה במכון וינגייט כחלק מתכנית ההבראה של המכון, 20 מיליון ₪ לתמיכה בהקמה ובשיפוצים של מתקני ספורט בהתאם לתכנית המתקנים הלאומית לשנים 2020-2027, 3.6 מיליון ₪ עבור התאמת תקציב אבטחת המשלחות למשחקים האולימפיים והפרא-אולימפיים ואבטחת שרי המדע, התרבות והספורט, 8.65 מיליון ₪ כחלק ממימון קיום אירועי המכביה ה- 20 בקיץ 2017, 23.1 מיליון ₪ לרשות העתיקות למימון פרויקט שדרוג מערכות מחשוב וכן עבור חפירות ארכיאולוגיות בעגן העיר העתיקה, 3 מיליון ₪ ליישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית, במקרה הזה, תגבור תמיכה בתרבות הערבית בעקבות סיכום בין האוצר לח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת).

בקשה זו, הוגשה לפני ישיבת הוועדה ממש ואף שלא בהתאם לנוהל ההעברות היא אושרה פה-אחד לבקשת ח"כ טיבי שציין: "מדובר בהעברה של 3 מיליון ₪ לתרבות הערבית שסובלת מתת-תקצוב במשך שנים, ניסיון לפצות על החסר, תמיכה בתרבות תיאטרון ושירה. יש בג"צ בנוגע לתקצוב התרבות הערבית. עדיף שזה יהיה בבסיס התקציב ולא בהעברות". ח"כ אורן חזן (הליכוד) תמך כמו כל חברי הכנסת בוועדה בהעברה וקרא לעבר טיבי: "תתעסקו בעיקר בערביי ישראל ותקבלו הרבה יותר".

142 מיליון ₪ לגופי ביטחון – הסברים יינתנו בוועדה המשותפת. מדובר שהעברה תקציבית שהגיעה לוועדה היום, בניגוד לנוהל המחייב שבקשות תקציביות יגיעו כמה ימים לפני הדיון ועל-כן לצורך אישורה ונוכח חשיבות העניין לדברי יו"ר הוועדה גפני ולדברי ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), כל חברי הוועדה הסכימו להעלות את הבקשה לאישור והיא אושרה פה-אחד.

כמו-כן, אישרה הוועדה העברת עודפי תקציב בסך 647.7 מיליון ₪ משנת 2015 ל-2016 במשרד הביטחון שמהותם – העברת עודפי מט"ח שנוצרו בתקציבי 2015 לשנת 2016. נוכח הסיוע הדולרי הישן של ארה"ב לישראל שעומד על 3.1 מיליארד דולר כספי הסיוע, נוצרים פערים ביתרות המט"ח. זאת בעקבות הפער בין שנת התקציב האמריקאית מאוקטובר לאוקטובר, להבדיל משנת כספים בישראל מה- 1 בינואר עד 31 לדצמבר.
גפני נוהל מזורז העברות כספים תקציב

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}