כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024

בעקבות העלאת הריבית בארה"ב: היורו נופל לשפל של 15 שנה מול השקל, הדולר מזנק

היורו יורד בכ-0.5%, וקרוב להחליף קידומת אל מתחת ל-4 שקלים ליורו • לאחר העלאת ריבית בארה"ב אתמול, בבנק המרכזי צופים שלוש העלאות ריבית נוספות בשנת 2017 - יותר מההערכה הקודמת • היורו משלים צניחה של 9% מול הדולר מאז חודש מאי

בעקבות העלאת הריבית בארה"ב: היורו נופל לשפל של 15 שנה מול השקל, הדולר מזנק



לאחר החלטת הריבית של הפדרל ריזרב אתמול – הדולר מתחזק - והיורו מתרסק. העלאת הריבית אמנם נתפשה כעובדה מוגמרת בשוק, אך מתווה העלאות הריבית של הבנק – שצופה לא פחות מ-3 העלאות ריבית במהלך שנת 2017 (לעומת תחזית ל-2 העלאות בפעם האחרונה) - מביא לתנודות חדות בשוק המט"ח.

מטבע הדולר האמריקאי מזנק בכ-1.1% מול השקל, ליחס של 3.843 שקל לדולר. המטבע האמריקאי קופץ גם מול היורו – בכ-0.4% ליחס של 1.049 דולר ליורו. כמו כן, הוא עולה ב-0.4% מול מטבע הין היפני והיחס בין השניים הוא 117.66 ין לדולר.

היורו מאבד כ-0.5% מול השקל – ונסחר תמורת כ-4.028 שקל ליורו בלבד. מדובר בשפל של כמעט 15 שנה מול השקל (מאז ינואר 2002). היחלשותו של המטבע האירופי נרשמה בתקופה האחרונה על רקע הטלטלות הפוליטיות ביבשת, כשהסיכונים הפוליטיים סביב האיחוד האירופי בעתיד הקרוב גוברים - לקראת שנה שבה יתקיימו מספר מערכות בחירות ביבשת ובשעה שמפלגות אירו-סקפטיות מאיימות על יציבות האיחוד.

שני המטבעות (היורו והדולר) נסחרים על רקע מציאות שבה בארה"ב מציינים העלאת ריבית שנייה מאז 2015 (ושנייה בסך הכל מאז הורדת הריבית לרמה אפסית), בעוד בגוש היורו הריבית עודנה אפסית, ותכנית ההרחבה הכמותית של דראגי אף הוארכה בשבוע שעבר בחצי שנה - עד לסוף שנת 2017. על רקע זה, המטבע האירופי צנח ביותר מ-9% מול הדולר מאז חודש מאי.

ליאור פאוסט, מנהל דסק מט"ח בלאומי שוקי הון, התייחס להתחזקותו של הדולר בעולם, שלדבריו נובעת, בין היתר, מהעובדה שילן לא הדגישה בנאומה את התלות של העלאות הריבית העתידיות בנתונים כלכליים או בסיכונים להאטה בכלכלה כפי שעשתה בעבר – ומכאן מסקנת השחקנים בשוק כי "היונה הפכה לנץ". לדבריו, "השאלה אם מדובר בשינוי תפישה או בשינוי קוסמטי תקבע את המשך המגמה בדולר בשנה הבאה".

גם בסוף השנה שעברה - עם העלאת הריבית ההיסטורית - חזה הפדרל רזרב לא פחות מ-4 העלאות ריבית במהלך השנה הנוכחית, אך זו מסתיימת עם העלאה בודדת, בעדכון הריבית האחרון ל-2016. העלאות הריבית נדחו בזו אחר זו בין היתר בשל הטלטלות הפוליטיות והכלכליות בעולם, בהן החשש מההאטה בסין, צניחת מחירי הנפט (בתחילת השנה) והברקזיט.

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות, מסביר כי "התחזית של ריבית הטווח הארוך נותרה פחות או יותר ברמתה (3% לעומת 2.9% בתחזיות ספטמבר), מה שמלמד על כך שבפד מפנימים שמחזור הריבית הנוכחי יהיה הדרגתי בהרבה ממחזורים קודמים".

מעבר לטלטלה בעקבות מסיבת העיתונאים של ילן, שוק המט"ח יגיב היום גם למדד המחירים לצרכן שיפורסם לקראת הערב. אביתר בן-דוד, כלכלן מאקרו במחלקת מחקר ואסטרטגיה של בית ההשקעות אקסלנס, מעריך כי "מדד המחירים לצרכן בחודש נובמבר צפוי לרדת ב-0.1% ושיעור האינפלציה ב-12 החודשים הבאים צפוי להסתכם ב-0.9%".

לדברי בן דוד, "מדד נובמבר יושפע מעלייה קלה במחירי הדלק. מנגד, סיום תקופת החגים צפוי להשפיע באופן שלילי על מחירי התרבות והבידור, בעיקר דרך סעיף ההבראה ונופש, בידור וטיולים, שנוהג לרדת בשיעור חד יחסית בתקופה זו". לדבריו, "צפויה ירידה במחירי המזון, שעלו בחדות בהשפעת החגים בחודש אוקטובר ויש להניח כי הסעיף ימחוק את מלוא העלייה שהציג, בדומה להתנהגותו בשנה שעברה באותה התקופה".

בנוסף מעריך בן-דוד כי "סעיף השכרת הדירות צפוי להמשיך במגמת ההתמתנות אותה הוא מציג מתחילת השנה". להערכתו, "הסעיף יציג ירידה קלה של כ-0.1%, שתוריד קצת יותר מ-0.2% מהשורה העליונה במדד".
היורו נופל העלאת הריבית הדולר מזנק שוק ההון הבנק המרכזי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}