לשבת, לקום: כשהילד מתחיל לשוטט בבית
בסוף השנה הראשונה לחייו הילד לומד ללכת, ובהמשך יתחיל לטפס, לקפוץ וגם לרקוד • איך ניתן לעודד אותו - וממה רצוי להימנע • מכבי שרותי בריאות
- ידיעה אינפורמטיבית
- ט"ו חשון התשע"ז
צילום אילוסטרציה: חן לאופולד, פלאש 90
כולנו מחכים שהילד יזדקף כאחד האדם ויתחיל ללכת. לרוב, בסביבות גיל 8 חודשים מתחיל התינוק לעמוד ולהתהלך, ובדרך כלל לקראת גיל 14-15 חודשים הליכתו מבוססת ויציבה, אך יש שמאחרים ללכת ויתחילו רק לקראת גיל 16-17 חודש. 'מכבי שירותי בריאות' מספקת מידע חיוני להורה הטרי, כיצד לעודד ולסייע לתינוקו לקום על רגליו.
רגליו של היילוד אינן חזקות דיין כדי לשאת את משקל גופו, אולם אם תחזיקו אותו תחת זרועותיו, רגליו ישתלשלו וידחפו כנגד משטח קשיח, כאילו הוא עומד. מדובר בתנועה רפלקסיבית שתעלם תוך מספר חודשים לאחר הלידה. רק לקראת גיל 5 חודשים יוכל תינוקכם לקפץ על רגליו אם תתמכו אותו תחת זרועותיו. בחודשים הקרובים, ככל ששרירי רגליו ילכו ויתחזקו, הקפידו לאפשר לו לדחוף עם רגליו כלפי משטח קשיח כאילו הוא הולך או קופץ, כדי לסייע לו לתרגל ולחזק את רגליו.
חלק מהתינוקות יעמדו בעצמם כבר בגיל 8 חודשים, בעיקר כשהם נתמכים במשהו. כעבור שבועות מעטים ילמד התינוק להתהלך, תוך שהוא נשען על רהיטים בחדר או בעזרתכם. בהמשך, לקראת גיל 11 חודשים וכשיתגבר על הפחד, אף ינסה לצעוד מספר צעדים בעצמו ללא תמיכה. שימו לב שמרבית הילדים מתחילים ללכת על קצות האצבעות, כשכפות רגליהם פונות החוצה.
בגיל 9-10 חודשים לומדים מרבית התינוקות כיצד לקפל את ברכיהם כדי שיוכלו לעבור ממצב של עמידה לישיבה, ובגיל 13 חודשים כ-75% מהתינוקות מסוגלים ללכת בעצמם, אם כי חלקם עדיין אינם יציבים ועשויים להתנודד מעט.
בגיל 14 חודשים אמור התינוק לעמוד בעצמו ללא תמיכה. הוא מסוגל לכופף את ברכיו ולעבור מעמידה לישיבה ולהיפך. חלק מהתינוקות בגיל זה אף מתחילים לצעוד לאחור. בגיל 15 חודש הליכת התינוק מבוססת ובטוחה והוא יהנה ממשחק עם צעצועים שניתן לדחוף או לגרור. לקראת גיל 16 חודש הוא עשוי לגלות ענין במדרגות וינסה בכל עת לעלות ולרדת.
בגיל 18 חודש מסוגל התינוק לטפס על רהיטים ולעלות ולרדת במדרגות (עם עזרה, כמובן). יתכן שינסה לבעוט בכדור ואף יהנה לרקוד לצלילי מוזיקה. בגיל 25-26 חודשים הליכתו בטוחה והוא מסוגל לצעוד עקב בצד אגודל. הוא אף מתחיל לקפוץ תוך שהוא מנתק את רגליו מהקרקע. בסביבות גיל 3 שנים ההליכה הופכת לטבע שני עבור הפעוט. יחד עם זאת, הליכה על קצות האצבעות או עמידה על רגל אחת עדיין יצריכו ממנו ריכוז מיוחד ותשומת לב.
עד שהתינוק ילמד לכופף את ברכיו ולחזור למצב ישיבה, הוא יזדקק לעזרתכם במעבר זה. תינוקות רבים ממהרים להיעמד ואינם מסוגלים לרדת חזרה לשכיבה או לישיבה. השתדלו לכופף את ברכיו בעדינות תוך שאתם מדגימים עבורו את התנועה הרצויה, כדי שיוכל ללמוד ולהתקדם.
עודדו את הילד להתהלך, אולם הימנעו משימוש בהליכונים שהתינוק יושב בתוכם וצריך לדחוף את עצמו עם רגליו. אלו מגבילים את תנועתו, מונעים את חיזוק שרירי הרגליים ואינם מפתחים את יציבתו ועמידתו העצמאית. תחת זאת הציעו לו צעצועים שיוכל לדחוף או לגרור.
עד שהליכתו תתבסס, הימנעו מלנעול לתינוקכם נעליים בעלות סוליה קשיחה, מאחר שהליכה בכפות רגליים יחפות תורמת לתחושת היציבות של התינוק ומסייעת להתפתחות הקואורדינציה שנדרשת להליכה. הרחיקו מסביבתו רהיטים או כסאות שאינם יציבים כדי שלא ישען ויתהפך. ככל שתוכלו, רפדו את סביבתו וודאו כי אין בה פינות חדות וחשופות שעלולות לסכן אותו.
טווח הגילאים שבו תינוקות מתחילים ללכת רחב במיוחד, אך אם לקראת גיל שנה התינוק כלל אינו מנסה להיעמד או שרגליו רפויות במיוחד ואינן תומכות כלל את משקל גופו, פנו להתייעצות עם רופא הילדים.
לכתבה המלאה
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות