כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024

נשים חרדיות בפוליטיקה - אפשרי? • ראיון עם מיכל צ'רנוביצקי

בפעם הראשונה בהיסטוריה של הדמוקרטיה הגדולה בעולם, מתמודדת אישה על התפקיד החזק בעולם • ניסינו להבין האם גם במגזר החרדי קרב ובא היום שנשים תשתתפנה בפוליטיקה • מיכל צ'רנוביצקי: "לא פשוט להיות יוצאת דופן בחברה כמו שלנו"

מליאת הכנסת (מרים אלסטר, פלאש 90)
מליאת הכנסת (מרים אלסטר, פלאש 90)



ההיסטוריה משיקה השבוע כנף בקול רועם במיוחד. לא בגלל העובדה שמערכת בחירות דוחה שכזו לא נצפתה מעולם בארצות הברית, אלא מפני שלא משנה מי יזכה, זו הפעם הראשונה שמתמודדת אישה על מקום הנשיאה במעצמה החזקה בעולמנו.

מאז ומתמיד נתפשה הפוליטיקה כמקצוע גברי, כוחני, ציבורי, שלטוני. מקומה של האישה העדינה היה באהל פנימה, עם כמה יוצאות דופן הבאות ללמד על הכלל - והוא, שהיכולת הנשית אינה נופלת מזו הגברית במאומה. במאה האחרונה חל שינוי, בפינלנד ובמדינות סקנדינביה יש בפוליטיקה נשים רבות, ואפילו אצלנו כבר נצפתה גולדה אחת.

ובכל זאת, עדיין, כאשר אנחנו שומעים על אישה בעמדה בכירה ומשפיעה בפוליטיקה, זה בהחלט משהו ראוי לציון. כי אין ספק שכדי להצליח בפוליטיקה, גם אם את גרה בארצות הברית שבה "כל האנשים שווים", את צריכה להיות אישיות מיוחדת במינה. את צריכה להתגבר על יותר מכשולים. להתאמץ יותר. להוכיח יותר. ולהילחם, הרבה הרבה יותר.

מיכל צ'רנוביצקי היא אחת הנשים המיוחדות שנראה שזה מה שהן נולדו אליו: פעילות ציבורית. מיכל, בת 36 ואימא לארבעה ילדים מאלעד, החלה את דרכה הפוליטית עוד מימי התיכון.

"תמיד הייתי פעילה לפני הבחירות ביהדות התורה. הייתי יושבת במטה, עושה טלפונים, מתנדבת, מסייעת. תמיד נמשכתי והתעניינתי. תמיד ידעתי את כל השמות של כל חברי הכנסת. פוליטיקה זה ה מקום לעזור ולהשפיע. יש מקצועות רבים שבהם אפשר לעזור לעולם, אבל זה תמיד נקודתי. פוליטיקה זה הכל. בפוליטיקה אתה משנה את מצב הקיים, ואני שם מהמקום הזה".



מיכל צרנוביצקיצילום: מיכל צרנוביצקי
מיכל צרנוביצקי


לפרנסתה עובדת צ'רנוביצקי בתכנות מחשבים. בד בבד היא מתרוצצת בכנסים, פעילה חברתית באלעד ומחוצה לה, וחברה במפלגת העבודה. "פעילות פוליטית זה לא רק ללכת ולהצביע, וגם לא רק להיות פעיל חודשיים לפני הבחירות. זה עניין יום יומי. עיסוק תמידי" היא אומרת.

נקודת המפנה של מיכל מסתם התעניינות פוליטית לפעילות של ממש, היתה בעקבות קורס פוליטי בו השתתפה ששמו "פולי-תקווה". "זה הפך את החלום שלי למשהו יותר מציאותי. נכנסתי למפלגת העבודה, החלטתי שאני יכולה לשנות בדרך הזו. נהייתי פעילה: חברת ועידה, מערכות פנימיות. אחר כך נכנסתי לכוח העובדים. ליוויתי ארגוני עובדים, שזה לא פחות פוליטיקה - ואפילו יותר, בדגש על המגזר החרדי והבעיות שעל סדר יומו".

בבחירות האחרונות התמודדה מיכל בעיר אלעד. אמנם היא לא נבחרה, אבל לדבריה, "עשינו משהו מאד משמעותי. אנשים במועצה קלטו שיש נשים וילדים בעיר מעבר לזה שיש בתי ספר".

- תתמודדי בבחירות הבאות באלעד?

"יתמודדו נשים. אני לא יודעת אם אני או אחרות".

- תגובות מהסביבה?

"מן הסתם זה לא פשוט להיות יוצאת דופן בחברה כמו שלנו".

ובמשפחה, תתפלאו, דווקא תומכים - "גדלתי בבית חרדי-מודרני למדיי, אבל אחיי למדו ב'ישיבות שחורות' וקיבלו חינוך חרדי למשעי. כך שהגענו להחלטה משותפת שליד השולחן איננו מדברים על פוליטיקה. דווקא הורי תומכים בי מאד. אמא שלי, למשל, מתמוגגת לחלוטין מהצלחתי".

- שכונה, חברים?

"לא קיבלתי תגובה לא נעימה. אנשים מכבדים, גם אלו שחולקים עלי, שלא סבורים שזו הדרך. גם אם מתווכחים, זה ברמת השיח המכבד".

- מה את רוצה להיות כשתהיי גדולה?

"להיות במקום שאוכל להשפיע ולעשות שינוי, בשירות הציבורי-פוליטי".

- למשל?

"אני רוצה להסביר לך מה ההבדל בין לעזור סתם לבין לפעול באופן פוליטי. לעזור סתם זה אם למשל מורה באה ומתלוננת לי על בעיה בבית הספר החרדי בו היא מלמדת, אשלח אותה אמנם לעורך דין שיסייע לה ואייעץ לה, אבל זו עדיין לא פעילות פוליטית. פעילות פוליטית תתרחש במקרה הזה אם אטפל בנושא אותו העלתה באופן כוללני, כמו דיבור עם פוליטיקאים שישנו את הדברים, עידוד הקמת ועדי עובדים-מורות בבית הספר, זכויות של מורות וגננות, הקמת ועד בהסתדרות. בכל הפעולות בהן אני מתעסקת, אשתדל שיהיו ברמה של שינוי מערכות. להסתכל על המערכת ולשנות אותה".

המהלך הפוליטי האחרון שעשתה מיכל הוא לייסד את התא החרדי במפלגת העבודה. המטרה גם כאן - שינוי מבפנים. "יש אינסוף נושאים חברתיים שזקוקים לטיפול - אפליה במוסדות, בשכר לעובדות החינוך. התא החרדי בעבודה מכיל באופן שוויוני למדי נשים כמו גברים, והתכניות שלנו לקידום והפיכה רבות ומגוונות. אנחנו רוצות לשנות".

- בבחירות הבאות תהיה ח"כ חרדית?

"תהיה".

קבלי את נבואת השוטים שלי - אני מנבאת שזה יקרה.
הילרי קלינטון מיכל צ'רנוביצקי נשים חרדיות בפוליטיקה מפלגת העבודה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}