שנה חדשה? השנה תכינו את ה'סימנים'
מי מכין לכם השנה את ה"סימנים "לראש השנה? ובכן השנה אתם הולכים להכין לבד את הסימנים, ולא תאמינו כמה זה קל וטעים. 'בחדרי חרדים' מביא לכם את המתכונים הכי קלים והכי טעימים להכנת הסימנים
- כ"ה אלול התשע"ו
צילום: פלאש90
מי מכין לכם השנה את ה"סימנים "לראש השנה? ובכן השנה אתם הולכים להכין לבד את הסימנים, ולא תאמינו כמה זה קל וטעים.'בחדרי חרדים' מביא לכם את המתכונים הכי קלים והכי טעימים להכנת הסימנים, ומלמד אתכם כיצד לבחור תמרים, צהוב, או חום ,ואיזה רימון חמוץ או מתוק. כל שעליכם לעשות הוא לקרוא היטב את הכתבה - ולקצור אחר כך את המחמאות.
'סדר ליל ראש השנה', אשר מתנהל לאחר הקידוש וברכת המוציא, משתנה מבית לבית ומעדה לעדה. יש הנוהגים לטבול תפוח בדבש, ובכך מסיימים את הסדר, ויש העורכים שולחן ובו "מאכלים -סימנים" המסמלים את שאיפותינו לשנה הבאה עלינו לטובה, באופן הבא לידי ביטוי באמירת ה'יהי רצון' הנסמכת לאכילת כל אחד ואחד מן ה'סימנים'.
כל 'יהי רצון' נפתח במלים "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו..." ומסתיים בהתאם לסימן הספציפי. המסובים עונים לאחר הבקשה ב"אמן, כן יהי רצון". אפשר לקחת את כל הירקות, להכניס למרק, ולהגיש לשולחן כ'סימנים'. אולם אם תרצו לגוון קצת יותר תוכלו להכין תבשיל מיוחד לכל ברכה.
• תמר
"יהי רצון...שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
בעדות המזרח פותח התמר את סדר ליל ראש השנה. התמרים טעימים כמו שהם, בין אם הם טריים וצהובים, לחים, או יבשים. לפני שמברכים עליהם "בורא פרי העץ" וטועמים, כדאי להרחיק את הגלעין ולבדוק שאין חרקים בפנים (במיוחד בתמרים יבשים שאז מומלץ לבדוק מול האור).
• רוביא (לוביה)
"יהי רצון...שירבו זכיותינו ותלבבנו."
הרוביא היא מין שעועית צרה ומוארכת. ניתן לקנות רוביא טרייה בתרמילים, או גרגרי רוביא יבשים (גרגרים צהובים, עם כתם שחור). רוביא צעירה ניתן לבשל עם התרמילים, אולם ככל שהרוביא גדלה, מתקשה התרמיל ויש לשלוף מתוכו את הגרגרים ולהשליך את הקליפה. אם יש חור בתרמיל הרוביא, סימן שמשהו נכנס פנימה. על מנת לגלות לאן הוא הגיע, צריך לפתוח את התרמיל לאורכו ולבדוק אם אף אחד לא מטייל בפנים. רוביא יבשה יש להשרות במשך הלילה עד שתתרכך ואז לבדוק היטב מחורים, כתמים שחורים מתחת לקליפה (חיפושית), וחרקים.
רוביא מוזהבת בבצל ודבש:
בסיר עמוק מטגנים, עד להזהבה, ראש בצל קצוץ במעט שמן. מוסיפים את הרוביא הנקייה, מתבלים בכף דבש ובמלח (כדאי להוסיף גם מעט כרכום וכמון), מוסיפים מים (לרוביא יבשה יש צורך בהרבה מים), מביאים לרתיחה ומבשלים הרבה זמן על אש נמוכה עד לייבוש המים והזהבת התבשיל. אפשר לבשל את הרוביא היבשה בישול מהיר בסיר לחץ, ואז לסנן ולבשל עם הבצל.
• כרתי (כרישה, לוף)
"יהי רצון...שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
הכרתי נראה כמו בצל גדול. תחילה יש להסיר את העלים הירוקים ואת ציצת השורשים. לאחר מכן לחצות את הירק לאורכו, להפריד את הגלדים, לשרות 2-3 דקות במי סבון, ולשטוף היטב כל גלד מתחת למים זורמים.
קציצות כרתי:
לחתוך את הגלדים (נגד כיוון הסיבים) לחתיכות באורך 3-4 ס"מ, להכניס לסיר עם מים, להביא לרתיחה ולבשל כ-5 דקות. לסנן ולצנן (ַמסננת). כאשר הירק מתקרר, לסחוט אותו בידיים ולטחון במעבד מזון או במטחנת בשר. להוסיף ביצה, פירורי לחם, מלח ופלפל שחור וכן תפוח אדמה מבושל ומעוך. ליצור קציצות ולטגן על אש בינונית עד להשחמה. ניתן ליצור כדורים קטנים בגודל כדורי פלאפל להטיז עליהם מעט שמן זית ולהכניס לתנור לחצי שעה.
• סילקא
"יהי רצון...שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
הסילקא היא מין עלים של סלק. ניתן לקנות אותה באריזות סגורות "ללא חרקים". אני אישית מעדיף להשתמש בסלק עצמו - לחתוך לרבעים ולבשל במיקרוגל, לגרד ולהוסיף סוכר, מלח ומעט חומץ וזהו.
קציצות סילקא:
6-8 עלים. לשטוף ולבשל במים עם כף מלח, לסנן ולטחון היטב עם 2 פרוסות לחם רטובות וסחוטות. לתבל בשום כתוש, כמון ופפריקה ולהוסיף 3 ביצים. ליצור קציצות קטנות ולטגן. סילקא ניתן ליצור קציצות קטנות לשים על ניר אפיה בשומן, להטיז ספריי שמן ולאפות בחום של 170 מעלות למשך חצי שעה עד שמשחים.
• קרא (קישוא ענק)
"יהי רצון...שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך זכיותינו."
קלפי את הקישוא הענק וחיתכי לקוביות גדולות , שימי בסיר , הוסיפי מים, כשתי כוסות מעל גובה הקישואים, לק"ג קישואים הוסיפי כוס וחצי סוכר, בשלי כשלושת רבעי שעה. הגישי קר או בטמפרטורת החדר. בעדות המזרח מבשלים את הקרא והגזר והכרתי בתוך המרק , וממגישים , בנפרד.
• גזר
"יהי רצון...שתגזור עלינו גזירות טובות."
יש מי שאוכל קרא ויש מי שגזר. ה"יהי רצון" די דומה.
צימעס:
חותכים את הגזר הקלוף לטבעות דקות (4-5 מ"מ), מבשלים במים עם סוכר (כ-1/3 ממשקל הגזר) וקינמון, אפשר להוסיף קוביות של ליפתן אננס, או פלחי תפוחי עץ, ומבשלים במים עד להתרככות הגזר ולהסמכת הנוזלים.
• רימון
"יהי רצון...שנהיה מלאים מצוות כרימון."
או "יהי רצון...שירבו זכויותינו כרימון." (למי שלא אוכל רוביא).
איך בוחרים רימון מתוק, יש רימון שצבעו אדום ויש רימון שצבעו צהוב. מניסיון שערכתי במיוחד לצורך הכתבה, יצא שרימון בצבע בהיר (צהוב) או לבן, הוא מתוק יותר מהרימון האדום. אחרי שרכשתי את הרימון, אני רוחץ אותו היטב, בודק אם אין חור שמעיד על חדירת תולעת. בעזרת סכין חדה מורידים את הכתר עם עוד כסנטימטר מראש הפרי. מסמנים על הפרי פלחים (כמו על קליפת תפוז), עד למרחק של כ-2 ס"מ מהעוקץ. לפתוח במשיכה את הפלחים (מתקבלת מעין צורה של פרח), או חצי את הרימון לרוחב, ובידקי אם אין סימני נוכחות של תולעים (צלקות חומות על הגרגרים הם לא סימן לחרק). להניח קערה רחבה בכיור, לחבוט על גב הפלחים בעזרת קת כבדה של סכין או כף, והגרגרים ייפלו לתוך הקערה במהירות ובקלות.
• תפוח בדבש
"יהי רצון... שתתחדש (או שתחדש) עלינו שנה טובה ומתוקה." מי שמתחיל בתפוח מברך עליו קודם ברכת "בורא פרי העץ". טובלים בדבש...
יש שנוהגים לבשל את התפוח במי סוכר ולהכין לפתן.
• ולסיום ראש של דג (או כבש)
"יהי רצון...שנהיה לראש ולא לזנב."
שיטפי את הראש היטב, הוציאי את הזימים או בקשי ממוכר הדגים שיוציא לך את הזימים, פרסי 2 בצלים לפרוסות והרתיחי מים בגובה מחצית מגובה הסיר, הכניסי את ראש הדג (קרפיון, סולומון, בורי) הוסיפי 3 כפות סוכר, כף מלח, כפית פלפל שחור, בשלי על אש בינונית למשך שעה. ניתן להוסיף גזר שלם ולהגיש אותו לצד הראש פרוס לפרוסות לרוחב או חתוך לשביבים. צנני והגישי שלם על מצע של עלי חסה או בנפרד.
יהי רצון שתהיה שנה טובה ומתוקה.
'סדר ליל ראש השנה', אשר מתנהל לאחר הקידוש וברכת המוציא, משתנה מבית לבית ומעדה לעדה. יש הנוהגים לטבול תפוח בדבש, ובכך מסיימים את הסדר, ויש העורכים שולחן ובו "מאכלים -סימנים" המסמלים את שאיפותינו לשנה הבאה עלינו לטובה, באופן הבא לידי ביטוי באמירת ה'יהי רצון' הנסמכת לאכילת כל אחד ואחד מן ה'סימנים'.
כל 'יהי רצון' נפתח במלים "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו..." ומסתיים בהתאם לסימן הספציפי. המסובים עונים לאחר הבקשה ב"אמן, כן יהי רצון". אפשר לקחת את כל הירקות, להכניס למרק, ולהגיש לשולחן כ'סימנים'. אולם אם תרצו לגוון קצת יותר תוכלו להכין תבשיל מיוחד לכל ברכה.
• תמר
"יהי רצון...שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
בעדות המזרח פותח התמר את סדר ליל ראש השנה. התמרים טעימים כמו שהם, בין אם הם טריים וצהובים, לחים, או יבשים. לפני שמברכים עליהם "בורא פרי העץ" וטועמים, כדאי להרחיק את הגלעין ולבדוק שאין חרקים בפנים (במיוחד בתמרים יבשים שאז מומלץ לבדוק מול האור).
• רוביא (לוביה)
"יהי רצון...שירבו זכיותינו ותלבבנו."
הרוביא היא מין שעועית צרה ומוארכת. ניתן לקנות רוביא טרייה בתרמילים, או גרגרי רוביא יבשים (גרגרים צהובים, עם כתם שחור). רוביא צעירה ניתן לבשל עם התרמילים, אולם ככל שהרוביא גדלה, מתקשה התרמיל ויש לשלוף מתוכו את הגרגרים ולהשליך את הקליפה. אם יש חור בתרמיל הרוביא, סימן שמשהו נכנס פנימה. על מנת לגלות לאן הוא הגיע, צריך לפתוח את התרמיל לאורכו ולבדוק אם אף אחד לא מטייל בפנים. רוביא יבשה יש להשרות במשך הלילה עד שתתרכך ואז לבדוק היטב מחורים, כתמים שחורים מתחת לקליפה (חיפושית), וחרקים.
רוביא מוזהבת בבצל ודבש:
בסיר עמוק מטגנים, עד להזהבה, ראש בצל קצוץ במעט שמן. מוסיפים את הרוביא הנקייה, מתבלים בכף דבש ובמלח (כדאי להוסיף גם מעט כרכום וכמון), מוסיפים מים (לרוביא יבשה יש צורך בהרבה מים), מביאים לרתיחה ומבשלים הרבה זמן על אש נמוכה עד לייבוש המים והזהבת התבשיל. אפשר לבשל את הרוביא היבשה בישול מהיר בסיר לחץ, ואז לסנן ולבשל עם הבצל.
• כרתי (כרישה, לוף)
"יהי רצון...שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
הכרתי נראה כמו בצל גדול. תחילה יש להסיר את העלים הירוקים ואת ציצת השורשים. לאחר מכן לחצות את הירק לאורכו, להפריד את הגלדים, לשרות 2-3 דקות במי סבון, ולשטוף היטב כל גלד מתחת למים זורמים.
קציצות כרתי:
לחתוך את הגלדים (נגד כיוון הסיבים) לחתיכות באורך 3-4 ס"מ, להכניס לסיר עם מים, להביא לרתיחה ולבשל כ-5 דקות. לסנן ולצנן (ַמסננת). כאשר הירק מתקרר, לסחוט אותו בידיים ולטחון במעבד מזון או במטחנת בשר. להוסיף ביצה, פירורי לחם, מלח ופלפל שחור וכן תפוח אדמה מבושל ומעוך. ליצור קציצות ולטגן על אש בינונית עד להשחמה. ניתן ליצור כדורים קטנים בגודל כדורי פלאפל להטיז עליהם מעט שמן זית ולהכניס לתנור לחצי שעה.
• סילקא
"יהי רצון...שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
הסילקא היא מין עלים של סלק. ניתן לקנות אותה באריזות סגורות "ללא חרקים". אני אישית מעדיף להשתמש בסלק עצמו - לחתוך לרבעים ולבשל במיקרוגל, לגרד ולהוסיף סוכר, מלח ומעט חומץ וזהו.
קציצות סילקא:
6-8 עלים. לשטוף ולבשל במים עם כף מלח, לסנן ולטחון היטב עם 2 פרוסות לחם רטובות וסחוטות. לתבל בשום כתוש, כמון ופפריקה ולהוסיף 3 ביצים. ליצור קציצות קטנות ולטגן. סילקא ניתן ליצור קציצות קטנות לשים על ניר אפיה בשומן, להטיז ספריי שמן ולאפות בחום של 170 מעלות למשך חצי שעה עד שמשחים.
• קרא (קישוא ענק)
"יהי רצון...שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך זכיותינו."
קלפי את הקישוא הענק וחיתכי לקוביות גדולות , שימי בסיר , הוסיפי מים, כשתי כוסות מעל גובה הקישואים, לק"ג קישואים הוסיפי כוס וחצי סוכר, בשלי כשלושת רבעי שעה. הגישי קר או בטמפרטורת החדר. בעדות המזרח מבשלים את הקרא והגזר והכרתי בתוך המרק , וממגישים , בנפרד.
• גזר
"יהי רצון...שתגזור עלינו גזירות טובות."
יש מי שאוכל קרא ויש מי שגזר. ה"יהי רצון" די דומה.
צימעס:
חותכים את הגזר הקלוף לטבעות דקות (4-5 מ"מ), מבשלים במים עם סוכר (כ-1/3 ממשקל הגזר) וקינמון, אפשר להוסיף קוביות של ליפתן אננס, או פלחי תפוחי עץ, ומבשלים במים עד להתרככות הגזר ולהסמכת הנוזלים.
• רימון
"יהי רצון...שנהיה מלאים מצוות כרימון."
או "יהי רצון...שירבו זכויותינו כרימון." (למי שלא אוכל רוביא).
איך בוחרים רימון מתוק, יש רימון שצבעו אדום ויש רימון שצבעו צהוב. מניסיון שערכתי במיוחד לצורך הכתבה, יצא שרימון בצבע בהיר (צהוב) או לבן, הוא מתוק יותר מהרימון האדום. אחרי שרכשתי את הרימון, אני רוחץ אותו היטב, בודק אם אין חור שמעיד על חדירת תולעת. בעזרת סכין חדה מורידים את הכתר עם עוד כסנטימטר מראש הפרי. מסמנים על הפרי פלחים (כמו על קליפת תפוז), עד למרחק של כ-2 ס"מ מהעוקץ. לפתוח במשיכה את הפלחים (מתקבלת מעין צורה של פרח), או חצי את הרימון לרוחב, ובידקי אם אין סימני נוכחות של תולעים (צלקות חומות על הגרגרים הם לא סימן לחרק). להניח קערה רחבה בכיור, לחבוט על גב הפלחים בעזרת קת כבדה של סכין או כף, והגרגרים ייפלו לתוך הקערה במהירות ובקלות.
• תפוח בדבש
"יהי רצון... שתתחדש (או שתחדש) עלינו שנה טובה ומתוקה." מי שמתחיל בתפוח מברך עליו קודם ברכת "בורא פרי העץ". טובלים בדבש...
יש שנוהגים לבשל את התפוח במי סוכר ולהכין לפתן.
• ולסיום ראש של דג (או כבש)
"יהי רצון...שנהיה לראש ולא לזנב."
שיטפי את הראש היטב, הוציאי את הזימים או בקשי ממוכר הדגים שיוציא לך את הזימים, פרסי 2 בצלים לפרוסות והרתיחי מים בגובה מחצית מגובה הסיר, הכניסי את ראש הדג (קרפיון, סולומון, בורי) הוסיפי 3 כפות סוכר, כף מלח, כפית פלפל שחור, בשלי על אש בינונית למשך שעה. ניתן להוסיף גזר שלם ולהגיש אותו לצד הראש פרוס לפרוסות לרוחב או חתוך לשביבים. צנני והגישי שלם על מצע של עלי חסה או בנפרד.
יהי רצון שתהיה שנה טובה ומתוקה.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות