כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

ומה יעשו הנכים שרוצים לצאת לבריכה?

מבצע פיקוח כלל ארצי: כ- 85% אחוז מבריכות השחייה שנבדקו – לא נגישות לבעלי מוגבלויות • לא הוגן

בריכה, צילום: רוני שוצר, פלאש90
בריכה, צילום: רוני שוצר, פלאש90

בריכות שחייה מהוות מוקד בילוי חברתי ומשפחתי פופולארי בחודשי הקיץ החמים, במבצע אכיפה שהתקיים במהלך חודשים מאי-יולי 2016, יצאו מפקחי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות לבדוק האם בריכות השחייה ברחבי הארץ מונגשות.

מהבדיקה עולה כי למרות שעל פי התקנות כל בריכות השחייה שנבדקו היו אמורות לסיים את תהליך ההנגשה, רובן המוחלט אינן מונגשות, כך שברוב המקרים אדם עם מוגבלות לא יכול לרחוץ במקום באופן מכובד ועצמאי ככל האדם. לעיתים קרובות גם אינו יכול להשתמש בשירותים ובמקלחת.

על פי החוק והתקנות העוסקות בהנגשת בנייני ציבור, נדרש בין היתר כי בכל בריכה תהיה חניית נכים, דרך נגישה, פס מוביל לעיוורים, אמצעי ירידה למים – באמצעות כבש או כסא ומלתחות נגישות (תא שיש בו שירותים ומקלחת ביחד על פי התקנות, או תא מקלחת נגיש בנפרד ותא שירותים נגיש בנפרד).

כמו כן, נדרש כי צוות העובדים יעבור הדרכה על מתן שירות לאוכלוסייה עם מוגבלות. יצוין גם כי החקיקה העוסקת בהנגשת בריכות קיימת כבר משנות ה- 70, ובצורה מפורטת יותר בחקיקה משנת 2004 ו 2008. עם זאת, בהעדר אכיפה מספקת, נשארו דרישות אלה כאות מתה ולא יושמו. עם התקנת תקנות הנגישות לבניין ציבורי חדש וקיים, קיימות סמכויות אכיפה לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שבמשרד המשפטים, על בסיסן יוצאים מפקחי הנציבות לפעולות פיקוח.

להלן מה שנמצא בסיור המפקחים: רק 5 בריכות מתוך 31 שנבדקו נמצאו תקינות מבחינת הנגישות. בכל יתר 26 הבריכות נמצאו לקויים רבים. ב- 23 מהבריכות שנבדקו אין מלתחות נגישות לפי הדרישות, וברובן גם אין שירותים נגישים. במקומות מסוימים נמצאו מדרגות בדרך אל השירותים או אל הבריכה, כלומר אין דרך להגיע אל המקום בכסא גלגלים.

בין הליקויים החמורים והבולטים: חוסר באמצעי ירידה למים ( ב- 8 בריכות לפחות), מדרגות בכניסה לבניין, או בדרך לבריכה, או אפילו בדרך לשירותים, העדר שילוט. במקרים רבים צוות העובדים כלל לא עבר הדרכה לגבי מתן שירות לאנשים עם מוגבלות.

העדר ההנגשה שכיח גם בבריכות המופעלות על ידי רשות מקומית, וגם בבריכות המופעלות על ידי חברה פרטית. מקרב הבריכות שנבדקו, תשע היו בריכות עירוניות בבעלות רשות מקומית – כולן נמצאו לא תקינות. בעקבות ממצאי הפיקוח, שיגרה הנציבות מכתבי התראה לבריכות שחייה בכל רחבי הארץ, שנמצא כי אינן עומדות בחובות ההנגשה.

אברמי טורם, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות: "בדיקה שערכנו בבריכות שחיה ברחבי הארץ מעלה ממצאים מדאיגים. גם בקיץ 2016 אנשים עם מוגבלות ברחבי הארץ אינם יכולים ליהנות מבילוי קיץ בבריכה, יחד עם בני משפחתם וחבריהם. בלא מעט בריכות אליהם הגיעו עובדי הנציבות גילינו כי אין כלל מודעות לדרישות הנגישות, ולא ננקטו הפעולות הנדרשות להנגשת הבריכה וסביבתה.

"לצערנו, אנו רואים כי בהעדר אכיפה, לא נערכים הגורמים השונים לביצוע ההנגשה. כנראה שכחברה טרם הפנמנו כי אנשים עם מוגבלות מהווים 20% מהאוכלוסייה. כברת דרך ארוכה עוד לפנינו לשינוי המצב ואנו נפעל בתחום זה כמו באחרים להנגשה ונגישות בריכות השחיה ומוקדי בילוי אחרים על מנת שכל תושבי ישראל ייהנו מהם".
בריכה בעלי מוגבלות נגישות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}