לאחר שנדחו עשרות ההסתייגויות שהוגשו על הצעת החוק, ועדת החוקה של הכנסת אישרה הצהריים (ב) לקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה. (הצעה המכונה חוק העמותות).
הוועדה החליטה למזג את שלושת הצעות החוק, הצעת חוק שהוגשה מטעם הממשלה, הצעת החוק של ח"כ בצלאל סמוטריץ' וכן הצעת החוק של ח"כ רוברט אילטוב.
עפ"י הצעת החוק, יחולו חובות דיווח לרשם העמותות על היות העמותה כזו שעיקר תקציבה מישויות מדיניות זרות, חובת פרסום של רשם העמותות ברשימה באתרו שתכלול את העמותות הנ"ל, וכן חובת ציון עובדה זו בפרסומים שונים של העמותה ובמכתבים שלה לנבחרי ציבור, או לעובדי ציבור. כשמדובר בדין וחשבון המפורסם על ידי העמותה לציבור, תהיה חובה גם לציין כי ניתן לראות את שמות הישויות המדיניות הזרות באתר האינטרנט של רשם העמותות. הסנקציות שיוטלו על הפרת חובות אלה של העמותות יהיו הטלת קנס כספי בסך 29,200 ₪ על עמותות (בעבירה פלילית של אחריות קפידה) והשתת עיצום כספי על חברות לתועלת הציבור. החוק יחול רק על תרומות שיתקבלו החל מתחילת השנה הבאה.
כזכור, באחד הדיונים שנערכו בוועדה בהצעת החוק אמרה נציגת רשות התאגידים עו"ד יפית שמר, כי מבדיקה ידנית שמבוססת על הצהרת העמותות לשנת 2014, עולה כי הצעת החוק תשפיע על 27 עמותות.
ח"כ אלעזר שטרן אמר: "אם זה היה תלוי בח"כ בצלאל סמוטריץ', החוק היה מבחין בין תורמים ליהודים לערבים. אין בהצעת החוק הזו כלום, למעט אצבע משולשת בפנים שלנו. החוק ריק מתוכן חוקי."
ח"כ יעל גרמן אמרה: "בהצעה יש רק שיימינג והוצאת שם רע לעמותות שמותחות ביקורת על עבודת הממשלה. לא מזמן אמר מישהו שיש במדינה שלנו ניצני פשיזם, זה מה שיש בחוק הזה, ניצני פשיזם לעמותות שפועלות למען זכויות אדם." גרמן מתחה ביקורות על נציגי משרד המשפטים שתמכו בהצעת החוק ולדבריה היו חייבים להתנגד לה.
ח"כ בני בגין טען כי "ראוי לפעול באמצעים דיפלומטיים. כך הוכח במשא ומתן מול הולנד בריטניה ושוויץ". לדבריו, הדרך שנבחרה, אינה יעילה ועלולה להביא לצעדים הפוכים ממה שמציעה יחלו לה. בגין טען כי הסתייגויותיו הוטמעו בהצעת החוק.
ח"כ רויטל סויד שאלה "מה נותר בחוק הזה? רק רווח פוליטי של מפלגות שמבקשות להראות לציבור שלהם, עשינו ותייגנו". לדבריה, אין בחוק הזה כלום.
ח"כ מיקי רוזנטל אמר "תכלית החוק, היא להכניס אצבע בעין, ולהגיד הנה עשינו לכם דווקא. בקלות ימצא הדרך לעקוף את החוק".
כאמור, הצעת החוק אושרה היום בוועדה להצבעה במליאת הכנסת לקריאה שניה ושלישית.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות