סלרי מנצח: סגולותיו של הצמח העשיר בוויטמינים
הסלרי גדל בכל מקום בעולם, מוכר עוד מימי קדם כתרופה בעלת ערך לשלל מחלות, ומהווה רכיב חשוב בדיאטה • ד"ר יעל טוקצ'ינסקי סוקרת את מעלותיו וחסרונותיו של הסלרי, מייעצת כיצד להשתמש בו ואיך לבחור אותו, ומספקת כמה מתכונים נהדרים ומרזים
- ד''ר יעל טוקצ'ינסקי. תמונת שער: ויקיפדיה
- י"ב תמוז התשע"ד
- 3 תגובות
צילום: :shutterstock
מולדתו של הסלרי – האזור הים-תיכוני. היום ידועים כ-20 סוגים שונים של סלרי. צמח זה גדל בכל המקומות בעולם למעט אנטרקטיקה.
הסלרי ידוע מימי קדם: באירופה עד למאה ה-XVII סלרי שימש רק כצמח מרפא ו/או דקורטיבי. רק במאה ה-XVII הוא נכנס לסל הירקות. כבר ביוון העתיקה הסלרי מוזכר בכתבים רפואיים רבים. הסלרי נחשב אז לתרופה יקרת ערך, המומלצת לחולי לב, דלקת פרקים ופודגרה. היפוקרטס מאד החשיב אותו בכלל ובתור משכך כאבים – בפרט. היפוקרטס המליץ על סלרי כמזון מחזק, מסיר עייפות, שומר על בריאות תקינה, מנקה, מרגיע עצבים ומשפר שינה.
בתקופת רומא, הופק מזרעי הסלרי משקה אלכוהולי, אותו צרכו הרומאים כדי להגדיל את היכולות הספורטיביות. אותו משקה רופאים רומאיים נתנו גם לילדים כדי שיגדלו מהר יותר ולמתבגרים - כדי לעזור להם בתופעות הנלוות לגיל ההתבגרות.
גם במזרח הסלרי היה ידוע כצמח מרפא. רופאים בהודו העתיקה, בטיבט העתיקה ובסין העתיקה השתמשו בסלרי לטיפול בסרטן (וד"א יש מחקרים שמצאו לפחות 8 חומרים אנטי-סרטניים בסלרי) ובמיץ סלרי – כטיפול נגד ההקאות. אבן סינא השתמש בסלרי לטיפול בבעיות קיבה, מעיים, שלפוחית השתן וכליות ולטיפול במיימת ונפיחות הבטן.
לאמריקה הסלרי הגיע רק במאה ה-XIX ומצא את שימושו במטבח, בקוסמטיקה וברפואה גם יחד.
הסלרי מכיל כמות אדירה של מזינים. יש בו אשלגן, אבץ, סידן, ברזל, זרחן, אבץ, מגנזיום, יוד, מנגן, סלניום, גופרית, בורון, כלור, חומצות אמינו, שמנים אתריים, פורנוקומרינים, ויטמיני B (במיוחד B12, 2B ו-B6, C ,E, PP, ביופלבנואידים, כולין, פרו-ויטמין A. שורש סלרי עשיר בויטמין K.
לאדם מבוגר מומלץ לצרוך מדי יום 50-150 מ"ל של מיץ סלרי, כמות גדולה יותר עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול ולחוסר תיאבון.
הסלרי מתאים לכל מזון: בשר, ירקות, פטריות, דגים, ביצים, קטניות וניתן לאכילה גם חי וגם מעובד. מבין התבלינים הוא משתלב הכי טוב עם כורכום.
לא במקרה הסלרי נחשב מאז ומתמיד לצמח מרפא חשוב. היום מתפרסמים יותר ויותר מחקרים רפואיים שמוכיחים את המוניטין הטוב של הצמח הזה.
הסלרי מטיב עם העור, השיער והציפורניים. מטיב עם מערכת העצבים. עוזר לגוף להשתקם לאחר מתח. מוריד לחץ דם. עוזר להוציא ליחה ממערכת הנשימה. עוזר להפריש מלחי מרה. משפר את פעילות שריר הלב. מאזן את רמות הכולסטרול בדם. שומר על זיכרון. מונע תהליכי ריקבון במעיים. משפר את התזונה התאית ואת זרימת הדם בבלוטת הערמונית. מנטרל חומרים קרצינוגניים. מאזן את משק המים והמינרלים בגוף. משתן קל. משפר את הריאה וממריץ את תהליכי ההחלמה במחלות עיניים שונות. מאיץ את פעילות המעיים. מנטרל טוקסינים. מעודד הפרשת מיצי עיכול ובכך משפר את העיכול וכן מונע הרגשת כבדות לאחר הארוחה. משפר תאבון. חשוב במחלות כליות ובמקרים של אבנים בכליות. מומלץ במצבי דיכאון וכושר עבודה ירוד. מאזן את המערכת ההורמונאלית. עוזר להתמודד עם הצטננות. מדכה תהליכים דלקתיים. מעלה את רמת סף הכאב. משפר את ספיגת החלבונים. מאיט את תהליכי ההזדקנות. מומלץ לתלמידים, סטודנטים ואנשים שעבודתם קשורה במאמץ שכלי.
נוזל מסלרי מבושל מטיב עם חולי כיב קיבה, כיב תריסריון, עצירות וגסטריטיס.
הסלרי מומלץ לסובלים מאלרגיות, מחלות בלוטת התריס ומערכת השתן.שימושים ברפואה:
ברפואה ובקוסמטיקה העממית ישנם שימושים רבים לסלרי. הנה כמה דוגמאות:
הסלרי מאזן חילוף חומרים ולכן מומלץ לאכול 100 גרם סלרי במקרים של השמנה, בעיות עור וסכרת.
לניקוי הדם וטיפול בבעיות עור – לשתות תערובת של מיץ סלרי ומיץ סרפד.
לפני יציאה לחום גבוה/חמסין – מומלץ לשתות כפית מיץ סלרי סחוט טרי, זה עוזר להתגבר על החום.
למניעת השמנה – לשתות כוס מיץ סלרי כל יום במשך היום במנות של 1/2 כף בכל פעם.
לטיפול בדלקת עיניים - להניח רטיות גזה טבולות במיץ משורשי ועלי סלרי סחוט טרי, במשך 30 דקות לפחות.
למניעת פלאק, עששת ואבנית השיניים – ללעוס עלי סלרי כל יום.
מחקר של המחלקה לחקלאות של ממשלת ארה"ב הוכיח שסלרי מאזן את רמת הכולסטרול בדם. הוא הראה שאכילת 100 גרם סלט סלרי על בסיס יום-יומי גורם להורדת רמת הכולסטרול "הרע" ב-10% עד 20%. בנוסף, מחקרים אחרים מצאו ירידה של 17.3% - 33.5% ברמת הטריגליצרידים בדם, לאחר שלושים ימי צריכת סלרי בלבד.
לטיפול במחלת גאוט, אלרגיה ושיגרון – לשים כף שורש סלרי לתוך הטרמוס, להוסיף 1.5 ליטר מים רותחים, לסגור ולהניח ל-4 שעות. לשתות 2 כפות, 5 פעמים ביום, חצי שעה לפני האוכל.
לטיפול באבנים כליה – 2 כפיות זרעי סלרי להרתיח בכוס מים רותחים במשך 1/2 שעה. לשתות 2 כפות פעמיים ביום.
לטיפול בדלקת בשלפוחית השתן – לערבב זרעי סלרי עם דבש ביחס 1:1. לאכול מהתערובת פעמיים ביום, כפית אחת בכל פעם.
להורדת תיאבון, שיפור העיכול וחיזוק מערכת החיסון – לשתות כוס מיץ סלרי סחוט טרי עם כף דבש.
לטיפול במחלת גאוט – לחתוך דק שורש סלרי, ולהכניס ממנו כף גדושה לתוך טרמוס. להוסיף 2 כוסות מים מיד לאחר שרתחו. לסגור את הטרמוס ולהמתין שעתיים. לאחר מכן לסנן ולשתות 4 כפות 4 פעמים ביום 30 דקות לפני האוכל.
להוצאת חול מהכליות – להעביר דרך מטחנה שורש סלרי גדול יחד עם 1 ק"ג פטרוזיליה (שורש ועלים גם יחד). להוסיף לתערובת המתקבלת 1 ק"ג דבש ו-1 ליטר מים, לשים על האש, להביא לרתיחה על אש קטנה תוך כדי בחישה מתמדת. לסנן את התערובת בהיותה חמה. יש לשתות מהתערובת כף אחת לפני האוכל בהיותה חמה.
סלרי מומלץ לנשים הסובלות מבעיות הורמונאליות שונות.
להרגעה כללית: לערבב מיץ סלרי עם דבש ביחס 1:1. לשתות 8 כפות 3 פעמים ביום במשך שבוע.
לטיפול חיצוני בבעיות עור – לערבב בבלנדר עלי סלרי עם חמאה ביחס 1:1. למרוח על המקום.
מיץ סלרי חיוני במחלות מערכת העיכול, אבני הכליות וסוגים שונים של אלרגיה. לחיזוק תכונות הריפוי שלו מומלץ לערב מיץ סלרי עם מיץ סרפד. מיץ סלרי מומלץ במיוחד לאנשים שסובלים מעייפות, למעשנים ולסובלים ממחלות מערכת הדם והלימפה.
סלרי חשוב מאד בתזונת גברים. מומלץ להרגיל ילדים לאכול כמה שיותר סלרי החל מגיל צעיר: תמיד הרבה יותר קל לייצר הרגל מאשר לשנותו. סלרי הינו טיפול מונע לבעיות גברים רבות.
להסרת עייפות ולהפגת המתחים – לנשום ריח שמן סלרי.
לסובלים ממחלות כרוניות של הריאות, מחלת גאוט, מחלת שיגדון ולאנשים עצבניים מומלץ לשתות כל יום 2 כוסות תה סלרי. אופן הכנת התה: להוסיף 2 כפיות גדושות של עלי סלרי יבשים אל תוך כוס מים קרים. להביא לרתיחה ולסנן.
שימוש בסלרי בקוסמטיקה: מסכה לניקוי ומראה צעיר של העור. לייבש שורש סלרי. לטחון אותו עד לקבלת אבקה. לערבב בבלנדר עם כוסברה, אגוז מוסקט טחון, ג'ינג'ר ודבש. את העיסה המתקבלת לשים על העור למשך 20 דקות.
סלט סלרי
סלרי הינו מרכיב חשוב בכל דיאטת הרזיה: הוא לא רק מכיל 16-18 (בהתאם לסוג) קלוריות ל-100 גרם בלבד, אלא גם בעל אנרגיה שלילית, כלומר העיכול של סלרי דורש יותר קלוריות ממה שהוא מכניס לגוף.
אם אתם מעוניינים להוריד משקל, אך אינכם רוצים להיכנס למשטר דיאטה כלשהו – פשוט תאכלו בריא, תשתו מיץ סלרי אחרי כל אוכל ותעשירו את תזונתכם בסלט סלרי זה או אחר. הנה שני סלטים פשוטים מסוג זה:
סלט סלרי, גזר וצנון:
ל-200 גרם שורש סלרי תצטרכו:
200 גרם צנון
2 גזרים
כף מיץ לימון סחוט טרי
עלי פטרוזיליה
אופן ההכנה:
לגרד על פומפייה גסה סלרי, צנון וגזר טריים. להוסיף את כל השאר ולערבב.
סלט סלרי, גזר וביצים
סלט זה מזין מאד ומהווה ארוחת בוקר/ערב שלמה.
ל-200 גרם גבעולי סלרי תצטרכו:
2 גזרים
2 ביצים
1 מלפפון טרי
50 גרם מעדן סויה.
אופן ההכנה:
לבשל ביצים וגזר.
לחתוך דק את כל המרכיבים.
לערבב עם מעדן סויה.
בנוסף, ישנן גם דיאטות הרזיה המבוססות על סלרי.ולמי הסלרי מזיק?
איך לבחור סלרי? – תבדקו שהעלים טריים ושהשורש לבן ולא מקומט, העלים ירוקים מבריקים בצבע ירוק-בהיר.
סלרי שומר על סגולותיו 4-5 ימים מרגע הקטיפה בטמפרטורת החדר וכשבועיים במקרר.
קל לגדל אותו בחצר הבית, על עדן החלון וכמובן בגינה. כל מי שיש לו אפשרות – מומלץ בחום. אחרי שבוע של קירור, הסלרי יאבד כ-50% מהויטמינים שבו, ואילו לאחר בישול, הסלרי יאבד 70% מהויטמינים.
האם לכולם טוב להשתמש בסלרי? – לא.
- סלרי לא מומלץ בהריון, כי הוא גורם להתכווצות הרחם ולכן יכול לגרום הפלה.
- סלרי מעלה את חומציות הקיבה ולכן אסור לאנשים בעלי כיב קיבה או כיב תריסריון על רקע חומציות גבוהה של קיבה, במצב אקוטי של המחלה.
- יש להיזהר לאנשים הסובלים מדליות ברגליים או טרומבופלביטיס.
- לא מומלץ בתקופת ההנקה, כי סלרי מקטין את הלקטציה.
- מומלץ להימנע לסובלים מרגישות יתר לאור השמש, כיוון שסלרי יכול להגביר את הרגישות.
- מיץ סלרי לא מומלץ לאנשים קשישים ומוחלשים.
- במינונים גבוהים סלרי לא מומלץ לחולי כליות.
ולסיכום - עוד מתכון טיפולי עם סלרי. גם טעים, גם מאד פשוט וגם מאד בריא:
ממרח סלרי:
למנה טיפולית אחת תצטרכו:
שורש סלרי 1
100 גרם מיונז
2 גזרים
2 כפות חזרת מגורדת על פומפייה גסה
בצל 1
פלפל שחור
מלח – לפי הטעם
אופן ההכנה: לגרד על פומפייה גסה סלרי, גזר ובצל. לערבב עם שאר המרכיבים.
למרוח על הלחם. לאכול כל יום עם 1/2-1 כוס מיץ סלרי
כל האמור הינו בגדר מידע בלבד ואינו מחליף איבחון, ייעוץ/טיפול רפואי.
כל הזכויות שמורות לד"ר יעל טוקצ'ינסקי ©
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת"
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
הסלרי ידוע מימי קדם: באירופה עד למאה ה-XVII סלרי שימש רק כצמח מרפא ו/או דקורטיבי. רק במאה ה-XVII הוא נכנס לסל הירקות. כבר ביוון העתיקה הסלרי מוזכר בכתבים רפואיים רבים. הסלרי נחשב אז לתרופה יקרת ערך, המומלצת לחולי לב, דלקת פרקים ופודגרה. היפוקרטס מאד החשיב אותו בכלל ובתור משכך כאבים – בפרט. היפוקרטס המליץ על סלרי כמזון מחזק, מסיר עייפות, שומר על בריאות תקינה, מנקה, מרגיע עצבים ומשפר שינה.
בתקופת רומא, הופק מזרעי הסלרי משקה אלכוהולי, אותו צרכו הרומאים כדי להגדיל את היכולות הספורטיביות. אותו משקה רופאים רומאיים נתנו גם לילדים כדי שיגדלו מהר יותר ולמתבגרים - כדי לעזור להם בתופעות הנלוות לגיל ההתבגרות.
גם במזרח הסלרי היה ידוע כצמח מרפא. רופאים בהודו העתיקה, בטיבט העתיקה ובסין העתיקה השתמשו בסלרי לטיפול בסרטן (וד"א יש מחקרים שמצאו לפחות 8 חומרים אנטי-סרטניים בסלרי) ובמיץ סלרי – כטיפול נגד ההקאות. אבן סינא השתמש בסלרי לטיפול בבעיות קיבה, מעיים, שלפוחית השתן וכליות ולטיפול במיימת ונפיחות הבטן.
לאמריקה הסלרי הגיע רק במאה ה-XIX ומצא את שימושו במטבח, בקוסמטיקה וברפואה גם יחד.
הסלרי מכיל כמות אדירה של מזינים. יש בו אשלגן, אבץ, סידן, ברזל, זרחן, אבץ, מגנזיום, יוד, מנגן, סלניום, גופרית, בורון, כלור, חומצות אמינו, שמנים אתריים, פורנוקומרינים, ויטמיני B (במיוחד B12, 2B ו-B6, C ,E, PP, ביופלבנואידים, כולין, פרו-ויטמין A. שורש סלרי עשיר בויטמין K.
לאדם מבוגר מומלץ לצרוך מדי יום 50-150 מ"ל של מיץ סלרי, כמות גדולה יותר עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול ולחוסר תיאבון.
הסלרי מתאים לכל מזון: בשר, ירקות, פטריות, דגים, ביצים, קטניות וניתן לאכילה גם חי וגם מעובד. מבין התבלינים הוא משתלב הכי טוב עם כורכום.
לא במקרה הסלרי נחשב מאז ומתמיד לצמח מרפא חשוב. היום מתפרסמים יותר ויותר מחקרים רפואיים שמוכיחים את המוניטין הטוב של הצמח הזה.
הסלרי מטיב עם העור, השיער והציפורניים. מטיב עם מערכת העצבים. עוזר לגוף להשתקם לאחר מתח. מוריד לחץ דם. עוזר להוציא ליחה ממערכת הנשימה. עוזר להפריש מלחי מרה. משפר את פעילות שריר הלב. מאזן את רמות הכולסטרול בדם. שומר על זיכרון. מונע תהליכי ריקבון במעיים. משפר את התזונה התאית ואת זרימת הדם בבלוטת הערמונית. מנטרל חומרים קרצינוגניים. מאזן את משק המים והמינרלים בגוף. משתן קל. משפר את הריאה וממריץ את תהליכי ההחלמה במחלות עיניים שונות. מאיץ את פעילות המעיים. מנטרל טוקסינים. מעודד הפרשת מיצי עיכול ובכך משפר את העיכול וכן מונע הרגשת כבדות לאחר הארוחה. משפר תאבון. חשוב במחלות כליות ובמקרים של אבנים בכליות. מומלץ במצבי דיכאון וכושר עבודה ירוד. מאזן את המערכת ההורמונאלית. עוזר להתמודד עם הצטננות. מדכה תהליכים דלקתיים. מעלה את רמת סף הכאב. משפר את ספיגת החלבונים. מאיט את תהליכי ההזדקנות. מומלץ לתלמידים, סטודנטים ואנשים שעבודתם קשורה במאמץ שכלי.
נוזל מסלרי מבושל מטיב עם חולי כיב קיבה, כיב תריסריון, עצירות וגסטריטיס.
הסלרי מומלץ לסובלים מאלרגיות, מחלות בלוטת התריס ומערכת השתן.שימושים ברפואה:
ברפואה ובקוסמטיקה העממית ישנם שימושים רבים לסלרי. הנה כמה דוגמאות:
הסלרי מאזן חילוף חומרים ולכן מומלץ לאכול 100 גרם סלרי במקרים של השמנה, בעיות עור וסכרת.
לניקוי הדם וטיפול בבעיות עור – לשתות תערובת של מיץ סלרי ומיץ סרפד.
לפני יציאה לחום גבוה/חמסין – מומלץ לשתות כפית מיץ סלרי סחוט טרי, זה עוזר להתגבר על החום.
למניעת השמנה – לשתות כוס מיץ סלרי כל יום במשך היום במנות של 1/2 כף בכל פעם.
לטיפול בדלקת עיניים - להניח רטיות גזה טבולות במיץ משורשי ועלי סלרי סחוט טרי, במשך 30 דקות לפחות.
למניעת פלאק, עששת ואבנית השיניים – ללעוס עלי סלרי כל יום.
מחקר של המחלקה לחקלאות של ממשלת ארה"ב הוכיח שסלרי מאזן את רמת הכולסטרול בדם. הוא הראה שאכילת 100 גרם סלט סלרי על בסיס יום-יומי גורם להורדת רמת הכולסטרול "הרע" ב-10% עד 20%. בנוסף, מחקרים אחרים מצאו ירידה של 17.3% - 33.5% ברמת הטריגליצרידים בדם, לאחר שלושים ימי צריכת סלרי בלבד.
לטיפול במחלת גאוט, אלרגיה ושיגרון – לשים כף שורש סלרי לתוך הטרמוס, להוסיף 1.5 ליטר מים רותחים, לסגור ולהניח ל-4 שעות. לשתות 2 כפות, 5 פעמים ביום, חצי שעה לפני האוכל.
לטיפול באבנים כליה – 2 כפיות זרעי סלרי להרתיח בכוס מים רותחים במשך 1/2 שעה. לשתות 2 כפות פעמיים ביום.
לטיפול בדלקת בשלפוחית השתן – לערבב זרעי סלרי עם דבש ביחס 1:1. לאכול מהתערובת פעמיים ביום, כפית אחת בכל פעם.
להורדת תיאבון, שיפור העיכול וחיזוק מערכת החיסון – לשתות כוס מיץ סלרי סחוט טרי עם כף דבש.
לטיפול במחלת גאוט – לחתוך דק שורש סלרי, ולהכניס ממנו כף גדושה לתוך טרמוס. להוסיף 2 כוסות מים מיד לאחר שרתחו. לסגור את הטרמוס ולהמתין שעתיים. לאחר מכן לסנן ולשתות 4 כפות 4 פעמים ביום 30 דקות לפני האוכל.
להוצאת חול מהכליות – להעביר דרך מטחנה שורש סלרי גדול יחד עם 1 ק"ג פטרוזיליה (שורש ועלים גם יחד). להוסיף לתערובת המתקבלת 1 ק"ג דבש ו-1 ליטר מים, לשים על האש, להביא לרתיחה על אש קטנה תוך כדי בחישה מתמדת. לסנן את התערובת בהיותה חמה. יש לשתות מהתערובת כף אחת לפני האוכל בהיותה חמה.
סלרי מומלץ לנשים הסובלות מבעיות הורמונאליות שונות.
להרגעה כללית: לערבב מיץ סלרי עם דבש ביחס 1:1. לשתות 8 כפות 3 פעמים ביום במשך שבוע.
לטיפול חיצוני בבעיות עור – לערבב בבלנדר עלי סלרי עם חמאה ביחס 1:1. למרוח על המקום.
מיץ סלרי חיוני במחלות מערכת העיכול, אבני הכליות וסוגים שונים של אלרגיה. לחיזוק תכונות הריפוי שלו מומלץ לערב מיץ סלרי עם מיץ סרפד. מיץ סלרי מומלץ במיוחד לאנשים שסובלים מעייפות, למעשנים ולסובלים ממחלות מערכת הדם והלימפה.
סלרי חשוב מאד בתזונת גברים. מומלץ להרגיל ילדים לאכול כמה שיותר סלרי החל מגיל צעיר: תמיד הרבה יותר קל לייצר הרגל מאשר לשנותו. סלרי הינו טיפול מונע לבעיות גברים רבות.
להסרת עייפות ולהפגת המתחים – לנשום ריח שמן סלרי.
לסובלים ממחלות כרוניות של הריאות, מחלת גאוט, מחלת שיגדון ולאנשים עצבניים מומלץ לשתות כל יום 2 כוסות תה סלרי. אופן הכנת התה: להוסיף 2 כפיות גדושות של עלי סלרי יבשים אל תוך כוס מים קרים. להביא לרתיחה ולסנן.
שימוש בסלרי בקוסמטיקה: מסכה לניקוי ומראה צעיר של העור. לייבש שורש סלרי. לטחון אותו עד לקבלת אבקה. לערבב בבלנדר עם כוסברה, אגוז מוסקט טחון, ג'ינג'ר ודבש. את העיסה המתקבלת לשים על העור למשך 20 דקות.
צילום: צילום ארכיון: יעקב נחומי
סלט סלרי
סלרי הינו מרכיב חשוב בכל דיאטת הרזיה: הוא לא רק מכיל 16-18 (בהתאם לסוג) קלוריות ל-100 גרם בלבד, אלא גם בעל אנרגיה שלילית, כלומר העיכול של סלרי דורש יותר קלוריות ממה שהוא מכניס לגוף.
אם אתם מעוניינים להוריד משקל, אך אינכם רוצים להיכנס למשטר דיאטה כלשהו – פשוט תאכלו בריא, תשתו מיץ סלרי אחרי כל אוכל ותעשירו את תזונתכם בסלט סלרי זה או אחר. הנה שני סלטים פשוטים מסוג זה:
סלט סלרי, גזר וצנון:
ל-200 גרם שורש סלרי תצטרכו:
200 גרם צנון
2 גזרים
כף מיץ לימון סחוט טרי
עלי פטרוזיליה
אופן ההכנה:
לגרד על פומפייה גסה סלרי, צנון וגזר טריים. להוסיף את כל השאר ולערבב.
סלט סלרי, גזר וביצים
סלט זה מזין מאד ומהווה ארוחת בוקר/ערב שלמה.
ל-200 גרם גבעולי סלרי תצטרכו:
2 גזרים
2 ביצים
1 מלפפון טרי
50 גרם מעדן סויה.
אופן ההכנה:
לבשל ביצים וגזר.
לחתוך דק את כל המרכיבים.
לערבב עם מעדן סויה.
בנוסף, ישנן גם דיאטות הרזיה המבוססות על סלרי.ולמי הסלרי מזיק?
איך לבחור סלרי? – תבדקו שהעלים טריים ושהשורש לבן ולא מקומט, העלים ירוקים מבריקים בצבע ירוק-בהיר.
סלרי שומר על סגולותיו 4-5 ימים מרגע הקטיפה בטמפרטורת החדר וכשבועיים במקרר.
קל לגדל אותו בחצר הבית, על עדן החלון וכמובן בגינה. כל מי שיש לו אפשרות – מומלץ בחום. אחרי שבוע של קירור, הסלרי יאבד כ-50% מהויטמינים שבו, ואילו לאחר בישול, הסלרי יאבד 70% מהויטמינים.
האם לכולם טוב להשתמש בסלרי? – לא.
- סלרי לא מומלץ בהריון, כי הוא גורם להתכווצות הרחם ולכן יכול לגרום הפלה.
- סלרי מעלה את חומציות הקיבה ולכן אסור לאנשים בעלי כיב קיבה או כיב תריסריון על רקע חומציות גבוהה של קיבה, במצב אקוטי של המחלה.
- יש להיזהר לאנשים הסובלים מדליות ברגליים או טרומבופלביטיס.
- לא מומלץ בתקופת ההנקה, כי סלרי מקטין את הלקטציה.
- מומלץ להימנע לסובלים מרגישות יתר לאור השמש, כיוון שסלרי יכול להגביר את הרגישות.
- מיץ סלרי לא מומלץ לאנשים קשישים ומוחלשים.
- במינונים גבוהים סלרי לא מומלץ לחולי כליות.
ולסיכום - עוד מתכון טיפולי עם סלרי. גם טעים, גם מאד פשוט וגם מאד בריא:
ממרח סלרי:
למנה טיפולית אחת תצטרכו:
שורש סלרי 1
100 גרם מיונז
2 גזרים
2 כפות חזרת מגורדת על פומפייה גסה
בצל 1
פלפל שחור
מלח – לפי הטעם
אופן ההכנה: לגרד על פומפייה גסה סלרי, גזר ובצל. לערבב עם שאר המרכיבים.
למרוח על הלחם. לאכול כל יום עם 1/2-1 כוס מיץ סלרי
כל האמור הינו בגדר מידע בלבד ואינו מחליף איבחון, ייעוץ/טיפול רפואי.
כל הזכויות שמורות לד"ר יעל טוקצ'ינסקי ©
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת"
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
מעוניינים לשתף אותנו במתכונים שלכם? שלחו אלינו לוואטסאפ 0583288642 או למייל [email protected] ואולי נעלה גם את המתכון שלכם.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות