כ"ב כסלו התשפ"ה
23.12.2024

ירידה דרסטית במספר הסטודנטים החרדים

המועצה להשכלה גבוהה: בשנה"ל תשע"ד חלה נסיגה משמעותית בקרב חרדים הנרשמים ללימודי תואר ראשון • לפי היו"ר טרכטנברג מדובר על נסיגה של לא פחות מ-20% במספר הנרשמים • במכללה החרדית לא פתחו השנה מכינה • גם בקרן קמ"ח מדווחים על פחות ופחות בקשות לקבלת מלגות • האשם: השר לפיד שיוצר אווירה המעודדת הסתגרות • כל המספרים

סטודנטים במכללה החרדית
סטודנטים במכללה החרדית

כבר לא משתלבים: המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) מביעה דאגה מקצב הרישום של סטודנטים חרדים בשנת הלימודים תשע"ד. לפי נתי טוקר בדה-מרקר, הם מגדירים זאת לא פחות מ"קטסטרופה". מבחינות שנערכו בשבועות האחרוניפ נראה כי חלה ירידה משמעותית במספר הגברים החרדים שנרשמו ללימודי תואר ראשון.

נתי טוקר מדה-מרקר חושף היום כי מבדיקות שערכה המל"ג נראה כי על אף שבשנה"ל הקודמת, תשע"ג, נרשמו ל"מכללה החרדית" בירושלים 60 סטודנטים חרדים ללימודי מכינה, בשנה הנוכחית, תשע"ד, לא נפתחה במקום אף כיתת מכינה.

זאת ועוד - בקמפוס שטראוס בירושלים, שנחשב למרכז הגדול ביותר ללימודים אקדמאיים לחרדים, היו בשנה שעברה 120 סטודנטים בלימודי המכינה, ואילו השנה נרשמו 40 בלבד. במוסדות נוספים ברחבי הארץ, לפי המועצה, מתקשים לגייס סטודנטים חרדים חדשים.

יו"ר המל"ג, מנואל טרכטנברג, מעריך כי חלה ירידה של כ–20% במספר הסטודנטים החרדים שנרשמו ללימודים לעומת השנה שקדמה לכך. בשנת הלימודים תשע"ג למדו כ–3,900 סטודנטים (כ–40% מהם גברים) במוסדות המתוקצבים, ואילו התחזית לתשע"ד היתה 4,855 סטודנטים. בפועל, הנתונים המעודכנים הם כי מספר הסטודנטים החרדים יגיע לכ–4,600 בלבד. וזאת למרות הגידול של מספר הנשים החרדיות שנרשמות ללימודים, במועצה אומרים כי בקרב הגברים חלה ירידה דרמטית, סך כל הסטודנטים החרדים עומד על כ-7770, גברים ונשים.

הנסיגה במספר הסטודנטים החרדים מתרחשת על אף התכניות הרבות שמוצעות לשילוב חרדים באקדמיה, מלגות לימודים והלוואות.

מי אשם? גורמים המעורבים בנושא, וכן גורמים חרדיים, מפנים את האצבע המאשימה ליאיר לפיד. אווירת השנאה והאנטי חלחלה לציבור החרדי, וזה בוחר בהסתגרות על פני פתיחות.

לפי טוקר, גם בקרן קמ"ח, שמחלקת מלגות לסטודנטים חרדים, יכרת ירידה במספר הפונים לקבלת מלגות. "אנחנו מכירים את התופעה ומצרים עליה", אומר מנכ"ל הקרן, אברהם פלדשטיין. "האבסורד הוא שבעוד שהממשלה משקיעה סכומים לא מבוטלים בהנגשת האקדמיה, היא יוצרת אווירה ציבורית שגורמת לחרדים להימנע מלהשתמש ביוזמות שלה ולהירתע מהם, מה שמוביל בהכרח לירידה במספר הנרשמים, למרות הגידול בהטבות ובהיצע. ההערכות של המועצה להשכלה גבוה נכונות, אם כי הן פחות ניכרות בלימודים המקצועיים".

מנהל הקמפוס החרדי בקריה האקדמית אונו, הרב יחזקאל פוגל, אומר לדה-מרקר כי עדיין קשה להבחין האם אען חלה ירידה דרמטית במוסד שהוא מנהל. עם זאת, לדבריו, "אני רואה שינוי בשיח בקרב הצעירים החרדים שמגיעים להירשם. האווירה בשטח קשה. הצעירים חוששים יותר ומרגישים צורך לקבל אישורים מהרבנים. היום היו אצלי סטודנט שכבר נרשם ללימודים, אבל הגיע שוב אלי כי הוא שמע שהאדמו"ר שלו אסר על חברים שלו ללכת ללמוד. השינוי בחברה החרדית בעקבות השיח של יאיר לפיד בהחלט מורגש".

מנגד, ד"ר גלעד מלאך, מומחה למדיניות ציבורית וחוקר בפרויקט חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה, אומר כי ייתכן ורוב ההשפעה של הסתגרות החרדים תהיה דווקא בשירות הצבאי. "לצד הרוח הכללית במגזר החרדי, הציפייה של המל"ג היתה להמשך גידול מהיר, במקביל להעלאת רמת הלימודים. קשה להתמיד בקצב העלייה כל שנה, וייתכן שזה משפיע על היקף הנרשמים. הפוקוס של ההתנגדות במגזר החרדי כרגע זה כלפי הצבא והשירות האזרחי".

טוקר מדווח עוד כי נתוני התעסוקה של הגברים החרדים רשמו שיפור עקבי ב–2012 ו–2013, והגיעו ל–45.4% ב–2013. ההערכות הן כי מספר זה יגדל משמעותית בשנה הקרובה ויגיע לכ–50% מהאוכלוסייה, בעיקר בשל שינוי שיטת המדידה של המגזר החרדי.
סטודנטים חרדית מכללה מלג טרכטנברג

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 25 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}