מחמשת מיני דגן: יתרונותיה של שיבולת שועל (קווקר)
היא מוכרת כאחת המזונות החשובים והמועילים ביותר בעולם, מסייעת לפתרון אינספור בעיות רפואיות ומותרת כמעט לכולם לאכילה • ד"ר יעל טוקצ'ינסקי סוקרת את היתרונות בשימוש בשיבולת שועל, מספקת מספר מתכונים ערבים לחיך ומוסיפה שימושים נפוצים גם בקוסמטיקה
- ד''ר יעל טוקצ'ינסקי, בחדרי חרדים
- ט' אייר התשע"ד
צלם:פלאש 90
שיבולת השועל היא אחת מחמשת מיני דגן ואחד המזונות הבריאים ביותר בעולם. מדענים חושבים, שמולדת שיבולת שועל נמצאת ברחבי מונגוליה וסין. לא ברור איך היא הגיעה לאירופה, אבל כבר היפוקרטס שיבח שיבולת שועל בכתביו והשתמש בה לניקוי וחיזוק הגוף.
לאנגליה שיבולת שועל הגיעה מרומא, וכבר במאה ה-XII שיבולת שועל נחשבה למזון לאומי.
בסקוטלנד שיבולת שועל הינה בסיס ל-80% ממתכונים הנאכלים במדינה. עד מאה ה-XVIII סקוטים אפילו לא הכירו לחם: בזכות צריכה גבוהה של שיבולת שועל הם לא היו זקוקים למקור נוסף של אנרגיה. היום שיבולת שועל מוכרת בכל העולם ומהווה חלק ממטבחם של כל העמים. .
שיבולת שועל מאזנת רמות סוכר בדם. מחקרים מצאו כי צריכה יומית של שיבולת שועל מורידה את הסיכוי לחלות בסוכרת בכ-40%. מהווה מזון הכי חשוב מבין המזונות עם אינדקס גליקמי נמוך. היא גם מונעת היווצרות של מחלות מעי דלקתיות וטחורים, מונעת עצירות, מומלצת לדיאטות ההרזיה, תורמת לאיכות השינה, משפרת ומשקמת פעילות מערכת העיכול, מהווה מקור חשוב של אנרגיה לגוף. צריכה של שיבולת שועל מומלצת על ידי ארגון הלב האמריקאי (American Heart Association), בשל יכולתה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בדם.
James W. Anderson מאוניברסיטת קנטוקי בארה"ב לאחר מחקר של 15 שנה הגיע למסקנה, ששיבולת שועל לא משפיעה על רמות הטריגליצרידים ו"כולסטרול הטוב" בדם, אך מורידה את רמות ה"כולסטרול הרע" בדם. עוד מפעולותיה של שיבולת השועל: מחזקת עצמות, שיניים, שרשי שיער וציפורניים, מטיבה עם אנשים הסובלים ממחלות דם, לב וכלי דם, מומלצת לאנשים הסובלים מהתכווצויות בשרירי הרגלים, משפרת תינגודת הגוף לזיהומים שונים והשפעות מזיקות של הסביבה, מחזקת מערכת העצבים, משפרת פעילות המוח ומצב הרוח והזיכרון, משפרת חילוף חומרים כללי של הגוף, מומלצת לאנשים הסובלים מדרמטי טיס, אלרגיה של העור, נפיחות הבטן, שלשולים. השיבולת מהווה חלק בלתי נפרד מתזונת ספורטאים, רקדנים ואנשי עבודה פיזית קשה, כי עוזרת בבניית השריר, שמירת משקל ומהווה מקור אנרגיה גם יחד, היא מעודדת איחוי רקמות ומטפלת בשחפת.
אין מתחרה לשיבולת שועל, כאשר מדובר בהחלמה ממחלה קשה, ניתוח או לידה.
האם לכולם שיבולת שועל טובה ומועילה? – לא. למרות ששיבולת שועל היא אחד המזונות שמטיבים כמעט עם כולם, ישנם אנשים שלא יכולים לאכלה. שיבולת שועל אסורה לאנשים רגישים לחלבון חיטה (גלוטן) – אנשים שסובלים ממחלת הצליאק.
כבר שנים בשוק נמצאת שיבולת שועל להכנה מהירה, שלא דורשת בישול כלל. שיבולת שועל כזו עברה עיבוד תעשייתי מסויים וכתוצאה מכך איבדה חלק ניכר מהויטמינים שלה, את היכולת שלה לוויסות חילוף חומרים של הגוף, את יכולתה לספק אנרגיה לגוף ותכונות רבות אחרות. חבל לאכול אותה, כי גם שיבולת שועל רגילה לא דורשת בישול ממושך.
בנוסף, לעיתים מוסיפים לדייסות מהירות חומרי טעם, ריח או ממתיקים אלה או אחרים. דייסה כזאת לא רק שפחות מועילה, אלא שבגין חומרים אלו הופכת למזיקה.
וכעת - כמה מתכוני שיבולת שועל. כולם – מאד-מאד פשוטים, מהירי הכנה וטובים לבריאות:, דיסת שיבולת שועל עם אגוזים,
ל-1.5 כוס שיבולת שועל אתם צריכים:
2 כוסות מים
1/3 כוס אגוזי מלך
מלח וסוכר – לפי הטעם
אופן ההכנה:
פשוט להכניס למים רותחים את כל המרכיבים ולבשל תוך כדי בחישה עד 15 דקות. לאכול את הדיסה בעודה חמה.
קציצות שיבולת שועל
לכוס שיבולת שועל אתם צריכים:
כוס מים
200 גר' שמן
3 ראשי בצלים
3 שיני שום
כוס פירורי לחם
3 ביצים
מלח ופילפל – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לשים שיבולת שועל ומים לסיר ולהביא לרתיחה.
להוסיף שמן
לחתוך דק ולטגן את הבצל
לחתוך דק את השום
לערבב היטב את כל המרכיבים
לעשות קציצות ולטגן על מחבת מחוממת.
שיבולת שועל עם צימוקים ומשמש מיובש
ל-150 גרם שיבולת שועל תצטרכו:
300 מ"ל מים
80 גר' צימוקים
80 גר' משמש מיובש
וכוס חלב שקדים או חלב סויה
אופן ההכנה:
לבשל דייסת שיבולת שועל עם צימוקים ומשמש מיובש וכאשר היא תהיה מוכנה – להוסיף חלב שקדים/סויה ולערבב היטב.
שיבולת שועל עם ירקות
לכוס אחד של שיבולת שועל תצטרכו
קישוא 1
גזר גדול 1
ראש בצל 1 גדול
4 כוסות מרק ירקות או מים
כפית תערובת עשבי תיבול יבשים מעורבים
מיץ לימון
מלח ופילפל – לפי הטעם
ושמן זית
אופן ההכנה:
לחתוך קישוא וגזר לקוביות קטנות
לחתוך דק את הבצל
להכין 2 דפי נייר אלומיניום בצורת ריבוע. על אחד לשים את הבצל ועל השני לשים את הגזר עם הקישוא. לשים מעל הירקות תערובת התבלינים, מיץ לימון, מלח ופילפל. לרסס בשמן זית ולקפל את נייר האלומיניום בצורת מעטפה.
לשים את המעטפות על הרשת בתנור ולאפות 30 דקות בטמפרטורה של 180 מעלות. אחר-כך לכבות את התנור, אך להשאיר שם את המעטפות לכ-8 שעות.
להכניס את פתיתי שיבולת שועל אל הסיר, להוסיף מרק ירקות או מים, להביא לרתיחה ולבשל 2 דקות לאחר מכן.
לבעביר את הדיסה לצלחות, לשים במרכזה את הירקות והבצל ולהוסיף מעליהם שמן זית.
שיבולת שועל מלוחה (בשרי)
ל-100 גר' שיבולת שועל תצטרכו:
1 ליטר מים
50 גר' עוף
מלח – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לחתוך את העוף לחתיכות קטנטנות ולשים במי מלח רותחים. לבשל כ-3 דקות עד שינוי צבע של העוף.
להוסיף שיבולת שועל, להביא את הסיר לרתיחה תוך כדי עירבוב מתמיד, לבשל 5 דקות, לכסות את הסיר ולהמתין כ-5 דקות.
להגיש חם.
שיבולת שועל עם עגבניות
ל-100 גר' שיהולת שועל תצטרכו:
2 כוסות מים
עגבניה 1 גדולה
2 כפות בצל חתוך דק
2 כפות אגוזי מלך טחונים
קמצוץ צ'ילי
1 כפית גרעיני חרדל
1קוביית ג'נג'ר לא מסוכר
מלח ופטרוזיליה – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לבשל דייסת שיבולת שועל.
לטגן גרעיני חרדל על המחבת עד שיתחילו להשמיע קולות טיפוסיים.
לגרד ג'ינג'ר על הפומפייה.
להוסיף על המחבת את שאר המרכיבים למעט עגבנייה ופטרוזיליה, ולטגן במשך 3 דקות. לאחר מכן להוסיף את העגבנייה ולהחזיק על האש עד שעגבנייה תהיה רכה.
אז להוסיף את דייסת שיבולת שועל, לערבב את הכול ולהחזיק על אש קטנה עוד 3 דקות.
להעביר לצלחות, לפזר פטרוזיליה ולהגיש חם.
לביבות שיבולת שועל
לערבב היטב דייסת שיבולת שועל עם קמח מלא, כף שמן, תפוח אחד מגורד וסטיביה – ולטגן. זה הכול.
עוגיות שיבולת שועל
ל-500 גר' שיבולת שועל תצטרכו:
כוס שמן
כוס סוכר
3 ביצים
תמצית/סוכר וניל – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לטגן את פתיתי שיבולת שועל בחצי שמן.
לצנן ולערבב עם שאר השמן, ביצים, תמצית/סוכר וניל וקמח – לפי הצורך. להעביר את הבצק על התבנית בעזרת כפית ולאפות עד לקבלת צבע חום., שימושים בקוסמטיקה וברפואה,
שיבולת שועל ידוע לא רק כמזון בריא ומטיב כמעט עם כל אחד שניתן לאכול כמעט בכל כמות, אלא גם כחומר קוסמטי שיש לו שימוש נרחב ומועיל בקוסמטיקה הטבעית (עממית). לפניכם כמה דוגמאות:
למניעת הווצרות קמטי עור, לטיפול בעור רגיש ולמראה עור צעיר: לבשל במשך 8 דקות 2 כפות שיבולת שועל בתוך ליטר אחד של מים. לשטוף כל ערב, לפני השינה, את הפנים בנוזל שנוצר כתוצאה מבישול זה.
לניקוי עור פנים מאקנה: לערבב עד לקבלת תערובת במרקם של דייסה, כף שיבולת שועל עם מים (לעור נורמאלי) או מי חמצן 3% (אם עור שומני או מעורב) או חלב (אם עור יבש, רגיש או זקן) ולעסות קלות את הפנים עם העיסה. תיזהרו מלהתקרב יותר מידי לעיניים! לאחר מכן יש לשטוף את הפנים במים חמימים ומיד לאחר מכן – במים קרים. אפשר לשים קרם לחות במקרה הצורך. אקנה נעלם בדרך כלל תוך שבועיים.
גם ברפואה העממית ידועים תכונות מיוחדות של שיבולת שועל והשימוש בשיבולת שועל לטיפול בבעיות שונות ידוע. לפניכם כמה דוגמאות לשימוש זה:
לטיפול בבצקות: להוסיף כוס שיבולת שועל אל תוך 4 כוסות מים קרים, להביא לרתיחה ולבשל על אש גדולה 10 דקות. להפריד את הנוזל, להוסיף לתוכו כף דבש. לשתות 1/2 כוס כל יום.
לטיפול בכיב קיבה: לשתות חלב שיבולת שועל כל יום שעה לפני ארוחת בוקר ושעתיים אחרי ארוחת ערב.
אופן הכנה של חלב שיבולת שועל:
חלב שיבולת שועל מספק לגוף אנרגיה בשפע ומהווה משקה אידיאלי לבוקר. הוא מכיל הרבה חלבונים, וביניהם גלובולין דומה לגלובולין מן החי וכן עמילן מיוחד - בטא-גלוקאן - המאזן את רמות הכולסטרול בדם. ברפואה העממית משמש כחומר מוציא ליחה וכן לטיפול בשיעול, במיוחד בדלקת הסימפונות.
ניתן להכין אותו לבד בקלות: שמים פתיתי שיבולת שועל בכלי ושופכים עליהם מים רותחים ביחס 1:2, כלומר, ל-1/3 כוס שיבולת שועל יש לשפוך 2/3 כוס מים. יש לכסות את הכלי ולהשאיר לכ-12 שעות ואחר-כך לסנן. ניתן להוסיף כפית דבש.
לטיפול בלחץ דם גבוה: לכוס שיבולת שועל מלאה להוסיף ליטר מים, להביא לרתיחה ולהמשיך להחזיק על האש עד שחצי מהמים יתאדו. אז להוריד מהאש, לסנן, קצת לצנן ולשתות חצי כוס בכל יום לפחות חצי שעה לפני האוכל.
כל האמור בגדר מידע בלבד ואינו מחליף איבחון/ייעוץ/טיפול רפואי.
--
ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD), ©
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת"
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/,
לאנגליה שיבולת שועל הגיעה מרומא, וכבר במאה ה-XII שיבולת שועל נחשבה למזון לאומי.
בסקוטלנד שיבולת שועל הינה בסיס ל-80% ממתכונים הנאכלים במדינה. עד מאה ה-XVIII סקוטים אפילו לא הכירו לחם: בזכות צריכה גבוהה של שיבולת שועל הם לא היו זקוקים למקור נוסף של אנרגיה. היום שיבולת שועל מוכרת בכל העולם ומהווה חלק ממטבחם של כל העמים. .
שיבולת שועל מאזנת רמות סוכר בדם. מחקרים מצאו כי צריכה יומית של שיבולת שועל מורידה את הסיכוי לחלות בסוכרת בכ-40%. מהווה מזון הכי חשוב מבין המזונות עם אינדקס גליקמי נמוך. היא גם מונעת היווצרות של מחלות מעי דלקתיות וטחורים, מונעת עצירות, מומלצת לדיאטות ההרזיה, תורמת לאיכות השינה, משפרת ומשקמת פעילות מערכת העיכול, מהווה מקור חשוב של אנרגיה לגוף. צריכה של שיבולת שועל מומלצת על ידי ארגון הלב האמריקאי (American Heart Association), בשל יכולתה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בדם.
James W. Anderson מאוניברסיטת קנטוקי בארה"ב לאחר מחקר של 15 שנה הגיע למסקנה, ששיבולת שועל לא משפיעה על רמות הטריגליצרידים ו"כולסטרול הטוב" בדם, אך מורידה את רמות ה"כולסטרול הרע" בדם. עוד מפעולותיה של שיבולת השועל: מחזקת עצמות, שיניים, שרשי שיער וציפורניים, מטיבה עם אנשים הסובלים ממחלות דם, לב וכלי דם, מומלצת לאנשים הסובלים מהתכווצויות בשרירי הרגלים, משפרת תינגודת הגוף לזיהומים שונים והשפעות מזיקות של הסביבה, מחזקת מערכת העצבים, משפרת פעילות המוח ומצב הרוח והזיכרון, משפרת חילוף חומרים כללי של הגוף, מומלצת לאנשים הסובלים מדרמטי טיס, אלרגיה של העור, נפיחות הבטן, שלשולים. השיבולת מהווה חלק בלתי נפרד מתזונת ספורטאים, רקדנים ואנשי עבודה פיזית קשה, כי עוזרת בבניית השריר, שמירת משקל ומהווה מקור אנרגיה גם יחד, היא מעודדת איחוי רקמות ומטפלת בשחפת.
אין מתחרה לשיבולת שועל, כאשר מדובר בהחלמה ממחלה קשה, ניתוח או לידה.
האם לכולם שיבולת שועל טובה ומועילה? – לא. למרות ששיבולת שועל היא אחד המזונות שמטיבים כמעט עם כולם, ישנם אנשים שלא יכולים לאכלה. שיבולת שועל אסורה לאנשים רגישים לחלבון חיטה (גלוטן) – אנשים שסובלים ממחלת הצליאק.
כבר שנים בשוק נמצאת שיבולת שועל להכנה מהירה, שלא דורשת בישול כלל. שיבולת שועל כזו עברה עיבוד תעשייתי מסויים וכתוצאה מכך איבדה חלק ניכר מהויטמינים שלה, את היכולת שלה לוויסות חילוף חומרים של הגוף, את יכולתה לספק אנרגיה לגוף ותכונות רבות אחרות. חבל לאכול אותה, כי גם שיבולת שועל רגילה לא דורשת בישול ממושך.
בנוסף, לעיתים מוסיפים לדייסות מהירות חומרי טעם, ריח או ממתיקים אלה או אחרים. דייסה כזאת לא רק שפחות מועילה, אלא שבגין חומרים אלו הופכת למזיקה.
וכעת - כמה מתכוני שיבולת שועל. כולם – מאד-מאד פשוטים, מהירי הכנה וטובים לבריאות:, דיסת שיבולת שועל עם אגוזים,
ל-1.5 כוס שיבולת שועל אתם צריכים:
2 כוסות מים
1/3 כוס אגוזי מלך
מלח וסוכר – לפי הטעם
אופן ההכנה:
פשוט להכניס למים רותחים את כל המרכיבים ולבשל תוך כדי בחישה עד 15 דקות. לאכול את הדיסה בעודה חמה.
קציצות שיבולת שועל
לכוס שיבולת שועל אתם צריכים:
כוס מים
200 גר' שמן
3 ראשי בצלים
3 שיני שום
כוס פירורי לחם
3 ביצים
מלח ופילפל – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לשים שיבולת שועל ומים לסיר ולהביא לרתיחה.
להוסיף שמן
לחתוך דק ולטגן את הבצל
לחתוך דק את השום
לערבב היטב את כל המרכיבים
לעשות קציצות ולטגן על מחבת מחוממת.
שיבולת שועל עם צימוקים ומשמש מיובש
ל-150 גרם שיבולת שועל תצטרכו:
300 מ"ל מים
80 גר' צימוקים
80 גר' משמש מיובש
וכוס חלב שקדים או חלב סויה
אופן ההכנה:
לבשל דייסת שיבולת שועל עם צימוקים ומשמש מיובש וכאשר היא תהיה מוכנה – להוסיף חלב שקדים/סויה ולערבב היטב.
שיבולת שועל עם ירקות
לכוס אחד של שיבולת שועל תצטרכו
קישוא 1
גזר גדול 1
ראש בצל 1 גדול
4 כוסות מרק ירקות או מים
כפית תערובת עשבי תיבול יבשים מעורבים
מיץ לימון
מלח ופילפל – לפי הטעם
ושמן זית
אופן ההכנה:
לחתוך קישוא וגזר לקוביות קטנות
לחתוך דק את הבצל
להכין 2 דפי נייר אלומיניום בצורת ריבוע. על אחד לשים את הבצל ועל השני לשים את הגזר עם הקישוא. לשים מעל הירקות תערובת התבלינים, מיץ לימון, מלח ופילפל. לרסס בשמן זית ולקפל את נייר האלומיניום בצורת מעטפה.
לשים את המעטפות על הרשת בתנור ולאפות 30 דקות בטמפרטורה של 180 מעלות. אחר-כך לכבות את התנור, אך להשאיר שם את המעטפות לכ-8 שעות.
להכניס את פתיתי שיבולת שועל אל הסיר, להוסיף מרק ירקות או מים, להביא לרתיחה ולבשל 2 דקות לאחר מכן.
לבעביר את הדיסה לצלחות, לשים במרכזה את הירקות והבצל ולהוסיף מעליהם שמן זית.
שיבולת שועל מלוחה (בשרי)
ל-100 גר' שיבולת שועל תצטרכו:
1 ליטר מים
50 גר' עוף
מלח – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לחתוך את העוף לחתיכות קטנטנות ולשים במי מלח רותחים. לבשל כ-3 דקות עד שינוי צבע של העוף.
להוסיף שיבולת שועל, להביא את הסיר לרתיחה תוך כדי עירבוב מתמיד, לבשל 5 דקות, לכסות את הסיר ולהמתין כ-5 דקות.
להגיש חם.
שיבולת שועל עם עגבניות
ל-100 גר' שיהולת שועל תצטרכו:
2 כוסות מים
עגבניה 1 גדולה
2 כפות בצל חתוך דק
2 כפות אגוזי מלך טחונים
קמצוץ צ'ילי
1 כפית גרעיני חרדל
1קוביית ג'נג'ר לא מסוכר
מלח ופטרוזיליה – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לבשל דייסת שיבולת שועל.
לטגן גרעיני חרדל על המחבת עד שיתחילו להשמיע קולות טיפוסיים.
לגרד ג'ינג'ר על הפומפייה.
להוסיף על המחבת את שאר המרכיבים למעט עגבנייה ופטרוזיליה, ולטגן במשך 3 דקות. לאחר מכן להוסיף את העגבנייה ולהחזיק על האש עד שעגבנייה תהיה רכה.
אז להוסיף את דייסת שיבולת שועל, לערבב את הכול ולהחזיק על אש קטנה עוד 3 דקות.
להעביר לצלחות, לפזר פטרוזיליה ולהגיש חם.
לביבות שיבולת שועל
לערבב היטב דייסת שיבולת שועל עם קמח מלא, כף שמן, תפוח אחד מגורד וסטיביה – ולטגן. זה הכול.
עוגיות שיבולת שועל
ל-500 גר' שיבולת שועל תצטרכו:
כוס שמן
כוס סוכר
3 ביצים
תמצית/סוכר וניל – לפי הטעם
אופן ההכנה:
לטגן את פתיתי שיבולת שועל בחצי שמן.
לצנן ולערבב עם שאר השמן, ביצים, תמצית/סוכר וניל וקמח – לפי הצורך. להעביר את הבצק על התבנית בעזרת כפית ולאפות עד לקבלת צבע חום., שימושים בקוסמטיקה וברפואה,
שיבולת שועל ידוע לא רק כמזון בריא ומטיב כמעט עם כל אחד שניתן לאכול כמעט בכל כמות, אלא גם כחומר קוסמטי שיש לו שימוש נרחב ומועיל בקוסמטיקה הטבעית (עממית). לפניכם כמה דוגמאות:
למניעת הווצרות קמטי עור, לטיפול בעור רגיש ולמראה עור צעיר: לבשל במשך 8 דקות 2 כפות שיבולת שועל בתוך ליטר אחד של מים. לשטוף כל ערב, לפני השינה, את הפנים בנוזל שנוצר כתוצאה מבישול זה.
לניקוי עור פנים מאקנה: לערבב עד לקבלת תערובת במרקם של דייסה, כף שיבולת שועל עם מים (לעור נורמאלי) או מי חמצן 3% (אם עור שומני או מעורב) או חלב (אם עור יבש, רגיש או זקן) ולעסות קלות את הפנים עם העיסה. תיזהרו מלהתקרב יותר מידי לעיניים! לאחר מכן יש לשטוף את הפנים במים חמימים ומיד לאחר מכן – במים קרים. אפשר לשים קרם לחות במקרה הצורך. אקנה נעלם בדרך כלל תוך שבועיים.
גם ברפואה העממית ידועים תכונות מיוחדות של שיבולת שועל והשימוש בשיבולת שועל לטיפול בבעיות שונות ידוע. לפניכם כמה דוגמאות לשימוש זה:
לטיפול בבצקות: להוסיף כוס שיבולת שועל אל תוך 4 כוסות מים קרים, להביא לרתיחה ולבשל על אש גדולה 10 דקות. להפריד את הנוזל, להוסיף לתוכו כף דבש. לשתות 1/2 כוס כל יום.
לטיפול בכיב קיבה: לשתות חלב שיבולת שועל כל יום שעה לפני ארוחת בוקר ושעתיים אחרי ארוחת ערב.
אופן הכנה של חלב שיבולת שועל:
חלב שיבולת שועל מספק לגוף אנרגיה בשפע ומהווה משקה אידיאלי לבוקר. הוא מכיל הרבה חלבונים, וביניהם גלובולין דומה לגלובולין מן החי וכן עמילן מיוחד - בטא-גלוקאן - המאזן את רמות הכולסטרול בדם. ברפואה העממית משמש כחומר מוציא ליחה וכן לטיפול בשיעול, במיוחד בדלקת הסימפונות.
ניתן להכין אותו לבד בקלות: שמים פתיתי שיבולת שועל בכלי ושופכים עליהם מים רותחים ביחס 1:2, כלומר, ל-1/3 כוס שיבולת שועל יש לשפוך 2/3 כוס מים. יש לכסות את הכלי ולהשאיר לכ-12 שעות ואחר-כך לסנן. ניתן להוסיף כפית דבש.
לטיפול בלחץ דם גבוה: לכוס שיבולת שועל מלאה להוסיף ליטר מים, להביא לרתיחה ולהמשיך להחזיק על האש עד שחצי מהמים יתאדו. אז להוריד מהאש, לסנן, קצת לצנן ולשתות חצי כוס בכל יום לפחות חצי שעה לפני האוכל.
כל האמור בגדר מידע בלבד ואינו מחליף איבחון/ייעוץ/טיפול רפואי.
--
ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD), ©
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת"
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/,
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות