כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

קישואים: מטען של בריאות, דיאטה וגם מתכונים

הירק שהגיע ממקסיקו לאירופה, טומן בחובו שורה ארוכה של סגולות ויכולות ריפוי, מלבד שימושים ייחודיים למיץ קישואים ולקליפות • למי בכל זאת אסור לאכול קישוא? • מהי דיאטת קישואים ולמי היא אסורה? • ואיזה מתכון העשוי מקישואים דומה בטעמו ל...אננס? • ד"ר יעל טוקצ'ינסקי עם כל התשובות

קישואים: מטען של בריאות, דיאטה וגם מתכונים

מקסיקו היא מולדתם של הקישואים. ילידי אמריקה גידלו קישואים ופיתחו סוגים שונים, הנבדלים בגודלם, צבעם וצורתם. לאירופה הגיעו הקישואים יחד עם שאר מיני הירקות המיוחדים לאמריקה במאה ה-XVI. בהתחלה, כמו ירקות אקזוטיים אחרים מ"העולם החדש", קישואים גדלו רק בגנים בוטניים באירופה. רק במאה ה-XVIII, באיטליה, לראשונה השתמשו בקישואים במטבח. הקישואים נלקטו כשהם קטנים (עד 10 ס"מ), מיד לאחר גמר הפריחה. האיטלקים כינו אותם "זוקיני" ("דלעת קטנה, מלשון «zucca» - דלעת). היום מגדלים זוקיני בכל רחבי העולם למעט הקוטב הדרומי, כי הם לא דורשים תנאים מיוחדים ותמיד נותנים הרבה פירות.

ב-100 גרם קישואים יש רק 22-27 קלוריות (תלוי בסוג), מה שמאפשר לאכול אותם בלי הגבלה בכל דיאטת הרזיה. זאת ועוד, הם עשירים במזינים. הקישואים עשירים באשלגן, ברזל, חומצות אורגניות, ויטמיני C, PP, B1, B2, B3, B6 וקרוטן. בנוסף, הם מכילים סידן, זרחן, גופרית, מוליבדן, ארסן, טיטאן, אלומיניום, ליתיום, אבץ, נתרן ומגנזיום. כמעט אין הבדל תזונתי בין סוגים שונים של קישואים. כמות מירבית של מזינים נמצאת בפירות צעירים.

חוץ מאשר בהעשרה במזינים, במה טובים הקישואים? לא מעט! הם מטיבים עם הלב, מטיבים עם הדם, היחס בין אשלגן לנתרן בקישואים הוא 150:1, לכן קישואים מוציאים נוזלים שהצטברו בגוף ומועילים בבצקות, הם מכילים הרבה אנטיאוקסידנטים, משחררים מיצי מרה, עוזרים אפילו במקרים של כולציסטיטיס, חיוניים לחולי סכרת, בצריכה קבועה הם מנקים את המפרקים מהצטברות מלחים, הם חיוניים לאחר הרעלה ולאחר קלקול קיבה, משחררים הצטברות נוזלים בגוף, עוזרים בטיפול בצלוליטיס, מטיבים עם חולי לחץ דם גבוה, מאזנים את רמות הכולסטרול בדם, קלים לעיכול, שומרים על המזינים שבהם גם לאחר איחסון ממושך, מהירי הכנה: מספיק לאפות אותם 10 דקות בתנור, וגם: מאד מתאימים לילדים, אנשים חולים, אנשים שמבריאים לאחר מחלות קשות ואנשים עם מחלות במערכת העיכול.

עוד ברשימת התועלות: משפרים את פעילות מערכת העיכול, משפרים את תהליכי יצור הדם, מונעים התפתחות של אבנים בכיס המרה, מנקים את כלי הדם, שומרים על איזון האלקטרוליטים בגוף, מזינים את שריר הלב, מחזקים את מערכת החיסון, מטפלים במחלת גאוט, מטפלים באבנים בכליות, מטפלים בבצקות, מומלצים לאנשים שעברו ניתוח כלשהו במערכת העיכול ומשפרים את פעילות הכבד והלבלב.

מיץ קישואים מרגיע את מערכת העצבים. מירתח פרחי קישואים עוזר במחלות עור. מסכות קישואים מטיבות עם עור יבש. קישוא בשימוש חיצוני מלבין ומחדש את העור. מגרעיני זוקיני מכינים קרמים לעור שמן.


דיאטת קישואים
קישואים נוחים לעיבוד קולינארי וטובים בכל שיטת הכנה. טעמם של הקישואים ניטראלי, לכן הם משתלבים היטב עם כל דבר. פירות צעירים עדיף לאכול אחרי עיבוד תרמי, ובעודם טריים ובשלים. הם מתבשלים מהר: די ב-20- 30 דקות, וכשהם חתוכים – 10- 12 דקות.

יש לבשל את הקישואים בקליפתם, כי דווקא בקליפה מרוכזים כל הויטמינים והמינרלים בהם עשיר הקישוא.

בנוסף לפירות של הקישואים, אוכלים גם פרחים ונבטים של קישואים. למשל, גרמנים ממלאים פרחי קישואים באורז וגבינה צהובה ואופים ברוטב עגבניות.

ברפואה העממית לא מזלזלים בקישואים, ישנם מתכונים רבים לטיפול בכל מיני בעיות מבוססות על תכונות הקישואים.

קישואים טריים ומטוגנים לא מומלצים לאנשים שסובלים מגסטריטיס על רקע חומציות יתר, מכיב קיבה, כיב תריסריון או דלקת בלבלב. מיץ קישואים לא מומלץ לאנשים הסובלים מכל מחלת מערכת העיכול כאשר היא בשלב ההחמרה שלה.

כשמדברים על קישואים אי-אפשר שלא להזכירם בנוגע לירידה במשקל. חוץ מזה שקישואים מהווים חלק מבורך בכל דיאטת הרזיה, קיימת גם דיאטת קישואים.

דיאטת הרזיה של קישואים. דיאטה כזאת גם עוזרת להוריד את משקל הגוף וגם מטפלת בבעיה של צלוליטיס. כללי הדיאטה:

1. בכל יום של דיאטה יש לשתות 1.5 ליטר מיץ קישואים ולאכול לפחות 1.5 קילו קישואים.
2. יש לבחור קישואים בצבע ירוק-כהה בלבד
3. יש להשתמש בקישואים שלמים, לא מקולפים
4. יש לאכול לא רק קישואים, אלא גם פירות וירקות אחרים
5. יש לאכול דגים או ביצים
6. אין לגעת באלכוהול, מזון בשרי, מזון שמכיל קמח מכל סוג שהוא וסוכר על סוגיו

הדיאטה אסורה ל-
1. חולי כליות
2. חולי כיב קיבה ו/או גסטריטיס עם חומציות גבוהה
3. הסובלים משלשולים
4. מצב אקוטי של מחלות מערכת העיכול
5. היפרקליאמיה מכל סיבה

לביבות קישואיםצילום: לביבות קישואים
לביבות קישואים

ועכשיו – כמה מתכונים עם ירק נפלא זה
קישואים ממולאים בבשר טחון

ל-1 ק"ג בשר טחון (מומלץ לערבב בשר טחון עם עוף טחון או הודו טחון ביחס של 1:1) צריך:

1/2 כוס מרק עוף/בשר
2 ק"ג קישואים
תבלינים לפי הטעם (פילפל שחור, מלח וכל מה שאתם אוהבים)

אופן ההכנה:

לחתוך קישואים לעיגולים עבים
להוציא את הפנים של העיגולי הקישואים עד לקבלת צלוחית
לערבב את הבשר הטחון עם התבלינים ולמלא בו את "צלוחיות" הקישואים
לשמן את התבנית ולשים עליו את הקישואים הממולאים בטחון
להוסיף לכל "צלוחית" כפית מרק
למרוח את המרק על גבי כל טחון
לאפות בטמפרטורה של כ-130 מעלות כשעה וחצי.

לביבות קישואים

לגרד על פומפיה 600 גרם קישואים, לסחוט מיץ, להוסיף 50 גרם קמח, חלמון אחד וחלבון מוקצף אחד. להוסיף מלח לפי הטעם, לערבב ולטגן.

ועכשיו מתכון מתוק – ריבת קישואים.

ריבה טעימה, ורבים מבין הטועמים אותה לראשונה חושבים שהיא עשויה מ...אננס. ובכן,
ל-1 ק"ג קישואים תצטרכו 800 גרם סוכר ולימון אחד.

אופן ההכנה:

את הקישואים לנקות, לקלף, לחתוך לקוביות קטנות, להכניס לסיר, לפזר עליהם סוכר ולהשאיר לכ-12 שעות.
לקלף לימון, להוציא ממנו את הגרעינים ולחתוך את הבשר לקוביות קטנות מאד.
להעמיד את הסיר עם הקישואים והסוכר והמיץ שהוציאו הקישואים על האש, להביא לרתיחה ולבשל 15 דקות.
להוסיף את הלימון החתוך, לערבב ולבשל עוד 15 דקות.
להוריד מהאש, להעביר לצנצנות זכוכית, לסגור, להפוך על המכסה ולהשאיר להתקרר.


ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD),©
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת"
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
בריאות מתכון קישואים ויטמין סגולות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}