כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

זמן לאגוזים • לקראת פסח: סגולות האגוז ומתכונים נבחרים

חג הפסח הוא שעתם הגדולה של האגוזים • מהיכן מגיע האגוז, באלו סגולות בריאותיות הוא ניחן ולמי הוא אסור באכילה? • ד"ר יעל טוקצ'ינסקי בכתבה מרתקת על ההיסטוריה של אגוזי מלך, מיוון העתיקה ובבל ועד ימינו, מידע בריאותי חיוני וכמה מתכונים

זמן לאגוזים • לקראת פסח: סגולות האגוז ומתכונים נבחרים



לקראת חג הפסח, רצוי להכיר מעט את האגוזים. אגוזי מלך. כבר במדרש הוזכר משחק באגוזים לילדים ."אגוז זה שיחוק לתינוקות" – אומר גם שיר השירים רבה. רבי עקיבא (ובעקבותיו גם סבא שלי ואולי גם שלכם...) היה נוהג לחלק קליות ואגוזים לילדים בסדר פסח שלא ישנו, אלא יתעסקו במשחק ובפיצוח האגוזים וישמרו על ערנותם שלא ירדמו עד לאפיקומן.

מדרש שמות רבה מספר: אמר משה לפני הקדוש ברוך הוא: אתה אומר לי: לך והוצא את ישראל, היכן אני משכינם בקיץ מפני החמה ובחורף מפני הצינה? מנין לי לספק במאכל ובמשתה? כמה חיות יש בהן? כמה מעוברות יש בהן? כמה תינוקות יש בהן? כמה מיני מזונות התקנת להם להחיות שבהן? כמה מיני ריכוכין התקנת למעוברות? כמה קליות ואגוזין התקנת לתינוקות?...

ובכן, האגוזים: אגוז המלך (או אגוז יופיטר, או "בלוט האלים") מקורו באמריקה הצפונית ובמזרח הקרוב. עץ אגוז גדל במשך 150-200 שנה ומניב פירות במשך כ-150-100 שנה. בבבל רק האליטה של החברה אכלה אגוזי מלך ואילו על המון העם חל איסור עם עונש מוות על כך. ביוון העתיקה, כדי להתחתן, הגבר היה צריך לאגור כמות מסויימת של אגוזי מלך.

הֶרוֹדוֹטוֹס קורא לאגוזי המלך לא אחרת מאשר "מזון למוח". בספר רפואה פרסי כתוב: "אגוז המלך הוא מוח והשמן שמוציאים ממנו הוא שכל". גזע של עץ אגוזים הינו חומר גלם יוקרתי לתעשיות של רהיטים, פסנתרים וכלי נגינה אחרים ולמלאכות יד שונות. מיץ אגוזים שימש אורגים לצביעת בדים בצבע חום, והקליפה הירוקה נתנה צבע צהוב. עלי אגוזים ידועים כמפסיקי דימום, ויש להם גם שימושים רפואיים אחרים. זבובים, עשים ויתושים לא סובלים ריח של אגוזים, כך שניתן להבריח אותם בעזרת אגוזים.

אגוז המלך מכיל הרבה חלבונים (מתוכם כל חומצות האמינו שגוף האדם לא מייצר ולכן חשוב לקבל אותן מהמזון), שומנים חיוניים לגוף, פחמימות, סיבים תזונתיים, ויטמינים 1B,B2 ,6B, 9B, A, B12, PP, K, E, מינרלים (אבץ, יוד, מנגן, נחושת, ברזל, קובלט, מגנזיום, זרחן), חומצות שומן חיוניות, פיטונציד חשוב מאד - יוגלון. באגוזים צעירים ובעלים יש גם ויטמין C.

האגוז ברפואה

אגוזי מלך שימשו את האנושות לצרכים רפואיים כבר בעולם העתיק. רופאים ידועים מהעבר, כמו היפוקרטס, אבן סינא ופדניוס דיוסקורידס השתמשו בכל חלקי עץ האגוז לטיפול במחלות שונות. רופאים יהודיים עשו שימוש בעץ אגוז המלך כבר בתקופתו של אסף הרופא במאה השישית לספירה.

בתקופת המקרא השתמשו בפרי האגוז לטיפול נגד רעלים, ארס בעלי חיים ונשיכות כלבים, לסילוק תולעי מעיים, לטיפול בדלקות פנימיות, בנמק ובהפרשות מוגלתיות. בימי הביניים נמכר האגוז בחנויות של מוכרי תרופות וחלקיו שימשו לסילוק תולעי מעיים, לטיפול במחלות פנימיות ובמגוון תחלואים אחרים.

בימינו משמש האגוז והשמן המופק ממנו לחיזוק הגוף, לשיפור מראה הפנים, לחיזוק השיער, וכמרכיבים בתרופות רבות‏. הוא משפר את היכולות הקוגניטיביות, מטיב עם כלי הדם, מוריד לחץ נפשי, מחזק את הלב ומוריד את הסיכון למחלות לב, מחזק את העיניים, מאזן את הכולסטרול בדם ומונע היווצרות קרישי דם. מחזק המוח והכבד (במיוחד בצירוף עם צימוקים ו/או תאנים), מומלץ לאנשים הסובלים מתת-פעילות בלוטת התריס, לגברים ולאנשים עם מחלות כבד, יש להם אפקט אנטי-תולעי, אנטי-חיידקי ומחזק. הם גם עוזרים בעצירת דימום, בשיפור חילוף החומרים של הגוף. מומלץ במיוחד לגברים שעוסקים בעבודה פיזית קשה או לספורטאים. מקטין דלקות, ארתריטיס, סיכון לסרטן וסכרת, משפר את הזיכרון וחשוב לאנשים שסובלים מאנמיות.

ב-New England Journal of Medicine פורסם מחקר שנעשה במשך 30 שנה על כ-120,000 גברים ונשים. התברר שאכילת אגוזי מלך מקטינה את הסיכון למוות ממחלות לב ומחלות ריאה ואת הסיכון לחלות בסכרת סוג II – גם אצל אנשים בעלי הרגלים רעים באורח החיים שלהם. מחקר אחר מצא שאכילת 6 אגוזי מלך בכל יום במשך שישה חודשים מקטינה את ערכי ה-LDL בדם ב-10% ומעלה את ערכי ה-HDL ל-18%.

מחקר שנעשה על 47,000 איש במשך 18 שנה גילה שאכילת אגוזי מלך מקטינה את הסיכון להתפתחות דיברטיקוליטיס (סוג של מחלת מעיים) ולאנשים שסובלים ממנו – מקטינה את הסיכויים להתפתחות סיבוכים ממנו. אכילת 3-4 אגוזי מלך במשך כל ימי ההריון מקטינה את הסיכון לפיגור שכלי אצל העובר. אכילת 2-3 אגוזי מלך כל יום מעודדת יצירת חלב אם אצל האישה.

החל מ-2003, ה-FDA ממליצה על אכילה יומית של 43 גרם אגוזי מלך כטיפול מונע למחלות לב וכלי דם. הרופא האמריקאי ד"ר ד. גייל אומר, שאכילה קבועה של 4-5 אגוזי מלך כל יום מגינה מפני נזקי קרינה – הדבר חשוב מאד בתקופתינו הכל-כך עשירה בקרינה.

ד"ר אדוארד באך, רופא אנגלי שפעל בתחילת המאה העשרים באנגליה, מצא שתמצית מפרחי עץ האגוז עוזרת להתגבר על שינויים במצבי חיים, כמו מעבר דירה, תחילת לימודים, אבלות, הפסקת וסת, שינויים במקום העבודה ודומיהם, המשפיעים על הנפש והגוף. תמצית ה-Walnut מסייעות לאדם לעבור את השינוי ומהווה חלק חשוב מפורמולת פרחי באך במקרים כאלה.

גם בהומיאופתיה יש שימוש בכל חלקיו של אגוזי המלך.

גם בקוסמטיקה יש שימוש נרחב באגוזי מלך.



למי אסור לאכול אגוזים?

האם לכולם טוב לאכול אגוזי מלך? – לא.

- יש אנשים שהם רגישים או אלרגיים לאגוזי מלך
- אכילת יתר של אגוזים יכולה לגרום לגירוי ודלקת בגרון ואף לפריחה בפה
- אגוזי מלך יכולים להחמיר פסוריאזיס, אקזמה וקוליטיס
- אנשים שסובלים מהשמנה צריכים לזכור ש-100 גרם אגוזי מלך מכילים כ-600-700 קלוריות. לא צריך להימנע מאכילתם, אבל צריך לווסת את הכמות.
- אסור לאנשים שסובלים מנוירודרמיטיס
- אסור לאנשים שסובלים ממחלות הלבלב
- מומלץ להגביל לאנשים שסובלים מקרישיות יתר של הדם
- אסור במחלות אקוטיות של מערכת העיכול או בתקופות החמרה של מחלות כרוניות של מערכת העיכול
- לנשים בתקופת ההנקה יש לאכול אגוזי מלך בזהירות, עד שמוודאים שהם לא גורמים לתגובה אלרגית אצל התינוק
- מומלץ להגביל לאנשים שתזונתם עשירה בחלבונים

יש להיזהר משימוש באגוזים עם עובש. בהשפעת העובש נוצרים אפלטוקסינים – חומרים שגורמים למחלות סרטן.

קניית אגוזים. מומלץ לקנות אגוזים בקליפתם ולא מקולפים. תבדקו שהקליפה נקייה, יבשה, בהירה, ללא סימני יובש או סדקים. אם מנערים אגוז והוא משמיע קולות – סימן שהאגוז כבר ישן, הוא התייבש ואינו ראוי למאכל. אגוזי מלך ניתן לאחסן שנה, רצוי למצוא לשם כך מקום יבש וקריר. אגוזים לא קליפה, ניתן לאחסן בתוך שקית במקפיא.

כפי שיש אין-סוף שימושים רפואיים לאגוזי מלך, כך גם שימושים רבים לו במטבח. הנה-
כמה מתכונים פשוטים, טעימים ויחסית בריאים (שימו לב – לא כל המתכונים יכולים להתאים לפסח!)

פטה (Pâté) אגוזים

ל-200 גר' אגוזים תצטרכו

400 מל' מים
6 שיני שום
2 כפות שמן
חומץ – לפי הטעם

אופן ההכנה:

לטחון את האגוזים ולהעביר את אבקת האגוזים המתקבלת לסיר.
להוסיף מים רותחים תוך בחישה מתמדת.
להוסיף שיני שום קצוצות דק, חומץ ושמן, להקטין את האש ולבשל על אש קטנה עד לקבלת מרקם סמיך ואחיד.

עוגיות אגוזים

ל-100 גר' אגוזי מלך תצטרכו

1.5 כוס קמח
ביצה 1
1/2 כוס סוכר
60 גר' שמן
אפשר להוסיף קינמון – לפי הטעם

אופן ההכנה:

לקלות חצאי אגוזים על מחבת יבשה עד שיפיצו ריח נעים.
לצנן ולקלף.
לפורר לקבלת אבקה.
לערבב שמן וסוכר לקבלת תערובת אחידה.
להוסיף לתערובת המתקבלת קמח ולערבב שוב.
להקציף ביצה ולהוסיף בעדינות.
להוסיף את האגוזים ולערבב הכול.

אם ברצונכם להעשיר את הריח ואת הטעם של העוגיות בקינמון – תוסיפו אותו עכשיו.
ללוש מהבצק כדור, לעטוף אותו בניילון נצמד ולהניח במקרר למשך שעה אחת.
לרדד את הבצק לעובי של 1/2 ס"מ ולקרוץ ממנו צורות.
לסדר את הצורות על תבנית משומנת, להשאיר רווח של 3 ס"מ סביב כל צורה.
לאפות כ-15 דקות בחום בינוני.

תנו לעוגיות להתקרר לגמרי לפני שתורידו אותן מהתבנית, כי בעודן חמות הן מאד שבירות.



עוגת אגוזים

ל-100 גר' אגוזים קלופים תצטרכו:

200 גר' קמח
100 גר' שמן
40 גר' מים
30 גר' סוכר
חלמון אחד
קורט מלח

למילוי תצטרכו חוץ מהאגוזים גם

150 גר' סוכר
300 גר' קצפת צמחית
2 ביצים
150 גר' אבקת סוכר
וניל – לפי הטעם
3 כפות תמצית רום

אופן ההכנה:

לערבב את כל רכיבי הבצק לבצק אחיד גמיש, ליצור ממנו כדור, לעטוף ולהעביר למקרר. לאחר קירור הבצק, לרדד אותו עד לעובי של כ-1/2 ס"מ ולהרים קצת את הקצוות.
לשמן תבנית ולפזר עליה קצת קמח.
לחמם תנור אפיה ל-200 מעלות.
להעביר את הבצק לתבנית, לכסות בנייר אפיה, לפזר מעל הנייר שעועית.
להכניס לתנור המחומם למשך 5 דקות.
לערבב את כל רכיבי המלית חוץ מתמצית הרום ואבקת הסוכר. מתקבלת מלית נוזלית.
לשפוך את המלית על הבצק.
לאפות כ-30-40 דקות בחום של 200 מעלות.
להשאיר בתנור לכ-1/2 שעה.
לערבב אבקת סוכר עם תמצית רום ולמרוח על העוגה. להשהות לעוד 1/2 שעה.

עוגת בננות ואגוזים

ל-3 בננות תצטרכו

100 גר' שמן
1/2 כוס סוכר
2 ביצים
1/2 כפית וניל
3/4 כוס קמח
כף חומץ
מלח – על קצה המזלג
ו-200 גר' אגוזי מלך

אופן ההכנה:

להקציף שמן עם סוכר.
להוסיף ביצים ווניל ולערבב בזהירות.
להוסיף בננות מעוכות, אגוזים טחונים, מלח, סודה וחומץ – ולערבב.
לאפות כשעה.

בחג הפסח לאגוזים יש משמעות מיוחדת. לא אכנס לזה, אבל אציע מתכון לעוגת אגוזים לכל מי שאופה בפסח:

אתם צריכים
12 חלבוני ביצה
כוס סוכר
כוס אבקת סוכר
כוס אגוזים טחונים
כוס שקדים טחונים
1/3 כוס קמח מצה

אופן ההכנה:

להקציף את החלבונים עם הסוכר ועם אבקת הסוכר עד לקבלת קצף יציב. לקפל לתוכו באיטיות אגוזים ושקדים טחונים וקמח מצה. התערובת חייבת להיות אחידה.
להעביר אותה בזהירות לתבנית ולאפות בחום 140 מעלות עד שהעוגה תהיה מוכנה (כ-2-2.5 שעות).
מומלץ לאפות בתבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ

בתאבון!
פסח כשר ושמח
ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD) ©,
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת"
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
פסח בריאות אגוזים מתכון שמן

 

מעוניינים לשתף אותנו במתכונים שלכם? שלחו אלינו לוואטסאפ 0583288642 או למייל [email protected] ואולי נעלה גם את המתכון שלכם.

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}