ג' חשון התשפ"ה
04.11.2024

עובדות הצהרונים: עבדים היינו לעיריית ירושלים

בשעה 10 וחצי תתקיים הפגנת עובדות הצהרונים מול העירייה בכיכר ספרא; צפויות להשבית את הקייטנות בשבוע הראשון של פסח

הפגנה בכיכר ספרא, צילום ארכיון
הפגנה בכיכר ספרא, צילום ארכיון



עובדות הצהרונים בירושלים, שחלקן הגדול דתיות וחרדיות, ומאוגדות ב"כוח לעובדים", יקיימו היום (ד) בשעה 10:30 הפגנה מול עיריית ירושלים בכיכר ספרא.

500 העובדות המועסקות בכ-220 מרכזים ברחבי העיר, מוחות על כוונת העירייה לחייבן לעבוד ימים ארוכים ורצופים בקייטנות של העירייה בשבוע הראשון לחופשת הפסח (6.4-13.4), זאת לאחר שיום לפני תחילת שנת הלימודים הוחתמו העובדות על חוזה בו הן מתחייבות על עבודה בחופשות משרד החינוך.

העובדות ייקשרו עצמן זו לזו בשלשלאות תחת הקריאה: "עבדים היינו לעיריית ירושלים".

"מדובר במחטף של העירייה והמנהלים הקהילתיים " מסבירה יעל וולפזון המלווה את הצהרונים מטעם כוח לעובדים. "העובדות זקוקות לעבודה והעבודה בקייטנות הוצגה עבורן כאולטימאטום- תחתמי כתנאי לעבודה".

התנגדות העובדות נובעת מהיקף העבודה ואופייה: שמונה שעות עבודה לגננת ושמונה וחצי שעות עבודה לסייעת בטיפול ב-27 ילדים לכל גננת וסייעת.

"העירייה הציגה בתחילת השנה את הקייטנות כמעין "עסקת חבילה" להורים- צהרון וקייטנה בחבילה אחד" מסבירה אורית ולד, גננת מנוסה וממובילות המאבק, "אך אנחנו בחרנו להיות עובדות צהרונים ולא לעשות עבודה שהיא למעלה מכוחותינו, מדובר בעומס עבודה שלא בחרנו בו ואיננו רגילות אליו".

התנאים קשים שבעתיים לעובדות החרדיות

עד לשנה הנוכחית, עם החלתה של תכנית ציל"ה, עבדו העובדות יותר מחצית מן השעות הנדרשות כעת, בחופשות משרד החינוך.

"גילן הממוצע של מרביתנו הוא למעלה מחמישים, העירייה מתעלמת מן המאמץ הפיזי והרגשי הנדרש מאיתנו , מה גם שבמסגרת הקייטנות, ישולבו קבוצות גיל שונות בעלות צרכים שונים- ילדים בגילאי 3-5 ישובצו ביחד. המסר הוא ברור- אנו נדרשות להיות בייביסיטר בלבד. התוכן חסר משמעות" מסבירה סלע.

העבודה בצהרונים תקשה במיוחד על העובדות החרדיות: לאחר שמונה עבודה בצהרונים הכוללות גם ניקיונות, הן תידרשנה להכשיר את ביתן לקראת הפסח.

"הצענו לעירייה כל מיני פתרונות יצירתיים" מוסיפה וולפנזון "לרבות מציאת מחליפות לעובדות למחצית מן היום, אך העירייה מתמידה בסירובה". בכוונת העובדות להשבית את פעילות הצהרונים בשבוע הראשון לחופשת הפסח, באם לא ימצא פתרון לצמצום שעות העבודה.

בעיית הקייטנות מתווספת לבעיה רציפה ונוספת בתנאי ההעסקה של העובדות: מאז פברואר 2013 פועלים הצהרונים במתכונת של "יום לימודים ארוך", שהוצגה בדו"ח טרכטנברג.

המתכונת החדשה הציגה הקלה כלכלית משמעותית להורים: במקום 815 ₪ לילד לחודש נדרשים ההורים לשלם 267 ₪ בלבד. ואולם את מחיר הסבסוד שילמו עובדות הצהרונים: תודות להתאגדות העובדות הצטמצם הקיצוץ לכדי 8% בממוצע "בלבד" לכל בעלות התפקידים, וכן במקום העסקה שעתית (תשלום פר עבודה בפועל בלבד- ללא תשלום בחופשות משרד החינוך ) המשיכו העובדות לקבל משכורת חודשית.

העובדות אף דורשות הכרה בוותק שלהן, כפי שהיה לפני ציל"ה: "אני סייעת מנוסה עם וותק של שמונה שנים במערכת" אומרת שרה סלע, "ומשתכרת בדיוק כמו סייעת שהיום נכנסה לעבודה. זה לא יעלה על הדעת!" התוצאה היא כמובן תחלופת עובדות גבוהה.

"מרגע כניסת תוכנית ציל"ה מתייחסים לעובדות הצהרונים כעובדות סוג ב'", מסכמת וולפנזון, "הן זוכות ליחס מבזה מטעם הממונים עליהן וחוות מציאות תעסוקתית מעורערת ובלתי הוגנת. לתוכנית ציל"ה יש פוטנציאל אדיר, אך היא לא תוכל להיות כזו עם היחס והתנאים הנוכחיים. עיריית ירושלים ומשרד החינוך מוכרחים להבין זאת".

תגובת העירייה:

"עבודת הסייעות בימים שלפני חופשת הפסח הייתה לב החוזה עמם ועל בסיס זה שודרג השכר שלהן ועל הסכם זה חתמו בעצמן. למרות ההסכם, הוצעו לסייעות, משורת הדין תמריצי שכר לסייעות עבור עבודתן בימי חופשת הפסח, אולם הדבר נדחה על ידיהן.

"עיריית ירושלים מופתעת מהצעד שנקטו הסייעות בניגוד להסכם עליו חתמו. צר לנו שארגון כוח לעובדים המייצג את הסייעות החליט להפסיק את המו"מ, ובמקום לעסוק בתנאי העבודה והשכר של הסייעות מבקש כי הן לא יעבדו כלל בימי קייטנת הפסח, כאמור בניגוד מוחלט להסכמים. לא זה היה הרעיון בפרויקט ציל"ה שנועד להקל על ההורים תושבי ירושלים ולסייע בטיפול איכותי בילדים.

"העירייה קוראת לסייעות לגלות אחריות ולחזור ולקיים שיח עם העירייה".
כוח לעובדים כיכר ספרא הפגנה צהרונים פסח

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}