לא רק אוזני המן: פרג זה בריא וטעים • מתכונים
הפרג גדל בהודו וסין כבר אלפי שנה, וכל חלקיו מוצאים שימוש נרחב ברפואה • הוא עמוס בחומרים מזינים ומסייע גם בקוסמטיקה • ויש כמובן גם מתכונים: עוגת פרג ואגוזים, עוגיות פרג ולביבות פרג • ד"ר יעל טוקצ'ינסקי במאמר מיוחד לחג
- ד''ר יעל טוקצ'ינסקי, בחדרי חרדים
- י"ג אדר ב' התשע"ד
אוזני המן במילוי פרג. צילום: פלאש 90
מנהג ישראל לאכול אזני המן בפורים – עוגיות משולשות (דומות לאוזני המן הרשע) וממולאות בפרג.
מדובר במנהג בריא מאד! חבל שבשנים האחרונות התחילו לסגת ממנהג זה ולהחליף פרג במילואים שונים אחרים.
את הפרג מגדלים בהודו, סין ואסיה המרכזית כבר אלפי שנה. פרג מהווה מילוי מעולה לעוגות, עוגיות ומאכלים אחרים, מפזרים אותו על פני המאפים השונים. מכינים ממנו שמן, עושים ממנו מרגרינה, שמן מכונות, תרופות, סבונים וצבעים.
כל חלקי הפרג מימי קדם מוצאים שימוש ברפואה: השורשים מטפלים בכאבי ראש ובדלקות של העצבים; זרעים – משפרים את העיכול; מיץ גרעינים – משכך כאבים ומשמש כתרופה נגד נדודי שינה והתכווצויות; עלים – מטפלים בברונכיטיס, קדחת, הזעת יתר, דלקות בשלפוחית השתן ושלשולים מסיבות שונות. חלב פרג, שמכינים מגרעיני פרג, נמצא בשימוש נרחב בקוסמטיקה. בין היתר, הוא מוריד עיגולים שחורים מתחת לעיניים ומטפל בדלקת עפעפיים. דרך אגב, שמן פרג זהו אחד השמנים הטובים ביותר!
פרג מכיל המון חומרים מזינים, ביניהם הרבה מאד סידן, נחושת, אבץ, קובלט, גופרית, ברזל, אשלגן, זרחן, מגנזיום, נתרן, ויטמיני E, 1B, 2B, 12B ו-PP והרבה חומצות אמינו. פשוט מדהים, כמה דברים חומרים חיוניים מכיל פרח קטן זה! יותר מזה, ניתן לאחסן פרג הרבה זמן, והוא לא מאבד את התכונות החיוניות שלו!
איך עושים אוזני המן כולם יודעים, לכן אני מביאה כמה מתכונים אחרים, פשוטים גם הם, עם פרג לכבוד החג:
עוגת פרג ואגוזים.
לכוס קמח אחד אתם צריכים:
שמן 150 גר'
סוכר – 1 כוס
קופסת קצפת צמחית
כוס פרג
כוס אגוזים טחונים
3 ביצים
שקית סוכר וניל
מלח על קצה המזלג
שקית אבקת אפיה
2-3 כפות מיץ תפוזים
קליפת תפוז 1 מגורדת
אופן ההכנה:
לחמם את התנור לחום בינוני
לערבב את כל המרכיבים. אם הבצק יצא קצת יותר מדי קשה – תוסיפו עוד כף מיץ תפוזים
לאפות בחום בינוני עד שקיסם יצא מהבצק יבש (כ-40-45 דקות).עוגיות פרג
לבצק: ל2/3 כוס קמח אתם צריכים:
2/3 כוס שמן
50 גר' אבקת סוכר
50 גר' שקדים טחונים
מלח על קצה המזלג
למילוי תצטרכו:
כוס חלב שקדים (או קצפת צמחית)
100 גר' סוכר
50 גר' סולת
כוס פרג טחון
מלח על קצה המזלג
תמצית רום
קליפת לימון מגורדת מחצי לימון
לערבב את כל החומרים לבצק, לחלק את הבצק ל-2 חלקים. כל חלק לעטוף בנפרד ולשים למקרר ללילה.
מלית: לערבב את כל החומרים חוץ מקליפה מגורדת של לימון למלית ולבשל על אש קטנה כ-10 דקות תוך כדי בחישה מתמדת. בסוף להוסיף קליפת לימון מגורדת ולקרר.
לחמם את התנור לחום בינוני.
לשים על התבנית נייר פרגמנט בצורה כזאת שהוא יעלה מעל צידי התבנית. לשים את החצי הראשון של הבצק מעל נייר פרגמנט, לשים את המלית מעליו, לכסות בחצי השני של הבצק ולאפות בחום בינוני 40-45 דקות.
לאחר מכן להוציא מהתנור ולחתוך לקוביות של 3X3 ס"מ. לאחר שהעוגיות יתקררו, שימו עליהם ציפוי משוקולד מומס או תעשו רשת משוקולד.
לביבות פרג
לכוס קמח אתם צריכים
ביצה 1
קופסה של קצפת צמחית
1/3 כוס סוכר
50 גר' שמן
1/3 כוס פרג
קליפה מגורדת מלימון אחד
1/3 כוס מיץ לימון
מלח על קצה המזלג
ושקית אבקת אפיה
יש לערבב לחוד את המרכיבים הנוזלים ולחוד את המרכיבים היבשים. לאחר מכן לאחד אותם ולערבב ביחד. לטגן את הלביבות על אש בינונית על מחבת משומן במקצת.
מאחלת לכם חג שמח ובריא!
ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD),
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה", "בריאות הגבר ברפואה המשלימה", "סיפורים מהקליניקה", "אסטרולוגיה לכל עת"
קליניקה לרפואה משלימה (הוליסטית) לטיפול בחוסר איזון הורמונאלי ובעיות פוריות
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
מעוניינים לשתף אותנו במתכונים שלכם? שלחו אלינו לוואטסאפ 0583288642 או למייל [email protected] ואולי נעלה גם את המתכון שלכם.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות