כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

נתקעת בשלג - מי משלם? • טור הלכתי על פגעי הסערה

נתקעת בסופת השלגים בכביש 1 ורכבך נגרר? עליך לשלם את העלות • הרב שלמה אישון מציג את הפן ההלכתי של אירועי הסופה

צילום: קובי הר צבי
צילום: קובי הר צבי

עלית עם רכבך לירושלים ונתקעת בסופת השלגים בכביש 1 או 443 למשל? היה עליך לדעת כי יש אפשרות שתתקע ועל כן עליך לשלם על הנזק שגרמת לציבור.

מכון כת"ר לחקר ההלכה בכלכלה הוציא, נייר עמדה הבוחן את עלות פינוי רכב שנתקע בשלג. ראש מכון כת"ר ורב מזרח העיר ברעננה, הרב שלמה אישון מטעים:

"יש להחשיב את גורר הרכב למגרש חנייה שהוסדר לצורך העניין, כהצלת הרכב, ולכן צריך בעל הרכב לשלם על כך".

בסערת השלגים שפקדה את המדינה בשבוע האחרון, יצאו רכבים רבים מאזור המרכז למקומות גבוהים יותר, בעיקר באזור ירושלים, לצורך בילוי משפחתי בחיק השלג. חלק ניכר של רכבים נקלעו לסופת שלגים ובעליהם נאלצו להשאיר אותם בכבישי הכניסה לירושלים , ולמצוא לעצמם ולמשפחתם מקום מחסה ומפלט. כתוצאה מכך גרמו קושי רב לפינוי צירי התנועה המרכזיים, והגורמים המטפלים בכך, נאלצו לגרור עשרות רכבים למגרשי חניה מאולתרים. כעת, נשאלת השאלה על מי מוטלת חובת התשלום לכך.

"השארת רכב בכביש ציבורי נחשבת עשיית נזק, וכן נחשבת גזל הרבים", כותב הרב שלמה אישון וממשיך: "על הבעלים של הדבר המזיק מוטל לפנות את הדבר המזיק מהמקום שעלול להזיק".

יתרה מכך – מתייחס הרב אישון למקרה הקלאסי בו נהגים שעשו דרכם לבירה המושלגת נתקעו בכבישי הגישה המרכזיים: "נסיעה ליעד שבו יש סיכויים שהרכב יתקע, נחשבת פשיעה, ואף שלא העלה על דעתו שהדבר יקרה, בכל אופן כיון שלבסוף קרה, הרי זה בבחינת תחילתו בפשיעה וסופו באונס, שחייב בנזיקין".

ומה בנוגע לפינוי הרכב? גם לנושא זה מתייחס הרב אישון וטוען: "כיון שבעל הרכב הוא זה שגרם להוצאות פינוי הרכב, ודבר זה היה חייב להיעשות כדי להכשיר את ציר התנועה – עליו לשלם.
זאת ועוד. רכב שנשאר בכביש במקום שאינו שמור, סיכוייו להיגנב ולהינזק מרובים, ויש להחשיב את גורר הרכב למגרש חנייה שהוסדר לצורך העניין, כמי שהציל את הרכב, ולכן צריך בעל הרכב לשלם על כך.
חורף שלג רכב גניבה נזק

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}