שמן בריא, אחסון נכון וסופגניה מתאימה
לידיעתך: סופגניה ממוצעת מכילה כ-500 קלוריות, לביבה ממוצעת – כ-200 בלבד • כך תשמרי על הדיאטה גם בחנוכה • מאת סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית חולים בילינסון
- תמי גיל, בחדרי חרדים
- כ"ב כסלו התשע"ד
- 3 תגובות
סופגניות
חנוכה הוא חג חורפי וביתי. שני אלה הם מרכיבים בעייתיים כשחושבים על ירידה במשקל.
בחורף, אנו נמצאים יותר זמן בבית כיוון שלא מתחשק לצאת לקור ול"רטוב" בחוץ, ומכיוון שכך, נטייתנו לחפש משהו "מעניין" במזווה ובמקרר גדלה, אוכלים יותר ומוציאים פחות אנרגיה - הפוך מהמגמות הרצויות במשוואה.
הישראלי מעלה בממוצע במהלך החנוכה 2 ק"ג.
כד השמן הקטן שהספיק להדלקת המנורה למשך 8 ימים באורח נס, גזר עלינו לאכול 8 ימים מאכלים המטוגנים בשמן.
סופגניה ממוצעת מכילה 500-600 קלוריות.
לביבה ממוצעת מכילה 150-200 קלוריות.
ההמלצות לרוב הן לבחור סופגניה אחת בכל ימי החג להתענג עליה ולזכור שלכל השאר יש טעם דומה והמון קלוריות.
עצות נוספות:
• לעיתים הידיעה כי מרכיבי הסופגניה אינם בריאים (קמח לבן, שמן שחומם הרבה מאד פעמים, סוכר וציפויים עתירי סוכר) תמנע מאיתנו לאכול בכלל או לפחות תקטין את הכמות.
• כדאי להשתמש בשמן הקנולה לצורך טיגון, שכן הוא חסר טעם ומתאפיין בנקודת עישון גבוהה, מה שמעכב את שריפתו, ומכאן מעלה את איכותו.
• רצוי לטגן דווקא בשמן עמוק מכיוון שבצורה זו פחות שמן נספג בהשוואה לטיגון בשמן רדוד.
• מומלץ להמתין עד שהשמן חם מאוד לפני התחלת הטיגון, אז זמן הטיגון מתקצר ושוב נספג פחות שמן.
• לא כדאי לטגן את השמן יותר מפעם אחת שכן בתהליך הטיגון השמן מתחמצן כך שנוצרים רעלים שעלולים להזיק לבריאות. שמן מחומצן ניתן לזהות לפי הקצף הלבן – זהו הסימן להחליף את השמן בשמן חדש.
• בעת הטיגון יש לנקות במידת האפשר ובמהירות האפשרית את כל השאריות הקטנות הצפות בשמן, זאת גם על מנת להוריד את מידת חמצונו.
• כדאי להקפיד על אחסון נכון של שמנים, כלומר במקום חשוך וסגור היטב.
• באופן כללי לגבי מתכונים מטוגנים – את רובם ניתן להמיר באפייה, כך גם הדין לגבי לביבות, או סופגניות – ניתן לקחת מתכונים מוכרים ואהובים, להבריש עם מעט שמן ולאפות.
• עוד בעניין סופגניות - סופגניות גדולות עדיפות על סופגניות קטנות, שכן הן בעלות שטח פנים קטן יותר, ומכאן שסופגות פחות שמן. זאת אם ניתן לאכול ½ סופגניה גדולה, באם לא – כדאי לאכול אחת קטנה.
• כמו בכל מתכון, כדאי לבדוק האם מידות השמן בו הן מחייבות, או שניתן מעט לצמצם מבלי לפגום בטעם או במרקם.
• להכין להדלקת הנרות - פשטידת ירקות, לביבות של ירקות אפויות, מרק ירקות, סלט ירקות ולקינוח- תפו"ע אפוי, סלט פירות מעניין- אלה יתכן וימנעו מאיתנו לאכול את המאכלים המסורתיים הנ"ל.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות