כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

גזר בריא לעיניים, ולמה עוד? • ויש גם מתכונים

מהן סגולותיו של הגזר ומתי הוא הפך לכתום? • למי אסור לאכול גזר? • וגם: 2 מתכונים לעוגת גזר ולסלט גזר

גזר. צילום ארכיון: אילן נחום
גזר. צילום ארכיון: אילן נחום



גזר ידוע לאנושות לפחות אלפיים שנה. מולדתו של הגזר היא ככל הנראה באפגניסטן, אך כיום ירק זה גדל בכל העולם. לאירופה הגזר הגיע לראשונה במאה העשירית ומיד מצא שימוש נרחב ברפואה האירופאית של אותם הימים. סוג הגזר שהגיע לאירופה היה גזר צהוב. רק במאה ה-17 חקלאי הולנדי פיתח את הסוג הכתום שאנחנו מכירים כיום.

גזר מכיל עמילן, פקטינים, פרו-ויטמין A (בטא-קרוטן), ויטמיני B1' B2' B3' B8' B9' E' C' , K, פיטונצידים, ביופלבנואידים, שמנים אתריים, חומצות אורגניות, קרטנואידים, ליקופן, לימונן, מינרלים: זרחן, נתרן, אשלגן, יוד, ברזל, נחושת, מנגן, מגנזיום, זרחן, קובלט, אבץ, פלואור, סידן, בורון, מוליבדן. גזר מכיל פלקרינול המונע התפתחות סרטן המעי הגס.

בגזר יש כמות שיא של בטא-קרוטן: 9 מ"ג בכל 100 גרם. זוהי הסיבה לכך שאכילת גזר כה מומלצת לכל בעיות עיניים. אכילת 1-2 גזרים בגודל בינוני הינה טיפול מונע למחלות לב, דלקת בקיבה על רקע חומציות נמוכה, מחלות מערכת הנשימה, מחלות עור, כליות ושלפוחית השתן.

איך לבחור איזה גזר לקנות?

תקנו גזר צעיר, בעל צבע חזק, עם קצה מחודד, ללא סריטות או פגעים אחרים, ללא סימני עובש או ריקבון, שלא התחיל להצמיח שורשים. אל תקנו גזר רך, גדול או בעל צבע ירוק.

מומלץ לאחסן את הגזר בתוך השקית – זה מאריך את זמן האחסון. לא מומלץ לשמור את הגזר ליד תפוחי אדמה – זה גורם לגזר לקבל טעם מר.

שימוש בגזר ברפואה ובקוסמטיקה העממית:

- לטיפול בפצעים וכוויות: לשים פירה גזר טרי על המקום.

- צרבות תכופות על רקע חומציות גבוהה בקיבה – לשתות מיץ גזר טרי או לאכול גזר מבושל.

- להגברת חלב אצל נשים מניקות – לשתות כוס מיץ גזר כל יום.

- לחיזוק תינוקות שחולים כל הזמן – לשתות מיץ גזר על קיבה ריקה כל יום. את כמות המיץ מתאימים בהתאם לגיל התינוק. כך, למשל, בגיל חודש עד 4 חודשים – לתת טיפת מיץ גזר 10 דקות לפני ההנקה, בגיל שנה – לתת לשתות 20 מ"ל מיץ גזר, בגיל 3 – 50 מ"ל, בגיל 10 – 3/4 כוס.

- לטיפול בברונכיטיס: לערבב כף מיץ גזר עם כף דבש ולשתות. יש לשתות את התערובת 5 פעמים ביום כל יום עד להבראה.

- לטיפול בטחורים ולטיפול בעצירות – לאכול גזר מגורד על קיבה ריקה.

- לטיפול בלחץ דם גבוה: לשים לתוך הטרמוס 3 כפות זרעי גזר, להוסיף 3 כוסות מים רותחים, לסגור ולהשאיר ל-12 שעות. יש לשתות כוס אחת 3 פעמים ביום.

- להבהרת הנמשים והעור כולו - לשפשף את העור בצמר גפן טבול במיץ גזר בתוספת כמה טיפות מיץ לימון (להיזהר שלא יכנס לעיניים!).

- לטיפול בעור פנים יבש/שומני – כל יום לנגב את העור במיץ גזר טרי.

- לטיפול בעור מזדקן ויבש: לערבב 2 כפות גזר מגורד עם 2 טיפות שמן ולשים על העור. לשטוף אחרי 25 דקות.

- לטיפול בכוויות שמש ו/או עור שמן: לערבב היטב כף גזר מגורד עם חלבון מביצה אחת ולשים על הפנים למשך 15 דקות.

- לטיפול בסכרת – להכין שמן גזר. לשם כך יש לגרד כוס גזר, לשים אל תוך הסיר, להוסיף שמן כך שיכסה את הגזר המגורד, לכסות, לשים על האש ולהביא לרתיחה. לאחר מכן, לצנן ולסחוט דרך בד חיתול. להעביר אל תוך כלי אחסון ולהשתמש לטפול בפצעים – למריחה וכן לקחת 4 פעמים ביום כפית של שמן אל תוך הפה, להחזיק בפה כ-3 דקות – ולבלוע.

באיזו צורה בריא לאכול את הגזר?

בכל צורה: טרי, פירה, מבושל, בתוך כל מיני מאכלים מבושלים ואפויים, בתוך סלטים, בצורת עוגות ופשטידות...

בזכות טעמה המתוק גזר משתלב טוב לא רק עם הירקות אלא גם עם הפירות.

לעומת כל שאר הירקות, הבישול מגדיל את כמות המזינים בגזר ומשפר את ספיגתם. כך, לפי אחד המחקרים, מיד אחרי הבישול כמות האנטיאוקסידנטים בגזר גדל ב-34%.

אחד המרכיבים החשובים של הגזר – בטא-קרוטן – לא נספג בגוף אלא בסביבה שומנית. לכן הוא לא ייספג ממיץ גזר ששתיתם על קיבה ריקה, אבל כן ייספג טוב מאד מסלט גזר מגורד עם שמן זית.

באכילת גזר חי, מומלץ לגרד אתו על פומפייה דקה ולא גסה – לפי מחקרים שנעשו בנושא זה מגביר את ספיגת הבטא-קרוטן שבגזר פי 2.

אם אתם מטגנים את הגזר, מומלץ לחתוך אות לחתיכות כמה שיותר גדולות ע"מ להקטין את איבוד הבטא-קרוטן בזמן בטיגון.

היום כולם כבר מודעים לנזקי הטיגון. בכל זאת, למרות הכול לפעמים אנחנו מטגנים. במקרים כאלה גזר יכול להקטין את הנזק. לשם כך פשוט תוסיפו לתוך המחבת חתיכת גזר.

האם לכולם מותר לאכול את הגזר? – לא!

גזר טרי אסור לאכילה במקרים של:

- אבנים בכליות.
- כיב קיבה.
- דלקת מעיים מכל סוג.
- כיב קיבה על רקע חומציות גבוהה.
- הפרעות בתפקוד כבד ודרכי מרה.

אכילת יתר של גזר יכולה לגרום לכאב ראש, ישנוניות והקאות.

וכעת – כמה מתכונים פשוטים ובריאים:

עוגת גזר
• חומרים:

• 1/2 1 כוסות קמח מלא
• 1/4 1 כוסות סוכר חום
• 1/2 כף סודה לשתייה
• 1/2 כף קינמון
• 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
• 1/4 כפית ג'ינג'ר טחון
• 1/4 כפית הל
• 1/2 כפית מלח
• 1/2 כוס רסק תפוחי עץ ללא חומר משמר
• 2 ביצים
• 3/4 כוס שמן
• 1 כפית תמצית וניל
• 1 כוס גזר מגורר דק
• 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
• 1/2 כוס צימוקים

אופן ההכנה:

לחמם את התנור לחום בינוני.

להעביר אל תוך קערה את הקמח, הסוכר, הסודה לשתייה והתבלינים.

בקערה נפרדת לערבב את המלח עם רסק התפוחים, הביצים, השמן ותמצית הווניל.

לאחד את תוכן שתי הקערות בקערה אחת.

לגרד את הגזר ולהוסיף אל התערובת.

להוסיף את האגוזים והצימוקים ולערבב היטב.

להעביר את התערובת לתבנית משומנת ולאפות כחצי שעה, עד שהעוגה תהיה מוכנה.

סלט גזר

חומרים:
- גזר – 5
- תפוח – 2
- מיץ לימון – 2 כפות
- כוס צימוקים
- כוס אגוזים
- דבש – לפי הטעם

אופן ההכנה:

לגרד את הגזר והתפוחים. לטחון את האגוזים.

לערבב היטב את כל המרכיבים.

ושיהיה לכם לבריאות ולתאבון!

ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD),
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה"
"אסטרולוגיה לכל עת" ועוד.
קליניקה לרפואה משלימה (הוליסטית)
לטיפול בחוסר איזון הורמונאלי ובעיות פוריות
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
בריאות מתכון אוכל מיץ גזר

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}