י"ז חשון התשפ"ה
18.11.2024

סגולותיו של הבצל - בריפוי מחלות ובמזון

הבצל נודע כבעל סגולות רפואיות עוד בזמנים קדומים, וכבר ביהדות הוא מופיע כחיוני לבריאות • למי הוא עוזר? אלו מחלות הוא מונע? ולמי הוא אסור בשימוש?

צילום ארכיון: מהיר חמה
צילום ארכיון: מהיר חמה



הבצל מוכר לאנושות מימי קדם. מקורו באסיה באיזורי המרכז והים התיכון. הראשונים שהתחילו לגדל את הבצל למאכל היו השומרים. הם לא רק אכלו בצל, אלא גם השתמשו בו לשמירה על טריות הבשר בשווקים. בפירמידה הגדולה של גיזה (פירמידת ח'ופו) מזכירים את הבצל. בצל היה חלק מתזונתם היומית של הבנאים וחלק ממאגרי המזון שהכינו לפרעה לשימוש בעולם הבא.

היום מגדלים בצל בכל היבשות.

אוכלים את הבצל חי, בתוך סלטים, מבושל, מטוגן, אפוי, עם בשר, עם דגים, עם דגנים, עם שאר ירקות... היום אין מטבח שיסתדר ללא בצל. אם זאת, לא כולם יודעים על תכונותיו החיוביות של הבצל, כמו גם על התכונות השליליות שלו.

מעבר לזה שבצל מוסיף טעם הוא משמש כחומר משמר ובשומר ביתי של המזון. הוא גם חיוני מאד לבריאות.

בצל מכיל רק כ-40 קל' ל-100 גר', אך יש בו המון ויטמינים (A, B- במיוחד 1B, 2B, 3B, 5B ו-6B -- ביופלבנואידים, C) מינראלים (גופרית, ברזל, פלואור, מגנזיום, מנגן, קובלט, אבץ, מוליבדן, יוד, נתרן, זרחן, ניקל, סידן), שמנים אתריים, סוכרים (סכרוז, גלוקוז, מלטוז, אינולין ופרוקטוז), אנזימים, חומצות, פיטונצידים, קרטנואידים, חומצות אמינו, נגזרות של קברצטין.

כמות החומרים הפעילים בבצל משתנה בהתאם לסוג הבצל, האקלים באיזור גידולו, סוג הקרקע והשיטה החקלאית לגידול הבצל הנהוגה באזור גידולו.

אם ישנה מחלוקת בנוגע לשימוש בבצל חי לצרכי מאכל, אין ולא הייתה בשום מקום מחלוקת לגבי חיוניותו לריפוי.

בצל ידוע כצמח מרפא עוד מימי קדם. המצרים הקדמונים הרבו להשתמש בבצל לטיפול במחלות רבות. פתגם רוסי אומר: "אוכל בצל – מסבל נגמל". פתגם רוסי אחר קובע: "אוכל בצל – משבע צרות ניצל".

אבן סינא המליץ על שימוש במיץ בצל לטיהור מים מזוהמים, לטיפול בעיכול חלש, פצעים ודלקת גרון.

היפוקראטס נתן כמה כפות מיץ בצל כל יום בכל מקרה של דלקת וכן כתרופה משתנת.

ברוסיה, בתקופות של המגיפות של אבעבועת שחורות וטיפוס, אכלו כמויות גדולות של בצל בכדי להתגונן ולא להדבק במגיפה. וכשהיו מגיפות בבקר – תלו על צווארן של הפרות מחרוזות שום ובצל.

הבצל הורס את רוב סוגי הוירוסים. לכן, בתקופת החורף, כאשר הוירוסים חוגגים, מומלץ לאכול כמה שיותר בצל. לטיהור אוויר מחיידקים ניתן לגרד בצל על פומפיה ולהניח על צלחת פתוחה. שימו לב: אחרי 10- 15 דקות (בהתאם לסוג הבצל) האפקט האנטי-חיידקי של בצל מגורד נעלם.

בצל מומלץ למניעה וטיפול במחסור בויטמינים.

בזכות השמנים האתריים הנמצאים בו, בצל עוזר במניעה וטיפול במחלות ויראליות. מחקרים הוכיחו שלא רק אכילת בצל, אלא גם הרחת בצל עוזרת במניעת הצטננות ושפעת.

שפע הפיטונצידים, הנמצאים בבצל, הופכים אותו ליעיל נגד חיידקים רבים. הוכחה מחקרית יעילות הבצל נגד חיידקים מסוג Streptococcus, Corynebacterium diphtheriae, Mycobactérium tuberculósis, Shigella spp ועוד.

בצל מחזק את מערכת החיסון.

הבצל עשיר מאד בברזל. הוא לא נפגע משום צורת בישול, ובבצל מטוגן, מבושל או אפוי נמצאת בדיוק אותה כמות של ברזל שהיתה בבצל החי. זה הופך את הבצל לירק חיוני מאד לכל הסובלים מחוסר דם – ובזמנינו יש הרבה במיוחד אנשים כאלה.

הבצל עשיר בקליום, ולכן חשוב לחולי לב וכלי דם.

הבצל מזרז את חילוף החומרים של הגוף, מטהר את הדם, חיוני לטיפול בתבלול (corneal ulcer).
הוא מעודד את תהליכי העיכול, משפר את התיאבון, משפר את טונוס השרירים, מאזן את הסוכר בדם, עוזר במניעה וטיפול של עצירות ונדודי שינה, מרפא מכאב בטן מסוג קוליק, גורם להזעה. יש לו גם אפקט אנטי-דלקתי, אנטי-פטרייתי, משתן ואנטי-סקלרוטי.

משתמשים בבצל לטיפול בלחץ דם גבוה, חולשה כללית, תולעי מעיים, פרוסטטיטיס, שחפת, חומציות נמוכה בקיבה, טחורים, נדודי שינה, דלקות ראומטיות, צפדינה, חוסר יציבות רגשית ולטיפול באדנומה של הפרוסטטה ואין-אונות. בצל עוזר בכל המקרים של אמנוריאה, דיסמנוריאה והפרעות שונות בפעילות השחלתית.

בצל מגורד על פומפיה דקה משמש לטיפול בדרמטיטיס, עקיצות יתושים, נשירת שיער.

יש מחקרים שטוענים שבצל מונע היווצרות גידולים סרטניים ומאט את קצב גידולם של גידולים קיימים.

אכילה קבועה של בצל עוזרת לשמירה על רמה מאוזנת של כולסטרול וסוכר בדם. לכן, לחולי סכרת ולחץ דם גבוה מומלצת אכילת מרק בצל על בסיס קבוע. בגלל הכמות הגדולה במיוחד של סידן אורגני בבצל, מרק בצל מומלץ גם במקרים של אוסטיאופורוזיס.

מומלץ לאכול הרבה בצל למי שעובר למקום עם אקלים שונה מזה שהתרגל אליו.

ידוע השימוש בבצל כאנטידוט אחרי הכשת עקרבים.

עוד בימי קדם רופאים במקומות שונים בעולם השתמשו בבצל ו/או במיץ בצל לטיפול באפילפסיה (מחלת הנפילה). הם טיפטפו מיץ בצל אל תוך האוזן בטענה שהוא "מנקה את המוח". מעניין שלאחרונה נמצא, שאכילה יומ-יומית של בצל מקטינה את התדירות של התקפי אפילפסיה.

מחקר של חוקרים יפנים גילה שבצל משפר את מצב הרוח והזיכרון.

מחקר צרפתי שנעשה על נשים בצפון-מזרח צרפת מורה על השפעה חיובית של בצל למניעת סרטן השד אצל נשים.

לפניכם כמה דוגמאות לשימוש בבצל ברפואה העממית.

לטיפול בדלקת באוזן התיכונה – לטבול חתיכת גפן במיץ בצל ולהכניס בתוך האוזן.

לטיפול בדלקת בגרון – לגרגר במיץ בצל סחוט טרי.

לטיפול במחלות ויראליות למיניהן – להריח בצל חתוך כמה פעמים ביום (כמה שיותר).

והנה תרופה עממית מועילה מאד נגד שיעול. להכנתה דרושים: כף דבש טבעי, ליטר חלב לא מפוסטר טרי (אם אינכם מכירים מישהו שמגדל עז או כבש ומוכן לחלוב לכם חלב כזה – אל תבזבזו את זמנכם בקריאת המתכון: מה שמכונה "חלב" בחנות כלל וכלל לא מתאים), 10 ראשי בצל וראש אחד של שום. חותכים את כל השום והבצל לחתיכות קטנות ולהרתיח בחלב עד שיהיו רכים. לאחר מכן מוסיפים את הדבש. שותים כף מירתח כל שעה במשך כל היום.

לחיזוק שרשי השיער – לגרד בצל ולערבב עם דבש ביחס 4:1. לעסות את התערובת אל תוך הקרקפת. לחכות 40 דקות ולשטוף במים חמימים ללא סבון או קונדישנר.

לטיפול בדלקת גרון מכל סוג – לשים על הצוואר לפני השינה למשך כל הלילה רטייה מראש בצל מגורד. את המיץ שיצא מהבצל בזמן הגירוד יש לשתות בשתי לקיחות: בוקר וערב. אם יש בעיות בקיבה, יש לשתות את המיץ במשך היום, כפית בכל פעם.

לטיפול בטחורים. להרתיח 5 ראשי בצל עם 2 ל' חלב בתוך דלי קטן. לאחר הרתיחה, להנמיך את האש ולהמשיך ולהרתיח על אש קטנה במשך שעתיים. לאחר מכן להוריד מהאש, לשים מושב אסלה על הדלי ולשבת. יש לחזור על הפעולה 5 פעמים.

לטיפול באבני מרה, טחורים, עצירות ודלקת קיבה על רקע חומציות נמוכה - לשתות כפית מיץ בצל טרי 6 פעמים ביום על קיבה ריקה (לפחות רבע שעה לפני האוכל).

לטיפול ביבלות לבשל מיץ בצל בחומץ ביחס 2:1, לקרר ולטפל ביבלות פעמים ביום.

להקלה בכאב שיניים – לחתוך דק-דק חתיכת בצל, לעטוף בגזה ולשים אל תוך האוזן בצד הנגדי לשן הכואבת (אם כואבת השן מצד ימין – שמים את הבצל באוזן שמאל).

שיטה נוספת – לטבול מברשת שיניים במיץ בצל טרי ולעבור על החניכיים משני הצדדים של השן הכואבת.

כמובן, כל השיטות הללו לא יחליפו סתימה של השן וכל שכן לא טיפול שורש וגם לא כל טיפול אחר בשיניים, אבל הם יעזרו לשרוד עד לרופא שניים וימנעו החרפה של הבעיה.

לטיפול בדלקת בשלפוחית השתן – לערבב 300 גר' בצל חתוך דק עם 100 גר' דבש ו-600 מ"ל יין לבן, לכסות ולהישאר לשלושה ימים. לערבב את התערובת בתדירות כמה שיותר גבוהה. לקחת כף אחת 3 פעמים ביום.

לטיפול בנזלת – לסחוט מיץ בצל, למהול אותו במים ביחס 1:1, לטבול צר גפן במיץ הבצל המהול שהתקבל ולשים בתוך הנחיריים 4 פעמים ביום, לרבע שעה בכל פעם.

בעקיצת דבורה או צרעה – לחתוך בצל ולשפשף את מקום העקיצה. יש להשתדל שיצא כמה שיותר מיץ על המקום. אם עושים את זה ממש בסמוך לזמן העקיצה הכאב יחלוף מיד ובמקום לא תיווצר דלקת.

ולמי זה מזיק?

לא לכולם מומלץ שימוש בבצל. והנזק שהוא יכול לגרום גדול הרבה מעבר לריח ולצריבה בעיניים שלא כולם אוהבים.

למי אסור לצרוך בצל?

הבצל מגביר את חומציות הקיבה וגורם לגירוי הרירית במערכת העיכול.

שימוש במיץ בצל ואכילה מרובה של בצל אסורים לאנשים שסובלים מ-
-מחלות הכליות
-מחלות הכבד
-כיב קיבה
-כיב תריסריון
-גסטריטיס עם חומציות גבוהה

לאנשים עם רגישות לבצל אסור לאכול בצל (רגישות יכולה להתבטא בכאבי ראש או בהפרעות עיכול).
חוץ מזה, בצל מגרה את מערכת העצבים, לכן במקרים מסוימים הוא יכול להשפיע בצורה שלילית על פעילות הלב ולגרום לעלייה בלחץ הדם. לכן לאנשים הסובלים ממחלות לב ולחץ דם גבוה מומלץ להיזהר בצריכה של בצל.

במסורת היהודית ידוע על מנהג שלא להשאיר בצל שנחתך, בטח שלא להשאירו למשך לילה. בנוסף, קיימת מחלוקת האם טוב לאכול בצל חי שלא לצרכי רפואה. משום כך חסידי ברסלב לא אוכלים בצל חי. לשמחתנו, אחרי עיבוד הבצל שומר על רוב המזינים שלו.

בנוסף, ביהדות נהוג לא להשתמש בבצל חתוך שעבר עליו הלילה. יש גם לא אוכלים בצל בחודשים טבת ושבט.

שימושים מומלצים לבצל.

בצל סגול משתלב הכי טוב בסלטים, הוא משתלב היטב עם מלפפון, עם צ'ילי, עם שמן זית ועם מיץ לימון.

בצל לבן מתאים יותר לבישול, אידוי וטיגון ולהכנת רטבים. יש גם שמכינים ריבה מבצל לבן.

ולסיום - כמה מתכונים עם בצל.

סלט צרפתי:

לחתוך דק-דק את הבצל. לגרד על פומפיה דקה תפוח חמוץ. למעוך ביצה קשה. לערבב היטב את כל המרכיבים.

הסלט נחשב לבעל אפקט אפרודיזיאק.

עוגת בצל:

למתכון צריך:
3.5 כוסות קמח
30 גר' שמרים
2 כוסות מים
מלח – על קצה הסכין

למילוי:
8 ראשי בצל
3/4 כוס שמן
1/2 כפית מלח

אופן ההכנה:
לערבב את כל מרכיבי הבצק ולחכות עד שהבצק יתפח.
לעסות עיגולים דקים ולאפותם.
לחתוך בצל דק, לטגן, לערבב עם מלח ולהניח בין עיגולי הבצק.
לאפות הכול ביחד בתנור.

עוגת בצל נוספת:

למתכון תצטרכו:
1.5 כוסות קמח
2 כוסות שמנת צמחית ( 1.5 כוס לבצק ועוד 4 כפות – למלית)
150 גר' שמן
800 גר' בצל
3 ביצים
1 כפית אגוז מוסקט
0.5 כפית סודה לשתיה
קצת מלח ופלפל

אופן ההכנה:
בקערה מערבבים היטב את הקמח, השמן, 4 כפות שמנת צמחית, המלח והסודה. אתם אמורים לקבל בצק גמיש שנפרד בקלות מהידיים ומהקערה.
חותכים את הבצל, מטגנים עם פלפל ואגוז מוסקט.
מכניסים את הבצק לתבנית.
מניחים עליו את הבצל.
בצלחת נפרדת מקפיצים את הביצים עם שמנת מתוקה ושופכים באיטיות רבה ובזהירות את הקצף מעל הבצל.
אופים בטמפרטורה כ-200 מעלות עד שהעוגה תהיה מוכנה (כחצי שעה).

ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה", "בריאות הגבר ברפואה המשלימה", "סיפורים מהקליניקה" ועוד
קליניקה לרפואה משלימה (הוליסטית)לטיפול בחוסר איזון הורמונאלי ובעיות פוריות
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
בצל בריאות שימושים אסור חריף

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}