כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024

במז'יבוז' חגגו את חג פורים • כיצד ניצלו יהודי העיר?

יהודי מז'יבוז', ויוצאי העיירה ברחבי העולם, חגגו את פורים מז'יבוז' בסעודה, ונמנעו מאמירת תחנון • מהו סיפור הנס שהתרחש? • וכיצד ניצלו תושבי העיר מהקוזקים?

ממראות פורים. צילום ארכיון: יעקב לדרמן
ממראות פורים. צילום ארכיון: יעקב לדרמן

על חג פורים החל בחודש טבת כבר שמעתם?

אתמול (ב), י"א בטבת, חגגו במספר בתי מדרש חסידיים בארה"ב, ובעיר מז'יבוז', את פורים דמז'יבוז'. באותם בתי מדרש לא אמרו תחנון וערכו סעודה, ובעיירה עצמה אף קראו את מגילת "פורים דמז'יבוז'".

יום הפורים מציין את נס ההצלה של יהודי העיירה מז'יבוז' בתקופת גזירות ת"ח ות"ט - מרד הקוזקים, במהלכה הותקפה העיר פעמיים בידי אנשי חמלינצקי ימ"ש.

הגאון רבי אברהם העשיל ביק המעזבוזער, רב בשכונת בורו פארק, הנוהג עד עצם היום הזה להזכיר את פורים דמז'יבוז', קיבל את סיפור המעשה מסבותיו שישבו על כס הרבנות בעיירה.

על פי המעשה, בי"א בטבת התקרבו הקוזקים לעיירה, וכל היהודים התקבצו באזור המצודה הצבאית הממוקמת בכניסה לעיירה. באותו זמן התגורר במקום יהודי צדיק בשם מרדכי ושם אשתו היה אסתר. מרדכי עורר את הציבור לחזור בתשובה, ולקרוע שערי שמים בתפילות ובתחנונים.

כאשר קרבו הקוזקים לשערי העיר, עלה לפתע מרדכי הצדיק על החומה, תקע בשופר, ולתדהמת יהודי הקהילה המפוחדים - נסו הקוזקים על נפשם, ויהודי הקהילה ניצלו.

מאז אותו מקרה נחוג יום י"א בטבת במז'יבוז' כיום שמחה ומשתה, ואף זכה לשם פורים דמז'יבוז'.
פורים מז'יבוז' קוזקים תשובה סעודה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}