כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

ילדך צריך לעבור ניתוח? כך תכיני אותו

ניתוח הוא אירוע מלחיץ, בפרט כשמדובר בילדים • איך שומרים על שלוות ההורים ומרגיעים את הילד? • ד"ר ליליאן קאופמן עם שלל עצות מעניינות • רפואה שלמה

צילום ארכיון
צילום ארכיון



ניתוח הוא אירוע מלחיץ לכל מבוגר, ויותר מכך - לילד. חוסר הידיעה מהו ניתוח, מה עם ההרדמה, מה כרוך בניתוח, מה יקרה במהלכו ולאחריו, מפחיד ילדים, ויכול לעתים לעורר חרדה אצל ההורים, כאשר חרדת ההורה מעצימה את חרדת הילד.

ניתוח של הילד וההרדמה לניתוח הינם אחד הדברים המלחיצים ביותר עבור הורה, שירצה ללוות את ילדו ולהיות לצדו בכל רגע. עבור הילד, הלא נודע והניתוק הזמני מהסביבה המוכרת ומההורים הוא המקור לדאגה.

ידע הוא חלק חשוב מההכנה לניתוח, מאחר וככל שהילד - וגם אתם - תדעו יותר על הניתוח, כך תפחת החרדה. גם ההכנה הפיזית לניתוח עצמו וההיענות להנחיות הצוות הם דברים חשובים. אמנם לא תוכלו להיות עם הילד במהלך כל הניתוח, אך אין זה אומר שלא תלוו אותו לתוך חדר הניתוח ולשלבים הראשונים של ההרדמה, ותהיו לצדו כשהוא מתעורר.

כדי להתכונן הן פיזית והן נפשית לניתוח, ולהכין את הילד להליך, מציעה ד"ר ליליאן קאופמן, מנהלת חדרי ניתוח בקריית הבריאות 'זבולון' של שירותי בריאות כללית, מספר עצות להורים כיצד להכין את ילדיהם לניתוח וכיצד להתכונן בעצמם.

לפני הניתוח

• לא להשאר בחוסר ודאות: חשוב שתבדקו עם הרופא המנתח טרם הניתוח מה עומד לקרות - מה תהליך ההכנה, מה ייעשה בחדר הניתוח, תהליך ההתאוששות, כאבים וקשיים צפויים. כשאתם תבינו את הצפוי וגם תדאגו להסביר לילד בשפה ובצורה המובנת לו מה צפוי לו, תפחיתו את רמת החרדה.

• סדנת הכנה לניתוח: לפני הניתוח יציע הצוות הרפואי לעשות מעין הדמיה של הניתוח עבור הילד, להביא אותו לחדר הניתוח, שבו הוא והוריו יקבלו הדרכה בעל פה על הניתוח, ולאחר מכן יתלבשו כפי שיהיו לבושים בניתוח. מחקרים הוכיחו כי סדנה כזו מקטינה באחוזים ניכרים את החרדה של הילדים ושל ההורים מפני הניתוח. ניתן גם להקרין לילדים סרטון המסביר להם בצורה ידידותית, בעזרת חיות פרווה ושירים, מה עומד לקרות.

• צום לפני הניתוח: חשוב להקפיד על צום במשך 6 שעות לפני הניתוח, אך מותר לשתות מים עד שעתיים לפני הניתוח. מומלץ להסביר לילדים שהצום יסייע לניתוח לעבור בהצלחה, ולהקפיד לא לאכול בפניו במהלך הצום, אלא לנסות להעסיק אותו כדי שלא ירגיש את הזמן עובר. אין צורך בארוחה גדולה לפני הצום - כי היא לא תקל על הילד.

• לא להגיע לניתוח חולה: במקרה של הופעת מחלה, כגון שפעת, נזלת או חום יש להימנע מביצוע הניתוח, כדי לא להעמיס על המערכת החיסונית ולמנוע סיבוכים. במקרה כזה יש לעדכן את הצוות הרפואי ולתאם מועד חדש לניתוח. חשוב גם להגיע לבדיקה חוזרת כשבועיים-שלושה לפני הניתוח, כדי לבדוק את המצב הרפואי של הילד עוד לפני ההליך (זו בדיקה שתתואם על ידי הצוות הרפואי).

• אין סיבה לדאוג מכאב: ניתוחים בילדים מתבצעים תמיד תחת הרדמה מלאה, כך שאין מה לדאוג מפני כאב במהלך הניתוח. אפשר להסביר לילד שהוא יישן במהלך הניתוח, לא ירגיש כלום ויתעורר לאחר שהוא יסתיים. עוד אפשר להסביר לילד שההורה נמצא איתו במשך כל הזמן כיוון שההורה יהיה איתו עד שיירדם ויתעורר ליד ההורים.

במהלך הניתוח ולאחריו

• ההרדמה: הרדמת הילדים מתבצעת בדרך כלל על ידי מסכה בריח נעים של פירות. הילד, ההורים והצוות כולם לבושים באותה צורה - בחלוקים, כובעים וערדליים.

• התעוררות לאחר הניתוח: כאשר ילדכם יתעורר בחדר התאוששות, חשוב מאוד שתהיו שם ותחכו לו, כדי למנוע התעוררות בסביבה זרה, מנוכרת ובהרגשה לא טובה. אתם תעניקו לו ביטחון ורוגע בנוכחותכם, ותסבירו לו היכן הוא נמצא וכיצד עבר הניתוח. הילד צפוי להיות מבולבל וחסר שקט מיד לאחר ההתעוררות, ולכן נדרשת רגישות מיוחדת מצד ההורה. אפשר לקחת את הילד על הידיים או לשבת קרוב אליו ולהחזיק את ידו כדי להרגיעו.

• החיבור למתקן העירוי: כאשר הילד יתעורר, הוא יהיה מחובר למתקן עירוי קטן. למרות שהמתקן יפריע לילד, חשוב להסביר לו שהמתקן הזה נותן לו כוח ולכן אסור להוריד אותו, המתקן ירד רק בזמן השחרור מהתאוששות.

• החזרה הביתה: בשחרור מחדר ההתאוששות תקבלו הסבר מפורט כיצד לנהוג בהמשך, מה צפוי להיות תהליך ההבראה וכיצד למנוע כאבים. מומלץ לשתף את הילד במה שהולך לקרות הלאה ואיך תיראה שגרת יומו בימים או בשבועות הקרובים. כאב לא אמור להיות חלק משגרת יומו לאחר הניתוח, ולכן אם הילד עדיין סובל מכאבים, לא צריך לעודד אותו "להיות גיבור", אלא לפנות לצוות הרפואי ולטפל בכאב.
הכנה שירותי בריאות כללית דר ליליאן קאופמן

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}