יבוא הלולבים ממצרים - נחסם • חשש להפקעת מחירים
עקב חוסר תיאום - היבוא השנתי של לולבי 'אל עריש' לא יתקיים השנה • משרד החקלאות: לא צפוי מחסור בשוק המהדרין • המגדלים: להיזהר מנסיונות להפקעת מחירים
- שרי רוט, בחדרי חרדים
- כ"ג אלול התשע"ב
- 5 תגובות
בדיקת לולבים היום בבני ברק, צילום: אלי קובין
לאחר שנים ארוכות בהן התבצע ייבוא של עשרות אלפי לולבים ממצרים, לא יתאפשר השנה - לראשונה - כל ייבוא של לולבים ממצרים.
המתיחות הישראלית בין המדינות וגל הטרור הפוקד את אזור סיני, אינם מאפשרים ייבוא של לולבים מאל עריש המצרית, ולאחר שנים ארוכות יתמודד ציבור שומרי המצוות עם היצע לולבים מגידול מקומי בלבד.
הלולב המצרי הידוע יותר בכינויו 'לולב אל עריש' מיובא ממצרים בהסכם מסורתי שנמשך שנים ארוכות. לולב 'אל עריש' נחשב לזן הפשוט והזול יותר שבזני הלולבים, והוא מיובא על ידי סוחרים רבים ומוצא את דרכו לשווקי ארבעת המינים ברחבי הארץ.
בשנים האחרונות הפך נושא ייבוא הלולבים ממצרים השכנה – לסאגה שנתית של ממש. כאשר השלטונות המצריים מעכבים את היבוא בתואנות שונות. בנוסף, גם מהעבר הישראלי לא חסרו עיכובים. בדיקות האיכות אותם עורך משרד החקלאות על כל סחורה מן הצומח המיובאת ארצה, העלתה לא אחת המצאות מזיקים בקטריאליים שונים מה שפסל את היבוא. כתוצאה מכך, נדרשת מידי שנה התערבות ממשלתית ופנייה רשמית של שר החקלאות לעמיתו המצרי בכדי להסדיר את הייבוא ולהשפיע על רמת מחירי הלולבים.
הממשל החדש בקהיר והמתח סביב התגברות ניסיונות פיגועי הטרור מאזור סיני הביאו לעצירה של הליכי הייבוא, כאשר גם יבואנים שחתמו הסכמי סחר עם מגדלים מצריים לא יוכלו לממש את הייבוא במועד, זאת לנוכח התיאום המורכב מול השלטונות המצריים והנתק היחסי של ממשלת מורסי עם השלטונות בישראל.
במחלקת השירותים להגנת הצומח שבמשרד החקלאות אישרו כי להערכת המשרד לא יהיה השנה ייבוא לולבים ממצרים לאחר שלא עלה בידם ליצור קשר עם שלטונות הגנת הצומח במצרים ולתאם את הייבוא. המגדלים: המחירים יטפסו לאחר יום כיפור
האם אנו צפויים למחסור בלולבים ולהקפצת מחירים? לדברי אבנר רותם מנהל ענף התמרים בקיבוץ הדתי 'טירת צבי' שבעמק 'בית שאן' בכל מקרה ציבור המהדרין אינו צפוי להיפגע, גם מול עצירת הייבוא לחלוטין.
"בניגוד למספרים הגדולים הנשמעים בהערכות שונות, שוק הלולבים בישראל מוערך בכ-500,000 לולבים כאשר חלק מהאספקה הגיע אכן מייבוא. לעומת זאת: מרבית הגידול המקומי בישראל הינו של לולבי ה'דרי' וה'זהידי' המובילים את דרישת שוק המהדרין, כאשר הם זוכים להעדפה בזכות איכותם הגבוהה אל מול לולבי הייבוא ממצרים ומשטחי הרשות הפלסטינית, אודותם שעוררו שאלות הלכתיות כמו שימוש בחומרים כימיים שונים לשימור רעננות הלולב, ודיונים בעקבות קטיף מאסיבי המתבצע בימי ראש השנה ושבת כדי לספק את ההזמנות של סוחרים יהודיים והעדר פיקוח על עבודות הגידול והקטיף. כך שהדיבורים על מחסור נוגעות לשוק המסורתי בלבד, בעוד ששוק המהדרין לרוב אינו צורך מתוצרת זו מזה שנים. בנוסף, גם נתח המהדרין גדול היום מאי פעם, לשם דוגמא אנחנו כמגדלים הגדלנו את נתח הלולבים הארוזים בהשגחה, בכמויות של עשרות אלפים לעומת שנים קודמות".
לגבי השוק הכלל ישראלי שהורגל לכמויות הייבוא ממצרים טוען רותם כי "בשנים האחרונות פועלים המגדלים הישראלים להגדיל את כמויות הלולבים מיצור מקומי, ולהקטין את התלות בייבוא המצרי. כך למשל אצלנו ובחלק מיישובי עמק בית שאן מדברים היום על כמויות גבוהות של סחורה, כך שלא צפוי כל מחסור, והשנה הנוכחית תוכיח זאת". במשרד החקלאות מאשרים את הערכת המגדלים וטוענים כי על פי הידוע להם לא צפוי מחסור: "על פי הידוע לנו נקטפו השנה מספיק לולבים על ידי מגדלי התמרים על מנת לספק את כל הצריכה המקומית והייצוא", אומרים במשרד.
לצד האופטימיות, מזהיר רותם מסכנת ניצול המצב להפקעת מחירים: "כפי שאמרתי, בעקבות הגדלת שיעור התוצר המקומי אין כל צפי למחסור, אך קיים חשש לניצול של סוחרים שיקפיצו מחירים. אני יכול להצהיר שאצלנו ב'טירת צבי' העברנו הנחייה לסוחרים לפיה רמת מחירי הלולבים תישאר ללא שינוי מהשנה שעברה.
"להערכתי החלק הגדול של שוק הלולבים יהיה במחיר רגיל עד לערב יום הכיפורים, בעוד שבימים הספורים שבין יום הכיפורים לסוכות סביר שנגלה הקפצת מחירים בשילוב העובדה שהשנה ישנם פחות ימי מסחר לקראת חג הסוכות. אני קורא לציבור המהדרין למנוע את הניסיונות הללו שאין להם כל הצדקה אמיתית, על ידי בחירת לולב בסמיכות ליום הכיפורים ולא בערב החג בזמן הלחץ הגדול שמשרת את הסוחרים".
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות