"העברנו בלב שלם" • הבן ומעביר הגופה - מדברים
בנו של איש החסד הירושלמי מזים השמועות, חושף את הפסק שקיבל מגדולי ישראל, ומספר מדוע לא ידע בשעת מעשה על העברת הגופה מסנהדריה להר הזיתים • בלעדי
- יואל קוריץ, בחדרי חרדים
- כ' אב התשע"ב
- 18 תגובות
הקבר הריק בסנהדריה. צילום: יאיר אטינגר, 'הארץ'
"לא רצינו שיתעורר הד תקשורתי כה גדול, המטרה הייתה אחת ויחידה: למלא את רצונו של אבא ז"ל", כך מגיב היום (ד') בנו של איש החסד מירושלים שנפטר לפני יותר מ-8 שנים וגופתו הועברה בסוף השבוע במבצע חשאי מבית העלמין סנהדריה להר הזיתים.
"הבקשה הראשונה הייתה של אביו, סבא שלי ז"ל", הוא מוסיף. "כמובן שהיו שיקולים נוספים כמו הסיבה שהוא נקבר במקום שאינו לפי כבודו, אך אחת הבקשות האחרונות של סבי הייתה שבנו שנפטר לפניו יועבר וייקבר על ידו".
לאחר שקיבלו בני המשפחה את ברכתם של גדולי ישראל, בלילה שבין יום חמישי ליום שישי, התבצעה ההעברה. בני משפחתו של איש החסד מירושלים לא ידעו כי היא מתבצעת באותו לילה, אך בעזרתו של איש מקצוע ותיק בתחום (ראה בהמשך) ובהצטרפותם של מניין אנשים, הושלמה המשימה עד אור הבוקר.
"עוד בתחילת התהליך, הביעה כל המשפחה את הסכמתה בכתב", אומר הבן. "אף אחד מאיתנו לא ידע שההעברה מתבצעת באותו לילה, כי במקרה של ידיעה, ההלכה מחייבת לשבת שבעה ולקרוע 'קריעה'".
לדבריו, ההעברה עצמה בוצעה בקפידה רבה על ידי מ.ע. (השם המלא שמור במערכת), "תוך קריאת תהילים והדלקת נרות כפי שנכתב בספרים הקדושים ואמירת קדיש, נטמנה גופת אבי ז"ל בהר הזיתים".
לפני יותר מחצי שנה הגיעו לראשונה בני המשפחה להתייעץ עם הגר"ח וואזנר, בנו של בעל 'השבט הלוי', הגר"ש וואזנר, שהעביר את הסוגיה לבנו, הגר"ע, שהתעמק במשך מספר ימים בסוגיה.
מאוחר יותר הוא העלה את הסוגיה על הכתב כשהמסקנה העיקרית היא שאכן, חובה להעביר את גופתו של אביהם מסיבות שונות, ובהן כבוד המת וקבורה ליד האב.
על הפסק חתמו הגרי"ש אלישיב זצוק"ל ויבדלחט"א הגר"ש וואזנר, הגר"ע יוסף וגאב"ד 'העדה', הגרי"ט וייס.
אל חתימותיהם של גדולי ישראל הצטרפו יותר מ-12 רבנים - כל בן משפחה הביא את הרב שלו. ברשימה מופיעים, בין היתר, הגר"א נבנצל, הגר"א וייס ועוד.
עוד בנושא:
• הגרי"ש: "חייבים להוציא את הנפטר" • וידאו בלעדי
• הסירוב, ההעברה הלילית והנימוקים • גילויים חדשים בפרשה המסעירה
אביו נפטר באופן פתאומי בחו"ל. "הוא ביקש עוד בחייו שייקברו אותו בסנהדריה, אך את החלקה קנינו לאחר פטירתו", הוא מזים את השמועות. "חשבנו שנוכל לקבור אותו בחלקה מסוימת בסנהדריה שבה קבורים רבנים ואנשים שעמלו בתורה לאורך כל ימי חייהם. היות ובגלל מנהג ירושלים לא נכחנו בבית הקברות, גילינו את מקום הקבורה רק בתום השבעה".
• אז מדוע נזכרתם אחרי 8 שנים?
"סבי נפטר לפני שנה, רק אז החלטנו שבעקבות בקשתו אנחנו צריכים להתחיל לפעול, התייעצנו עם גדולי ישראל, חיכינו לגופים שונים שהביעו הסכמה שבשתיקה ורק אחרי שגייסנו את סכום הכסף הגדול שנצרך לקבר בהר הזיתים, ביצענו את ההעברה על פי כל ההלכה, בשיא הכבוד והמקצועיות ועל פי הוראות מפורטות שנתן לנו הגר"ש וואזנר".
• יש שטוענים שגרמתם חילול ה', מה תענה להם?
"הסוגיה הובאה בפני גדולי ישראל, וכיהודים חרדים, כבוד גדול לנו לציית לאבינו זצ"ל. אנחנו מאד שמחים שעשינו את זה, ואין בליבנו שום חרטה על אף צעד שנעשה במהלך ההעברה", הוא חותם את הדברים.
צילום: הר הזיתים. צילום: יעקב נחומי
"החברה קדישא נתנו הסכמה שבשתיקה"
אחד האנשים שנכחו בהעברת גופתו של איש החסד סיפר בשיחה עם 'בחדרי חרדים': "למרות שהדבר מבחינה הלכתית לא היה נצרך, הבאנו מניין אנשים, כדי שנוכל לומר קדיש ונוכל לעשות את ההעברה בשיא הכבוד והמקצועיות. כולם הוזהרו לא לדבר על העניין מפאת כבוד הנפטר, טבלו במקווה קודם, נתנו צדקה, וסביב הקבר נבנה אוהל מיוחד בגלל קרבת תושבים למקום. סביב הקבר השתררה דממת אלחוט. קודם פתיחתו ביקשנו מחילה מהנפטר. אמרנו קדיש גם בהוצאה מהקבר וגם ביציאה מסנהדריה".
אחת הטענות שעולות מדבריו היא טענה שהזכיר בן הנפטר בהבלעה, "חברה קדישא 'קהילת ירושלים' התנגדו בעצמם לבצע את המהלך, אך הם הביעו הסכמה שבשתיקה. שער בית העלמין היה פתוח באותו לילה. המכתב ששלח הרב אביגדור נבנצל היה מכתב שיועד למנכ"ל החברה, חנניה שחור", כך דבריו.
"התעכבנו מספר שבועות מהסיבה כי לא רצינו לעשות את זה בתקופת שלושת השבועות או תשעת הימים היות ומדובר בימי דין, אז החלטנו לדחות את ההעברה ליום אחרי ט' באב אחרי חצות הלילה שכמבואר בספרים שערי רחמים נפתחים בשמיים".
"בהר הזיתים", כך הוא מספר, "הקבר על יד אביו של הנפטר היה פתוח, הכנסנו את הגופה פנימה, כיסנו את החלקה ואמרנו קדיש, הכל לפי כבודו".
• אתם נתקלים במקרים רבים מהסוג הזה?
"יש מקרים רבים כאלו של אנשים שנקברו בחו"ל ובני המשפחה מבקשים שהם ייקברו בארץ ישראל". הוא מוסיף לסיום: "ידיים של אדם חרדי, שומר תורה ומצוות לא יכולים לעשות מהלך כזה אילו אין כוונה לשם שמיים. ידינו רעדו בעת ההעברה אך היינו רגועים בגלל שהיו לנו חתימות של כל גדולי ישראל שנתנו הסכמתם".
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 18 תגובות