טיפים צוננים • תזונה קרה והולמת לקיץ
מחפשת 'צינון' לקיץ? קבלי צרור טיפים • תזונה קרירה ונכונה, כמות השתיה הנחוצה ומתכונים מותאמים של פירות וירקות • וכיצד תחלקי את זמני הארוחות והנשנושים?
- תמי גיל, בחדרי חרדים
- י"א אב התשע"ב
צילום: יעקב נחומי
מחפשת 'לקרר' את הילדים ה'רותחים' מחום בקיץ לוהט שכזה? לא חייבים להדליק את המזגן 'נון סטופ', אפשר ללכת לים או לבריכה ואפשר לקרר אותם בעזרת ...מזון מתאים.
לאסתר ארליך, נטורופתית ND, יועצת תזונה בכירה ב'לאומית שירותי בריאות', יש צרור טיפים מעניינים בנושא:
• בראש ובראשונה יש לשים דגש על שתייה מרובה: צריכת מים חשובה, גם ללא תחושת צמא. גופנו זקוק לכמות נוזלים הנעה בין 1.5 ליטר לשני ליטר ליום.
• בימי הקיץ החמים כדאי להגדיל את הכמות, ולו רק כדי למלא את איבוד הנוזלים בזיעה. מבנה הגוף מכיל 60% נוזלים, ולכן הנוזלים חיוניים לחילוף חומרים תקין, לפעילות של כל מערכות הגוף ולמניעת עצירות.
• בשתייה לא מספקת עלולה להתפתח התייבשות, שבין סימניה: עייפות, סחרחורת וכאבי ראש.
• על מנת לספק לגוף את כמות הנוזלים הרצויה יש להרבות בשתיית מים, אך גם באכילה מספקת של ירקות המלאים באופן טבעי בנוזלים ובויטמינים ומינרלים שיש להשיב לגוף. לגבי פירות ומיצי פירות טבעיים - יש לזכור שהם מכילים כמות רבה של סוכר, כוס מיץ טבעי מכילה כ-4 כפיות סוכר ופחית מיץ כ-8 כפיות. לכן כדאי להגביל את כמות הפירות ל-1-3 ביום בהתאם למידת שמירת המשקל ורמות הסוכר בגוף. אולם, כמובן שעדיף לאכול פרי מאשר ממתק.
טיפ טעים: חליטות צמחים מרוות ומצננות:
הקפיאי מיץ מלימון טרי במגשית קוביות הקרח והגישי בקנקן מים קרים עם חליטת נענע, לואיזה או תה ירוק.
• אכילה קלה: כדי לקחת את הקיץ בקלות, גם התזונה צריכה להיות קלה יותר. נסו לחלק את הארוחות לארוחות קטנות יותר. כך תאכלו חמש עד שש ארוחות ביום במרווחים של שלוש שעות ביניהן. האכילה, מסתבר, עשויה להגביר את שריפת השומן בגוף, בתנאי כמובן שיודעים לאכול נכון. אכילת ארוחות קטנות תעזור לווסת את ריכוז הסוכר בדם ולהיפטר ביתר קלות מעודפי השומן.
• בחודשי הקיץ החמים אנו נוטים באופן טבעי להמיר את הארוחה הבשרית לארוחה פחות כבדה כדוגמת ארוחה חלבית או צמחונית.
• הנטייה הטבעית להמעיט במזונות בשריים איננה בעייתית כלל, מה גם שבקיץ הבשר עלול להתקלקל ביתר קלות ועלינו לשים לב לטריות המזון בכלל ולטריות הבשר בפרט, על מנת למנוע שלשולים וקילקולי קיבה כאלה ואחרים. יחד עם זאת יש לשים לב אם ההימנעות מכל המזונות הבשריים (עוף, הודו ובקר) הינה לאורך זמן, ואז יש לשים לב להתפתחות חוסרים תזונתיים כמו למשל חוסר בברזל, אבץ וויטמין B12.
טיפ טעים :מתכון לסלט פירות מצנן עשיר בברזל ואבץ (למנה אישית)
חתכי גס כמה תמרים לחים, תפוח חמצמץ לרצועות דקות, ותאנים טריות ירוקות או סגולות, הוסיפי גרגירי רימונים וגרעיני דלעת. הכיני רוטב המורכב מכף טחינה גולמית 100% שומשום מלא, כפית סילאן וכף מיץ לימון, ערבבי את חומרי הרוטב היטב ומיזגי על הסלט. בתיאבון.
• ומה עם קרינת השמש? כיצד נתמוך בגוף על ידי תזונה מפני קרינת השמש?
ישנם מחקרים המעידים, שאצל אנשים שאכלו יותר ירקות ובפרט עלים ירוקים כמו סלרי ומצליבים כמו ברוקולי וכרוב - מעל שלוש פעמים בשבוע, ירד הסיכון לחלות בסרטן העור – מלנומה בכ-50%. יתרונות דומים התקבלו מאכילת עשבי מרפא טריים, במיוחד רוזמרין ומרווה. אכילת דגים בכלל ובמיוחד דגים עשירים באומגה שלוש כמו סרדינים או סלמון יותר מפעם בשבוע, הייתה קשורה בירידת הסיכון לחלות במלנומה ב-35%. התזונה הים תיכונית עשירה במרכיבי מזון אלו ומותאמת למקומות בהם קרינת השמש חזקה והאקלים חם ולח.
האנטי אוקסידנט העיקרי המגן מפני קרינת השמש הוא בטא קרוטן, חומר הנאגר ברקמות השומן והופך לוויטמין A בכבד. הבטא קרוטן מצוי בפירות וירקות כתומים, צהובים ואדומים כמו: דלעת, גזר, בטטה, פלפל אדום, מנגו, מלון, פפיה, ואפרסק. עודף בטא קרוטן אינו גורם לרעילות, והתופעה הקיצונית של עודף מתבטאת בצבע צהוב של העור.
טיפ טעים: נישנוש עשיר בבטא קרוטן, מתאים לבין הארוחות:
חיתכי רצועות של גזר, פלפל אדום, פלפל צהוב, סלרי ושומר. תבלי במעט שמן זית, מלח, פלפל שחור גרוס, והרבה לימון. אחסני בקופסא הרמטית לילה בקירור. קחי עימך לעבודה ונשנשי בין הארוחות. מצנן וטעים.
צינון נעים!
לאסתר ארליך, נטורופתית ND, יועצת תזונה בכירה ב'לאומית שירותי בריאות', יש צרור טיפים מעניינים בנושא:
• בראש ובראשונה יש לשים דגש על שתייה מרובה: צריכת מים חשובה, גם ללא תחושת צמא. גופנו זקוק לכמות נוזלים הנעה בין 1.5 ליטר לשני ליטר ליום.
• בימי הקיץ החמים כדאי להגדיל את הכמות, ולו רק כדי למלא את איבוד הנוזלים בזיעה. מבנה הגוף מכיל 60% נוזלים, ולכן הנוזלים חיוניים לחילוף חומרים תקין, לפעילות של כל מערכות הגוף ולמניעת עצירות.
• בשתייה לא מספקת עלולה להתפתח התייבשות, שבין סימניה: עייפות, סחרחורת וכאבי ראש.
• על מנת לספק לגוף את כמות הנוזלים הרצויה יש להרבות בשתיית מים, אך גם באכילה מספקת של ירקות המלאים באופן טבעי בנוזלים ובויטמינים ומינרלים שיש להשיב לגוף. לגבי פירות ומיצי פירות טבעיים - יש לזכור שהם מכילים כמות רבה של סוכר, כוס מיץ טבעי מכילה כ-4 כפיות סוכר ופחית מיץ כ-8 כפיות. לכן כדאי להגביל את כמות הפירות ל-1-3 ביום בהתאם למידת שמירת המשקל ורמות הסוכר בגוף. אולם, כמובן שעדיף לאכול פרי מאשר ממתק.
טיפ טעים: חליטות צמחים מרוות ומצננות:
הקפיאי מיץ מלימון טרי במגשית קוביות הקרח והגישי בקנקן מים קרים עם חליטת נענע, לואיזה או תה ירוק.
• אכילה קלה: כדי לקחת את הקיץ בקלות, גם התזונה צריכה להיות קלה יותר. נסו לחלק את הארוחות לארוחות קטנות יותר. כך תאכלו חמש עד שש ארוחות ביום במרווחים של שלוש שעות ביניהן. האכילה, מסתבר, עשויה להגביר את שריפת השומן בגוף, בתנאי כמובן שיודעים לאכול נכון. אכילת ארוחות קטנות תעזור לווסת את ריכוז הסוכר בדם ולהיפטר ביתר קלות מעודפי השומן.
• בחודשי הקיץ החמים אנו נוטים באופן טבעי להמיר את הארוחה הבשרית לארוחה פחות כבדה כדוגמת ארוחה חלבית או צמחונית.
• הנטייה הטבעית להמעיט במזונות בשריים איננה בעייתית כלל, מה גם שבקיץ הבשר עלול להתקלקל ביתר קלות ועלינו לשים לב לטריות המזון בכלל ולטריות הבשר בפרט, על מנת למנוע שלשולים וקילקולי קיבה כאלה ואחרים. יחד עם זאת יש לשים לב אם ההימנעות מכל המזונות הבשריים (עוף, הודו ובקר) הינה לאורך זמן, ואז יש לשים לב להתפתחות חוסרים תזונתיים כמו למשל חוסר בברזל, אבץ וויטמין B12.
טיפ טעים :מתכון לסלט פירות מצנן עשיר בברזל ואבץ (למנה אישית)
חתכי גס כמה תמרים לחים, תפוח חמצמץ לרצועות דקות, ותאנים טריות ירוקות או סגולות, הוסיפי גרגירי רימונים וגרעיני דלעת. הכיני רוטב המורכב מכף טחינה גולמית 100% שומשום מלא, כפית סילאן וכף מיץ לימון, ערבבי את חומרי הרוטב היטב ומיזגי על הסלט. בתיאבון.
• ומה עם קרינת השמש? כיצד נתמוך בגוף על ידי תזונה מפני קרינת השמש?
ישנם מחקרים המעידים, שאצל אנשים שאכלו יותר ירקות ובפרט עלים ירוקים כמו סלרי ומצליבים כמו ברוקולי וכרוב - מעל שלוש פעמים בשבוע, ירד הסיכון לחלות בסרטן העור – מלנומה בכ-50%. יתרונות דומים התקבלו מאכילת עשבי מרפא טריים, במיוחד רוזמרין ומרווה. אכילת דגים בכלל ובמיוחד דגים עשירים באומגה שלוש כמו סרדינים או סלמון יותר מפעם בשבוע, הייתה קשורה בירידת הסיכון לחלות במלנומה ב-35%. התזונה הים תיכונית עשירה במרכיבי מזון אלו ומותאמת למקומות בהם קרינת השמש חזקה והאקלים חם ולח.
האנטי אוקסידנט העיקרי המגן מפני קרינת השמש הוא בטא קרוטן, חומר הנאגר ברקמות השומן והופך לוויטמין A בכבד. הבטא קרוטן מצוי בפירות וירקות כתומים, צהובים ואדומים כמו: דלעת, גזר, בטטה, פלפל אדום, מנגו, מלון, פפיה, ואפרסק. עודף בטא קרוטן אינו גורם לרעילות, והתופעה הקיצונית של עודף מתבטאת בצבע צהוב של העור.
טיפ טעים: נישנוש עשיר בבטא קרוטן, מתאים לבין הארוחות:
חיתכי רצועות של גזר, פלפל אדום, פלפל צהוב, סלרי ושומר. תבלי במעט שמן זית, מלח, פלפל שחור גרוס, והרבה לימון. אחסני בקופסא הרמטית לילה בקירור. קחי עימך לעבודה ונשנשי בין הארוחות. מצנן וטעים.
צינון נעים!
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות