כ"ד חשון התשפ"ה
25.11.2024

שופט בקוסובו שחרר עציר בגלל דיני אבלות

חשוד בתיווך בין חולה כליות לבין מוכר כליה טורקי, שוחרר ממעצר בקוסובו לאחר שאמו נפטרה בישראל. השופט העליון הבינלאומי של האו"ם: משרד החוץ הישראלי מפקיר חיי ישראלים בחו"ל

עו"ד מרדכי ציבין בבית המשפט בקוסובו
עו"ד מרדכי ציבין בבית המשפט בקוסובו

ישראלי, אחד מארבעה, החשוד בתיווך בין חולה כליות לבין מוכר כליה טורקי, שוחרר ממעצר בקוסובו לאחר שאמו נפטרה בישראל. השופט העליון הבינלאומי של האו"ם בקוסובו, וינוד בולל, שוכנע על-ידי עורך דינו של הנאשם, מרדכי ציבין, להתחשב במצב וציין שהתחשבות במנהגי האבלות היהודיים היא זו שעומדת מאחורי השחרור.

שופט עליון בבית המשפט של האו"ם בקוסובו מתח גם ביקורת חריפה על האופן בו משרד החוץ הישראלי לא סייע לארבעת הישראלים החשודים בסחר באיברים.

"למרות שאין זאת מתפקידו של שופט בהליך טרום שיפוטי למתוח ביקורת או להעיר הערה כלשהי ביחס למשרד החוץ או לשגרירות כלשהי של ישראל, סבור השופט שהעובדה שישראל לא הגיבה לבקשות של הנאשם - מוזרה", כתב השופט וינוד בולל, שהיה שופט בבית המשפט העליון במאוריציוס בשנים 1998-1988, וכיום מכהן בבית המשפט של האו"ם בקוסובו, במסגרת דיונים מקדימים למשפט שנערך לארבעת הישראלים החשודים.

"בית הדין לקח לתשומת לבו את המצב האישי של הנאשם בשל מות אמו ב-9 בנובמבר 2008 ואת חובתו להשתתף בטקסים דתיים בהקשר זה. השופט ראה בעובדה זו, שיקול הומניטארי כבד משקל אשר מטה את הכף לטובת אישור יציאתו של החשוד מחוץ לגבולות קוסובו".

ארבעת הישראלים נעצרו בקוסובו לפני חודשיים, לאחר שאחד מהם, איש חינוך מוערך, שזכה בעבר בפרסים על פועלו, הגיע לעיר על-מנת שיבצעו בו השתלת כליה. הוא נעצר עם אשתו ובנו, ועם ישראלי נוסף - החשוד כמתווך בין המושתל לבין מספקי הכליה. כל הארבעה שוחררו לפני שבוע, ושבו לישראל, כשמלווה אותם הוראה של בית המשפט לשוב לקוסובו לדיונים בעת שייקראו.

פניות רבות שנעשו למשרד החוץ ולשגרירות ישראל בבלגרד בבקשה לסייע לארבעת הישראלים העצורים - לא נענו. פניות שנעשו על-ידי ציבין לנשיא אלבניה, באמצעות מקורביו, הובילו לשליחת מכתב תגובה שבו ביקש הנשיא האלבני, פרופ' במיר טופי, ממשרד החוץ הישראלי לפנות אליו בבקשת חנינה בצינורות הרשמיים.

"אני אביא את הבקשה הדחופה שלך אל הנשיא טופי, שהוא גם דודי", כתב אחיינו המקורב אליו ביותר. "אני כבר שוחחתי איתו על הדחיפות של המקרה ההומניטארי הזה והוא הבין". תוכן מכתב זה הועבר לידיעת משרד החוץ. אך אף פניה לא נעשתה לנשיא האלבני בצינורות הרשמיים.

אחד מבני משפחתו של המושתל הוא קצין (מיל.) בכיר המיודד אישית עם שר התחבורה, שאול מופז. בעוד משרד החוץ סירב, למעשה, לפנות אל האלבנים, הסכים מופז להתקשר אל הנשיא האלבני ולנסות לפעול למען שחרור הישראלים.

עורך דינם של ארבעת הישראלים החשודים בסחר באיברים, עו"ד מרדכי ציבין, אמר בתגובה לדברי השופט בולל, כי רשלנות המחלקה המשפטית במשרד החוץ והמחלקה לישראלים בחו"ל גרמה לכך שמרשיו נאלצו להישאר בקוסובו בתנאים גרועים במשך למעלה מחודש, דבר שגרם להם נזקים כספיים ונפשיים.

"לאחר קביעתו של השופט העליון הבינלאומי של האו"ם כי משרד החוץ מפקיר חיי ישראלים בחו"ל, דומה כי כל מילת ביקורת נוספת מיותרת. כישראלי וכיהודי התביישתי לשמוע מהשופט כי התנהגות משרד החוץ עומדת בסתירה להכרתו וידיעותיו ההיסטוריות בקשר לעם היהודי אשר הכלל של ערבות הדדית הוא עיקרון מהמעלה הראשונה בין יהודים. השופט הביע פליאה כיצד דווקא משרד החוץ של מדינת ישראל אינו נוהג לפי כלל זה", אומר ציבין.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}