כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

שחור ולבן נפגשים

שנה לאחר הגשת התלונה על אפליה בבית-ספר 'בית יעקב' בעמנואל, קובעים שופטי בג"ץ: האפלייה תיפסק, הגדרות יוסרו, והמגמות ייפתחו לכולם. העותרים: "מקווים שהאפרטהייד ייפסק"

ילדות משחקות בחצר בית הספר. תמונת אילוסטרציה
ילדות משחקות בחצר בית הספר. תמונת אילוסטרציה

לפני כשנה הגישו יואב ללום וארגון 'נוער כהלכה' עתירה לבית המשפט העליון, על אפליה חמורה הנהוגה בבית הספר 'בית יעקב' בעמנואל. את העתירה הפנה ללום נגד משרד החינוך, המועצה המקומית, ו'החינוך העצמאי'.

בעתירתו הוכיח ללום כי בית הספר נוקט באפליה חמורה. בין היתר על-ידי בניית כיתות לימוד וכניסות נפרדות לאשכנזיות וספרדיות, כפיית נוסח תפילה אשכנזי, הקמת גדרות הפרדה באמצע בית-ספר, וזמני לימודים והפסקות שונים.

לאחר שנה של דיונים ודחיות אין ספור, הורו שופטי בג"ץ אדמונד לוי, חנן מלצר ועדנה ארבל, להנהלת בית הספר ול'מרכז החינוך העצמאי' לבטל בתוך שבוע את כל הסממנים המפלים בין התלמידות ממוצא אשכנזי וספרדי, שהונהגו במוסד, ובהם הסרת קיר ההפרדה בחצר בית הספר, איחוד חדרי המורים שיועדו לשתי מגמות הלימוד השונות, והפסקת גביית התשלומים הלא חוקית מהורי התלמידות שב'מגמה האשכנזית – חסידית'.

בנוסף, הוחלט כי בתוך חודש תציג המועצה המקומית בעמנואל הסדר שמקובל על כל הצדדים להפרדה בין המגמות במוסד, אחרת בג"ץ לא יאפשר את החלוקה למגמות.

משרד החינוך, שנתבע גם הוא בעתירה, השיב כי לא מדובר באפליה עדתית, אלא באפליה דתית. אבל הנתבעת הצטרפה לתובעים, ודרשה גם היא מבית הספר להסיר סממנים פיזיים של אפליה ולתת לכל הבנות זכות שווה בבחירת המגמות אותם ברצונם ללמוד.

בתשובת משרד החינוך נכתב עוד: "יוכנסו שינויים בתקנון הרוחני שהציג המוסד, וביניהם תושמט ההוראה לפיה על ההורים ללמד בנותיהן בביתם להתפלל בהברה אשכנזית, להתחייב שלא לאפשר התנגשות בין הסמכות הרוחנית המחייבת בביתן לבין זו המחייבת בבית הספר וללבוש את הלבוש הנקבע על ידי ועדת רבנים שנזכרה בתקנון. תנאי מרכזי לקיומה של מתכונת המגמות הוא כי לכל תלמידה תהא פתוחה הדרך לבחור במגמה בה היא מעוניינת ללמוד, תוך שהיא מקבלת על עצמה את אורחותיה.

"ככל שתלמידה קונקרטית תתקל בקושי להיקלט במגמה בה היא מעוניינת ללמוד – רשאית היא לפנות לוועדת הערר של משרד החינוך אשר תבחן את האפליה הקונקרטית".

המנכלי"ת, שלומית עמיחי, החתומה על התשובה לבג"ץ, התחייבה כי הפיקוח על המוסד יימשך כל העת, כדי להבטיח שלא תהיה בו אפליה עדתית.

עורך דינם של העותרים, המשמש כדיקן במכללת 'שערי משפט', הגיב לפסק הדין: "אנו מברכים על חלטת בג"ץ ומקווים כי בעקבותיה ייפסק האפרטהייד העדתי המביש הקיים במערכת החינוך העצמאי, יש לקוות כי מעתה ימשיך משרד החינוך להקפיד למלא את תפקידו בפיקוח על מוסדות החינוך, כדי למנוע תופעות של אפלייה על רקע עדתי".
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 25 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}